Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τι έφερε το μεγάλο ξεφόρτωμα στο κλείσιμο

Σε λίγα λεπτά τα εύρωστα κέρδη του Γενικού Δείκτη «εξαϋλώθηκαν». Ποιες μετοχές δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις. Σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών μετά το πρώτο (σχετικά άνευρο) μέρος της συνεδρίασης.

ΧΑ: Τι έφερε το μεγάλο ξεφόρτωμα στο κλείσιμο

Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία και τον Απολλόδωρο (Αθηναίος ιστορικός, γραμματικός και μυθογράφος της εποχής), ο Ίκαρος γοητευμένος από την πτήση, παράκουσε την εντολή του πατέρα του, Δαίδαλου, να μην πετάει πολύ ψηλά για να μη λιώσει από τη ζέστη του Ήλιου το κερί των φτερών, ούτε και πολύ χαμηλά για να μην λυθούν τα φτερά από την υγρασία της Θάλασσας. Πέταξε ψηλά με αποτέλεσμα να λιώσει το κερί, να αποκολληθούν τα φτερά, να πέσει στη Θάλασσα και να χάσει τη ζωή του. Η θαλάσσια περιοχή όπου ο Ίκαρος βρήκε τον θάνατο ονομάστηκε, έκτοτε, Ικάριο Πέλαγος.

Περίπου το ίδιο συνέβη σήμερα στο Χ.Α., με τους "καθυστερημένους" αγοραστές που παρέμεναν εκτός Αγοράς, περιμένοντας βαθύτερη διόρθωση και προχώρησαν σε επιθετικές τοποθετήσεις μόλις ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε υψηλότερα από το "στοιχειωμένο" επίπεδο των 797,52 μονάδων, δημιουργώντας αυτοτροφοδοτούμενη άνοδο, που έφερε τον Δείκτη οριακά υψηλότερα και από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, διεκδικώντας νέα υψηλά 23 μηνών (!)

Η συνέχεια ήταν εντυπωσιακά "άδοξη", με τον Γενικό Δείκτη να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας και με οριακά θετικό πρόσημο και δεκάδες χαρτοφυλάκια εγκλωβισμένα, να περιμένουν το επόμενο ανοδικό κύμα για να απεγκλωβιστούν. Βασική αιτία οι δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου ότι παραμένει 50-50 η εξεύρευση λύσης στο Eurogroup.

To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Πριν τα τελευταία δραματικά λεπτά, όλα έδειχναν ότι η σημερινή κίνηση της Αγοράς θα αιφνιδίαζε και τους πλέον αισιόδοξους, επιβεβαιώνοντας τον άγραφο χρηματιστηριακό νόμο που θέλει "οι Αγορές να μην επαληθεύουν ποτέ τις εκτιμήσεις των πολλών".

Σύμφωνα με τις πρωινές εκτιμήσεις της πλειονότητας των εγχώριων αναλυτών και με δεδομένο ότι από το EwG δεν προέκυψε κάτι "χειροπιαστό" για το θέμα του χρέους, η αναμενόμενη εικόνα του ταμπλώ, θα ήταν Αγοράς που περιμένει το επόμενο σημαντικό νέο, προκειμένου τα ενεργά χαρτοφυλάκια να αναπροσαρμόσουν την επενδυτικής τους στρατηγική.

Την εκτίμηση αυτή επιβεβαίωνε και η εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, όπου το "bid" των περισσότερων αγοραστών ήταν σαφώς πιο "αδύναμο" και αυτό συνηγορούσε για αυξημένη εγρήγορση, τουλάχιστον για τα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι παράγοντες της Αγοράς, οι οποίοι δεν περίμεναν κάτι εντυπωσιακό από την σημερινή συνεδρίαση, προκρίνοντας σαν επικρατέστερο σενάριο αυτό της πλάγιας κίνησης, τονίζοντας πως η είδηση για, πιθανή, δοκιμαστική έξοδο της Χώρας στις Αγοράς, έστω και υπό την μορφή "swap", δεν μπορούσε να δώσει τα απαιτούμενα "καύσιμα" για νέα ανοδική διαφυγή.

Η Αγορά "επέλεξε" να ακολουθήσει το πιο αισιόδοξο σενάριο, με τους ενεργούς παίκτες να συνεχίζουν να δίνουν "ψήφο εμπιστοσύνης" σε πιθανές θετικές εξελίξεις, ενώ η συντήρηση του μεγαλύτερου μέρους από τα πρόσφατα κεκτημένα (εικόνα που έδωσαν όλες οι προηγούμενες συνεδριάσεις), επιβεβαίωσε την αλλαγή της "ποιότητας" των χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α., με τα περισσότερα από αυτά να είναι μεσοπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή κίνηση "απαίτησε" την μεταφορά του ενδιαφέροντος σε περισσότερους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα να μειωθεί η θετική κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τουλάχιστον όσον αφορά τους τίτλους που συνδυάζουν αξιοσημείωτη ανοδική κίνηση, με σχετικά "αξιοπρεπείς" συναλλαγές.

Οι πληροφορίες από Ιδιωτικές ΑΧΕ ανέφεραν ότι η σημερινή ανοδική κίνηση, με αυξημένο τζίρο (ο υψηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων), ήταν αποτέλεσμα ενεργοποίησης Ξένων χαρτοφυλακίων, μετά το μέσον της συνεδρίασης, με κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο και μένει να αποδειχθεί αν η εν λόγω κίνηση είχε τον σκοπό δημιουργίας "bull trap", ή η Αγορά θα επιχειρήσει νέα "δοκιμαστική πτήση" κατά τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα υψηλά ημέρας, ο Τραπεζικός δείκτης (+0,63%) βρέθηκε στις 1081 μονάδες (+3,86%), ο τίτλος της Alpha Bank (0%) στα 2,32 ευρώ (+2,20%), της Εθνικής (+1,89%) στα 0,332 ευρώ (+4,4%), της Eurobank (0%) στα 0,955 ευρώ (+4,37%) και της Πειραιώς (+0,87%) στα 0,246 ευρώ (+6,96%).

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, επτά οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Attica Bank (+7,59%), που σήμερα ανέβασε στροφές και δείχνει να εξελίσσεται σε "αγαπημένο χαρτί" των traders (!) Αξίζει, όμως να σημειωθεί η σημαντικότατη υποχώρηση του τίτλου από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 0,092 ευρώ (+16,46%).

Αντίθετα, στον μη Τραπεζικό 25αρη, δραστηριοποιήθηκαν, κυρίως, εγχώρια χαρτοφυλάκια, επιλέγοντας είτε μετοχές που πιέστηκαν κατά την χθεσινή συνεδρίαση (Viohalco +2,43%, Motor Oil +1,37%), είτε τίτλους που λόγω συγκριτικών αποτιμήσεων, θεωρητικά, έχουν μείνει πίσω (Ελλάκτωρ +3,45%).

Το μήνυμα Στουρνάρα

"Το τέλος της πολυετούς οικονομικής κρίσης της Ελλάδος είναι ορατό, καθώς η Χώρα και οι Πιστωτές της πλησιάζουν όλο και περισσότερο στην οριστικοποίηση μιας πολιτικής συμφωνίας σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει η Χώρα, στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ", σύμφωνα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Σε συνέντευξή του στο "Politico", ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι "η Οικονομία και το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα έχουν αλλάξει μορφή, προετοιμάζοντας το έδαφος για εύρωστη ανάπτυξη. Η Ελλάδα έκανε όλα όσα ζήτησαν οι Εταίροι της. Το λόγο έχουν τώρα οι Δανειστές. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος".

"Τα επόμενα βήματα για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2018 αλλά και το θέμα του χρέους θα είναι στην ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας", όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής του Οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της Αγοράς, "αν επιβεβαιωθούν τα δημοσιεύματα προετοιμασίας για έξοδο στις Αγορές, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, με επίκεντρο τις Τραπεζικές μετοχές, όμως πολύ γρήγορα η Αγορά θα επαναφέρει την προσοχή της στα δύο "καυτά" θέματα, όπως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα, με ταυτόχρονη διευθέτηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα αφορούν το Ελληνικό, Δημόσιο, χρέος.

Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν ένα εντυπωσιακό "τσουβάλιασμα" για όσους έσπευσαν να τοποθετηθούν, επιθετικά, στα υψηλά ημέρας και μένει να φανεί αν θα επιβεβαιωθεί το χρηματιστηριακό θεώρημα που θέλει τα επίπεδα που δοκιμάζουν οι Αγορές, να τα ξαναδοκιμάζουν.

Σε κάθε περίπτωση, η εντύπωση που άφησε η σημερινή συνεδρίαση, μόνο θετική δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί, ακόμα και αν επρόκειτο για μία, τουλάχιστον, εντυπωσιακή "εξαέρωση" (!)

Αφήνοντας τον Τραπεζικό κλάδο και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και τις εντυπώσεις έκλεψε ο τίτλος του ΟΤΕ (-0,80%), όχι για την ημερήσια επίδοσή του, αλλά για την "νηοπομπή" προσυμφωνημένων συναλλαγών (όλες πέριξ των 9,95 - 9,96 ευρώ), που είχαν σαν αποτέλεσμα ο τελικός όγκος να εκτοξευθεί στα 4205387 τεμ. και ο τίτλος του Οργανισμού να απασχολήσει το 33,88% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Τεχνικά, τα 9,85 ευρώ αποτελούν κοντινή στήριξη, ενώ τα 10,15 ευρώ την πρώτη αντίσταση, με πιθανό στόχο στα 10,48 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου (-3,59%), καθώς από σήμερα ο τίτλος διαπραγματευόταν χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, € 0,40 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : € 0,34 ανά μετοχή).

Σβήνουν και ξαναγράφουν τις σημειώσεις τους οι τεχνικοί αναλυτές, μετά την σημερινή "ψυχρολουσία" που ξεκίνησε μετά τις 16.36 και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σχετική βεβαιότητα το τελικό πρόσημο των αμέσως επόμενων συνεδριάσεων, για μία συνεδρίαση που ξεκίνησε επιφυλακτικά, συνεχίστηκε με προϋποθέσεις επιθετικές διαφυγής και ολοκληρώθηκε στο χαμηλό ημέρας, δίνοντας την εικόνα "consolidation", τουλάχιστον σε όσους δεν παρακολούθησαν τα σημερινά δρώμενα στο Χ.Α. και απλά πληροφορήθηκαν το τελικό πρόσημο του Δείκτη.

Εκτός και αν η επιθετική υποχώρηση είχε σαν αφορμή τις δηλώσεις Αξιωματούχου (με γνώση των συνομιλιών πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας), που παραδέχτηκε τις διαφορές που παραμένουν αναφορικά με το θέμα του Ελληνικού χρέους σημειώνοντας, με έμφαση, ότι οι πιθανότητες είναι 50 - 50. Παράλληλα, όπως διαμηνύεται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι όρος για να εκταμιευτεί η δόση.

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,04%), οι 2100 μονάδες παραμένουν η πρώτη αντίσταση (σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 2121,97), με τις αμέσως επόμενες στις 2125 και 2144 μονάδες. "Intraday position long" με "stop" στις 2073 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Κοντά στα επίπεδα που 'έκλεισε' πριν την ανακοίνωση των 'capital controls' κινείται ο Γενικός Δείκτης, με την Αγορά να προεξοφλεί 'λευκό καπνό' στο Eurogroup της 22ας Μαϊου, κλείσιμο της αξιολόγησης, συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα, θετικές εξελίξεις στο θέμα της διαχείρισης του Χρέους και συμπερίληψη των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εντός των επόμενων μηνών" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Φυσικά θα χρειαστούν απτά αποτελέσματα στα παραπάνω μέτωπα, με το ρίσκο του "αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση" να είναι υπαρκτό, με δεδομένες τις υπεραποδόσεις των Ελληνικών τίτλων σε επίπεδο διμήνου και πλέον. Ψύχραιμη σε κάθε περίπτωση η συμπεριφορά της Αγοράς μετά το ανοδικό "δεκατριάρι" που έφτασε στο τέλος του πριν μερικές συνεδριάσεις.

Θετική εξέλιξη η ενδοσυνεδριακή παραμονή του Τραπεζικού δείκτη πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, ενώ το δεκαετές Κρατικό στα πολυετή υψηλά του, έχει βελτιώσει την αποτίμηση Θεσμικών χαρτοφυλακίων με έκθεση στο Ελληνικό Χρέος.

Από την άλλη πλευρά, η επιβράδυνση του Ελληνικού ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του έτους, αποδεικνύει ότι η πραγματική Οικονομία δεν έχει διαφύγει από το πτωτικό "σπιράλ" της τελευταίας οκταετίας, μέρος του οποίου οφείλεται στον φαύλο κύκλο επιδείνωσης των συνθηκών στο εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα, το οποίο με τη σειρά του πλήττεται από τα υψηλά επίπεδα "κόκκινων" δανείων, τις εκροές καταθέσεων και το υψηλό risk.

Η "συνταγή" των υφεσιακών μέτρων του μνημονίου, οπωσδήποτε επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία της Αγοράς και τις προβλέψεις κερδοφορίας των εσωστρεφών Επιχειρήσεων της Χώρας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τα επενδυτικά projects.

Η παραβολική εκτίναξη των τιμών, το τελευταίο διάστημα, αυξάνει το βαθμό δυσκολίας στην εύρεση αξιόπιστων κοντινών επιπέδων στήριξης για το Γενικό Δείκτη. Ο δείκτης τάσης "Parabolic SAR" αναμένεται να δώσει σύντομα σήμα "εξόδου" από αγοραστικές θέσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ανοδική τάση θα ανατραπεί άμεσα. Προφανώς οι επενδυτές χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς ο δείκτης "σχετικής ισχύος" (RSI) βρίσκεται σε επίπεδα "χρυσών" εποχών που μας γυρνάνε δύο δεκαετίες πίσω.

Ενδιαφέρον για τους αγοραστές, σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Nuntius Sec., έχει ο ανοδικός στόχος των 800 - 805 μονάδων.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μόνο διασωθέντα τον Ινδικό Sensex 30 (+0,25%), ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο "Αυστραλός" ASX 200 (-1,10%).

Σύμφωνα με Ξένους διαχειριστές, η επιφυλακτικότητα επανέρχεται στις Διεθνείς Αγορές, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί μία μίνι κρίση για την Αμερικανική Κυβέρνηση, μετά το δημοσίευμα της "Washington Post", σύμφωνα με το οποίο, ο Αμερικανός Πρόεδρος μοιράστηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη συνάντησή τους την προηγούμενη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο, απόρρητες πληροφορίες που είχαν αποκτηθεί από στενό σύμμαχο των ΗΠΑ για το Ισλαμικό Κράτος. Οι τελευταίες εξελίξεις ήλθαν να προστεθούν στην πολιτική κρίση που ξέσπασε μετά από την απόφαση του Τραμπ να απολύσει τον Τζέιμς Κόμεϊ από επικεφαλής του FBI.

Προς τα χαμηλά ημέρας υποχωρούν οι Ευρωπαϊκοί δείκτες, ενώ με σημαντική υποχώρηση ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Η υποχώρηση του Δολαρίου, δίνει σημαντικά κέρδη σε Χρυσό, Πετρέλαιο και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, στο 1,9% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο από 1,5% το Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ποσοστό που συνάδει με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στο Μπλοκ των 28, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2% τον περασμένο μήνα, από 1,6% το Μάρτιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Δύσκολη θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας στις Αγορές τον Ιούλιο η Citi. Σε σχόλιό της αναφορικά με τις σχετικές πληροφορίες, σημειώνει πως παρότι οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν πέσει σε επίπεδα κοντά σε αυτά που ήταν το 2014, απαιτείται ακόμα η γνωστοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και η ένταξη της Χώρας στο "QE". Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, ο Αμερικανικός Οίκος τονίζει ότι η ψήφισή του αποτελεί μόνο το πρώτο αναγκαίο βήμα για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει ότι οι συζητήσεις διεξάγονται, ωστόσο η Citi αμφιβάλλει για το εάν λεπτομέρειες με νόημα, γύρω από το θέμα του χρέους, μπορούν να υπάρξουν πριν τις Γερμανικές εκλογές και πιθανόν πριν το τέλος του προγράμματος, το Καλοκαίρι του 2018.

Στα 15 ευρώ από 11 πριν αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ η Citigroup σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy". "Ο Οργανισμός είναι ένα από τα ισχυρότερα assets στην Ελλάδα", τονίζει ο διεθνής Οίκος, που βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου καθώς τα θεμελιώδη της εισηγμένης παραμένουν ισχυρά. Σύμφωνα με τη Citi, το νομικό πλαίσιο για το "vectoring" δείχνει ότι το μεγαλύτερο τμήμα του "έργου" θα πραγματοποιηθεί από τον ΟΤΕ. Για φέτος ο Οίκος προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη του Οργανισμού θα ανέλθουν στα 258,5 εκατ. και οι πωλήσεις στα 3,91 δισ. ευρώ.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα 14,2 από 10,8 ευρώ, δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "αγοράς" για τον τίτλο. 

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Motor Oil στα 18,5, από 17,2 ευρώ δίνει η Piraeus Sec. σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "outperform".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ανεβάζοντας στροφές αναρριχήθηκε μέχρι τις 800,08 μονάδες (+1,43%). Περίπου κάθετη υποχώρησε είχε σαν αποτέλεσμα, στις 17.00, να βρεθεί στις 789,55 (+0,10%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στις 789,08 μονάδες, με οριακά κέρδη 0,04% και στο χαμηλό ημέρας.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 123,2 εκατ., από τα οποία τα 27,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΑΛΦΑ , ΕΤΕ), ενώ ΟΤΕ, Alpha Bank και Εθνική απέσπασαν το 62,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΕΤΚ και ΜΟΗ.

Αντίθετα, δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Αεροπορία Αιγαίου και Jumbo.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, επιμένουν πλαγιοανοδικά οι ΕΛ-ΤΕΧ Άνεμος (+1,56%), Έλαστρον (+1,11%), Cenergy (+0,35%), MIG (+3,06%), Ελλάδος (+0,73%), Χαλκόρ (+0,8%), Παπουτσάνης (+2,09%), Νηρέας (+3,14%), Υγεία (+3,68%).

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε ο τίτλος της Κρι Κρι (+0,89%), τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Forthnet (+19,53%), αλλά οι συναλλαγές ανέβηκαν σημαντικά, πέμπτη συνεχόμενη ανοδική για την Χαϊδεμένος (+9,35%), ενώ "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η Revoil (+3,68%).

Υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής, η τελική εικόνα, με 70 ανοδικές μετοχές, έναντι 44 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 9%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων και το σημαντικό volatility αύξησαν σημαντικά τις συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (112.067 συμβόλαια).

Στα 4.134 συμβόλαια του δείκτη (από 5.188 την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.190, 2.836 για τον Μάιο, 3.288 για τον Ιούνιο και 66 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.103,75) κινήθηκε μεταξύ 2.093,25 και 2.126 μονάδων και γύρισε σε υπερτίμηση 0,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (9.000 Viohalco, 7.000 Μυτιληναίος, 18.811 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (13.829), Πειραιώς (39.282), Εθνική (29.829), MIG (11.793), Alpha Bank (10.949), ΔΕΗ (658), ΟΤΕ (942), Μυτιληναίο (382), ΟΠΑΠ (320), Viohalco (692), Ελ. Πετρέλαια (167), Cenergy (587), Motor Oil (229), Intralot (295), Ελλάκτωρα (1.209), ΓΕΚ (285), Τέρνα Ενεργειακή (314).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (21.091), MIG (74.084), Eurobank (49.502), Εθνική (90.747) και Πειραιώς (213.038).

Ας σημειωθούν τα 180 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 4,40 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (6.842.134 τεμ.), Alpha Bank (3.941.460 τεμ.), Εθνική (11.520.166 τεμ.) και Eurobank (4.152.888 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v