Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κόπωση» αγοραστών στο ΧΑ

Απώλειες για το ΧΑ, με τον ΓΔ στα επίπεδα των 810 μονάδων. Πτώση για Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, OΠΑΠ, Μυτιληναίος. Κέρδη για ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ. Χαμηλός ο τζίρος. Αναμένεται απόψε η αξιολόγηση από τη Moody's.

«Κόπωση» αγοραστών στο ΧΑ

Μπορεί σε αρκετές από τις τελευταίες συνεδριάσεις η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά να μην έδωσε το απαιτούμενο «βάρος» στην παρατεταμένα αδύναμη εικόνα του τραπεζικού ταμπλό, όμως η συνεχιζόμενη επιφυλακτικότητα για το σύνολο των μετοχών των συστημικών τραπεζών αρχίζει να δημιουργεί έντονους προβληματισμούς και ερωτήματα για την «επόμενη μέρα» στο Χ.Α. και ιδιαίτερα αν ενταθούν οι ενδείξεις κόπωσης στα μη τραπεζικά blue chips, μία πρώτη γεύση της οποίας παίρνει σήμερα η Αγορά.

Παρά τα θετικά μηνύματα από το roadshow της Ν. Υόρκης και παρότι δεν λείπει ο ικανοποιητικός τζίρος (η πρώτη ώρα συμπληρώθηκε με 10,3 εκατ. ευρώ), οι εν δυνάμει πωλητές δείχνουν να διατηρούν το τραπεζικό ταμπλό ως πρώτη επιλογή και το θέμα εδώ είναι πλέον ποιοι πουλάνε και τι ξέρουν.

Και βέβαια, με μία τέτοια εικόνα, τι θα γίνει αν το βράδυ δεν προκύψει κάποιο «δώρο» από τη Moody's;

Η ανησυχία εντείνεται ακόμα περισσότερο, αν ληφθεί υπόψη ότι ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών ήδη έρχεται από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 5,92% και παρά την αρχική προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, μέσα σε ελάχιστα λεπτά γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, έστω και αν οι μέχρι στιγμής απώλειες δείχνουν απόλυτα ελεγχόμενες.

Στα μέχρι τώρα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και εκτός της συνεχιζόμενης τραπεζικής επιφυλακτικότητας, η έλλειψη σημαντικών βοηθειών από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE26 και η εμφανής απόσυρση των αγοραστών από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (ΕΛ-ΤΕΧ Άνεμος, Υγεία, Έλαστρον).

Με τη συμπλήρωση των πρώτων 60 λεπτών συνεδρίασης, ελάχιστοι είναι οι μη τραπεζικοί τίτλοι, υψηλής κεφαλαιοποίησης, που σημειώνουν αξιοσημείωτα κέρδη, όπως οι ΟΛΠ (+1,32%), Fourlis (+1,37%), ΑΔΜΗΕ (+3,85%) και ΔΕΗ (+1,71%). Όμως και εδώ υπάρχουν οι σχετικές «ενστάσεις», καθώς οι δύο πρώτοι τίτλοι τα κέρδη τα σημειώνουν με ελάχιστες συναλλαγές και οι δύο τελευταίοι ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση υποχώρησαν σημαντικότατα από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ βρέθηκε να κερδίζει έως και 6,87% για να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση με κέρδη 0,43% και ο τίτλος της ΔEH αναρριχήθηκε μέχρι το +9,96% και τερμάτισε τη συνεδρίαση στο +1,3%.

Αξίζει υποσημείωσης ότι η σημερινή συνεδρίαση χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς κλείσιμο του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 813 μονάδων θα φέρει τις πρώτες τεχνικές ανησυχίες.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v