Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Η προσοχή στον τραπεζικό κλάδο

Πιθανή η ανοδική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη, μετά και την αναβάθμιση από τη Moody's. Μέσα από τις τράπεζες περνά η όποια αντίδραση. Κινητικότητα και σε Viohalco, Αεροπορία Αιγαίου, Lamda Development, ΟΛΠ, ΟΤΕ.

XA: Η προσοχή στον τραπεζικό κλάδο

Ξεκινά η τελευταία εβδομάδα του μήνα και του χρηματιστηριακού εξαμήνου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για όσους θα επιχειρήσουν κάποια «ωραιοποίηση» των αποτιμήσεων, όμως πέραν αυτού, η σημερινή συνεδρίαση θα κρίνει πάρα πολλά όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση.

Δεν θα είναι υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με θετικές παρακαταθήκες-προϋποθέσεις, που διαμορφώνουν οι πρόσφατες αναβαθμίσεις της ΔΕΗ από την S&P και της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's, αλλά και η εντυπωσιακή επίδοση της ομολογιακής έκδοσης της Μυτιληναίος.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η συνεδρίαση της Δευτέρας θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη και απόλυτα ενδεικτική για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς δεν θα έχει το παραμικρό «άλλοθι» να μην κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Σε αντίθετη περίπτωση και αν πάλι οι πωλητές κάνουν αισθητή την παρουσία τους, προς το τέλος της συνεδρίασης (προσοχή, αν η συνεδρίαση ξεκινήσει με ιδιαίτερα υψηλό τζίρο), ο προβληματισμός για τη χρηματιστηριακή πορεία του κλάδου θα αυξηθεί κατακόρυφα.

Σύμφωνα με τους ίδιους, προκειμένου ο τραπεζικός δείκτης να πείσει ότι αλλάζει τα υπάρχοντα τεχνικά δεδομένα, χρειάζεται ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης των 1.081-1.100 μονάδων. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί «γλίστρημα» ακόμα και χαμηλότερα των 1.000 μονάδων, προς την επόμενη στήριξη των 954-950 μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής η κεφαλαιοποίηση της ΕΕΕ διαμορφώθηκε στα 10,076 δισ., όταν το σύνολο των κεφαλαιοποιήσεων των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών έφθανε στα 10,234 δισ.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και θα χρειαστούν «βοήθειες» και από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE26, όπου με τις επιδόσεις των τελευταίων ημερών, τις θετικότερες εντυπώσεις έχουν δημιουργήσει οι Viohalco, Αεροπορία Αιγαίου, Lamda Development, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Motor Oil.

Μένοντας στον τίτλο της τελευταίας, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της εισηγμένης θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος χρήσεως 2016, €0,70 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,595 ανά μετοχή).

Στο ιδεατό σενάριο, σημαντικό θα είναι να συνεχιστούν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, ενώ το stock picking σε όλο το εύρος του ταμπλό καλό θα είναι να συνοδευτεί από αξιοπρόσεκτο τζίρο.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v