Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι κρύβει ο... διχασμός στο Χρηματιστήριο

Σημαντικές απώλειες για τις τράπεζες (πτώση 4,6% για τον κλαδικό δείκτη) αλλά ανοδική κίνηση για σημαντικά blue chip στο ταμπλό της σημερινής συνεδρίασης. Σε ποιες μετοχές εστιάζουν οι επενδυτές. Η τεχνική εικόνα.

Τι κρύβει ο... διχασμός στο Χρηματιστήριο

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί πως και οι τελευταίοι επιφυλακτικοί είχαν αρχίσει να πείθονται ότι η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά είχε απεξαρτηθεί από τον Τραπεζοκεντρικό της χαρακτήρα και είχε αποκτήσει αποτελεσματικό "αντίδοτο" στην Τραπεζική αδυναμία, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον για αρκετούς από τους υπόλοιπους τίτλους του ταμπλώ.

Χωρίς αμφιβολία η κακή εικόνα στον Τραπεζικό κλάδο είχε ξεκινήσει να φαίνεται την επόμενη, κιόλας, ημέρα, από το τελευταίο Eurogroup, με το εντυπωσιακό "άδειασμα - τσουβάλιασμα" της προηγούμενης Παρασκευής και συνεχίστηκε να επιβεβαιώνεται σε όλες τις συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδας.

Απλά σήμερα και ενώ παραμένει αναπάντητο το ερώτημα "τι ξέρουν αυτοί που συνεχίζουν να δίνουν παρουσία στην πλευρά των πωλητών", η εικόνα έγειρε επιθετικότερα και με την διάσπαση σημαντικών στηρίξεων, ενεργοποιήθηκαν κινήσεις "stop loss", από χαρτοφυλάκια που συνεχίζουν να κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις.

Έτσι, χάθηκαν τα 2,17 ευρώ (απλός ΚΜΟ 30 ημερών) για την Alpha Bank (-4,15%), αλλά και τα 2,09 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και τελευταίο "οχυρό" των "buyers" δείχνει το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ.

Για την Εθνική (-3,82%), που έχασε οριακά τη "μάχη" των 0,328 ευρώ (απλός ΚΜΟ 30 ημερών), οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 0,315 και 0,30 ευρώ.

Για την Eurobank (-5,15%), η πρώτη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στα 0,939 ευρώ και η αμέσως επόμενη στα 0,907 ευρώ (απλός ΚΜΟ 30 ημερών).

Τέλος για την Πειραιώς (-5,83%), αποτελεί παρελθόν η στήριξη των 0,222 ευρώ (απλός ΚΜΟ 30 ημερών), αλλά και η επόμενη στα 0,215 και τελευταία πιθανότητα για τους συγκρατημένα αισιόδοξους, είναι η στήριξη στα 0,20 ευρώ.

Στην περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη (-4,62%), αφού αυτός δεν μπόρεσε να δώσει το τεχνικά ζητούμενο, που ήταν η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1100 μονάδων, σήμερα βρέθηκε να χάνει τις σημαντικές στηρίξεις στις 1042 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1024 μονάδες (απλός ΚΜΟ 30 ημερών) και εναποθέτει τις ελπίδες του στην πολύ ισχυρή στήριξη των 950 μονάδων.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Από την άλλη και παρά την Τραπεζική "απογοήτευση", η Αγορά παραμένει "ζωντανή" και συνεχίζουν να υπάρχουν "δυνάμεις" που αναζητούν "νέες ιδέες" και τίτλους εταιρειών που έχουν μείνει πίσω και δικαιούνται καλύτερης χρηματιστηριακής μεταχείρισης.

Βραχυπρόθεσμοι "μπαλαντέρ", τα "εισαγόμενα" μηνύματα από το roadshow της ΕΧΑΕ στην Ν. Υόρκη και η αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από την Moody΄ς, την Παρασκευή το βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (-2,33%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,11 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : €0,0935 ανά μετοχή).

Οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με μέγιστο όριο ημερήσιας διακύμανσης της τιμής ±30%.

Ξεκινώντας από τις λίγες ειδήσεις και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν Παπαϊωάννου, "Ζεσταίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, το εγχείρημα μία μικρής αλλά ουσιαστικής για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, χαλάρωσης των 'capital controls'. Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι η πρόταση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών βρίσκει θετική ανταπόκριση από τις Εποπτικές Αρχές, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος και το βήμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την καταβολή της δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου".

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων (QE) με βάση τη δική της αξιολόγηση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους", δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της, Πέτερ Πράετ, σε συνέντευξη που έδωσε στο Γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel". Ερωτηθείς, αν η διατύπωση αυτή σημαίνει "όχι", ο Πράετ απάντησε: "Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το εξετάσουμε εμείς".

Κατά 600 εκατ. ευρώ μειώθηκε το όριο χρήσης του ELA από τις Ελληνικές Τράπεζες, μετά από εισήγηση της ΤτΕ προς την ΕΚΤ. Πλέον το όριο χρήσης του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας αντιστοιχεί σε 43,6 δισ. ευρώ.

Τις διαφωνίες που παραμένουν μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου σε συνέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον, ενώ αποκάλυψε πρόσκληση του Πρ. Παυλόπουλου προς την Κριστίν Λαγκάρντ να επισκεφτεί την Αθήνα, κάτι που όπως είπε αποδέχτηκε με χαρά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι "το Ταμείο θα στηριχθεί στην δική του ανάλυση χρέους που θα γίνει με τις δικές μας εκτιμήσεις. Δεν έχουμε συμφωνήσει με όλες τις παραδοχές των Ευρωπαίων για την πορεία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Μένουμε σταθεροί".

"Με κανένα τρόπο η επί της αρχής έγκριση δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε πίσω σε ότι αφορά τις απαιτήσεις για το χρέος. Περιμένουμε τις συζητήσεις για το χρέος και την διαύγεια των μέτρων και θέλουμε γρήγορη ολοκλήρωση. Αν δεν πιστεύαμε ότι υπάρχει καλή πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία για το χρέος δεν θα προχωρούσαμε έτσι", είπε χαρακτηριστικά ο Τζ. Ράις.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, "σε πείσμα της Τραπεζικής επιφυλακτικότητας" η Αγορά παραμένει "ζωντανή" και το ενδιαφέρον για επιμέρους τίτλους, αμείωτο.

Ξεκινώντας από τίτλους του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, συνεχίζει να δίνει ενδιαφέρον το "δίδυμο" ΑΔΜΗΕ (+0,43%) - ΔΕΗ (+1,30%). Για την περίπτωση του δεύτερου τίτλου, επόμενος στόχος δείχνουν τα 2,67 ευρώ, όμως δεν μπορεί να μη τύχει υποσημείωσης η σημαντικότατη υποχώρηση και των δύο τίτλων, από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, καθώς ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ είχε φθάσει να κερδίζει έως και 6,87% και της ΔΕΗ έως και 9,96%.

Στο τέλος είχαμε και πάλι "ταυτόχρονη άφιξη", καθώς τόσο η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ, όσο και αυτή του ΑΔΜΗΕ, διαμορφώθηκαν στα 542.880.000 ευρώ.

Ισοφάρισε τα ιστορικά υψηλά η μετοχή της ΕΕΕ (+0,22%), με την κεφαλαιοποίηση να "ξύνει" τα 10 δισ. ευρώ (παρά κάτι, όσο όλες οι συστημικές Τράπεζες μαζί), ενώ σε νέα υψηλά 10ετιας κινείται η Motor Oil (+2,11%), με την επόμενη, θεωρητική, αντίσταση να εντοπίζεται στα 19,70 ευρώ.

Πέρασε εκ νέου, υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ η Αεροπορία Αιγαίου (+3,17%) και αν κατορθώσει κλεισίματα υψηλότερα των 8,22 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 8,68 ευρώ.

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Μυτιληναίος (+1,46%) που απέδρασε και από την αντίσταση των 8,30 ευρώ, βάζοντας σαν επόμενο στόχο τα 9,00 ευρώ.

Επιμένει πλαγιοανοδικά ο ΟΤΕ (+2,79%) και θέλει προσοχή, καθώς το κλείσιμο υψηλότερα των 10,60 ευρώ, αφήνει περιθώρια κίνησης προς τα 11,60 ευρώ.

Κατεβαίνοντας χαμηλότερα, "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων για τον ΟΛΘ (+2,35%). Αν δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 21,95 ευρώ, θα πιάσει τα 23 ευρώ εν ριπή οφθαλμού, καθώς δεν τίθεται θέμα του αν είναι "under value" ο τίτλος (!)

H πορεία του ΟΛΘ από την αρχή του χρόνου

Η αποχώρηση από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και η πρόσφατη αποκοπή μερίσματος, δεν φαίνεται να δυσκολεύουν την Τέρνα Ενεργειακή (+3,48%) στο να συνεχίσει την πλαγιοανοδική της κίνηση. Τεχνικός στόχος τα 3,68 ευρώ, στον δρόμο προς τα 4,15 ευρώ.

Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 9,60 ευρώ, παραμένει "long" η Quest (+3,45%). Κλείσιμο υψηλότερα των 9,95 ευρώ, τεχνικά, ανοίγει τον δρόμο προς τα 11,40 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, επτά οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την ΕΥΑΘ (+0,44%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές για τον Λούλη (+2,16%) και την Intralot (+1,74%). Το 1,17 κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να μας δώσει σε πρώτη φάση το 1,21 και σε δεύτερη τα 1,24 ευρώ. Στήριξη το 1,12 και "stop" το πρόσφατο χαμηλό των 1,04 ευρώ.

Ανέβασε στροφές η Έλαστρον (+13,64%), κάπου εδώ πρέπει να τελείωσε η "κούρσα" της Mermeren (+18,01%), ενώ σε νέα υψηλά 34 μηνών έκλεισε η ΕΛ-ΤΕΧ Άνεμος (+5,44%).

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή εικόνα της Αγοράς ήλθε να επιβεβαιώσει τους "υποψιασμένους" που δεν θεωρούσαν ιδιαίτερα εύκολη την υπέρβαση των 835 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Μένοντας στον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η απώλεια της πρώτης στήριξης στις 818 μονάδες, δημιουργεί οριακές ανησυχίες, που θα ενταθούν αν χαθεί και η επόμενη στήριξη στις 813 μονάδες, ενώ για τους πολύ γρήγορους το "stop" έχει ανέβει στις 803 μονάδες.

Η πρώτη αντίσταση στις 835 - 841 μονάδες και η αμέσως επόμενη στις 850 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,03%), χάθηκε η στήριξη των 2163 μονάδων και το "stop" εντοπίζεται στις 2129 μονάδες. Σε περίπτωση αλλαγής κλίματος οι πρώτες αντιστάσεις στις 2190 - 2198 και 2205 - 2215 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Ανοδικά κινείται, προς το παρόν, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει την Τρίτη νέα υψηλά δύο και πλέον ετών" επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Παραφωνία στην ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, για μία ακόμη φορά ο αδύναμος Τραπεζικός κλάδος.
Μετά την συμφωνία του Eurogroup, είναι ο μόνος κλάδος που κινείται πτωτικά και ενώ είχε δώσει επτά κλεισίματα πάνω από τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών που βρίσκεται στις 1042 μονάδες, η σημερινή πτωτική κίνηση θέτει σε αμφισβήτηση την στήριξη αυτή καθώς και την στήριξη του απλού ΚΜΟ 30 ημερών που βρίσκεται στις 1024 μονάδες. Η άμεση επαναφορά του Τραπεζικού δείκτη πάνω από τις 1042 μονάδες είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η επαναφορά του δείκτη στη στήριξη των 950 μονάδων.

Η διαφαινόμενη μη ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο "QE" και οι δύσκολοι στόχοι για τα "κόκκινα" δάνεια είναι οι παράγοντες αυτοί που δρουν καταλυτικά στη συμπεριφορά των Τραπεζικών μετοχών.

Στο υπόλοιπο ταμπλό της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς υπάρχει έντονη κινητικότητα με μετοχές που καταγράφουν νέα υψηλά των τελευταίων δύο ετών και άλλες πολυετή υψηλά (ΜΟΗ από 10/2007, ΜΥΤΙΛ από 6/2008). Υψηλά που στηρίζονται στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών, σε επιχειρηματικές εξελίξεις και στην προοπτική που μπορεί να δώσει στην Ελληνική Οικονομία το επόμενο διάστημα σταθερότητας μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Σταθερότητα που για να διατηρηθεί θα πρέπει η Κυβέρνηση να δείξει αποφασιστικότητα και ταχύτητα στις Μεταρρυθμίσεις, στις Αποκρατικοποιήσεις και να καταφέρει να πιάσει τον αναθεωρημένο στόχο του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 1,8% (στο αρχικό πρόγραμμα ο στόχος ήταν 2,7%).

Σε αυτό το περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης έχει να αντιμετωπίσει τις αντιστάσεις στις 834 μονάδες και στις 850 μονάδες. Το ενδιαφέρον όμως των επενδυτών πέρα από τις διακυμάνσεις του Δείκτη έχει επικεντρωθεί στην αναζήτηση των εταιρειών με ελκυστική αποτίμηση και προοπτικές για ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Το ενδιαφέρον που παρατηρείται για εκδόσεις εταιρικών ομολόγων και η επιτυχία των δημοσίων προσφορών τους είναι ένα ακόμη δείγμα στην αλλαγή κλίματος που επιχειρείται.

"Η αυριανή ανακοίνωση της Moody’s για την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας, οι επαφές σε Ν. Υόρκη και Λονδίνο Κυβερνητικών στελεχών και επιχειρηματιών με Ξένους επενδυτές και το κλείσιμο εξαμήνου θα είναι οι βασικοί συντελεστές στην κίνηση της επόμενης εβδομάδας" εκτιμά ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη ASX 200 (+0,71%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,28).

Μικρές απώλειες στην Ευρώπη, ενώ οριακά χαμηλότερα κινούνται οι δείκτες στο NYSE.

Προσπαθεί να αντιδράσει ανοδικά το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για τον Χρυσό, οριακές απώλειες για το Ευρώ.

Ξεκινώντας από Ανατολάς, "οι Ιαπωνικές εταιρείες αγοράζουν πιο επιθετικά τα τελευταία χρόνια περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό και θα συνεχίσουν να το κάνουν, καθώς επιδιώκουν να αυξήσουν μερίδιο Αγοράς στην Παγκόσμια Οικονομία, τονίζει η JP Morgan σε έκθεσή της. Συνολικά, οι συναλλαγές εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ιαπωνία αυξήθηκαν το 2016 κατά 1,5% σε ετήσια βάση, σε $198 δισ. Από αυτά, τα εξερχόμενα deals της Χώρας άγγιξαν τα $101 δισ. πέρυσι, ιστορικά το δεύτερο υψηλότερό τους", υπογράμμισε η τράπεζα.

Η Ιαπωνική Κυβέρνηση αναβάθμισε την αξιολόγησή της για την Οικονομία στην πρόσφατη μηνιαία έκθεσή της, για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο. Το Υπουργικό Συμβούλιο τόνισε στο report του Ιουνίου πως η Οικονομία βρίσκεται σε πορεία προς μέτρια ανάκαμψη. Πρόκειται για την ίδια γλώσσα που έχει χρησιμοποιηθεί και προηγούμενα, ωστόσο η Κυβέρνηση αναβάθμισε την προοπτική παραβλέποντας την αναφορά σε καθυστερημένη βελτίωση σε κάποιες Περιοχές της Οικονομίας, που έκανε τον Μάιο. Πρόκειται για την πρώτη αναβάθμιση από τον Δεκέμβριο του 2016 και μετά, όταν είχε αφαιρεθεί αναφορά σε αδυναμία της Οικονομίας.

Η νέα έκθεση τονίζει πως η Οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται εν μέρει, χάρη στις αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες και στις κεφαλαιουχικές επενδύσεις.

Κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου, η Ιαπωνία εμφάνισε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1%. Πρόκειται για το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης, δηλαδή για το πιο παρατεταμένο σερί εδώ και 11 χρόνια.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ελαφριά υποχώρηση εμφάνισε τον Ιούνιο η εμπιστοσύνη στον τομέα της Γαλλικής μεταποίησης, όπως κατέδειξαν σημερινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας "Insee". Η μηνιαία ανάγνωση της "Insee" για την εμπιστοσύνη στη μεταποίηση υποχώρησε κατά μία μονάδα στο 108 αυτό τον μήνα. Οι αναλυτές της Wall Street Journal, αντίθετα, είχαν κάνει πρόβλεψη για αμετάβλητη ανάγνωση στο 109.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε την εβδομάδα που έληξε στις 17 Ιουνίου στις 241.000 από 238.000 προηγουμένως.
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα ενισχυθούν στις 240.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Το τέλος των πολύμηνων διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους Πιστωτές, με τη συμφωνία του Eurogroup, θα συνεχίσει να δίνει θετικό momentum στα Ελληνικά assets", επισημαίνει η Citi σε σχόλιό της.

Την αισιοδοξία της για την Ελληνική Αγορά καταθέτει η Alpha Finance σε παρουσίασή της στο 6o Greek Investment Forum της Νέας Υόρκης.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι τις 828,32 μονάδες (+0,61%), όμως μετά τις 13.42 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 814,75 (-1,04%. Στις 17.00 βρέθηκε στις 815,16 (-0,99%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 814,81 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,03%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 83,5 εκατ., από τα οποία τα οποία τα 5,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΜΕΤΚ, ΕΥΡΩΒ).

Alpha Bank, Εθνική και ΟΤΕ απέσπασαν το 43% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η Eurobank δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΕΤΚ, ΜΟΗ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΤΕ και Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ και Folli Follie Group.

Στα καλύτερά της η τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές, ενώ 8 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με νέα μείωση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη.

Αντίθετα, τουλάχιστον ευδιάκριτη ήταν η αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (91.290 συμβόλαια).

Στα 5.206 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.377 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.266, 1.093 για τον Ιούλιο, 170 για τον Αύγουστο και 3 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα 2.139) κινήθηκε μεταξύ 2.140,25 και 2.193,25 μονάδων και διατήρησε την υποτίμηση στο 0,65%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.752), Πειραιώς (34.020), Εθνική (34.438), MIG (2.413), Alpha Bank (7.967), ΟΤΕ (1.573), Μυτιληναίο (494), Viohalco (1.081), Ελ. Πετρέλαια (169), Ελλάκτωρα (204), Cenergy (603), Τέρνα Ενεργειακή (222), ΕΧΑΕ (124), Intralot (556), Motor Oil (146), Cenergy (603).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 79.152, Eurobank 34.291, Εθνική 124.371, Alpha Bank 29.678 και Πειραιώς 215.517.

Ας σημειωθούν τα 50 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Αυγούστου, με τιμή εξάσκησης τα 9,20 ευρώ και τα 100 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, λήξεως Αυγούστου, με τιμή εξάσκησης τα 2,20 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς 10.415.654 τεμ., (από 10.415.654 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Alpha Bank 11.773.591 τεμ. (11.773.591), Εθνική 23.061.707 τεμ. (22.811.707) και Eurobank 8.886.046 τεμ. (8.886.046).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v