Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε θέση μάχης οι αγοραστές

Στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του χρέους είναι στραμμένη η προσοχή της αγοράς. «Κλειδί» παραμένει ο τραπεζικός κλάδος. Κινητικότητα και σε ΟΤΕ, Τιτάνα, Folli Follie, Mυτιληναίο. Θετικό το κλίμα στη Wall Street.

ΧΑ: Σε θέση μάχης οι αγοραστές

Δεν έβγαλε άκρη για το χρέος το EwG αλλά με... swap σχεδιάζει να βγει στις αγορές η Ελλάδα. Ρεκόρ για τον FTSE 100, «άρωμα» για νέα υψηλά για τον DAX, επιμένει στα ρεκόρ ο Nasdaq, σε υψηλό 6 μηνών το ευρώ, στο 1,1072 δολάριο.

Στα καθ΄ημάς: Ανατροπή στο ΧΑ, καθώς από τα υψηλά η αγορά διόρθωσε χαμηλότερα, για να «γυρίσει» ανοδικά και να κλείσει τελικά στις 788,78 μονάδες, με εύρος διακύμανσης 780,50-789,80 μονάδων. Συναλλαγές 76,7 εκατ. μετοχών, τζίρος 64,5 εκατ. ευρώ, με το 43% στις τράπεζες και τον ΔΤΡ στις 1.017,64-1.045,56 μονάδες. Στις 2.073,47-2.098,61 ο FTSE25, με συγκριτικά αυξημένο τζίρο (πέραν των τραπεζών) σε ΟΤΕ, FF Group, Jumbo, Motor Oil και ΟΠΑΠ, ΕΛ.ΠΕ, Μυτιληναίο, MIG, ΤΙΤΑΝ, Coca Cola, Αεροπορία Αιγαίου, Attica Bank, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ.

Σημείο αναφοράς οι 780 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη (Εκηβόλος 15/5), με τα ισχυρά χέρια να οδηγούν μεν την αγορά χθες σε διόρθωση για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση μέχρι τις 14:00, αλλά προστατεύοντας μέχρι κεραίας την εν λόγω περιοχή/στήριξη, για να οδηγήσουν στη συνέχεια ανοδικά και με κλείσιμο οριακά στο υψηλό ημέρας.

Εάν οι συνεδριάσεις από Παρασκευή μέχρι και το χθεσινό χαμηλό αποτελούσαν μέρος ενός αναγκαίου και επιβεβλημένου retest της στήριξης αλλά και της ίδιας της ανοδικής τάσης, τότε στη χθεσινή συνεδρίαση σημειώθηκε το χαμηλό-σημείο αναφοράς για τον επόμενο ανοδικό κύκλο.

Οπως σημειώνει έγκυρος αναλυτής, «η αντίδραση του ΓΔ ακριβώς από τον εκθετικό των 3 ενδοσυνεδριακών χαμηλών επιβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι παρά τη διήμερη διόρθωση (σ.σ. Παρασκευής-Δευτέρας), η ορμή της τάσης είναι ακόμα έντονα ανοδική και τον πλήρη έλεγχο της πορείας τον έχουν οι αγοραστές. Ομως μόνο με την υπέρβαση και του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων θα μπορεί να θεωρηθεί ότι η διόρθωση ολοκληρώθηκε στις 780 μονάδες και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο σχηματισμού διπλής κορυφής».

Ως εκ τούτου, η σημερινή συνεδρίαση -κατ' αρχάς- αλλά και οι δύο που ακολουθούν έχουν τη σημασία τους, καθώς θα φανεί κατά πόσον τα ισχυρά χέρια προεξοφλούν κάτι ουσιαστικό στο Eurogroup της Δευτέρας 22 Μαΐου. Θα φανεί από τις κινήσεις των insiders τι ακριβώς παίζει με τη διελκυστίνδα ΔΝΤ - Βερολίνου για το ελληνικό χρέος και εάν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι ουσιαστικό σε αυτό το Eurogroup ή στο επόμενο.

Στο μεν πρώτο ενδεχόμενο, το ΧΑ συνεχίζει πάνω από τις 800, περνώντας και την αντίσταση στις 806 μονάδες, σε ακόμη μία προεξοφλητική φάση με σημαντικά περιθώρια ανόδου για τράπεζες και blue chips. Στο δε δεύτερο σενάριο, το ΧΑ αδυνατεί να υπερβεί τις 799,16, «σκοντάφτει» στις 800 και διορθώνει με επιθετικότερες πωλήσεις χαμηλότερα των 780 μονάδων αυτή τη φορά.

«Κλειδί» παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ να κρατά τη στήριξη των 1.024 μονάδων αλλά το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η υπέρβαση της διακεκαυμένης ζώνης των 1.080-1.094 μονάδων, σενάριο που προϋποθέτει χρόνο, χρήμα, κυρίως όμως την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΔΝΤ-Σόιμπλε.

Το ότι η Ελλάδα, το ΧΑ, επιλεγμένες εισηγμένες, θα μπορούσε να είναι το απόλυτο play των αγορών για το 2017 αποτυπώνεται ήδη στις διερευνητικές κινήσεις των πανίσχυρων funds και στη θεαματική απόδοση από την αρχή του έτους.

Το ότι είναι μεταξύ των επιλογών των ξένων (και κυρίως των αμερικανικών κεφαλαίων/συμφερόντων) επιβεβαιώνεται από την παρουσία του Jack Lew στην Αθήνα για το Συνέδριο του Economist (θα έχει συνάντηση με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο), την... προτροπή του Wilbur Ross σε ΕΤΕ και ΤτΕ για τον διαγωνισμό της Εθνικής, αλλά και στην παρουσία του Prem Watsa στο Συνέδριο του Economist.

Μάλιστα καλά ενημερωμένες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο εκπλήξεων, με την παρουσία εξίσου ισχυρότατων (Αμερικανών και Ελληνοαμερικανών) παραγόντων εκείνη την περίοδο στην Αθήνα, με αφορμή τον Economist. Business as usuall θα πείτε και δικαιολογημένα, όμως εάν επιβεβαιωθεί το... δημοσίευμα του Reuters για το ότι η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο μίας πρώτης έκδοσης 5ετούς τίτλου τον Ιούλιο, τότε το play αποκτά επιπλέον ενδιαφέρον. Εάν όντως συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να περιμένουμε άμεσα τη δημοσιοποίηση του ΦΕΚ, που θα λύνει και τυπικά το θέμα της ανάθεσης στον οίκο Rothschlid του ρόλου του συμβούλου του ελληνικού Δημοσίου για το θέμα του χρέους. Και παρότι για τον ξένο οίκο «τρέχουν» ήδη αμοιβές (για 3,2 εκατ. ευρώ κάνει λόγο η αγορά), σχετικό ΦΕΚ δεν έχει αναρτηθεί ακόμη.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει ουσιαστική λύση για το χρέος να αναφέρεται στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και να οριστικοποιείται στο επόμενο της 15ης Ιουνίου. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, οδεύουμε προς συμφωνία στο επικείμενο Eurogroup, οπότε και θα ορισθεί η υποχρέωση για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% μέχρι και το 2022, δηλαδή για 4 χρόνια.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, είναι αυτός όπου αποτυπώνονται κυρίως οι κινήσεις των traders, με την παρουσία τους να γίνεται εντονότερη μετά τις 13:30-14:00, κάτι που παρατηρήθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση.

Για τον κλάδο θεωρούμε πως απαιτείται η πλήρωση/κάλυψη της τιμής της τρίτης αμκ και από τις Eurobank, Πειραιώς, που έχουν μείνει πίσω, έναντι των Alpha Bank, Εθνικής. Στα 2,27 ευρώ η Alpha Bank, στο 0,318 η Εθνική, αλλά με διαφορά η Eurobank στο 0,915 και η Πειραιώς στο 0,23 ευρώ. Ικανή συνθήκη για την επιβεβαίωση της επόμενης ανοδικής φάσης για τον τραπεζικό κλάδο θεωρείται η υπέρβαση του 1 ευρώ για τη Eurobank και του 0,30 ευρώ για την Πειραιώς.

Πέραν των τραπεζικών κινητικότητα σημειώνεται επίσης στον ΟΤΕ, με αφορμή και τα σενάρια για την πώληση του 5%, τους νέους όρους στη συμφωνία Δημοσίου - Deutsche Telekom με τη μετοχή στα 10,03 ευρώ, με τζίρο 6,9 εκατ. ευρώ, από τους υψηλότερους για το 2017.

Ανατροπές στα διυλιστήρια καθώς το χθεσινό μείον 3,35% για τη μετοχή της Motor Oil στα 16,74 ευρώ μείωσε την αποτίμηση του ομίλου στο 1,85 δισ. ευρώ, με συνέπεια τα Ελληνικά Πετρέλαια, με συν 3,92% στα 6,36 ευρώ, να περάσουν στο 1,94 δισ. ευρώ.

Κερδισμένη η μετοχή του FF Group (καθώς παραμένει στον δείκτη MSCI Greece), με εισροές κεφαλαίων χθες, υψηλό τζίρο 4,8 εκατ. ευρώ και υψηλότερη τιμή στα 21,27 ευρώ και αποτίμηση 1,42 δισ. ευρώ.

Επίσης με αυξημένες συναλλαγές για πάνω από τα 2 δισ. ευρώ ο ΤΙΤΑΝας μετά το 1,18% στα 25,70, κοντινότερα στο υψηλό των 26,14 ευρώ στη συνεδρίαση της 11ης Μαΐου. Και στον ΤΙΤΑΝα τοποθετούνται ξένα (κυρίως αμερικανικά) κεφάλαια.

Εως τα 7,71 ευρώ χθες ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,64 και ενόψει της ιστορικής γ.σ. την 1η Ιουνίου αρκετοί είναι αυτοί που βλέπουν τιμές πάνω από τα 7,82 ευρώ της 11ης Μαΐου.

Μέρα με τη μέρα επιβεβαιώνεται η δυναμική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τη μετοχή κοντά στο υψηλό των 3,42 ευρώ (της 15/5) και την Τέρνα Ενεργειακή πολύ κοντά στα 3,45 ευρώ (της 10/5).

Με πωλήσεις, υποχώρηση έως τα 2 αλλά κλείσιμο στα 2,06 ευρώ η Viohalco, με αφορμή την έξοδό της από τον βέλγικο MSCI, αλλά με ισχυρά χέρια να απορροφούν την προσφορά προς τα 2 ευρώ, με βλέψεις για πολύ πάνω από τα 2,10 ευρώ της 11/5.

Κινητικότητα και σε Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, αλλά και σε Attica Bank, MIG, Intralot, MLS στα μεσαία και Forthnet, Δρομέα, Μουζάκη, Καράτζη, Ιατρικό, Reds, Revoil, Centric, Χαϊδεμένο κ.α.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v