Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες εναντίον blue chips στο ΧΑ

Πέριξ των 820 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τις εντεινόμενες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές να αντισταθμίζονται από το ράλι σε ΔΕΗ (+6%) και ΑΔΜΗΕ. Βοήθειες από Coca Cola. Ανεβάζουν στροφές Aegean, Viohalco, Motor Oil, OTE.

Τράπεζες εναντίον blue chips στο ΧΑ

Την πεπατημένη των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων δείχνει να ακολουθεί και η σημερινή συνεδρίαση, με την Αγορά να προσπαθεί να πείσει ότι διαθέτει ισχυρό «αντίδοτο» κόντρα στην παρατεινόμενη τραπεζική αδυναμία και να προσπαθεί να «σπρώξει» τον Γενικό της Δείκτη σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα.

Ασφαλώς και η έλλειψη ενδιαφέροντος στο τραπεζικό ταμπλό (και οι τέσσερις τίτλοι των συστημικών τραπεζών κινούνται με αρνητικό πρόσημο) περιορίζει σημαντικά τους ημερήσιους τζίρους, όμως αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση και μηδενισμό του ενδιαφέροντος, τόσο στον υπόλοιπο, μη τραπεζικό, 26άρη, όσο και για περιορισμένο αριθμό τίτλων από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το ρόλο του «οδηγού» από τα μη τραπεζικά blue chips έχουν αναλάβει οι ΔΕΗ (+7,79%) και ΑΔΜΗΕ (+6,44%), ενώ αργά αλλά σταθερά ανεβάζουν στροφές οι Αεροπορία Αιγαίου (+2,79%), ΕΧΑΕ (+2,7%), αλλά και οι Viohalco, Lamda Development, Motor Oil, Μέτκα, Μυτιληναίος και ΟΤΕ, που σημειώνουν κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

Σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, η σημερινή συνεδρίαση έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η Αγορά παραμένει «ζωντανή» και έχει διαθέσεις να απεξαρτηθεί από τον τραπεζοκεντρικό της χαρακτήρα, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον για τίτλους εκτός τραπεζικού ταμπλό.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και πλην της Mermeren (+18,95%), σημαντικό ενδιαφέρον, για διαφορετικούς λόγους, παρουσιάζουν οι Έλαστρον, Ιασώ, Quest, ΟΛΘ, Τέρνα Ενεργειακή, Intralot, Παπουτσάνης, Έλτον και Ιντρακόμ, σε μία συνεδρίαση που έρχεται να απαντήσει στο ερώτημα «τι θα μπορούσε να κάνει η Αγορά, χωρίς τραπεζικές βοήθειες;».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη συμπλήρωση των πρώτων τριών ωρών συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 822,47 (-0,10%) και 828,32 μονάδων (+0,61%), ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 32 εκατ., από τα οποία τα 4,9 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΜΕΤΚ).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v