Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπαθεί για υψηλότερα το ΧΑ

Πάνω από τις 670 μονάδες ο ΓΔ, με τον FT 25 να «πιάνει» τις 1.800 καθώς βελτιώνεται το κλίμα στις αγορές. Στο «πράσινο» οι τραπεζικές μετοχές, υπεραποδίδουν Ελλάκτωρ, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ. «Αγκάθι» παραμένει ο χαμηλός τζίρος.

Προσπαθεί για υψηλότερα το ΧΑ

H διαβεβαίωση Μέρκελ στον Τσίπρα πως εργάζεται για το αυριανό Eurogroup αναπτερώνει τις προσδοκίες των long. Σε συνδυασμό με τον περιορισμό των απωλειών στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τη βελτιωμένη εικόνα των αμερικανικών futures, οι traders στο ΧΑ οδηγούν την αγορά υψηλότερα.

Σε απόσταση αναπνοής από τα επίπεδα των τελευταίων υψηλών 16 μηνών των 674,97 μονάδων νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, με ενθαρρυντική τη μόχλευση που σημειώνεται στη θεωρούμενη... δεύτερη ταχύτητα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εστιάζουν στη σημαντική και με αυξημένες συναλλαγές/τζίρους υπεραντίδραση μετοχών/εισηγμένων όπως για παράδειγμα του ΕΛΛΑΚΤΩΡα, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, του ΟΛΠ αλλά και των Σαράντη, ΕΧΑΕ κ.α., που παραπέμπει στην ενεργοποίηση ισχυρών χεριών. Πρόκειται για μετοχές/εισηγμένες που ευνοούνται αυτή την περίοδο, είτε από κλαδικές είτε από επιχειρηματικές εξελίξεις, με τον κλάδο των κατασκευών να έχει επανέλθει στο προσκήνιο -αυτή την φορά για να παραμείνει, όπως χαρακτηριστικά σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, θεωρώντας σηματωρό για σήμερα τον τίτλο της ΓΕΚ.

Στις 673 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 765 ο τραπεζικός και στην περιοχή των 1.800+ και πάλι ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, πλην όμως σε απόλυτο αριθμό σαφώς καλύτερα στις μετοχές/εισηγμένες της... δεύτερης ταχύτητας, που αναφέραμε προηγούμενα.

Στον τραπεζικό κλάδο, η σηματωρός Alpha Bank αντιδρά έως το 1,74 ευρώ, η οδηγός Εθνική έως το 0,251 ευρώ (στα 0,25-0255 ευρώ το σημείο καμπής), με υψηλό τζίρο ενισχύονται Πειραιώς και Eurobank.

Ενθαρρυντική ένδειξη το ότι νωρίτερα (*) στις 19 από τις μετοχές του δείκτη υπερίσχυαν οι long, σε αντίθεση με 6 που τον πρώτο λόγο είχαν οι short.

Συγκεκριμένα σε ΤΙΤΑΝ, ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Αεροπορία Αιγαίου και Grivalia ελαφρύ προβάδισμα έχουν οι πωλητές, με συνέπεια η τιμή να υποχωρεί ελεγχόμενα λίγο χαμηλότερα.

Επίσης ενθαρρυντικό πως σήμερα είναι σαφώς πιο καλό το κλίμα στις χαμηλότερες κατηγορίες, ειδικότερα δε για μετοχές των Cenergy, J&P Αβαξ, Ελτράκ, Ιντρακόμ κ.α., με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές και τζίρο.

Στα 7,952% το 2ετές, στα 7,115% το 10ετές, ελαφρώς "τσιμπημένα" αμφότερα.

(*) στις 13:55 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 16 εκατ. ευρώ, με το 54% στον τραπεζικό κλάδο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v