Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα υψηλά δίνει η θετική αύρα Ντάισελμπλουμ

Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται στο ξεκίνημα ο ΓΔ. Σήμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων από το Eurogroup αναμένουν οι επενδυτές. Τα νέα υψηλά για τους δείκτες, οι τράπεζες και η υπεραπόδοση της «δεύτερης ταχύτητας» του FT 25.

ΧΑ: Νέα υψηλά δίνει η θετική αύρα Ντάισελμπλουμ

«May Day», η σημερινή συνεδρίαση που φορτίσθηκε -αίφνης;- σε δραματικό βαθμό και σε σημείο που δεν διακρινόταν μία εβδομάδα νωρίτερα. Από τη μία, οι τελευταίες εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα, μετά μάλιστα την παρέμβαση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, τη συνάντηση Σόιμπλε-Ντάισελμπλουμ και ενώ είχε προηγηθεί η διλημματικού χαρακτήρα τοποθέτηση Τσίπρα. Από την άλλη, το "χτύπημα" Τραμπ στη Συρία, που προκαλεί ήδη προβληματισμό στις ασιατικές αγορές.  

Μέχρι το χθεσινοβραδινό "κλείσιμο" της Wall Street, το κλίμα ήταν ουδέτερο -συγκρατημένη άνοδος στις ευρωαγορές, οριακή στη Wall Street-, με την προσοχή των traders σήμερα να είναι στραμμένη σχεδόν αποκλειστικά στη Βαλέτα, στο Eurogroup της Μάλτας. Ωστόσο η επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία προσθέτει και πάλι αυτή την παράμετρο για τις αγορές και μένει να δούμε την αντίδραση των ευρωπαϊκών και δη της Φρανκφούρτης. 

Στη συνάντηση της Μάλτας και πάλι, που μέχρι τελευταία είχε δοθεί το χρώμα του άτυπου και με την πλειονότητα των παικτών να έχει προεξοφλήσει πως δεν θα αποφέρει κάτι το ουσιαστικό. Και όμως... σήμερα πιθανότατα να κρίνονται πολλά περισσότερα απ' ό,τι στο ξεκίνημα της εβδομάδας περιμέναμε. 

Το καλό (ή αρνητικό;) ότι το Eurogroup διεξάγεται σε ώρες παραπλήσιες της συνεδρίασης στο ΧΑ, που πρακτικά σημαίνει πως θα περιμένουμε μία ημέρα μεστή συγκινήσεων και συνεχών εναλλαγών, διακυμάνσεων (και) στο χρηματιστηριακό ταμπλό. 

Ο Γιώργος Α. Σαββάκης αναφέρεται σε μία συνεδρίαση με... ρίσκα λόγω Eurogroup, που εάν προσθέσουμε και τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, προσδίδουν επιπλέον ενδιαφέρον για το πώς θα εξελιχθεί η ημέρα από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Αθήνα και αργότερα στη Νέα Υόρκη.

Στη χθεσινή συνεδρίαση είχαμε μία μέτριου κόστους κίνηση προεξόφλησης από την πλευρά των long, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 671,15 μονάδες, σημείο που σύμφωνα με τη μέτρηση του Θανάση Σταυρόπουλου είναι "νέο υψηλό 17 μηνών". Με συναλλαγές 58,3 εκατ. μετοχών, με τζίρο 37,2 εκατ. ευρώ, η μικρή υποχώρηση του FTSE25 στις 1.791 μονάδες και η μεγαλύτερη του τραπεζικού στις 745 μονάδες.  

Ενδιαφέρον το ότι η χθεσινή πλαγιοανοδική προσέγγιση των νέων υψηλών πραγματοποιήθηκε με αυξημένες συναλλαγές και υπεραπόδοση της λεγόμενης... δεύτερης ταχύτητας του FTSE25, με εμφατική την υπεραντίδραση των δύο ηγέτιδων δυνάμεων του κατασκευαστικού κλάδου -ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ- και δευτερευόντως εισηγμένων/μετοχών από την ίδια κατηγορία δυναμικότητας. Από το χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας εστιάζαμε ευρύτερα στον κατασκευαστικό κλάδο και ειδικότερα στη ΓΕΚ, σημειώνοντας πως "... από τον κατασκευαστικό κλάδο, που έχει επανέλθει στο προσκήνιο για να παραμείνει, το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς ΤΕΡΝΑ-GMR για το Καστέλι θεωρείται σημαντικό βήμα για τον συγκεκριμένο όμιλο". 

Επίσης η με αυξημένες συναλλαγές μόχλευση σε μετοχές/εισηγμένες των ΟΛΠ, Viohalco, FF Group, Τέρνα Ενεργειακής, ΕΧΑΕ, σε συνδυασμό με τη συντήρηση της δεικτοβαρούς Coca Cola κοντά στα πολυετή υψηλά των 24,44 ευρώ, προοιωνίζονται μία εξόχως ενδιαφέρουσα συνεδρίαση. 

Για αυτό η παρακολούθηση της αγοράς θα είναι σήμερα από την αρχή ενδελεχής και σε συχνότητα που ενδεχομένως να απαιτήσουν οι περιστάσεις. 

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v