Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Κολλημένος» στις 820 μονάδες ο ΓΔ

Στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν οι μετοχές των συστημικών τραπεζών, παρά την αποκλιμάκωση στα ομόλογα, οδηγώντας την αγορά σε οριακές απώλειες. Πιέσεις και για ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ. Ανοδική κίνηση για Viohalco, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρα.

ΧΑ: «Κολλημένος» στις 820 μονάδες ο ΓΔ

Παρά τα θετικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Αγορών και τις αισιόδοξες εκτιμήσεις μετά και την αναβάθμιση από την Moody΄ς, η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, απογοήτευσε τόσο από την εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλό, όσο και από την νέα υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων).

Αντίθετα, με το Χ.Α., θετικά αντέδρασε στην αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας η "ρηχή" Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση του 2ετους να υποχωρεί χαμηλότερα του 4% και αυτή του 10ετους χαμηλότερα του 5,4%, αναγκάζοντας τους εκεί εμπλεκόμενους να μην αποκλείουν μία, σχετικά σύντομη, δοκιμαστική έξοδο της Χώρας στις Αγορές.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., οι πρωινές εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών ανέφεραν ότι "στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδος, θα ληφθεί υπόψη η απόφαση της Moody΄s για αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας με θετικό outlook, που γνωστοποιήθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Παράλληλα, μετά το πέρας ουσιαστικά της συνεδρίασης της Παρασκευής γνωστοποιήθηκε και η θεαματική υπερκάλυψη της έκδοσης του ομολόγου της Μυτιληναίος. Αναμένεται επομένως να αποτυπωθεί το στίγμα τους στη σημερινή συνεδρίαση, με την προσδοκία να υπερπηδηθούν τα προς πάνω τεχνικά όρια αντίστασης, στο βαθμό που οι συναλλαγές καταγράψουν ουσιαστική αύξηση".

Το θέμα είναι ότι παρά το ανοδικό ξεκίνημα, ούτε οι συναλλαγές παρουσίασαν ουσιαστική αύξηση, αλλά μείωση, ούτε υπερπηδήθηκαν προς τα πάνω, τα πρώτα όρια αντίστασης και η "ταλαιπωρία" των δεικτών δείχνει να συνεχίζεται στο γνωστό εύρος των τελευταίων ημερών.

Ακόμα ανησυχητικότερο κρίνεται το γεγονός, ότι ενώ υπολείπονται μόλις τέσσερις συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του μήνα και του χρηματιστηριακού εξαμήνου, δεν έκαναν την εμφάνισή τους στο ταμπλό, οι "παραδοσιακές" κινήσεις "ωραιοποίησης" των αποτιμήσεων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Δεν θα είναι υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη και απόλυτα ενδεικτική για τον Τραπεζικό κλάδο, καθώς δεν είχε το παραμικρό "άλλοθι" να μην κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Άλλωστε το γενικότερο αίσθημα ήταν "αν όχι και σήμερα, τότε πότε", καθώς είναι τοις πάσι γνωστό ότι μετά την αναβάθμιση της Οικονομίας θα έλθει η αναβάθμιση για το εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα.

Να σημειωθεί ότι στην αρχή της συνεδρίασης ο τίτλος της Alpha Bank (-0,93%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 2,20 ευρώ (+2,33%), της Εθνικής (-1,22%) μέχρι τα 0,334 ευρώ (+2,14%), της Eurobank (-0,96%) μέχρι τα 0,953 ευρώ (+2,14%), της Πειραιώς (-0,93%) μέχρι τα 0,223 ευρώ (+3,24%) και ο Τραπεζικός δείκτης (-0,98%) μέχρι τις 1046,5 μονάδες (+2,24%).

Μένοντας στον τελευταίο και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, για να πείσει ότι αλλάζει τα υπάρχοντα τεχνικά δεδομένα, χρειάζεται ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 1081 - 1100 μονάδων. Σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί "γλίστρημα" ακόμα και χαμηλότερα των 1000 μονάδων (χάθηκε η στήριξη στις 1016 μονάδες), προς την επόμενη στήριξη των 954 - 950 μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των μετοχών των συστημικών Τραπεζών και κατ΄ επέκταση και ο Τραπεζικός δείκτης, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας (βλ. διάγραμμα).

To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Η συνεχιζόμενη, κακή, εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ, πιθανότατα έχει την εξήγησή της στις σημερινές δηλώσεις Draghi, τις οποίες πληροφορήθηκε η Αγορά μετά την λήξη της συνεδρίασης, σύμφωνα με τις οποίες

"Τα μέτρα για την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους που αναφέρονται στην ανακοίνωση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν παρέχουν αρκετή διαύγεια για την διενέργεια μιας ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους (DSA) από την ΕΚΤ, απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ως εκ τούτου, μέχρι να υπάρξουν επαρκείς λεπτομέρειες για τα μέτρα, παραμένουν σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους".

Από την άλλη, ασφαλώς και υπάρχει και η άλλη σχολή σκέψης, η οποία επισημαίνει πως εκτός Τραπεζικού κλάδου, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε υψηλά διετίας και πολλές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και όχι μόνο, σε υψηλά πολυετίας, ή και σε ιστορικά υψηλά και αυτό ίσως απαιτεί "δεύτερες σκέψεις" πριν την ανάληψη οποιονδήποτε επενδυτικών πρωτοβουλιών, έστω και να όλες οι τελευταίες ομολογιακές εκδόσεις υπερκαλύπτονται με εντυπωσιακή ευκολία, δείχνοντας ότι εκτός Χ.Α. υπάρχει αυξημένη ρευστότητα.

Στα υπ΄ όψιν η εκτίμηση του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, σύμφωνα με την οποία "η υπέρβαση των 835 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) δεν θα είναι τόσο εύκολη υπόθεση για τον Γενικό Δείκτη".

Από την άλλη, οι Ξένες Αγορές σημειώνουν αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά και αυτό έχει την σημασία του.

Με, για μία ακόμα συνεδρίαση, "δυσκίνητο" τον Τραπεζικό κλάδο, μοιραία το όποιο ενδιαφέρον περιορίστηκε στον μη Τραπεζικό 26αρη και σε λίγους τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.

Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Motor Oil (-3,23%). Αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, οι μετοχές της εισηγμένης ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος χρήσεως 2016, €0,70 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,595 ανά μετοχή).

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, σταθερή επιλογή των αγοραστών, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, δείχνει ο τίτλος της Lamda Development (+0,81%), έστω και αν υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 6,40 ευρώ (+3,56%). Δείχνει να έχει βάλει σαν πρώτο στόχο το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ. Κοντινή στήριξη τα 6,16 ευρώ και κύρια τα 5,85 ευρώ.

Πρώτο σε απόδοση blue chip από την αρχή του χρόνου η Viohalco (+7,41%), έχει μπροστά της την αποφασιστική αντίσταση των 2,64 - 2,77 ευρώ. Το 2,48 κοντινή στήριξη και τα 2,42 ευρώ, το "stop" μας βραχυπρόθεσμα

Με σταθερούς αγοραστές και τα Ελ. Πετρέλαια (+2,84%). Συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 7,93 ευρώ, ανοίγουν τον δρόμο για κίνηση προς τα 8,26 ευρώ.

Διατηρεί το σήμα αγοράς όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 20,50 ευρώ, η Folli Follie Group (+2,32%). Πρώτος στόχος τα 21,55 ευρώ και αμέσως επόμενος τα 22,44 ευρώ.

Συνεχίζει ψηλότερα η Αεροπορία Αιγαίου (+1,09%). Έχει μπροστά της τα 8,58 και 9,30, ενώ το "stop" έχει ανέβει στα 7,57 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, οκτώ ανοδικές και μία διορθωτική συνεδρίαση, στις τελευταίες εννέα, αθροίζει η ΕΥΑΘ (+1,75%), έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και νέα πολυετή υψηλά για την Autohellas (+5,63%), ενώ τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Τρ. Ελλάδος (+1,86%).

Επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 0,57 ευρώ (κλείσιμο 15/6) η ΕΚΤΕΡ (+1,91%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Cenergy (+6,93%).

Νέα υψηλά 33 μηνών για το Ιασώ (+9,88%), όπου δεν έλειψαν τα "περίεργα πράγματα", καθώς η πρώτη "ανοιχτή" εντολή αγοράς 1000 τεμ. έστειλε τον τίτλο στο υψηλό ημέρας των 1,10 ευρώ (+27,91%).

Τεχνικά, το σημερινό κλείσιμο αύξησε τους ενδοιασμούς όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,31%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, κοντινή στήριξη το 2136 που διάσπαση θα μας φέρει στο κύριο 2100 επίπεδο. Το 2175 κοντινή και το 2205 κύρια αντίσταση που ανοδική διαφυγή μπορεί να μας φέρει στις 2235 μονάδες. Το "stop" στις 2047

Για τον Γενικό Δείκτη, παραμένει ο ελάχιστος στόχος των 830 μονάδων και ο μεγαλύτερος των 848. Το 813 κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στην κύρια των 788 μονάδων, όμως χαμηλότερα των 803 - 798 μονάδων θα έχει ενεργοποιηθεί σημαντικός αριθμός από κινήσεις "stop loss", με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Επιτυχημένες με το παραπάνω οι ομολογιακές εκδόσεις τόσο της Sunlight όσο και του Μυτιληναίου με την ζήτηση να είναι υπερδιπλάσια" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Το γεγονός βοηθάει τόσο την ρευστότητα στις εταιρείες με χαμηλά επιτόκια, όσο και την επενδυτική παιδεία των Ελλήνων επενδυτών, που μέχρι τώρα δεν είχαν ασχοληθεί με εταιρικά ομόλογα.

Το 10ετές συνεχίζει να κινείται πέριξ του 5%, ενώ πλέον οι αναβαθμίσεις μετά την αξιολόγηση αρχίζουν και παίρνουν σάρκα και οστά και πρώτη η Moody΄ς έκανε την κίνηση να μας ανεβάσει μία βαθμίδα και φαίνεται να ακολουθούν και άλλοι.

Η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ την βοήθησε, μιας και της έδωσε ρευστότητα πάνω από 600 εκατομμύρια, ενώ παράλληλα αρχίζουν και για αυτή οι αναβαθμίσεις μιας και ο φόβος αρχίζει και απομακρύνεται, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Παραμένουμε αισιόδοξοι μεσοπρόθεσμα, παρόλα αυτά η ζώνη του 830 - 850 θέλει, βραχυπρόθεσμα, την προσοχή μας. Αν οι φήμες ότι η Κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να δοκιμάσει μία έκδοση ομολόγου πάρουν σάρκα και οστά, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μία Αγορά με ρευστότητα και συνεχής αναβαθμίσεις.

Από πλευράς τζίρου και όσο κινούμαστε πάνω από τα 70 εκατομμύρια, η Αγορά δεν μας ανησυχεί παρά μόνον αν δούμε συνεδριάσεις με πολύ μεγάλη αύξηση τζίρου πάνω από τα 200 εκατομμύρια.

"Όσο βλέπουμε 'πακέτα' Θεσμικών σε εταιρείες σημαίνει ότι η εμπιστοσύνη αρχίζει και μεγαλώνει. Θυμίζουμε τα δύο τελευταία σημαντικά 'πακέτα" σε ΦΟΛΙ και ΜΠΕΛΑ" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με επικράτηση των αγοραστών συνοδεύτηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Shanghai Composite (+0,87%). Πολλές Αγορές παρέμειναν σήμερα κλειστές λόγω του τέλους του Ραμαζανιού. Ειδικότερα, οι Αγορές σε Ινδονησία, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Ινδία και Φιλιππίνες ήταν σήμερα κλειστές.

Θετικά πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ με θετικές διαθέσεις και οριακά κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Αξιοπρόσεκτες απώλειες για Χρυσό και Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για το Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η ταλανισμένη από δικαστικούς αγώνες Takata, εταιρεία εξαρτημάτων αυτοκινήτων και ιδιαίτερα αερόσακων, κήρυξε πτώχευση σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία, ενώ η εταιρεία Key Safety Systems είπε ότι είχε έρθει σε συμφωνία εξαγοράς σχεδόν όλου του ενεργητικού της εταιρείας για περίπου $1,57 δισ. (1,4 δισ. ευρώ). Η συμφωνία με την KSS θα της επιτρέψει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τον ελαττωματικό μηχανισμό φουσκώματος των αερόσακων, ο οποίος ανάγκασε την εταιρεία σε πρωτοφανή παγκόσμια ανάκληση των εξαρτημάτων λόγω επικινδυνότητας.

Η αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς προστατευμένης πτώχευσης (Chapter 11) έγινε πρώτα στις Ηνωμένες Πολιτείες και ακολούθησε αίτηση πτώχευσης στο Τόκιο. Σύμφωνα με το σχέδιο πτώχευσης, η KSS θα αποκτήσει σχεδόν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Takata, εκτός από ορισμένα τμήματα που αφορούν την απόσυρση των αερόσακων.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "η Ιταλία θα 'ρίξει' 5 δισ. ευρώ από χρήματα φορολογουμένων για την εκκαθάριση των δυο μεσαίων Τραπεζών του Βένετο, ενώ θα δώσει τα "καλά" τους περιουσιακά στοιχεία στην ισχυρότερη Τράπεζα της Χώρας, την "Intesa Sanpaolo", προς το συμβολικό ποσό του 1 ευρώ. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας της Χώρας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, το Κράτος θα προσφέρει επιπλέον εγγυήσεις ύψους έως 12 δισ. ευρώ, που σημαίνει συνολικά 17 δισ. ευρώ, για να καλυφθούν οι απώλειες από τα "κόκκινα" δάνεια των "Veneto Banca" και "Banca Popolare di Vicenza". Κατά τον ίδιο, το αρχικό ποσό των 5,2 δισ. ευρώ περιλαμβάνει 4,8 δισ. ευρώ για να διατηρήσει η "Intesa" την κεφαλαιακή της επάρκεια μετά τη απόκτηση των δυο Τραπεζών, καθώς και επιπλέον 400 εκατ. ευρώ σε εγγυήσεις έναντι του κινδύνου να "κοκκινίσουν" κάποιες από τις πιστώσεις που απέκτησε η "Intesa".

Να σημειωθεί ότι η Ιταλία πέτυχε να πάρει την έγκριση των Βρυξελλών ώστε να κλείσει τις δυο Τράπεζες με βάση τον Ιταλικό νόμο που προστατεύει τόσο τους καταθέτες όσο και τους senior πιστωτές.

Υψηλότερα του αναμενόμενου διαμορφώθηκε τον Ιούνιο ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος της Γερμανίας τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου "Ifo", ενώ καλύτερα του αναμενόμενου ήταν ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών και ο δείκτης προσδοκιών.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 115,1 μονάδες τον Ιούνιο, έναντι των 114,4 που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών ανήλθε στις 124,1 μονάδες, έναντι των 123,3 μονάδων που προέβλεπαν οι αναλυτές. Ο δείκτης προσδοκιών διαμορφώθηκε λίγο υψηλότερα των εκτιμήσεων, στις 106,8 μονάδες.

Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και η Ηγέτης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) Αρλίν Φόστερ υπέγραψαν πριν από λίγο συμφωνία για τον σχηματισμό Κυβέρνησης.

Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού", με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η Κυβέρνηση, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών διολίσθησαν 1,1% τον Μάιο, μετά από αντίστοιχη πτώση τον Απρίλιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν πτώση 0,8%.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Μειωμένες παραμένουν οι πιθανότητες της Ελλάδας να επιστρέψει στις Αγορές", σχολιάζει η Citi, μετά και την αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου από τη Moody's.

Νέες, υψηλότερες τιμές - στόχους για τις Ελληνικές Τράπεζες δίνει η HSBC σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί συστάσεις "buy".

Ειδικότερα, ο οίκος δίνει νέα τιμή για την Alpha Bank στα 3,15 ευρώ (από 2,57 ευρώ), για τον τίτλο της Πειραιώς στα 0,32 ευρώ (από 0,31), για την Εθνική στα 0,40 ευρώ (από 0,37 ευρώ) και για τη Eurobank στα 1,12 ευρώ (από 1,16 ευρώ).

Τιμή - στόχο 5,40 ευρώ και σύσταση "sell" θέτει για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ η Eurobank Equities σε σχετικό report. Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της εταιρείας αναμένεται να προκαλέσουν πιέσεις στη ρευστότητα της εισηγμένης. Παράλληλα σημειώνει πως η πολυαναμενόμενη αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου στον τομέα των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά η κατάσταση παραμένει ομιχλώδης.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και αφού οι τελευταίες δηλώσεις Draghi έλυσαν τις απορίες ακόμα και στους "καθυστερημένα πληροφορημένους", για την κρατούσα επιφυλακτικότητα στο Τραπεζικό ταμπλώ, η επόμενη "ερώτηση του εκατομμυρίου" είναι αν η Αγορά μπορεί να κινηθεί ψηλότερα με τα υπόλοιπα blue chips, ή θα επικρατήσουν οι συνθήκες "κόπωσης", που γίνονται αισθητές για αρκετούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης;

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και πολύ γρήγορα βρέθηκε στις 827,52 μονάδες (+0,85%), για να ακολουθήσει "διάβρωση" των αρχικών κερδών και υποχώρηση μέχρι τις 818,83 μονάδες (-0,21%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 819,51 (-0,12%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 819,09 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,17%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 57,3 εκατ., από τα οποία τα 2,23 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ), ενώ Alpha Bank και Εθνική απέσπασαν το 29,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΕΕΕ και Motor Oil δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΦΡΛΚ, ΦΦΓΚΡΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια και Folli Follie Group και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha bank, Eurobank, Fourlis, Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΟΤΕ.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 69 ανοδικές μετοχές, έναντι 44 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι (όλοι με ελάχιστες συναλλαγές) ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

----ΧΠΑ

Ανοδικά ξεκίνησε η εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν στα συμβόλαια του δείκτη και ακόμα περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (38.969 συμβόλαια).

Στα 5.677 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.341 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.855, 1.613 για τον Ιούλιο, 240 για τον Αύγουστο και 2 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.158) κινήθηκε μεταξύ 2.152 και 2.174,75 μονάδων και μείωσε την υποτίμηση στο 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (210.000 Πειραιώς, 12.870 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.238), Πειραιώς (16.514), Εθνική (13.356), MIG (1.250), Alpha Bank (1.922), ΟΤΕ (335), Μυτιληναίο (328), Viohalco (1.018), Ελ. Πετρέλαια (224), Cenergy (665), ΕΧΑΕ (373), Intralot (117), ΟΠΑΠ (307).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 82.247, Eurobank 37.261, Εθνική 132.686, Alpha Bank 31.220 και Πειραιώς 223.885.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς 10.415.654 τεμ., (από 10.415.654 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Alpha Bank 11.954.591 τεμ. (11.954.591), Εθνική 23.061.707 τεμ. (23.061.707) και Eurobank 8.886.046 τεμ. (8.886.046).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v