Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθίζηση τζίρου στο Χρηματιστήριο

Στις 822 μονάδες με μικρή άνοδο ο Γενικός Δείκτης, καθώς η άνοδος Εθνική-Eurobank αλλά και Viohalco (+10,7%), Lamda και Motor Oil αντιστάθμισαν τις πιέσεις σε ΔΕΗ και Coca Cola. Τι αναμένεται για τη συνέχεια.

Καθίζηση τζίρου στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση που εξέπληξε θετικά, η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις - πρωινά reports εγχώριων αναλυτών, προέβλεπαν συνέχιση των πιέσεων στον Τραπεζικό κλάδο, μετά τις χθεσινές δηλώσεις Draghi, που βάζουν "πάγο" στις όποιες προσδοκίες για συμπερίληψη των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πιέσεις στον Τραπεζικό κλάδο, ακόμα και στα χαμηλά ημέρας, ήταν απόλυτα ελεγχόμενες. Να ληφθεί υπ΄ όψιν ότι ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί έως τις 1001 μονάδες (-1,24%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 1026,4 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,26%.

Έτσι, ενώ στις αμέσως προηγούμενες, μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, η απορία ήταν γιατί ο Τραπεζικός κλάδος συνέχισε να δείχνει αδύναμος, σήμερα η απορία ήταν γιατί οι Τραπεζικές μετοχές δεν υποχώρησαν σε χαμηλότερα επίπεδα, επιβεβαιώνοντας ότι οι Αγορές δεν επιβραβεύουν ποτέ τις εκτιμήσεις των πολλών, εκτός και αν η "αδυναμία" των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων ήταν κάποιου είδους "front running" των "καλύτερα πληροφορημένων".

Tο ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Παρά το γεγονός ότι η γενικότερη εικόνα της Αγοράς ήταν σημαντικά καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων, δεν θα πρέπει να μην ληφθεί υπ΄ όψιν ένα ιδιαίτερα αρνητικό γεγονός, που δεν ήταν άλλο από την νέα συρρίκνωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 12 συνεδριάσεων) και με τέτοιους τζίρους ασφαλώς και το Χ.Α. δεν μπορεί να ελπίζει σε πολύ καλύτερα πράγματα.

Όλα δείχνουν ότι η Αγορά έχει μπει σε ένα "range" μεταξύ 809 και 835 μονάδων και διάσπαση ενός από τα δύο άκρα θα σηματοδοτήσει την βραχυπρόθεσμη τάση, με το πλαγιοκαθοδικό σενάριο να δείχνει οριακά επικρατέστερο.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και συνεχίστηκε το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον στον μη Τραπεζικό 26αρη, καθώς έπρεπε να βρεθούν τα "αντίβαρα" στις πιέσεις που δέχθηκε η ΔΕΗ (-6,09% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου, αλλά και στην μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κίνηση της ΕΕΕ (-2,01%).

To ημερήσιο διάγραμμα της ΔΕΗ

Σε αυτό τον ρόλο, ασφαλώς και δεν μπορεί να μην σημειωθεί ότι η Viohalco (+10,73% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) εξέπληξε και τον πλέον αισιόδοξο. Δεν είναι μόνο ότι είναι το blue chip με την καλύτερη απόδοση από την αρχή του χρόνου (+131,2%), ή ότι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε τα 749 εκατ. ευρώ, αλλά και το ότι ο τίτλος άφησε πίσω του με χαρακτηριστική ευκολία την θεωρούμενη ισχυρή αντίσταση των 2,73 ευρώ και κινούμενος με αυτοτροφοδοτούμενη άνοδο, έχει βάλει σαν κοντινό στόχο την ζώνη 2,90 - 3,00 ευρώ.

Απόδοση 131,2% της Viohalco από την αρχή του έτους

Από κοντά και η θυγατρική Cenergy (+5,56%) με κεφαλαιοποίηση 216,8 εκατ. ευρώ, η οποία έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά, από τότε που εισήλθε στο Χ.Α. ενσωματώνοντας ΣΩΛΚ και ΕΛΚΑ.

Πήρε πίσω το χθεσινό αποκοπέν μέρισμα (0,70 ευρώ) η Motor Oil (+2,05%) και το παραπάνω από το μισό της χθεσινής πτώσης και δείχνει διαθέσεις κίνησης προς νέα υψηλά 10ετιας (επόμενη αντίσταση στα 19,4 ευρώ), ενώ επαφή με τα ιστορικά υψηλά δείχνει να διατηρεί η Jumbo (+0,75%) με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 16,32 ευρώ.

Έχει σταθερό αγοραστή η Lamda Development (+4,49% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), όπου συνεχίζεται η "επιβίβαση διορατικών" χαρτοφυλακίων και σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους είναι θέμα χρόνου η αναμέτρηση με το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ, σε περίπτωση που ο τίτλος συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 6,34 ευρώ.

Δεν δείχνει να βιάζεται στην αναρρίχησή της η Folli Follie Group (+1,32%), που θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 21,54 ευρώ, προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς τα 22,40 ευρώ.

Μεταφερόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τα 0,169 ευρώ είναι το "make or brake" για την MIG (-0,59%). Τα 0,173 ευρώ μας δίνουν αγοραστικό σήμα, με επόμενο στόχο τα 0,183 ευρώ. Αντίθετα, ανησυχίες θα φέρει τυχόν υποχώρηση χαμηλότερα των 0,168 ευρώ, με συνεχόμενα κλεισίματα.

Τις επιδόσεις της μητρικής Viohalco φαίνεται ότι "ζήλεψε" και η θυγατρική Χαλκόρ με το σημερινό, άκρως εντυπωσιακό +14,83%. Μετά από καιρό ο τίτλος δίνει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 0,65 ευρώ και δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τα 0,80 ευρώ. Για όσους ακολουθούν την τάση, το "stop" στα 0,622 ευρώ.

Στο +17,46% η Ιντρακάτ μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία "η χθεσινή τακτική γ.σ. της Κατασκευαστικής αποφάσισε, μεταξύ άλλων, την Α.Μ.Κ. κατά 3,051 εκατ. ευρώ, με έκδοση 2.243.383 νέων μετοχών και τιμή διάθεσης 1,36 ευρώ ανά μετοχή. Η συγκεκριμένη έκδοση θα γίνει με παραίτηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων και θα καλυφθεί από την μητρική Ιντρακόμ έναντι ισόποσης κεφαλαιοποίησης υποχρεώσεων της θυγατρικής προς τη μητρική. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μετά την ολοκλήρωση της αύξησης θα ανέλθει στο ποσό των 34.540.780,88 ευρώ και θα διαιρείται σε 25.397.633 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 1,36€ η κάθε μία. Με την εν λόγω Α.Μ.Κ. η εταιρεία θα μειώσει ισόποσα τις υποχρεώσεις της προς την Ιντρακόμ, χωρίς την εκταμίευση οποιουδήποτε ποσού, γεγονός που θα συμβάλει θετικά στην χρηματοοικονομική διάρθρωση.

Αντίθετα, η πρόταση του ΔΣ για reverse split των μετοχών και για δεύτερη Α.Μ.Κ. με συμμετοχή των παλαιών μετόχων, θα συζητηθεί στην επαναληπτική γενική συνέλευση της 7ης Ιουλίου και αυτό έδωσε βραχύβια ανάσα στην μετοχή.

Επίσης, επιμένει πλαγιοανοδικά ο Παπουτσάνης (+5,58%) από τα 0,176 ευρώ (κλείσιμο 13/6), αλλά και ο Ικτίνος (+4,13%) από τα 1,00 ευρώ (κλείσιμο 2/6).

Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Έλλαστρον (+0,75%), κάτι κινήθηκε στην AS Company (+3,85%), ενώ συνεχίζεται το "διακριτικό μάζεμα" στην Μαθιός (+9,09%) και ίσως χρειάζεται προσοχή.
Ανεξάρτητα μεμονωμένων τίτλων, παραμένει μεγάλο ερώτημα η περαιτέρω κίνηση των βασικών δεικτών του Χ.Α., αλλά και η φθίνουσα πορεία της μικτής αξίας συναλλαγών.

Αν το ερώτημα είναι πως η Αγορά θα διακρατήσει τα πρόσφατα κεκτημένα, ασφαλώς και το συνεχιζόμενο "rotation" δίνει εύκολη απάντηση στην προσπάθεια διακράτησης.

Αν το ερώτημα είναι πως η Αγορά θα κινηθεί προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, με διστακτικές τις Τράπεζες και τις ΔΕΗ και ΕΕΕ να δίνουν ενδείξεις παρουσίας πωλητών, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, μάλλον η απάντηση δεν είναι εύκολη και θα κληθούν να την δώσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "οι τίτλοι στις ενότητες του συνεδρίου του Economist αύριο και μεθαύριο στο Λαγονήσι, προδιαγράφουν λίγο πολύ τα μηνύματα τα οποία αναμένεται να σταλούν από τους επικεφαλής του 'κουαρτέτου'. Η Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) αύριο το μεσημέρι αναμένεται να περιγράψει τα επόμενα βήματα μετά τη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ από νωρίς το πρωί Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φρανσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νίκολας Τζιαμαριόλι (ESM) θα συνομιλήσουν με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για τον 'Ελληνικό οικονομικό μαραθώνιο' ο οποίος βρίσκεται, σύμφωνα με την ατζέντα του συνεδρίου, ακόμα σε εξέλιξη. Τα μηνύματα των Δανειστών αναμένονται την ώρα που στην Αθήνα, κλείνουν τα τελευταία προαπαιτούμενα στη λίστα των 140 δράσεων μέσω των οποίων περνά η εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, η σημερινή "ψύχραιμη" αντίδραση του Τραπεζικού κλάδου, στις δηλώσεις Draghi, οφείλεται αφ΄ ενός στις σημαντικές πωλήσεις που είχαν προηγηθεί των δηλώσεων και αφ΄ ετέρου στο γεγονός ότι οι Ξένοι διαχειριστές δεν είχαν καλλιεργήσει μεγάλες προσδοκίες καθώς γνωρίζουν πως λειτουργεί ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης και θεωρούσαν πως χωρίς ρύθμιση για το χρέος ήταν απίθανο να βάλει την Ελλάδα στο "QE", κάτι που ανέφεραν και οι εκθέσεις όλων των Ξένων Οίκων.

Οι μικρές ημερήσιες μεταβολές δεν άλλαξαν τα υφιστάμενα τεχνικά δεδομένα. Έτσι σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι 2174 μονάδες είναι κοντινή αντίσταση και οι 2183 κύρια. Πρώτη στήριξη στις 2139 μονάδες και το "stop" στο "intraday long", στις 2136 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Τα ευχάριστα ακούσματα από τη Moody’s, την πιο συντηρητική από τους Οίκους αξιολόγησης, που γνωστοποιήθηκαν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, άφησαν ανεπηρέαστη την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά τόσο στη χτεσινή όσο και στη σημερινή συνεδρίαση, παρά τις θετικές προσδοκίες της επενδυτικής κοινότητας" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της ψυχρής στάσης του Μάριο Ντράγκι που απέκλεισε την ένταξη Ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση, όσο δεν εφαρμόζονται τα μέτρα ελάφρυνσης για το Ελληνικό χρέος και επομένως αυτό δεν αξιολογείται ως βιώσιμο.

Ο Τραπεζικός κλάδος είναι εκείνος που υφίσταται τις αρνητικές επιδράσεις, καθώς από την υιοθέτηση της ποσοτικής χαλάρωσης προσέβλεπε στην άντληση κάποιας ρευστότητας, ενώ από την ζήτηση των Ελληνικών ομολόγων σε αποκόμιση υπεραξιών από τους τίτλους των χαρτοφυλακίων του.

Έτσι, η αβεβαιότητα ως προς την εφαρμογή της σε κάποια μελλοντική στιγμή, ίσως το 2018, επαναφέρει την εστίαση στο ζήτημα της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου των Τραπεζών από τα NPLs, πεδίο στο οποίο υπάρχει καθυστέρηση σύμφωνα με τα στοιχεία του 1ου τριμήνου. Από την άλλη πλευρά, σκεπτικισμός υπάρχει ως προς τη δυνατότητα των λοιπών τίτλων του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, να συνεχίσουν ανοδικά καθώς οι τιμές είναι ήδη επαρκώς "ώριμες". Υπάρχουν ωστόσο τίτλοι με τιμές που θεωρούνται ελκυστικές, με τους τίτλους των Λιμένων να είναι οι πιο κραυγαλέες, καθώς υπολείπονται ακόμη κατά πολύ των τιμών που αποκτήθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ.

Σαν αποτέλεσμα, η συρρίκνωση της αξίας των συναλλαγών αναστέλλει τις προσδοκίες ανοδικής κίνησης του Γενικού Δείκτη και διαμορφώνει "άλλη τεχνική εικόνα" που προϊδεάζει για πλαγιοκαθοδική κίνηση, με τους αγοραστές να καλούνται να επιβεβαιώσουν τα όρια στήριξης με πιο σημαντική την περιοχή των 800 μονάδων. Επομένως, είναι ζητούμενο η εμφάνιση νέων καταλυτών για την Αγορά, που θα επιτρέψουν την επάνοδο της εκδήλωσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος για Τραπεζικές μετοχές, όπως η επιτυχής έξοδος για την κάλυψη μιας ομολογιακής έκδοσης στις Αγορές που είναι πιθανό να επιδιωχθεί ακόμη και εντός του Ιουλίου.

Από την άλλη πλευρά, η υψηλή υπερκάλυψη της έκδοσης του ομολόγου του Μυτιληναίου απέδειξε ότι τα αντανακλαστικά του επενδυτικού κοινού είναι ζωντανά, όταν προσφέρονται εκδόσεις με ελκυστικά χαρακτηριστικά, καθώς μέρος των διαθεσίμων των Ιδιωτών που προσφέρθηκαν ήταν προϊόν μεταφοράς από τα δικά του "ασφαλή καταφύγια" !

Στο διεθνές περιβάλλον, το σχέδιο σωτηρίας των Ιταλικών Τραπεζών με τη διάθεση ποσού συνολικού ύψος 17 δισ. ευρώ από Κρατικά κεφάλαια και χωρίς "κούρεμα" για τους Καταθέτες, απέδειξε ότι οι Χώρες της Ε.Ε. είναι "διαφόρων ταχυτήτων", αφού εκτιμήθηκε ότι στην περίπτωση της Ιταλίας τυχόν εφαρμογή των θεσμοθετημένων κανόνων θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη στο ευμεγέθες Ιταλικό Τραπεζικό Σύστημα, με αυτονόητες αρνητικές χρηματιστηριακές παρενέργειες.

Παράλληλα, η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. επιβεβαίωσε την επανασύσταση του Γαλλογερμανικού άξονα, δημιουργώντας προσδοκίες για αλλαγές στην Ευρώπη μετά τις Γερμανικές εκλογές του Φθινοπώρου. Εξέλιξη ευεργετική για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ε.Ε. και επομένως και για τα Χρηματιστήριά της, εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+0,36%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Ινδό Sensex 30 (-0,58%).

Στην Ινδονησία οι Αγορές παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.

Ήπιες απώλειες στην Ευρώπη, ενώ με μικτές διαθέσεις κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, σαφώς χαμηλότερα για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ασία, ανέβασε ταχύτητα το Μάιο η ανάπτυξη κερδών στο βιομηχανικό τομέα της Κίνας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Κινεζική Στατιστική Υπηρεσία. Τα κέρδη των μεγάλων βιομηχανικών εταιρειών της Κίνας ενισχύθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 16,7% σε ετήσιους όρους, ποσοστό που αντανακλά επιτάχυνση από την άνοδο 14% του Απριλίου.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η απόφαση της Κυβέρνησης της Ιταλίας να προχωρήσει στην εκκαθάριση δύο Τοπικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων επικρίθηκε έντονα τη Δευτέρα, διότι αντίκειται στο σχέδιο που είχε καταρτιστεί για την τόνωση της εμπιστοσύνης στις Τράπεζες της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους. Καθώς πολιτικοί και άλλοι ακόμη προσπαθούν να "χωνέψουν" τις λεπτομέρειες της εκκαθάρισης, ιδίως το ότι είναι το Κράτος, όχι οι Μέτοχοι και οι Μεγαλοκαταθέτες, εκείνο που ανέλαβε τα βάρη, πολλοί επέκριναν τη Ρώμη διότι παρέβη το πνεύμα της συμφωνίας πλαισίου η οποία έχει γίνει γνωστή ως Τραπεζική ένωση, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι της το επέτρεψε.

Οι Βρετανοί καταναλωτές αισθάνονται όσο απογοητευμένοι ένιωθαν και μετά το περσινό δημοψήφισμα και την απόφαση για "Brexit", όπως καταδεικνύει έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα. Σύμφωνα με έκθεση που έδωσαν σήμερα το "YouGov" σε συνεργασία με το "Centre for Economic and Business Research", ο σχετικός δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Ιούνιο στο 106,9. Πρόκειται για ένα επίπεδο ελάχιστα υψηλότερο σε σύγκριση με τα μετα-δημοψηφίσματος χαμηλά.

"Τις ημέρες αφότου η Τερέζα Μέι έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις γενικές εκλογές νωρίτερα αυτό το μήνα, ο δείκτης βυθίστηκε στο 105,2", επισημαίνει το Bloomberg.

"Η Ευρωζώνη εξακολουθεί να χρειάζεται σημαντική νομισματική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρότι η Οικονομία της ανακάμπτει σταθερά και ο πληθωρισμός αυξάνεται", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi, στη διάρκεια του ετήσιου φόρουμ της Κεντρικής Τράπεζας για τις πολιτικές, στην Πορτογαλία. Πρόσθεσε, ακόμη, πως "οι προσπάθειες της ΕΚΤ έχουν επιβραδυνθεί από έναν συνδυασμό εξωτερικών αναταράξεων στις τιμές, μεγαλύτερης υποτονικότητας στην Αγορά εργασίας και μιας μεταβαλλόμενης σχέσης ανάμεσα σε αυτή την υποτονικότητα και στον πληθωρισμό".

"Κατά 11,4 δισ. στερλίνες αύξησε η Τράπεζα της Αγγλίας τις κεφαλαιακές απαιτήσεις από τις Βρετανικές Τράπεζες, ώστε να είναι προετοιμασμένες για μια απότομη οικονομική πτώση", όπως μεταδίδει το CNBC.

Η BoE αναγνώρισε πως η Βρετανία έχει εμφανίσει πιο ισχυρές επιδόσεις από το αναμενόμενο, μετά την απόφασή της να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η "Bankia" συμφώνησε να εξαγοράσει την "Banco Mare Nostrum", καθώς η Ισπανία προσπαθεί να ανακτήσει τα κόστη της διάσωσης των δύο Κρατικοποιημένων Τραπεζών. Η "Bankia" θα εκδώσει νέες μετοχές που αντιστοιχούν στο 6,67% του κεφαλαίου μετά τη συγχώνευση, προς τους μετόχους της "Banco Mare Nostrum".

"Η συγχώνευση δίνει στην μη εισηγμένη BMN αξία 825 εκατ. ευρώ, ή 0,41 φορές την λογιστική της αξία", ανέφερε η Bankia. Η Ισπανική Κυβέρνηση προσπαθεί να ανακτήσει τα 41 δισ. ευρώ Ευρωπαϊκών κεφαλαίων που πήρε το 2012 για να ενισχύσει τις Τράπεζες, οι οποίες βρέθηκαν υπό πίεση όταν έσπασε η "φούσκα" στα ακίνητα. Η Bankia έλαβε Κρατική αρωγή 22 δισ. ευρώ εκείνη την περίοδο, ενώ η BMN πήρε 1,65 δισ. ευρώ. Η Ισπανία έχει στην κατοχή της περίπου το 65% καθεμίας από τις δύο Τράπεζες, μέσω του fund διάσωσης Τραπεζών "FROB" και η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει μετά την συγχώνευση να πουλήσει τις μετοχές της συνδυασμένης Τράπεζας, όπως είχε αναφέρει το Μάρτιο, οπότε και αποκαλύφθηκαν τα σχέδια για τη συμφωνία.

Αλλάζοντας Ήπειρο, οι καταναλωτές συνεχίζουν να έχουν εμπιστοσύνη στην Αμερικάνικη Οικονομία, αλλά δεν αναμένουν επιτάχυνση της ανάπτυξης σύντομα, σύμφωνα με έρευνα του οικονομικού συμβουλίου "Conference Board". O δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του οικονομικού συμβουλίου ενισχύθηκε στις 118,9 μονάδες τον Ιούνιο, από τις 117,6 μονάδες το Μάιο. Η άνοδος του δείκτη ήταν μεγαλύτερη από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές, οι οποίοι προέβλεπαν να σκαρφαλώσει στις 116 μονάδες. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών, ο οποίος καταγράφει τις εκτιμήσεις των καταναλωτών για την τρέχουσα κατάσταση της Οικονομίας, αυξήθηκε στο υψηλό περίπου 16 ετών των 146,3 μονάδων από 140,6 προηγουμένως. Μόλις πριν από τρεις μήνες ο δείκτης είχε ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001.

Επιστροφή στο ΧΑ

Πιθανή θεωρεί η Citi μια "δοκιμαστική" έξοδο της Ελλάδας στις Αγορές στο άμεσο μέλλον, σημειώνοντας πάντως ότι η διατηρήσιμη πλήρης πρόσβαση στις Αγορές πριν το Καλοκαίρι του 2018 που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα παραμένει απίθανη.

Σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η Citi σημειώνει ότι ο κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε πως χωρίς πρόσθετες λεπτομέρειες για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους (κάτι που ο Οίκος θεωρεί απίθανο να συμφωνηθεί τους επόμενους μήνες) η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να αγοράσει Ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας στην περιοχή των 820 μονάδων, για να ακολουθήσει υποχώρηση μέχρι τις 814,91 μονάδες (-0,51%). Μετά τις 14.30 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο σημειώνοντας νέο υψηλό στις 823,13 μονάδες (+0,49%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 822,33 (+0,40%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 822,77 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,45%.

Ο τζίρος κατηφόρισε στα 44,1 εκατ., από τα οποία τα 1,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ). Alpha Bank και Jumbo απέσπασαν το 20% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Viohalco, Lamda Development, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.

Αντίθετα, δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΕΕ, Μέτκα και Τιτάν.
Σημαντικές οι "μάχες" στις τελικές δημοπρασίες, όπου στα υψηλά ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Ελ. Πετρέλαια, Eurobank, Viohalco, Lamda Development, Folli Follie Group και στα χαμηλά ημέρας οι Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Grivalia.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές, έναντι 44 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ αισθητή άνοδο παρουσίασε ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (50.118 συμβόλαια).

Στα 5.908 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.677 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.737, 1.285 για τον Ιούλιο, 452 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.162) κινήθηκε μεταξύ 2.137,5 και 2.161 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Ελ. Πετρέλαια), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.868), Πειραιώς (19.459), Εθνική (16.998), MIG (2.462), Alpha Bank (1.980), ΟΤΕ (230), Μυτιληναίο (133), Viohalco (2.250), Ελ. Πετρέλαια (290), Cenergy (568), Intralot (159), Τέρνα Ενεργειακή (168), Motor Oil (159).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 84.145, Eurobank 37.918, Εθνική 137.181, Alpha Bank 31.744 και Πειραιώς 231.201.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς 19.415.654 τεμ., (από 10.415.654 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Alpha Bank 11.954.591 τεμ. (11.954.591), Εθνική 23.061.707 τεμ. (23.061.707) και Eurobank 8.886.046 τεμ. (8.886.046).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Επίσης το Χ.Α. ενέκρινε:

α) την εισαγωγή προϊόντων ΣΜΕ επί των μετοχών των Lamda Development, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ

(β) την απόκτηση της ιδιότητας του Ειδικού Διαπραγματευτή επί των εν λόγω προϊόντων ΣΜΕ της LAMDA DEVELOPMENT από τα Μέλη ΕΔ της Αγοράς Παραγώγων του ΧΑ «EUROBANK EQUITIES ΑΕΠΕΥ», «ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ» και «ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ», των αντίστοιχων ΣΜΕ προϊόντων της ΑΔΜΗΕ ΣΥΜ. από τα Μέλη ΕΔ της Αγοράς Παραγώγων του ΧΑ «EUROXX Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ», «EUROBANK EQUITIES ΑΕΠΕΥ», «ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ» , «ΕΘΝΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ» και «ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ» και των αντίστοιχων ΣΜΕ προϊόντων της ΔΕΗ από τα Μέλη ΕΔ της Αγοράς Παραγώγων του ΧΑ «EUROXX Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ», «EUROBANK EQUITIES ΑΕΠΕΥ», «ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ», «ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ», «ΕΘΝΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ» και «ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ»,

(γ) την εισαγωγή δικαιώματος προαίρεσης επί των μετοχών της ΔΕΗ και την απόκτηση της ιδιότητας του Ειδικού Διαπραγματευτή επί των εν λόγω προϊόντων από τα Μέλη ΕΔ της Αγοράς Παραγώγων του ΧΑ «EUROBANK EQUITIES ΑΕΠΕΥ», «ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ» και «ΕΘΝΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ» και

(δ) την εισαγωγή προϊόντος δανεισμού επί των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας ΑΔΜΗΕ.

Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των ανωτέρω ορίζεται η Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017.
αναφορικά με την επικείμενη Εταιρική Πράξη "Συγχώνευση με απορρόφηση των εταιρειών ΜΕΤΚΑ, ΑτΕ, Protergia και ProtergiaThermo" από την Μυτιληναίος, η Διοικούσα Επιτροπή της ΕΧΑΕ ενέκρινε:

1. Την διαγραφή των Παραγώγων προϊόντων επί των μετοχών της ΜΕΤΚΑ, σύμφωνα με το άρθρο 2.6.12 του Κανονισμού ΧΑ μετά το πέρας της συνεδρίασης της 29/6/2017.

2. Την παύση συναλλαγών δανεισμού και αναγκαστική άσκηση θέσεων των προϊόντων "Μηχανισμού Δανεισμού Τίτλων" επί των μετοχών της ΜΕΤΚΑ, σύμφωνα με το άρθρο 2.6.13 του Κανονισμού ΧΑ μετά το πέρας της συνεδρίασης της 28/6/2017.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v