Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στασιμότης και stock picking στο Χρηματιστήριο

Σε ποιες μετοχές επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον σε μια συνεδρίαση με μέτριο τζίρο που δεν έδωσε «τάση» για το Γενικό Δείκτη. Κερδισμένοι, χαμένοι και τεχνικά όρια με σημασία. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Στασιμότης και stock picking στο Χρηματιστήριο

Σε μία ατασική Αγορά, όπως δείχνει ότι εξελίσσεται το Χ.Α., το όποιο ενδιαφέρον συνεχίζει να συντηρείται από κινήσεις σε επιμέρους μετοχές, ενώ ελάχιστοι από τους ενεργούς παίκτες αναλαμβάνουν "στοιχήματα" για την βραχυπρόθεσμη πορεία των βασικών δεικτών.

Το τελευταίο επιβεβαιώνεται και από τα μηνύματα που έρχονται από την Αγορά Παραγώγων, όπου η βύθιση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη είναι περισσότερο από ορατή.

Το "consolidation" δείχνει να συνεχίζεται και ελάχιστες κινήσεις "window dressing" καταγράφηκαν στο ταμπλό, παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις για την λήξη του μήνα και του χρηματιστηριακού εξαμήνου.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, για μία ακόμα συνεδρίαση οι τίτλοι των συστημικών Τραπεζών έδειξαν ότι δεν έχουν τα "καύσιμα" να κινηθούν σημαντικά ψηλότερα, ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι του ενδιαφέροντος, από πλευράς των ενεργών traders απέσπασε ο τίτλος της Πειραιώς (-2,83%). Η είδηση για το reverse split της μετοχής, με μια νέα μετοχή έναντι 20 παλαιών, δεν έτυχε θετικής υποδοχής από την Αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Πειραιώς κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο (με χαμηλό ημέρας στο -3,30%), ενώ αν υποχωρήσει χαμηλότερα της σημαντικής στήριξης των 0,20 ευρώ, θα ενεργοποιηθεί "νηοπομπή" πωλήσεων από κινήσεις "stop loss".

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν ήπιας μεταβλητότητας, με μικρή βελτίωση στο συναλλακτικό σκηνικό και κύρια χαρακτηριστικά το συνεχιζόμενο "stock picking", αλλά και την εμφανή μείωση των αγοραστών για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Ξεκινώντας από τις ελάχιστες ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, ο Οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε στη βαθμίδα "B3" το αξιόχρεο των καλυμμένων με στεγαστικά δάνεια ομολόγων των Ελληνικών Τραπεζών, σε συνέχεια της αναβάθμισης του αξιόχρεου τους καθώς και της αναβάθμισης του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου.

Μήνυμα με προφανή αποδέκτη, μάλλον την πλευρά του ΔΝΤ, έστειλε σήμερα από το συνέδριο του Economist ο Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν. Είναι πολύ σημαντικό, είπε, για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα από την Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά είναι επίσης σημαντικό να μην υπάρξουν νέες απαιτήσεις πολιτικής (μέτρων), πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί.

Ο N. Τζιαμαρόλι του ESM τόνισε πως η Ελλάδα θα πείσει τις Αγορές ότι άλλαξε σελίδα, μέσω της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και της ιδιοκτησίας του προγράμματος. Πρόσθεσε ότι περισσότερη δουλειά απαιτείται για τη βελτίωση του Χρηματοοικονομικού τομέα, της Δημόσιας διοίκησης, της Αγοράς προϊόντων αλλά και των Ιδιωτικοποιήσεων.

"Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους", τόνισε η εκπρόσωπος του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου, συμμετέχοντας μέσω skype στο συνέδριο του Economist, ζητώντας, οι συζητήσεις για το θέμα να τελειώσουν σύντομα.

Με τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής η Γερμανία έδωσε "πράσινο φως" στην εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. Στην κλειστή συνεδρίαση δεν έγινε ψηφοφορία επί του θέματος, απλώς η Επιτροπή έλαβε υπόψη την εισήγηση του Υπουργείου Οικονομικών.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., χαμηλωμένες δείχνουν οι προσδοκίες των εγχώριων αναλυτών, για κάτι σημαντικά καλύτερο, καθώς έχει υποχωρήσει το momentum και οι όγκοι των συναλλαγών. Ωστόσο, παρατηρούνται διαθέσεις για επιλεκτικές τοποθετήσεις με αποτέλεσμα να σημειώνονται θατικές διαφοροποιήσεις μετοχών σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων, όμως με την πάροδο του χρόνου δημιουργείται η αίσθηση ότι οι αγοραστές "ξεμένουν από καινούργιες ιδέες", με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Συμπερασματικά, λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων που θα μπορούσαν να δώσουν κατεύθυνση στην Αγορά, η συναλλακτική δραστηριότητα θα παραμείνει σχετικά χαμηλά, έστω και αν η Αγορά διατηρεί την ανοδική της τάση.

Ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 835 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη, ή καθοδική εκτόνωση χαμηλότερα των 809 μονάδων, θα αυξήσουν σημαντικά τις συναλλαγές και θα σηματοδοτήσουν την βραχυπρόθεσμη τάση. Μέχρι να συμβεί κάτι τέτοιο, ο Δείκτης θα "ταλαιπωρείται" στο γνωστό εύρος κίνησης και όλοι οι ενεργοί παίκτες θα ψάχνουν τις μετοχές που, θεωρητικά, έχουν μείνει πίσω.

Αφήνοντας το, για πολλοστή συνεδρίαση, "δυσκίνητο" Τραπεζικό ταμπλό και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι ελάχιστα διαφοροποιήθηκαν οι θετικοί πρωταγωνιστές, σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Για την περίπτωση της Μυτιληναίος (+2,20%), που σήμερα ξεκίνησε και η διαπραγμάτευση του ομολόγου, η κατοχύρωση των 8,28 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς το ψυχολογικό όριο των 9,00 ευρώ. Κύρια στήριξη τα 8,05 και "stop" τα 7,83 ευρώ.

"Καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσαν τα Ελ. Πετρέλαια (+1,59%), που δείχνουν ότι οδεύουν προς νέα πολυετή υψηλά. Αν επιτευχθεί κλείσιμο υψηλότερα των 8,40 ευρώ, η τεχνική ανάλυση "δείχνει" τα 9,00 ευρώ. Πρώτη στήριξη τα 8,28 ευρώ και αποφασιστική τα 8,10 ευρώ.

"Non stop" κίνηση από την Lamda Development (+3,23%), που συνεχίζει να κινείται με ανατροφοδοτούμενη άνοδο και είναι άγνωστο αν θα σταματήσει στο ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ.

Κινητικότητα στους "μεγάλους" του Κατασκευαστικού κλάδου (Ελλάκτωρ +5,8%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,9%, J&P Άβαξ +2,73%), όμως χρειάζεται αυξημένη προσοχή καθώς οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδος θα δείξουν αν η εν λόγω κίνηση ήταν απλά "window dressing", ή υποστηριζόταν από τα ισχυρά θεμελιώδη των εισηγμένων. Στα υπέρ του κλάδου, που έδειχνε να "ξεμένει από δουλειές" η είδηση σύμφωνα με την οποία "τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού οραματίζεται το Υπουργείο Μεταφορών. Το Υπουργείο φιλοδοξεί η Αττική Οδός να επεκταθεί στο Λαύριο και τη Ραφήνα, αλλά και στις Δυτικές Συνοικίες της Αττικής, παράλληλα με τη μερική υπογειοποίηση της εξόδου στην Εθνική οδό".

Κατεβαίνοντας χαμηλότερα του 26αρη, συνεχίστηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον για την Τέρνα Ενεργειακή (+2,95%), με τον τίτλο να απειλεί τα υψηλά τριετίας. Αν συνεχιστεί η "βόρεια" κίνηση, σαν πρώτος στόχος δείχνουν τα 4,20 ευρώ. Ισχυρή στήριξη στα 3,64 ευρώ και το "stop" για τους "long" στα 3,41 ευρώ.

Σε υψηλά τριών ετών η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής

Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε η Κρι Κρι (+1,89%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Χαλκόρ (+4,53%, με ισχυρή αντίσταση τα 0,80 ευρώ) και AS Company (+2,22%), ενώ ο Παπουτσάνης (+3,08%) συμπλήρωσε οκτώ ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες εννέα.

"Τριολέ" ανοδικών συνεδριάσεων για την Ιντρακόμ (+0,22%, με μεγάλη "κόντρα" στα 0,50 ευρώ), "άδειασε" σημαντικό μέρος των χθεσινών κερδών η Ιντρακάτ (-6,11%), επιμένει πλαγιοανοδικά ο Ικτίνος (+4,76%), ενώ ίσως χρειάζεται προσοχή ο ΚΛΜ (+3,33%) αν επέστρεψαν οι αγοραστές, καθώς κλείσιμο υψηλότερα των 0,63 ευρώ, μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 0,70 ευρώ.

"Ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις η Intralot (+4,31%), που έκλεισε πάνω στην αντίσταση των 1,21 ευρώ. Ανοδική διαφυγή θα δώσει κίνηση προς τα 1,27 - 1,30 ευρώ. Το "stop" στα 1,13 ευρώ.
Τέλος, ιδιαίτερης αναφοράς αξίζει ο "επιτόπιος βηματισμός" που συνεχίζεται στην Ίλυδα (-0,5%), με ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές εδώ και αρκετές συνεδριάσεις.

Αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας Καράτζη (+3,17%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,07 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0595 ανά μετοχή).

Τα ΕΛ.ΠΙΣ. παριστώμενων μετοχών της Mermeren (+1,49%) ήταν διαπραγματεύσιμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσης 2016 €0,73 ανά ΕΛ.ΠΙΣ., από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: € 0,5475 ανά ΕΛ.ΠΙΣ.).

Και τέλος σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χ.Α. οι 300.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της Μυτιληναίος, ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης εκάστης €1.000,00, που προέκυψαν από την έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου, διάρκειας 5 ετών, μη μετατρέψιμου σε μετοχές του εκδότη, με ημερομηνία έκδοσης 27/06/2017, σταθερού επιτοκίου 3,10% ετησίως.

Με τόσο οριακές, ημερήσιες, μεταβολές, ήταν αδύνατον να αλλάξουν τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες. Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,16%) οι 2171 μονάδες κύρια αντίσταση, ενώ κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει στο 2178, ή στο 2191. "Intraday position long" με "stop" τις 2136 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Στα υψηλά διετίας ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., με τους όγκους συναλλαγών και τη μεταβλητότητα σε χαμηλά επίπεδα, απόρροια της μείωσης της αβεβαιότητας σχετικά με τα θέματα που άπτονται της αξιολόγησης" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Όσο ξεκαθαρίζει η στάση των διαφόρων Εταίρων, όπως ΕΚΤ, ΔΝΤ, ΕΕ κλπ τόσο το ενδιαφέρον των επενδυτών θα στρέφεται στο κομμάτι της ανάπτυξης, που ακόμη "έρχεται", μετά από 8 χρόνια υποχώρησης του ΑΕΠ.

Σε κλαδικό επίπεδο, σε κρίσιμο σταυροδρόμι ο Ελληνικός Τραπεζικός κλάδος, με το θέμα των NPLs να μη δείχνει την προσδοκώμενη πρόοδο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους όρους χρηματοδότησης της Οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Σχεδόν στον αντίποδα, σε διεθνές επίπεδο, η προώθηση του σχεδίου επίλυσης των ζητημάτων ρευστότητας τους Ιταλικού Τραπεζικού Συστήματος υποβοηθά τη συνέχεια του "ράλι" στους Ευρωπαϊκούς δείκτες.

Επιστρέφοντας και πάλι στα καθ’ ημάς, το εγχώριο επενδυτικό κοινό φαίνεται "ζεστό" στις ομολογιακές εκδόσεις εταιρειών με χαμηλό ρίσκο εκδότη και ικανοποιητικό ύψος αποδόσεων, ενώ εδώ και αρκετό καιρό, έστω και αθόρυβα, το Ελληνικό δεκαετές έχει σημειώσει σημαντικό "ράλι", γεννώντας προσδοκίες για σταδιακή επιστροφή στις Αγορές.

Οι ομολογιακές εκδόσεις διευρύνουν τις επενδυτικές επιλογές των εγχώριων επενδυτών, αλλά και τη ρευστότητα των Επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί από την πορεία του Τραπεζικού Συστήματος και την καθίζηση της εγχώριας κατανάλωσης.

Από τεχνικής άποψης τα πολυετή υψηλά που σημειώνει μεγάλος αριθμός εισηγμένων δεν περνούν απαρατήρητα, ακόμη και από αυτούς που θέτουν σε αμφισβήτηση τις προοπτικές της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς (ειδικά με δεδομένη την πληθώρα επενδυτικών προορισμών Παγκοσμίως), καθώς η τεχνική ανάλυση και η αναζήτηση αποδόσεων δεν έχουν πάψει να έχουν τη δική τους ισχύ.

Προφανώς το Χ.Α. μετά τις "πληγές" των τελευταίων ετών απέχει παρασάγγας από το να θεωρηθεί ο "νούμερο ένα" επενδυτικός προορισμός, καθώς απομένουν να γίνουν πολλά σε μακροοικονομικό επίπεδο και ενώ η απλή επιβίωση μίας εισηγμένης εταιρείας δε μπορεί να αποτελεί αυτοσκοπό, αν δεν υπάρχει όραμα κερδοφορίας, άρση των "capital controls" κλπ.

Σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη (Nuntius Sec.) το Χ.Α. συνεχίζει να αποτελεί ένα "contrarian", ή ακόμη και "restructuring story", που μπορεί να προσφέρει σημαντικές αποδόσεις, με δεδομένο το γεγονός ότι είναι "στοίχημα" για επενδυτές με γερά νεύρα, ή σημαντικές "εφεδρείες". Ο Γενικός Δείκτης έχει ως ανοδικό στόχο τις 850 μονάδες, με το βασικότερο "stop" επί των αγοραστικών θέσεων να βρίσκεται στη ζώνη τιμών μεταξύ 809 και 800 μονάδων.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο δείκτης ASX 200 (+0,73%) διασώθηκε με θετικό πρόσημο από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο Hang Seng (-0,61%).

Μικρές απώλειες στην Ευρώπη, ενώ με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Αξιοπρόσεκτα κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά θετικό πρόσημο για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, "η Κυβέρνηση και οι εταιρείες της Κίνας εκλογικεύουν τη χρήση που κάνουν στο χρέος, εν μέσω ανησυχιών για την αυξανόμενη μόχλευση στην Ηπειρωτική Χώρα", τόνισε ο Eugene Qian, πρόεδρος του συμβουλίου στρατηγικής της UBS για την Κίνα. Ο Qian επεσήμανε, ακόμη, πως "είναι καλό νέο το γεγονός ότι οι Κινέζοι δεν βασίζονται πολύ στο εξωτερικό χρέος, κάνοντας, αντ’ αυτού, χρήση εγχώριας χρηματοδότησης που στηρίζεται στην τεράστια αποταμίευση της Χώρας".

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η καταναλωτική εμπιστοσύνη των Γάλλων ενισχύθηκε τον Ιούνιο περισσότερο από το αναμενόμενο, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδά της εδώ και μία δεκαετία, όπως κατέδειξαν στοιχεία που έδωσε η Στατιστική Υπηρεσία "Insee". Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε τον Ιούνιο κατά πέντε μονάδες και διαμορφώθηκε στο 108, δηλαδή στα υψηλότερά της από τον Ιούνιο του 2007. Αντίθετα, οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν άνοδο μίας μονάδας στο 103, από το 102 που είχε αρχικά εκτιμηθεί για το Μάιο. Η "Insee" αναθεώρησε ανοδικά και τη μέτρηση για το Μάιο, στο 103 από το 102.

Ο δανεισμός στα Νοικοκυριά της Ευρωζώνης ενισχύθηκε με πιο γρήγορους ρυθμούς το Μάιο, ενώ τα δάνεια προς εταιρείες παρέμειναν σταθερά, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο δανεισμός στα Νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 2,6% σε ετήσιους όρους, έπειτα από άνοδο 2,4% τον προηγούμενο μήνα, ενημέρωσε η ΕΚΤ. Ο δανεισμός προς εταιρείες ενισχύθηκε το Μάιο κατά 2,4%, ποσοστό που συνάδει με τις επιδόσεις του Απριλίου.

Ο ευρύτερος δείκτης "Μ3' της Τράπεζας για την προσφορά χρήματος, αυξήθηκε κατά 5% το Μάιο, από αύξηση 4,9% τον προηγούμενο μήνα. Η άνοδος συνάδει με τις προβλέψεις των οικονομολόγων της Wall Street Journal.

"Ο Μάριο Ντράγκι είχε την πρόθεση να στείλει σήμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αποδεχθεί μια περίοδο πιο αδύναμου πληθωρισμού και όχι ότι ετοιμάζεται για μια άμεση σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής", ανέφεραν στο Reuters πηγές από το περιβάλλον του κεντρικού τραπεζίτη.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας μπορεί να αρχίσει σύντομα να αυξάνει τα επιτόκια", υποστήριξε ο Μαρκ Κάρνεϊ σε πάνελ στην Σίντρα της Πορτογαλίας. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, το σχόλιο του προέδρου της BoE συνιστά μια μετατόπιση από τη δήλωση που είχε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα, όταν είχε τονίσει πως δεν είναι ακόμα η ώρα να εξεταστεί μια αύξηση επιτοκίου.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, τα προκαταρκτικά στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα τον Μάιο δείχνουν μια μικρή συρρίκνωση σε σχέση με τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα στα Αγαθά, εξαιρουμένων των Υπηρεσιών, υποχώρησε κατά 1,8% στα $65,9 δισ. τον Μάιο.

Η Αμερικανική Κυβέρνηση θα δημοσιεύσει τα τελικά στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα του Μαΐου την επόμενη εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα χονδρικής κατέγραψαν άνοδο 0,3% τον Μάιο, ενώ το αποθέματα λιανικής ενισχύθηκαν κατά 0,6%.

Ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατοικιών σημείωσε νέα πτώση το Μάιο. Με βάση τα στοιχεία της Αμερικάνικης Ένωσης Μεσιτών (NAR), ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων κατοικιών υποχώρησε 0,8% τον Μάιο, στις 108,5 μονάδες. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 0,5%.

"To Παγκόσμιο χρέος σκαρφάλωσε στο επίπεδο ρεκόρ των $217 τρισ. το πρώτο τρίμηνο του 2017", ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF). Σε έκθεση που δημοσίευσε, το IIF ανέφερε ότι το Παγκόσμιο χρέος αντιστοιχεί στο 327% του Παγκόσμιου ΑΕΠ, με την άνοδο να οφείλεται κυρίως στον δανεισμό των Αναδυόμενων Αγορών.

Επιστροφή στο ΧΑ

Υψηλότερες κατά 638 εκατ. ευρώ εμφανίζονται το Μάιο οι καταθέσεις Επιχειρήσεων και Νοικοκυριών, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδος. Συνολικά οι καταθέσεις του Ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν στα 119,4 δισ. ευρώ, έναντι 118,994 ένα μήνα νωρίτερα και αυτό εξαιτίας του ότι οι Επιχειρήσεις εμφανίζουν 852 εκατ. ευρώ υψηλότερο ποσό, ενώ αντίθετα τα Νοικοκυριά "τράβηξαν" 214 εκατ. ευρώ από τα γκισέ. Στο σύνολο της Οικονομίας η αύξηση των καταθέσεων είναι μικρότερη (334 εκατ. ευρώ) καθώς εμφανίζεται μείωση σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης κατά 305 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 819,86 (-0,35%) και 827,6 μονάδων (+0,59%), στις 17.00 βρέθηκε στις 822,3 (-0,06%) και ολοκλήρωσε τ ην συνεδρίαση στις 822,62 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,02%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, έφθασε στα 62,3 εκατ., από τα οποία τα 3,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Σαράντης και Grivalia, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Μόνιμα στο "κόκκινο" κινήθηκε ο τίτλος της Τρ. Πειραιώς.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, ΕΧΑΕ και Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Jumbo, Εθνική και Τιτάν.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές, έναντι 54 πτωτικών, ενώ για 8 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 9%.

----ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού με αξιοπρόσεκτη διόρθωση στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι συναλλαγές παρουσίασαν νεότερη υποχώρηση στα συμβόλαια του δείκτη και οριακή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (51.248 συμβόλαια).

Στα 5.767 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.908 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.046, 920 για τον Ιούλιο, 126 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.151) κινήθηκε μεταξύ 2.142,5 και 2.163,5 μονάδων και γύρισε σε υποτίμηση 0,4%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Ελ. Πετρέλαια, 5.000 Viohalco), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.054), Πειραιώς (17.458), Εθνική (17.096), MIG (4.336), Alpha Bank (2.246), ΟΤΕ (254), Μυτιληναίο (337), Viohalco (782), Ελ. Πετρέλαια (449), Cenergy (378), Intralot (839), Τέρνα Ενεργειακή (243), ΑΔΜΗΕ (1.163), Ελλάκτωρα (1.224), ΔΕΗ (437), Lamda Development (441).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 87.740, Eurobank 38.532, Εθνική 138.616, Alpha Bank 32.406 και Πειραιώς 231.564.

Ας σημειωθούν τα 650 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Αυγούστου, τα 150 με τιμή εξάσκησης τα 2,20 ευρώ, τα 450 με τιμή εξάσκησης τα 2,40 ευρώ και τα 50 με τιμή εξάσκησης τα 2,60 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς 19.415.654 τεμ., (από 19.415.654 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Alpha Bank 12.699.591 τεμ. (11.954.591), Εθνική 23.061.707 τεμ. (23.061.707) και Eurobank 8.886.046 τεμ. (8.886.046).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v