Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κράτησε τις 850 ο Γενικός Δείκτης

Στάση αναμονής στην αγορά, με τους επενδυτές να περιμένουν τις εξελίξεις με το ΔΝΤ. Στήριξη στους δείκτες από την άνοδο της Coca Cola, κέρδη για Πειραιώς και Alpha, ξεχώρισαν οι Aegean και Viohalco. Το παιχνίδι

ΧΑ: Κράτησε τις 850 ο Γενικός Δείκτης

Η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δύο όψεων και μάλλον απογοητευτικού αποτελέσματος, καθώς ξεκίνησε με συναλλακτικές "φούριες" και με τον Γενικό Δείκτη να διεκδικεί το "οχυρό" των 560 μονάδων, όμως στην συνέχεια οι αρχικοί αγοραστές κατέβασαν το συναλλακτικό τους τέμπο, ο Γενικός Δείκτης έχασε τα πρωινά του κέρδη και το υπόλοιπο της συνεδρίασης αναλώθηκε με εναλλαγές προσήμων και σπουδή των ενεργών χαρτοφυλακίων, ο Δείκτης να μην ξαναγυρίσει σε κλείσιμο χαμηλότερα των 850 μονάδων.

Οι περισσότεροι "υποψιασμένοι" μένουν στις συναλλαγές της πρώτης ώρας, όταν και καταγράφηκαν τα υψηλά ημέρας, επισημαίνοντας ότι το πρώτο ημίωρο έκλεισε με τζίρο 10 εκατ. και η πρώτη ώρα με μικτή αξία συναλλαγών 15,8 εκατ., από τα οποία τα 2,3 εκατ. αφορούσαν "πακέτα" (ΟΠΑΠ), ένδειξη ότι κάποια χαρτοφυλάκια εκμεταλλεύτηκαν το ανοδικό ξεκίνημα και "ξεφόρτωσαν" με ιδιαίτερη ευκολία.

"Η Αγορά αναμένει την έκθεση για το χρέος από το ΔΝΤ, χωρίς ωστόσο να προσδοκάται κάποια θετική έκπληξη ως προς την εκτίμηση της βιωσιμότητάς του. Η τεχνική εικόνα δεν προϊδεάζει για ιδιαίτερα επίπεδα μεταβλητότητας, παρά μόνο αν υπάρξουν νέα δεδομένα θετικά, ή αρνητικά, στην εσωτερική, ή στην εξωτερική επικαιρότητα, η έλευση των οποίων ουδέποτε προαναγγέλλεται" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ανεξάρτητα των ειδήσεων που περιμένει η Αγορά από ΔΝΤ και S&P και οι οποίες θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό και τον χρόνο εξόδου της Χώρας στις Αγορές, η "μεγάλη εικόνα" στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, δεν δείχνει Αγορά που περιμένει κάτι εντυπωσιακό, αλλά Αγορά που απλά "αμύνεται" προκειμένου να διατηρήσει τα πρόσφατα κεκτημένα.

Και αν κατορθώνει, μέσω του γνωστού "rotation" να διατηρήσει τα κέρδη των τελευταίων ημερών, χωρίς αμφιβολία έχει χάσει το μεγαλύτερο κομμάτι από το ημερήσιο ενδιαφέρον, που έφερναν οι επιλεκτικές κινήσεις σε τίτλους όλου του εύρους των κεφαλαιοποιήσεων.

Σε επιμέρους τίτλους, συνεχίζει να αναφέρεται το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, που παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξο, επισημαίνοντας: ΟΤΕ και ΟΠΑΠ συντηρούν την τάση τους έχοντας υψηλότερους στόχους τα 11,40 και 10,45 ευρώ, αντίστοιχα. Η ΕΥΔΑΠ δοκίμασε και πάλι το 6,20 δίνοντας αντίδραση και ψάχνοντας και πάλι το 6,80. Η Intralot κάνει προσπάθεια να πάρει το 1,40 επίπεδο. Ο Μυτιληναίος συνεχίζει και στοχεύει τα 9,00 ευρώ. Η ΔΕΗ περνώντας το 2,33 δείχνει ότι μπορεί να δοκιμάσει το μεγάλο στόχο των 2,55 ευρώ. Το Folli Follie 'εν υπνώσει' συνεχίζει και κλείνει με μικρά 'κεριά' κοντά στα υψηλά ημέρας".

Ξεκινώντας από τις λίγες ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, "Η Ελλάδα έχει προσλάβει έξι Τράπεζες για να διαχειριστούν την έκδοση ομολόγου", σύμφωνα με πηγές του Reuters.
Μια πηγή ανέφερε ότι "η Ελλάδα έχει αναθέσει στις Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC τη διαχείριση της πενταετούς έκδοσης. Η έκδοση ενδέχεται να προχωρήσει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, αλλά το χρονοδιάγραμμα παραμένει αβέβαιο, καθώς η Χώρα περιμένει έγκριση από τους Επίσημους Πιστωτές".

Σύμφωνα με Ξένους διαχειριστές και όχι μόνο, "βαρόμετρο" για την απόφαση της δοκιμαστικής εξόδου της Χώρας στις Αγορές αναμένεται να αποτελέσει η νέα έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ για το Ελληνικό χρέος, που συζητείται σήμερα στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου.

"Οι ελπίδες της Ελλάδας να επιστρέψει στις Αγορές, μετά από τρία χρόνια 'απουσίας' της, βρίσκουν εμπόδια σε έναν από τους βασικούς Εταίρους της: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", παρατηρεί σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Με τα παραπάνω δεδομένα ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση, έχοντας σαν αρχικό "οδηγό" τον Τραπεζικό κλάδο.

Ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 1134,2 μονάδες (+1,37%), η μετοχή της Alpha Bank (+0,44%) μέχρι τα 2,29 ευρώ (+1,33%), της Εθνικής (0%) μέχρι τα 0,368 ευρώ (+1,10%), της Eurobank (0%) μέχρι τα 1,01 ευρώ (+1%), της Πειραιώς (+1,16%) μέχρι τα 0,266 ευρώ (+2,7%) και της Attica Bank (-2,5% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) μέχρι τα 0,122 ευρώ (+1,67%), για να υποχωρήσουν στην συνέχεια σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα.

Μένοντας στις Τράπεζες, στα 40,5 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το όριο χρήσης του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας, με την ΕΚΤ να προχωρά σε μείωσή του κατά 1,1 δισ. ευρώ, μετά από σχετικό αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

"Η έξοδος της Ελλάδας στις Αγορές είναι απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, Η έκδοση ομολόγων πρέπει να είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής, που περιλαμβάνει και την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Η συνετή εφαρμογή του προγράμματος και η αξιοπιστία είναι ωστόσο σημαντικά για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Αγορών και πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η Τράπεζα της Ελλάδας έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες για αυτό", ανέφερε ο κ. Ντράγκι, υπογραμμίζοντας πως είναι πρόωρο να μιλάμε για άλλα πράγματα, αναφερόμενος στην αγορά Ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, όπου οι χαμηλοί όγκοι και οι εναλλαγές στο ενδιαφέρον των επενδυτών, διατηρούν την συσσώρευση, καθώς η Αγορά απορροφά, σταδιακά, τα σημαντικά κέρδη μετά την κατάκτηση των υψηλών 28 μηνών και σήμερα η εικόνα "κόπωσης" και η προσπάθεια ανάδειξης θετικών πρωταγωνιστών που θα κρατήσουν τους βασικούς δείκτες, ήταν εμφανής.

"Πρώτο βιολί" ο τίτλος της ΕΕΕ (+0,83%) που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Ο τίτλος, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, παραμένει "short", όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 27,49 ευρώ.

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε ανοδική αντίδραση ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου (+3,52%). Η μετοχή παραμένει "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 8,16 ευρώ, όμως θα χρειαστεί ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 8,64 ευρώ, για να διεκδικήσει κάτι σημαντικά καλύτερο.

Από εκεί και πέρα, "βούτυρο στο ψωμί" των traders αποδείχθηκε η αναπάντεχη ανακοίνωση του ομίλου Viohalco, όπου η συγχωνευμένη με την μητρική ΕΛΒΑΛ, τώρα προχωρά σε συγχώνευση με την Χαλκόρ και τα βραχυπρόθεσμα "πονταρίσματα" σε ΒΙΟ (+3,51% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και ΧΑΚΟΡ (+10,22%) δεν ήταν λίγα, έστω και αν προς έκπληξη του συνόλου των αναλυτών και οι δύο τίτλοι κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο!

Η πορεία της Χαλκόρ από την αρχή του έτους

Μένοντας στα επιμέρους και χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Entersoft ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,13 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,1105 ανά μετοχή).

Ψάχνοντας τους συνεχώς και λιγότερους, θετικούς, πρωταγωνιστές, από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ασφαλώς και δεν έχει αλλάξει το momentum στον Λιβάνη (+18,92%), όπου με οριακά περισσότερες συναλλαγές συμπλήρωσε και την 13η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Επειδή, λόγω συναλλαγών, η παραπάνω μετοχή απευθύνεται σε ελάχιστους, ίσως μεγαλύτερης προσοχής χρήζει η εν εξελίξει κίνηση στον Κανάκη (+7,63%), όπου στις τελευταίες 12 συνεδριάσεις "μετρά" 10 ανοδικές και 2 αμετάβλητες, μην σταματώντας να κλείνει σε νέα ιστορικά υψηλά (!)

Επιστροφή των αγοραστών, μετά την χθεσινή διόρθωση, στην Ιντρακόμ (+5,2%) και μένει να φανεί αν ο τίτλος θα κινηθεί προς την επόμενη αντίσταση των 0,76 ευρώ, αφήνοντας "εκτεθειμένους" όσους ρευστοποίησαν στην περιοχή των 0,65 ευρώ, προσδοκώντας διόρθωση, τεχνικού χαρακτήρα.

Επέστρεψε στα πρόσφατα υψηλά το Ιασώ (+4,35%), ενώ η ΓΕΚΕ (+3,92%) συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με το "bid" των αγοραστών σημαντικά χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο.

Στην υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για την Grivalia προχώρησε η Fairfax.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Fairfax ελέγχει έμμεσα, μέσω των θυγατρικών της, 52.020.370 μετοχές και δικαιώματα ψήφου της Grivalia, οι οποίες αντιστοιχούν στο 51,37% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εισηγμένης (στις 4 Ιουλίου 2017 η Eurobank διέθεσε, μέσω Ιδιωτικής τοποθέτησης, 20.252.001 μετοχές της Grivalia, περίπου 20% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, σε τιμή €8,80 ανά μετοχή).

Το τίμημα που προσφέρει η Fairfax ανέρχεται στα 8,80 ευρώ ανά μετοχή. Όπως αναφέρει η Fairfax μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης, δεν θα επιδιώξει τη διαγραφή των μετοχών της Grivalia από το Χ.Α. και δεν θα κάνει χρήση του δικαιώματος εξαγοράς του άρθρου 27 του Νόμου (squeeze-out)

Στο 176,2% του ΑΕΠ ανερχόταν το Δημόσιο χρέος της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat.

Σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2016, το Ελληνικό χρέος μειώθηκε κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες, σημειώνoντας τη μεγαλύτερη μείωση στον λόγο χρέους προς ΑΕΠ ανάμεσα στα Κράτη - Μέλη της ΕΕ.

Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% ποσοστιαίες μονάδες.
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι επί του 176,2% του ΑΕΠ, το 140,6% είναι δάνεια και το 35,6% άλλοι τίτλοι.

Σε απόλυτους αριθμούς, το Ελληνικό χρέος υποχώρησε στα 310,6 δισ. ευρώ, από 314,8 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από τα 310,6 δισ. ευρώ, τα 247,5 δισ. είναι μακροπρόθεσμα δάνεια, τα 46,6 δισ. ευρώ είναι μακροπρόθεσμα χρεόγραφα, ενώ χρέος ύψους 10,1 δισ. ευρώ είναι σε βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το πρώτο τρίμηνο του 2017 η Ελλάδα είχε το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ και ακολούθησαν η Ιταλία με 134,7% του ΑΕΠ και η Πορτογαλία με 130,5%, ενώ το χαμηλότερο χρέος είχαν η Εσθονία με 9,2%, το Λουξεμβούργο με 23% και η Βουλγαρία με 28,6%.

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή των Folli Follie, στα 24, από 24,5 ευρώ δίνει η Piraeus Sec. σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "outperform".

Η χρηματιστηριακή, μετά τα αποτελέσματα τριμήνου της εισηγμένης, προχωρά σε αύξηση των εκτιμήσεων για τα EBITDA κατά ένα μέσο 6% για κάθε έτος ως το 2019.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για την ισχνή παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών την οδηγούν σε χαμηλότερη τιμή - στόχο. Σημειώνει ότι μετά τις αρνητικές ροές του πρώτου τριμήνου, περιμένει να επιστρέψει σε θετικές ταμειακές ροές το δεύτερο τρίμηνο.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου στα 10, από 8,75 ευρώ δίνει η HSBC, σε Πανευρωπαϊκή της έκθεση για τον κλάδο, διατηρώντας σύσταση "buy".

Η HSBC σημειώνει ότι η αύξηση στην τιμή - στόχο αποτυπώνει τη διαφαινόμενη ανάκαμψη του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα.

Προβλέπει ότι η εταιρεία θα εμφανίσει κέρδη ύψους 9,7 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, με αύξηση των εσόδων στα 300 εκατ. από 256 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Στο 0,7% από 0,3% πριν από έναν μήνα αναβαθμίζει η Citi την πρόβλεψή της για την πορεία του Ελληνικού ΑΕΠ φέτος.

Ο Οίκος επισημαίνει ότι η οικονομική δραστηριότητα βελτιώνεται, εν μέρει λόγω καλύτερου διεθνούς περιβάλλοντος, αλλά και λόγω της σταθεροποίησης της εμπιστοσύνης μετά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της αύξησης στις τουριστικές αφίξεις τον Απρίλιο και το Μάιο.

Η Citi επισημαίνει ότι οι τάσεις αυτές αναμένεται να διατηρηθούν και το δεύτερο εξάμηνο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας έως τις 859 μονάδες (+0,64%), για να ακολουθήσει σταθερή διάβρωση των αρχικών κερδών μέχρι ο χαμηλό των 850,07 μονάδων (-0,41%). Το υπόλοιπο της συνεδρίασης αναλώθηκε με εναλλαγές προσήμων και στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 854,14 (+0,07%) για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στις 854,54 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,12%.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, στα 53,7 εκατ., από τα οποία τα 7,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, και ΕΤΕ απέσπασαν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE26, μόνο οι ΕΕΕ και Viohalco δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Αντίθετα, δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος", καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Τιτάν.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco και Ελλάκτωρ και στο χαμηλό ημέρας οι Αττικής και Ελ. Πετρέλαια.

Μικτών συναισθημάτων η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές, έναντι 50 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 9%.

H εικόνα στις διεθνείς αγορές

Η σημερινή συνεδρίαση δεν έφερε ουσιαστικές αλλαγές στα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.
Για τον Γενικό Δείκτη, το "φλερτ" με το πάνω μέρος του βραχυπρόθεσμου ανοδικού καναλιού συνεχίζεται με το επίπεδο να είναι πλέον στο 860. Μόνο μία κατοχύρωση μπορεί να δώσει άμεσα συνέχιση. Το 852 κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 845, ή στο κύριο 838. Το "stop" παραμένει στις 809 μονάδες, με μεγάλες πιθανότητες να ανέβει τις επόμενες μέρες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,13%) έχει κοντινή στήριξη το 2207 και κύρια το 2188 - 2186, ενώ αντίσταση έχει το 2220 και το 2234. Το "stop" στις 2138 μονάδες.

Με περισσότερους τους αγοραστές, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+0,62%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Sensex 30 (-0,16%).

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, με τους δείκτες να επιστρέφουν προς τα χαμηλά ημέρας, ενώ σε οριακές απώλειες έχουν γυρίσει οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, ενώ ψαλίδισε τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό για τα δημοσιονομικά έτη 2017 - 2018 και 2018 - 2019.

Οι Ιαπωνικές εξαγωγές αυξήθηκαν 9,7% τον Ιούνιο σε σχέση με το περασμένο έτος.Πρόκειται για τον έβδομο συνεχόμενο μήνα αύξησης των εξαγωγών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.

Το εμπορικό ισοζύγιο της Ιαπωνίας εμφάνισε πλεόνασμα 439,9 δισ. γεν, μειωμένο κατά 36% σε σχέση με το περασμένο έτος, και χαμηλότερο από τα 488 δισ. γεν που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, οι Βρετανικές πωλήσεις λιανικής έλαβαν μια Καλοκαιρινή τόνωση τον περασμένο μήνα.

Η ποσότητα των Αγαθών που πωλήθηκαν μέσω Φυσικών και Ηλεκτρονικών Καταστημάτων αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 0,6%, δηλαδή περισσότερο απ’ ότι ανέμεναν οι οικονομολόγοι και έναντι πτώσης 1,1% στις πωλήσεις το Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Στατιστική Υπηρεσία "ONS".

Εξαιρώντας τα καύσιμα κίνησης, οι πωλήσεις σημείωσαν μεγαλύτερη άνοδο της τάξης του 0,9%.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος και τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (QE) εφόσον οι συνθήκες στην Οικονομία της Ευρωζώνης επιδεινωθούν", τόνισε ο Μάριο Ντράγκι κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος επανέλαβε ότι "μια διευκολυντική νομισματική πολιτική παραμένει αναγκαία για να ενισχυθούν οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις. Η ισχυρότερη ανάπτυξη δεν έχει μεταφραστεί ακόμα σε πιο ισχυρές πληθωριστικές δυνάμεις, με τον υποκείμενο πληθωρισμό να παραμένει υποτονικό".

Όσον αφορά το λεγόμενο "tapering", ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως τα Μέλη του Συμβουλίου ομόφωνα δέχθηκαν να μην θέσουν μια συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα γίνουν αλλαγές στο "QE".

Ολοκληρώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου σε σχέση με την τακτική αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ, μεταξύ του Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, του απεσταλμένου του ΗΒ Ντέιβιντ Ντέιβις και πολυμελούς ομάδας Αξιωματούχων (περί τα 98 άτομα από την πλευρά των Βρετανών). Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στη συνέχεια Ντέιβις και Μπαρνιέ, οι δύο Πλευρές πέρασαν πλέον στη ουσία των προτάσεων και στις συγκεκριμένες λεπτομέρειες των ανοιχτών ζητημάτων, σε αντίθεση με το ότι συνέβη κατά τον πρώτο γύρο τον Ιούνιο, οπότε και ετέθησαν μόνο θέματα ατζέντας στο τραπέζι.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη σημείωσε αναπάντεχη πτώση τον Ιούλιο, μετά από μια σημαντική άνοδο τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανέφερε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης μειώθηκε κατά 0,4 μονάδες, στις -1,7 μονάδες. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν μια άνοδο στις -1,1 μονάδες, μετά από μια άνοδο 2 μονάδων στο -1,3 τον Ιούνιο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνολικά, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε κατά 0,1 μονάδα, στις -2,3 μονάδες τον Ιούλιο.

Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού", "οι Αμερικανικοί ρυθμιστικοί κανόνες για τις Τράπεζες δεν αναστέλλονται για να οδηγηθούν στα προ-χρηματοπιστωτικής κρίσης πρότυπα, παρ’ όλο που η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, ανέφερε την Πέμπτη ότι συμφωνεί με κάποιες από τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στην Νομοθεσία", εξήγησε μιλώντας στο CNBC ο Chris Wheeler, αναλυτής στην Atlantic Equities για τις Αμερικανικές Τράπεζες.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 15 Ιουλίου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαϊου. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν κατά 15.000 στις 233.000. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθούν στις 245.000.

Τι βλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια

"Η Αγορά προσπαθεί να ισορροπήσει στα επίπεδα των 850 μονάδων και αναζητά καταλύτες που θα την οδηγήσουν ψηλότερα" αναφέρει ο Νίκος Σακαρέλης.

Αυτοί θα μπορούσαν να είναι η πιθανή αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από τον Οίκο S&P, μια πιθανή έξοδος στις Αγορές με ομαλοποίηση της καμπύλης των ομολόγων και η ομαλή πορεία των Ιδιωτικοποιήσεων. Παράλληλα καταλύτες θα μπορούσαν να αποτελέσουν η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους αλλά και μια θετική στάση από μέρους της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα μόνο μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και την ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα, αλλά και με μια πιθανή ανεξάρτητη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους. Σε αυτή θα μπορούσε να μην υπάρχει το κριτήριο βιωσιμότητας χρέος / ΑΕΠ αλλά π.χ το ετήσιο ποσοστό πληρωμών τοκοχρεολυσίων ως προς το ΑΕΠ. Παράλληλα, υπάρχει και το θέμα με το waiver και τα ομόλογα που δέχεται σαν ενέχυρο η ΕΚΤ, κατά παρέκκλιση των κανόνων της, εφόσον η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα. Το πρόγραμμα τελειώνει το 2018 και θα βοηθούσε μια ευνοϊκή αντιμετώπιση από την ΕΚΤ.
Θετικό είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει απορροφήσει μόνο τα 39,4 δισ., από τα 86 δισ. που προέβλεπε το αρχικό πρόγραμμα , κάτι που δίνει ένα περιθώριο ευελιξίας.

Στα αρνητικά αναμένεται η έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία, πιθανότατα, να εκφράζεται η άποψη περί μη βιωσιμότητας του χρέους και πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες των Ελληνικών Τραπεζών λόγω των "κόκκινων" δανείων.

Υπάρχει και μια σειρά απρόβλεπτων παραμέτρων που θα επηρεάσει την πορεία της Οικονομίας και του Χ.Α., όπως η εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των Τραπεζών, αλλά και η διαμόρφωση της ανάπτυξης μετά το πέρας του Καλοκαιριού και της θετικής επίδρασης του Τουρισμού.

Στο Χ.Α. ξαφνιάζει θετικά η ενίσχυση του όγκου συναλλαγών, παρά την εποχικότητα, ενώ προβληματίζει η άνοδος μετοχών, κυρίως της λεγόμενης Περιφέρειας, που δεν δικαιολογείται από τα οικονομικά τους στοιχεία. Επίσης, τα deals που έχουν ήδη ανακοινωθεί αλλά και αυτά που κυοφορούνται, αναδεικνύουν το αναζωπυρωμένο ενδιαφέρον Ξένων για Ελληνικά assets.

Τεχνικά και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Wealth Financial Services, στηρίξεις εμφανίζονται στις 830 και στις 810 μονάδες ενώ αντιστάσεις στις 865 και στις 900 μονάδες.

Σταθεροποιητικές κινήσεις στα Παράγωγα

Οριακή άνοδος και στην Αγορά Παραγώγων. Οι μετακυλίσεις θέσεων διατήρησαν σε ικανοποιητικά επίπεδα τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ σημαντική μείωση του όγκου σημειώθηκε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (50.756 συμβόλαια).

Στα 3.960 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.089 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.204, 2.677 για τον Ιούλιο, 2.500 για τον Αύγουστο και 27 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.218,5) κινήθηκε μεταξύ 2.210 και 2.229 μονάδων και έκλεισε στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (11.393 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.205), Πειραιώς (24.996), Εθνική (10.434), MIG (5.201), Alpha Bank (3.105), ΟΤΕ (196), Intralot (188), Ελλάκτωρα (532), Μυτιληναίο (409), ΑΔΜΗΕ (214), ΔΕΗ (184), Viohalco (423), Τέρνα Ενεργειακή (101), ΟΛΠ (100).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 111.923, Eurobank 39.534, Εθνική 129.112, Alpha Bank 47.021 και Πειραιώς 161.661.

Ας σημειωθούν τα 100 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,40 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς 26.578.557 τεμ., (από 25.578.557 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Alpha Bank 13.069.635 τεμ. (13.279.532), Εθνική 18.240.515 τεμ. (18.240.515) και Eurobank 8.497.431 τεμ. (8.797.431).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v