Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητικά κινείται ο Γενικός Δείκτης, σε μια συνεδρίαση σχετικά υψηλού τζίρου. Στο +4% η μετοχή της Πειραιώς. Κέρδη καταγράφουν Coca Cola, Alpha, OTE, Μotor Oil. Γύρισε πτωτικά η Eθνική. Απώλειες για Eurobank, Viohalco, Tιτάνα.

Ψάχνει κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Στα «ρηχά» των 842 μονάδων συνεχίζεται η συνεδρίαση, μετά την αρχική ανοδική αντίδραση έως τις 850,88 μονάδες.

Σε αντίθεση με τον ρυθμό/ροή συναλλαγών που στο πρώτο ημίωρο ήταν επιθετικός και στο δεύτερο αρκετά γρήγορος, η συνέχεια, μετά τις 11:30, ήταν εντελώς διαφορετική, με τον τραπεζικό κλάδο να... επιβραδύνει και σε αρκετές μετοχές του δείκτη FTSE25 να υπερισχύουν οι πωλητές.

Στα 25 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών μέχρι τις 11:30 ενώ ακολούθησαν άλλα 30 εκατ. ευρώ μέχρι νωρίτερα (δηλαδή σε διάστημα δύο ωρών), με τις δύο πλευρές (πωλητές - αγοραστές) να χαμηλώνουν τον ρυθμό, με αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση της αγοράς στο στενό εύρος των 842-845 μονάδων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως στα υψηλά της ημέρας κατοχυρώθηκε σημαντικό μέρος κερδοφόρων θέσεων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για σήμερα έως την Παρασκευή, συνεκτιμώντας πως ο ΓΔ «σκόνταψε» σήμερα -για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα- στην περιοχή των 850 μονάδων.

Η προσοχή των traders παραμένει επικεντρωμένη στον τραπεζικό κλάδο, με τη βραχυπρόθεσμη τάση να κρίνεται από την επιβεβαίωση (ή όχι) των σεναρίων για έξοδο στις αγορές στις αμέσως επόμενες ημέρες και πριν την απόφαση του ΔΝΤ την προσεχή Πέμπτη.

Ενδεικτικό το ότι ο Δείκτης Τραπεζών από το αρχικό υψηλό ημέρας στις 1.130,98 μονάδες υποχωρούσε νωρίτερα προς τις 1.103 μονάδες, «γυρίζοντας» από θετικό σε αρνητικό πρόσημο. Για «ανοδική παγίδα» κάνουν λόγο ορισμένοι χρηματιστές καθώς θεωρούν πως στα επίπεδα των 1.130 μονάδων ρευστοποιήθηκε σημαντικό μέρος αγορασμένων (long) θέσεων από αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.

Αναλυτικότερα η μετοχή της Alpha Bank από τα 2,26 διολίσθησε στα 2,21 ευρώ, της Εθνικής από το 0,376 προς το 0,357 ευρώ, της Eurobank από το 1,04 προς το 0,994 ενώ και της Πειραιώς το «γύρισμα» από το 0,256 έως το 0,24 ευρώ είναι σημαντικό.

Να συνεκτιμηθεί πως η απώλεια του μεγαλύτερου μέρους των αρχικών κερδών στον τραπεζικό κλάδο αποτυπώνεται... αντιστρόφως ανάλογα στην απόδοση των ελληνικών τίτλων (ομόλογα), με το 2ετές να «τσιμπάει» 0,81% στα 3,964% και με το 10ετές ελαφρώς υψηλότερα στα 5,373%.

Πέραν των τραπεζικών -που μέχρι τις 11:30 υπεραπέδιδαν έναντι των blue chips-, πωλήσεις ενεργοποιήθηκαν μετά τις 13:30-14:00 και σε αρκετές μη τραπεζικές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Με πωλητές στην Αεροπορία Αιγαίου έως τα 8,26 ευρώ, στα FF Group έως τα 20,99 ευρώ, στη ΔΕΗ έως τα 2,28 ευρώ, στον ΤΙΤΑΝα έως τα 25,01 ευρώ.

Ενδεικτικό το ότι από τις 26 μετοχές του δείκτη στο μείον διαμορφώνονται 14, σταθερές είναι 2, με τις υπόλοιπες να ενισχύονται.

Ανάλογα και στη μεσαία - χαμηλότερη κατηγορία ο ρυθμός έχει επιβραδυνθεί αισθητά, ενώ οι αγοραστές στην αρχή της συνεδρίασης έχουν δώσει τη θέση τους εδώ και ώρα στους πωλητές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v