Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 825 μονάδες. Ελεγχόμενες πιέσεις στους τραπεζικούς τίτλους, κίνηση υψηλότερα από ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ. Θετικά πρόσημα για Coca Cola, Viohalco. Περιορισμένος ο τζίρος.

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο

Το ενδιαφέρον και σήμερα, σε επιμέρους τίτλους.

Συνεδρίαση-καρμπόν με την αμέσως προηγούμενη, με κύρια χαρακτηριστικά τη συνεχιζόμενη επιφυλακτικότητα στον τραπεζικό κλάδο, τις σχετικά χαμηλές συναλλαγές και τις κινήσεις των αγοραστών σε επιμέρους τίτλους, που όμως είναι σημαντικά λιγότεροι των προηγούμενων συνεδριάσεων, με αποτέλεσμα, η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών να διαμορφώνεται στο 1 προς 2,5.
Οι αμέσως επόμενες ώρες θα κληθούν να δείξουν αν στο συνεχιζόμενο επιφυλακτικό κλίμα, ρόλο παίζουν και οι μικρές απώλειες που καταγράφουν τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Ξεκινώντας από τον τραπεζικό κλάδο, κατά 600 εκατ. ευρώ μειώθηκε το όριο χρήσης του ELA από τις ελληνικές τράπεζες, μετά από εισήγηση της ΤτΕ προς την ΕΚΤ. Πλέον το όριο χρήσης του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας αντιστοιχεί σε 43,6 δισ. ευρώ.

Η είδηση πέρασε στο «ντούκου» από την Αγορά, καθώς οι τίτλοι και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κινούνται με αρνητικό πρόσημο, έστω και αν οι απώλειες δείχνουν ελεγχόμενες και εύκολα αναστρέψιμες.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου και σήμερα, μοιραία, αναμένεται να περιοριστεί το ενδιαφέρον, αρκετοί είναι οι τίτλοι που και σήμερα προσπαθούν να ανεβάσουν τις αποτιμήσεις τους σε υψηλότερα επίπεδα, όπως το «δίδυμο» ΔΕΗ (+3,46%) - ΑΔΜΗΕ (+2,58%), η «χαλκέντερη» Viohalco (+2,75%), αλλά και οι ΕΧΑΕ (+3,06%), Ελλάκτωρ (+1,46%), Lamda Development (+2,41%) και Τιτάν (+1,07%).

Από την άλλη και αυτό μπορεί να έχει τη σημασία του, οι λίγοι τίτλοι που υποχωρούν σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα κινούνται με απλά αρνητικό πρόσημο και με απώλειες που δεν ξεπερνούν το 1% (ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ, ΟΠΑΠ, ΦΦΓΚΡΠ).

Όλα δείχνουν ότι παρά τον διαφαινόμενο, σχετικά χαμηλό τζίρο (η πρώτη ώρα συναλλαγών συμπληρώθηκε με 9,1 εκατ. ευρώ) και η σημερινή συνεδρίαση δεν θα στερηθεί ενδιαφέροντος.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και σήμερα ξεχωρίζει η Mermeren (+15,55%), αλλά δύσκολα θα κινηθεί εντυπωσιακά ψηλότερα, ενώ αξιοπρόσεκτο αγοραστικό ενδιαφέρον εμφανίζεται σε Έλαστρον (+5,45%), Intralot (+5,22%), Παπουτσάνη (+3,79%), Ιντρακόμ (+2,76%), Cenergy (+1,89%) και ΕΛ-ΤΕΧ Άνεμο (+2,04%), με προοπτική ο αριθμός των θετικών πρωταγωνιστών να αυξηθεί στη συνέχεια.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v