Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέο «φλερτ» με τις 800 μονάδες

Σημαντική άνοδο καταγράφει το ΧΑ, με τον ΓΔ στα όρια των 800 μονάδων και τζίρο να ανεβάζει στροφές μετά τις 14:00. Στο +6% η μετοχή της Πειραιώς. Κέρδη άνω του 3% για Εθνική, Ελλάκτωρ, Viohalco, Eurobank. Απώλειες για ΟΤΕ, Jumbo.

Χρηματιστήριο: Νέο «φλερτ» με τις 800 μονάδες

Εάν βρεθεί λύση στον... γόρδιο δεσμό του χρέους, που αναζήτησαν χθες Μέρκελ- Τσίπρας, το ΧΑ μπορεί να κάνει την υπέρβαση των 800 μονάδων. Κοινή εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως η συνέχεια της βραχυπρόθεσμης τάσης εξαρτάται από το αν στο Eurogroup της Δευτέρας θα υπάρξει η ρητή δέσμευση των υπουργών Οικονομικών, που θα ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή -και χρηματοδοτικά- του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και θα λύνει τα χέρια σε Ντράγκι/ΕΚΤ να προχωρήσουν τη διαδικασία συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Συνεπώς ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη αυτού του στόχου η θετική έκβαση τη Δευτέρα, αν και μέχρι τώρα δεν καταγράφονται ενδείξεις που να παραπέμπουν σε κινήσεις προεξόφλησης των ξένων ισχυρών χεριών.

Σε σχετικά στενό εύρος η διακύμανση για τους βασικούς δείκτες, συναλλαγές- τζίροι σε καλά επίπεδα αλλά χωρίς εξάρσεις, μοίρασμα του παιχνιδιού (40% στις τράπεζες-60% στα blue chips) και υψηλό ημέρας στις 793,54 μονάδες έναντι υψηλού 52 εβδομάδων στις 799,16 μονάδες. Ωστόσο μετά τις 15:20 οι αγοραστές φαίνεται να ισχυροποιούνται.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός αλλά προσώρας ο ΔΤΡ δεν υπερβαίνει τις 1.060 μονάδες, που θεωρούμε απαραίτητη προϋπόθεση για κάτι καλύτερο στη συνέχεια. Ομως βλέπουμε πως επιχειρείται βελτίωση της θέσης μετοχών που είχαν υστερήσει έναντι άλλων του κλάδου, με ενδεικτική την περίπτωση της Πειραιώς. Σε αντίθεση με Alpha Bank και Εθνική αλλά και έναντι της Eurobank, η Πειραιώς υπολείπεται σε σημαντικό βαθμό, γεγονός που έχει στρέψει βραχυπρόθεσμα ρευστότητα στη μετοχή της καθώς εκτιμάται πως σε μία ενδεχόμενη αντίδραση του κλάδου θα επιχειρηθεί να κλείσει την «ψαλίδα».

Στην ίδια λογική υπεραποδίδει σήμερα η μετοχή του Ελλάκτωρα (4,14%) έναντι κυρίως της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (1,43%), αλλά και η Motor Oil (1,31%) έναντι Ελληνικών Πετρελαίων (χωρίς μεταβολή).

Στα 25,70 ευρώ η δεικτοβαρής Coca Cola, με θετικό πρόσημο σταθερά μετά τις 10:50, διάστημα που δοκιμάστηκαν τα 25,60 ευρώ επιτυχώς, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν εντολές αγοράς έως τα 25,70 ευρώ.

Απεναντίας μέχρι νωρίτερα ήταν εμφανής η ενεργότερη δραστηριοποίηση στη λεγόμενη μεσαία κατηγορία, με επίκεντρο τις μετοχές του δείκτη FTSEMid Cap.

Με αυξημένες συναλλαγές ενισχύονται Attica Bank, Intralot, Ανεμος, MIG, Νηρέας, Πετρόπουλος. Στις 15:00 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 58 εκατ. μετοχών, με τζίρο 63 εκατ. ευρώ.

Ομως μόνο 27 εκατ. ευρώ είχαν γίνει στη μετοχή του ΟΤΕ, τα περισσότερα μέσω πακέτων σε εύρος τιμών 9,955-10 ευρώ. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v