Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η προσοχή σε μη τραπεζικές μετοχές

Επιφυλακτικές κινήσεις και συσσώρευση αναμένονται σήμερα στο Χρηματιστήριο. Προβληματίζει η νέα υποχώρηση του τζίρου. Τα βλέμματα και στην πορεία των ξένων αγορών. Ξεκινά η διαπραγμάτευση των ομολογιών του Μυτιληναίου.

ΧΑ: Η προσοχή σε μη τραπεζικές μετοχές

Απόλυτα συγκρατημένοι δηλώνουν οι περισσότεροι των εγχώριων αναλυτών στο ΧΑ, επισημαίνοντας τη συνεχιζόμενη διολίσθηση του όγκου συναλλαγών και τις απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις στο ταμπλό.

Σύμφωνα με τους ίδιους, πέρα από τη συνεχιζόμενη επιφυλακτικότητα στον τραπεζικό κλάδο, εκείνο που προβλημάτισε περισσότερο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση και δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και σήμερα, ήταν η νέα υποχώρηση του τζίρου, ένδειξη επιστροφής της επιφυλακτικότητας, που αφαιρεί κάθε πιθανότητα η Αγορά να κινηθεί επιθετικά, προς υψηλότερα επίπεδα.

«Consolidation» λοιπόν, στα υψηλά 2ετίας και επιμέρους κινήσεις, δείχνει ως επικρατέστερο σενάριο, χωρίς, λόγω των Διεθνών Αγορών, να αποκλείεται ξεκίνημα της συνεδρίασης σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα, αν σε αυτό συνηγορήσει και η εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της εταιρείας Καράτζη είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνώνμ χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,07 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0595 ανά μετοχή).

Τα ΕΛ.ΠΙΣ. παριστώμενων μετοχών της Mermeren είναι διαπραγματεύσιμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσης 2016 €0,73 ανά ΕΛ.ΠΙΣ., από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: € 0,5475 ανά ΕΛ.ΠΙΣ.).

Και τέλος, σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χ.Α. οι 300.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες της Μυτιληναίος, ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης εκάστης €1.000,00, που προέκυψαν από την έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου, διάρκειας 5 ετών, μη μετατρέψιμου σε μετοχές του εκδότη, με ημερομηνία έκδοσης 27/06/2017, σταθερού επιτοκίου 3,10% ετησίως.

Εν τω μεταξύ ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε στη βαθμίδα "B3" το αξιόχρεο των καλυμμένων με στεγαστικά δάνεια ομολόγων των ελληνικών τραπεζών, σε συνέχεια της αναβάθμισης του αξιόχρεού τους καθώς και της αναβάθμισης του αξιόχρεου του ελληνικού δημοσίου.

Ειδικότερα, η Moody's προχώρησε στην αναβάθμιση πέντε ελληνικών προγραμμάτων ομολόγων καλυμμένων με στεγαστικά δάνεια: Αναβάθμισε σε "B3" από "Caa2" τα καλυμμένα με στεγαστικά δάνεια ομόλογα που έχει εκδώσει η Alpha Bank. Αναβάθμισε σε "B3" από "Caa2" τα καλυμμένα με στεγαστικά δάνεια ομόλογα που έχει εκδώσει η Eurobank, με το πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων της. Αναβάθμισε σε "B3" από "Caa2" το αξιόχρεο των καλυμμένων με στεγαστικά δάνεια ομολόγων της Εθνικής Τράπεζας με το παγκόσμιο πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων της και το δεύτερο πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων της.

Απώλειες κατέγραψε χθες η Wall Street, με τον τεχνολογικό δείκτη να πρωταγωνιστεί στην πτώση. Τις ρευστοποιήσεις στον Nasdaq προκάλεσε το πρόστιμο-ρεκόρ, ύψους 2,42 δισ. ευρώ, που επέβαλε η Αρχή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. στην Google για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού. Επιπλέον, σύμφωνα με διαχειριστές, αρνητικός ήταν ο αντίκτυπος από την αναβολή για μετά τις 4 Ιουλίου της ψήφισης του νομοσχεδίου που θα αντικαταστήσει το Obamacare.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αναβολή οφείλεται στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι Ρεπουμπλικάνοι να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες ψήφους.

Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν υποστήριξε χθες ότι «οι τράπεζες είναι πολύ πιο ισχυρές με βάση τα αποτελέσματα στα πρόσφατα stress tests». Η ίδια προέβλεψε πως μια χρηματοοικονομική κρίση σαν και αυτή του 2008 δεν είναι πιθανό να συμβεί κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Τόνισε, ωστόσο, πως δεν θα ήταν σώφρον να «ξηλωθούν» οι ρυθμίσεις του χρηματοοικονομικού τομέα.

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,46% στις 21.310,66, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,81% στις 2.419,38 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε 1,61% στις 6.146,62 μονάδες. Στο «κόκκινο» κινούνται οι περισσότερες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v