Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεμένει από καύσιμα το ΧΑ

Ηπιες διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 820 μονάδων. Κέρδη για Πειραιώς, ΕΛΠΕ, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Γύρισε πτωτικά η Εθνική. Απώλειες καταγράφουν Coca Cola, Σαράντης. Χαμηλός ο τζίρος.

Ξεμένει από καύσιμα το ΧΑ

Καμία σχέση με τις πρωινές προσδοκίες δεν έχει αυτό που εξελίσσεται στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου, παρά τη θετική εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών.

Απόλυτη επιφυλακτικότητα στο τραπεζικό ταμπλό, όπου οι τίτλοι των συστημικών τραπεζών όχι μόνο απώλεσαν το σύνολο των αρχικών κερδών αλλά «φλερτάρουν» επικίνδυνα με το αρνητικό πρόσημο (την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική έχουν γυρίσει σε οριακές απώλειες), ενώ είναι περισσότερο από έκδηλη η εικόνα κόπωσης στον υπόλοιπο, μη τραπεζικό 26άρη.

Με κατεβασμένους ρυθμούς και ο τζίρος, ο οποίος λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συνεδρίασης φθάνει στα 26 εκατ. και βέβαια η γενικότερη εικόνα σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τις πρωινές προβλέψεις των αναλυτών, που «έβλεπαν» ότι μετά την αναβάθμιση από τη Moody's, οι αγοραστές πρόσθεσαν έναν ακόμα άσο στο μανίκι τους, στο έτσι κι αλλιώς θετικό κλίμα.

Βλέποντας την εικόνα στον τραπεζικό κλάδο, δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της αγοράς που έχουν αρχίσει να διερωτώνται αν υπάρχει άλλος, βραχυπρόθεσμος καταλύτης, που θα μπορούσε να οδηγήσει τις αποτιμήσεις σε υψηλότερα επίπεδα, ή αν το Χ.Α. έχει αρχίσει να... ξεμένει από καύσιμα ανόδου.

Από τα μη τραπεζικά blue chips συνεχίζουν να διακρίνονται θετικά μόνο οι Ελλάκτωρ (+1,48%), Ελ. Πετρέλαια (+7,9%), Lamda Development (+2,10%) και Folli Follie Group (+2,03%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, θετικό πρόσημο και σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές συνδυάζουν οι Τρ. Ελλάδος (+1,13%), Attica Bank (+2,54%), Autohellas (+5,26%), ΕΥΑΘ (+1,75%), Ιασώ (+14,19%) και ΕΚΤΕΡ (+4,46%).

Το υπόλοιπο της συνεδρίασης χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς αν οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι παραμείνουν σε αρνητικό πρόσημο, δεν θα είναι έκπληξη να πυκνώσουν οι τάξεις των εν δυνάμει πωλητών, καθώς σε αυτές θα προσχωρήσουν και οι πρωινοί αγοραστές.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v