Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ισορροπεί στις 790 μονάδες

Ηπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο σε μέτρια επίπεδα. Κέρδη καταγράφουν Πειραιώς, Alpha, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca Cola, Eurobank. Απώλειες για Εθνική, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo. Κινητικότητα σε Motor Oil, Attica Bank, ΕΛΠΕ.

Χρηματιστήριο: Ισορροπεί στις 790 μονάδες

Με μικρές απώλειες τα κύρια ευρωπαΐκά χρηματιστήρια, ανοδικά στο ΧΑ, με τους traders να επιχειρούν να προεξοφλήσουν τα του Eurogroup της Δευτέρας 22 Μαΐου.

Με τους... δείκτες υπέρ των long, η συνεδρίαση ξεκίνησε με καλούς οιωνούς για τους αγοραστές καθώς αρκετοί πλέον είναι αυτοί που περιμένουν κάτι ουσιαστικό στο Eurogroup. Προσδοκίες που εάν και εφόσον επιβεβαιωθούν, τότε στο ΧΑ θα συντρέχουν λόγοι για μία σοβαρή προσπάθεια υπέρβασης των 800 μονάδων.

Κάτι οι διαβεβαιώσεις της Αγκελα Μέρκελ προς τον Αλέξη Τσίπρα -μετά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία τους-, λίγο τα ξένα σπίτια που βλέπουν εφικτό το ενδεχόμενο θετικών εξελίξεων μέσα στο καλοκαίρι, ενισχύουν όσους περιμένουν κάτι χειροπιαστό στη συνάντηση των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ενδεχομένως μία ρητή δήλωση-δέσμευση των 19 για το ελληνικό χρέος, που θα ανοίγει την είσοδο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και με χρηματοδότηση 3-4 δισ. ευρώ, να είναι μία διέξοδος και αρχή για τα επόμενα κρίσιμα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Με αυτή την προσέγγιση, όντως δικαιολογούνται οι πρώτες κινήσεις/αγορές των βραχυπρόθεσμων, εστιάζοντας στον τραπεζικό κλάδο και επεκτείνοντας σε επιλεγμένα blue chips.

Πάνω από τις 1.050 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με το 31% του τζίρου στις μετοχές του κλάδου, με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο σε Εθνική και Πειραιώς.

Μεικτές τάσεις για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, προσεκτικές κινήσεις στην πλειονότητα των blue chips.

Με καθοδικό χάσμα λόγω αποκοπής μερίσματος 0,34 ευρώ/μετοχή «άνοιξε» η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, με την προσφορά να απορροφάται από τα 8,03 ευρώ. Το σχετικό μέρισμα (καθαρό πληρωτέο μετά την αφαίρεση του φόρου 15% ) του 0,34 ευρώ θα πληρωθεί στις 23 του μηνός.

Αντιδρά η Motor Oil μετά τη χθεσινή σημαντική υποχώρηση με ισχυρούς αγοραστές από τα 16,75 ευρώ, υποχωρεί λίγο προς τα 6,33 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων. Οπως σημειώνει ο Χρήστος Κολώνας, για τον κλάδο, το καλό πρώτο τρίμηνο είναι προοίμιο για ένα ακόμη καλύτερο 6μηνο, ίσως το καλύτερο ιστορικά για τον κλάδο και συγκεκριμένα για τους δύο κυρίαρχους ομίλους.

Μικρές απώλειες για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μικρά κέρδη για την Ενεργειακή. Εως τα 7,71 ευρώ νωρίτερα ο τίτλος του Μυτιληναίου, έως τα 7,70 της ΜΕΤΚΑ. Attica Bank, MIG και δευτερευόντως Πετρόπουλος ξεχωρίζουν από τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, Χαϊδεμένος, Τεχνική Ολυμπιακή κ.α. από τη χαμηλότερη κατηγορία.

«Tσιμπημένο» κατά 2,42% στα 5,622% το 2ετές, ελαφρώς χαμηλότερα 0,50% στα 5,715% το 10ετές. Με νέα άνοδο και σε υψηλά των 9,75 $ χθες βράδυ το GREK στη Νέα Υόρκη, για ακόμη μία φορά, με αυξημένες συναλλαγές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v