Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stock picking και... βλέπουμε στο ΧΑ

Σταθεροποιητική η εκκίνηση για το Γενικό Δείκτη. Αναμένεται συνέχιση του επιλεκτικού ενδιαφέροντος στην αγορά, ελλείψει της είδησης-καταλύτη. Η επιφυλακτικότητα για τις τράπεζες και τα μηνύματα από τις αγορές.

Stock picking και... βλέπουμε στο ΧΑ

Πιέσεις ασκήθηκαν χθες το βράδυ σε Dow Jones και S&P μετά την πτώση της τιμής του πετρελαίου σε χαμηλό 10 μηνών. Σημειώνεται ότι παρά το αρνητικό γύρισμα των Dow Jones και S&P, ο δείκτης Nasdaq κατάφερε να κρατηθεί σε θετικό έδαφος μέχρι το τέλος της συνεδρίασης.

Με μικρά κέρδη κινούνται σήμερα το πρωί οι περισσότερες από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, ενώ στην Ευρώπη δεσπόζει η Σύνοδος Κορυφής.

Οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα η σημερινή, τελευταία Σύνοδος Κορυφής πριν από το καλοκαίρι, πραγματοποιείται με φόντο την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit αυτή την εβδομάδα, αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις στη διεθνή πολιτική σκηνή, όπως είναι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Τερέζα Μέι αναμένεται, κατά τη διάρκεια του δείπνου, να τοποθετηθεί σχετικά με το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών και κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις. Μόλις ολοκληρώσει η Τερέζα Μέι την ενημέρωσή της, θα αποχωρήσει από τη συνεδρίαση και οι 27 θα ανταλλάξουν απόψεις με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ. Την Παρασκευή οι 28 θα ξεκινήσουν με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Mario Draghi, ο οποίος θα παρουσιάσει την τρέχουσα οικονομική κατάσταση.

Ερχόμενοι στα δικά μας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, «ζεσταίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το εγχείρημα μία μικρής αλλά ουσιαστικής για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, χαλάρωσης των capital controls. Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι η πρόταση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών βρίσκει θετική ανταπόκριση από τις Εποπτικές Αρχές, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος και το βήμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την καταβολή της δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου».

Για την περίπτωση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, του οποίου η χθεσινή εικόνα προβλημάτισε μερικώς, όσον αφορά την παρατεινόμενη αδυναμία του τραπεζικού κλάδου να κινηθεί ψηλότερα και τη σημαντική καθίζηση του τζίρου, με δεδομένη την έλλειψη της είδησης-καταλύτη που θα μπορούσε να διαμορφώσει κλίμα και διαθέσεις, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό του επιλεκτικού αγοραστικού ενδιαφέροντος, για επιμέρους τίτλους όλων των κεφαλαιοποιήσεων.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ενδιαφέρον έχουν αρκετοί τίτλοι από τον μη τραπεζικό 26άρη, αλλά και ικανός αριθμός μετοχών από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, αρκεί η ανοδική κίνηση να συνοδεύεται από σχετικά αξιοπρόσεκτες συναλλαγές.

Σύμφωνα με το θετικό σενάριο, ο Γενικός Δείκτης, με σαφώς πιο αργό βηματισμό, θα μπορούσε να αναρριχηθεί μέχρι τις 830-850 μονάδες και στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, η άνοδος αυτή να επεκταθεί ανάλογα με τις εκτιμήσεις και τις αναβαθμίσεις των εταιρικών κερδών.

Βέβαια, το ερώτημα είναι αν θα συνεχιστεί η επιφυλακτικότητα στο τραπεζικό ταμπλό.

Βραχυπρόθεσμοι «μπαλαντέρ», τα «εισαγόμενα» μηνύματα από το roadshow της ΕΧΑΕ στη Ν. Υόρκη και η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's, την Παρασκευή το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,11 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0935 ανά μετοχή).

Οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με μέγιστο όριο ημερήσιας διακύμανσης της τιμής ±30%.

Και τέλος, σύμφωνα με την αριθ. 114/25.05.2017 απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, πρόκειται να εκποιηθούν 10.396 μετοχές του ΟΤΕ. Ως τιμή εκκίνησης για την εκποίηση των μετοχών ορίζεται η τιμή της αμέσως προηγούμενης τιμής κλεισίματος των μετοχών, σε απόκλιση κατά ποσοστό μείον δύο τοις εκατό (-2%).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v