Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενες οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Μικρές οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, καθώς απορροφήθηκε νωρίτερα η προσφορά χαμηλότερα των 780 μονάδων. Απώλειες στις τράπεζες, «άμυνες» με Coca Cola, Μυτιληναίο. Στα «συν» τα θετικά πρόσημα στα futures της Wall.

Ελεγχόμενες οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Ψύχραιμο ξεκίνημα των ευρωπαϊκών αγορών νωρίτερα, ένα πρώτο μάζεμα της προσφοράς που βγήκε έως οριακά χαμηλότερα των 780 μονάδων στο ΧΑ. Ενθαρρυντική ένδειξη το συν στα futures του S&P 500, καθώς μετά την... καταιγίδα μπορεί να επέλθει νηνεμία για λίγο.

Με το βλέμμα στραμμένο στη Wall Street, οι traders στην Ευρώπη φαίνεται να ελέγχουν την αναπόφευκτη διόρθωση των αγορών στην πρώτη 1-1,5 ώρα συνεδρίασης, με ενδεικτική την αντίδραση του DAX από τις 12.593 πάνω από τις 12.610 μονάδες νωρίτερα, κάτι που επηρέασε και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Εως λίγο χαμηλότερα των 780 μονάδων υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης στα πρώτα κρίσιμα 5'-10' της συνεδρίασης, οπότε ενεργοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς, περί τα 3,5-4 εκατ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος στον τραπεζικό κλάδο.

Για τον FTSE25 χαμηλό σημειώθηκε στις 2.067,23 μονάδες, για τον ΔΤΡ στις 1.026,74 μονάδες. Τιμές που ακόμη λίγο χαμηλότερα εάν αντέξουν, στη συνέχεια της συνεδρίασης θα αποτελούν αναμφίβολα ενθαρρυντική εξέλιξη και υπό προϋποθέσεις σημεία αναφοράς/στηρίξεις για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτή τη φάση της αγοράς σήμερα-αύριο να δώσει αντίδραση το ταχύτερο δυνατόν η Wall Street.

Μετά από καιρό, η προσοχή των επενδυτών πέραν των εξελίξεων στο ελληνικό ζήτημα (ξανα)στρέφεται στις διεθνείς αγορές και δη στη Νέα Υόρκη, γνωρίζοντας πολύ καλά πως είναι πολύ δύσκολη οποιαδήποτε αυτόνομη κίνηση του ΧΑ, ενόσω εξελίσσεται διορθωτικός κύκλος στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του πλανήτη.

Από νωρίς η... επιστράτευση της δεικτοβαρούς Coca Cola, με συναλλαγές στα 25,60-25,71 ευρώ, δηλαδή κοντά στα ιστορικά υψηλά των 26,11 ευρώ (από τη συνεδρίαση της 9ης Μαΐου).

Με πωλητές και στις τρεις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ καθώς ορισμένοι κατοχυρώνουν μέρος των θέσεών τους, θυμίζοντας πως Μάιο «κλείνουν βιβλία» τα μεγάλα επενδυτικά σπίτια και συνήθως μοιράζονται θέσεις σε μικρότερα funds. Κατά 13,67% έχει ενισχυθεί σε διάστημα μηνός η μετοχή του ΟΤΕ, κατά 7,79% του ΟΠΑΠ, ενώ κατά 29,39% έχει ενισχυθεί στο ίδιο διάστημα η μετοχή της ΔΕΗ. Εύλογα ορισμένοι traders «κλειδώνουν» ένα μέρος των κερδοφόρων μηνιαίων τοποθετήσεών τους.

Ανοδικά από τον τραπεζικό κλάδο η Eurobank, με αγοραστές λίγο μετά τις 11:00 ο ΟΤΕ, στα 3,38 ευρώ με αγοραστές η Τέρνα Ενεργειακή και χωρίς μεταβολή Μυτιληναίος στα 7,57, Πειραιώς στο 0,232 και ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο 1,50 ευρώ.

Μετά τα πρώτα σημαντικά 35', οι απώλειες για τον ΓΔ είχαν περιοριστεί σε 0,37%, με τον δείκτη περί τις 6 μονάδες πάνω από την πρώτη σημαντική περιοχή στήριξης των 780 μονάδων.

Συναλλαγές 16,2 εκατ. μετοχών, από τα οποία 4,9 είχαν αλλάξει χέρια στην Πειραιώς και ο τζίρος στα 11,5 εκατ. ευρώ.

Πρώτο δείγμα γραφής ψύχραιμο και ενθαρρυντικό, ενόσω αντέχουν οι 780 για τον ΓΔ, οι long διατηρούν περιθώρια αντεπίθεσης με την πρώτη ευκαιρία.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v