Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόιμπλε: Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση για το χρέος

Παραμένουν οι διαφορές με το ΔΝΤ, παραδέχεται ο Σόιμπλε. Δεν θα διαπραγματευθούμε νέα μέτρα, που θα απαιτήσουν νέο πρόγραμμα. Οι αγορές θα πρέπει να εμπιστευθούν την Ελλάδα. Στο Eurogroup θα αναζητηθούν τεχνικές λύσεις για το χρέος, ανέφερε ο νέος Γάλλος ΥΠΟΙΚ.

Σόιμπλε: Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση για το χρέος

Στόχος του σημερινού Eurogroup είναι να συζητηθούν τεχνικές λύσεις για το ελληνικό χρέος, ανέφερε ο νέος Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρουνό Λεμέρ, μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Οπως είπε, στόχος του Εμανουέλ Μακρόν είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. 

Η Ελλάδα θα ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές βήμα-βήμα και οι αγορές θα πρέπει να εμπιστευθούν τη χώρα, τόνισε ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα είναι «αξιοσημείωτες» και «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Στόχος, υπογράμμισε, είναι να καταστεί η χώρα ανταγωνιστική, κάτι που όμως δεν έχει επιτευχθεί ακόμη. 

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αναφέροντας ότι το ΔΝΤ είναι συντηρητικό στις εκτιμήσεις του για την Ελλάδα, σε σχέση με την ευρωζώνη. «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση», σημείωσε.

Ο Σόιμπλε επέμεινε στην θέση του ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει το υφιστάμενο πρόγραμμα, μετά το αίτημα του σοσιαλδημοκράτη υπουργού Εξωτερικών Σίγκμαρ Γκάμπριελ για ξεκάθαρη δέσμευση της ευρωζώνης περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Τόνισε ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «δεν θα διαπραγματευθούμε στις Βρυξέλλες νέα μέτρα, που θα απαιτούσαν ένα νέο πρόγραμμα». «Στο τέλος του προγράμματος, το 2018, θα υλοποιήσουμε πρόσθετα μέτρα για το χρέος, αν χρειαστεί», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, στην οποία τον ενημέρωσε ότι το Παρίσι θα στηρίξει το σχέδιο για ελάφρυνση του χρέους. "Ο πρόεδρος ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία σύντομα", αναφέρει εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης. 

Ομάδα εργασίας για ενίσχυση της ευρωζώνης ανακοίνωσαν Σόιμπλε-Λεμέρ

Τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας με στόχο την ενίσχυση της ευρωζώνης ανακοίνωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά τη συνάντηση με τον Μπρουνό Λεμέρ.

«Η ομάδα εργασίας θα κληθεί να καταθέσει τις προτάσεις της ως τον Ιούλιο», σημείωσε ο κ. Σόιμπλε, τονίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ είναι πεπεισμένοι ότι οι δύο χώρες πρέπει να κινηθούν στην πρώτη γραμμή για την ενίσχυση της ένωσης.

Ο Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι είναι σίγουρος πως θα συνεργαστεί με τον Σόιμπλε προς όφελος της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ευρώπης.

«Είμαστε έτοιμοι να επιταχύνουμε τη θεσμική σύγκλιση στην Ευρώπη» σημείωσε ο Γάλλος υπουργός, προσθέτοντας ότι θα εξετασθούν τρόποι συντονισμού των οικονομικών πολιτικών και πρωτοβουλίες για ενίσχυση των επενδύσεων.

Αναφορικά με το γαλλικό έλλειμμα, ο Λεμέρ σημείωσε ότι η Γαλλία θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις μείωσής του. «Είναι καλό για τη χώρα να έχει σε τάξη τα οικονομικά της», τόνισε.     

 


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v