Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις με αιχμή τις τράπεζες στο ΧΑ

Η διαφαινόμενη αναβολή της εξόδου στις αγορές και οι απώλειες στις διεθνείς αγορές βάρυναν το κλίμα στην αγορά. Τα επόμενα crash test για τις τράπεζες. Τα μηνύματα από το τζίρο. Ποιες μετοχές διασώθηκαν σήμερα.

Πιέσεις με αιχμή τις τράπεζες στο ΧΑ

Η διαφαινόμενη αναβολή εξόδου της Χώρας στις Διεθνείς Αγορές, σε συνδυασμό με την επιστροφή της επιφυλακτικότητας στα περισσότερα από τα Διεθνή Χρηματιστήρια, έφεραν πιέσεις στο ταμπλό του Χ.Α., οι οποίες συνοδεύτηκαν από σχετική αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων).

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις πως πάει λίγο πίσω η έκδοση του 5ετους ομολόγου, δεν επηρέασαν την Αγορά ομολόγων, όπου με λίγες συναλλαγές συνεχίστηκε η οριακή αποκλιμάκωση των αποδόσεων.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση "ακούμπησε" τα όρια του κουραστικού, καθώς, περίπου, μηδένισε το όποιο ενδιαφέρον και ελαχιστοποιήθηκε ο αριθμός των επιμέρους τίτλων που κατόρθωσαν να συνδυάσουν "αξιοπρεπείς" συναλλαγές με αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη.

Στα παραπάνω ας προστεθεί και η συνεχιζόμενη απόσυρση των αγοραστών για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Το ενδιαφέρον επέστρεψε προς το τέλος της συνεδρίασης, όταν οι εν δυνάμει πωλητές πήραν επιθετικότερες πρωτοβουλίες και η τελευταία "μάχη" δόθηκε στην διατήρηση, ή μη των 850 μονάδων, η οποία κρίθηκε υπέρ των "sellers".

Ήταν άλλη μία συνεδρίαση που "πρόσθεσε" πόντους σε όσους εξέφραζαν υποψίες - ανησυχίες, για τα πολύ υψηλά "πακέτα" που είχαν σημειωθεί κατά τις συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, όταν ο Γενικός Δείκτης είχε καθημερινές "αναμετρήσεις" με το ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων, το οποίο και κατόρθωσε να το αφήσει πίσω.

Η επιστροφή της επιφυλακτικότητας, ήταν επόμενο να έχει μεγαλύτερες "συνέπειες" στο Τραπεζικό ταμπλό και αυτό φάνηκε και στην σημερινή συνεδρίαση.

Σε αυτή την περίπτωση, η στήλη προσέτρεξε στο τμήμα ανάλυσης της Fast Finance, προκειμένου να λάβει και να μεταφέρει, τις νεότερες "οδηγίες".

Σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ, ακόμα και τους απόλυτα βραχυπρόθεσμους παίκτες, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, όσο ο Τραπεζικός δείκτης (-2,53%) συνεχίζει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1106 μονάδων (σημερινό κλείσιμο 1106,2). Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής, δεν αποκλείεται να μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στις 1086 - 1080 μονάδες.

Για την περίπτωση της Alpha Bank (-1,3%) το πρώτο "crash test" εντοπίζεται στα 2,26 ευρώ, όπου ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση ο τίτλος και το αμέσως επόμενο στα 2,21 - 2,19 ευρώ.

Η πρώτη σημαντική "μάχη" για την Εθνική (-2,7%) είναι στα 0,356 ευρώ, με την αμέσως επόμενη στήριξη στα 0,346 ευρώ.

Υποχώρησε, εκ νέου, χαμηλότερα από τα 1,00 ευρώ (τιμή τελευταίας Α.Μ.Κ.) η Eurobank (-2,94%) χάνοντας μία πρώτη "μάχη". Στα 0,976 ευρώ, η επόμενη στήριξη.

Πολλά για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, θα κρίνει η στήριξη των 0,246 ευρώ για την Πειραιώς (-4,21%), καθώς από εκεί και χαμηλότερα βάζει υποψηφιότητα "δοκιμασίας" η επόμενη στήριξη στα 0,236 ευρώ.

Παρελθόν αποτελεί για την Τρ. Αττικής (-4,96%) η στήριξη των 0,125 ευρώ, καθώς παρέμεινε χαμηλότερα από αυτήν και για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση. Επόμενο ζητούμενο οι αντοχές της στήριξης στα 0,112 ευρώ.

Το ημερήσιο διάγραμμα του τραπεζικού δείκτη

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, η αίσθηση ότι η έκδοση του ομολόγου πάει πίσω ενεργοποίησε πωλήσεις, που προς το τέλος πήραν σαφώς επιθετικότερο χαρακτήρα, ενώ σημαντικό ρόλο, για την βραχυπρόθεσμη τάση, αναλαμβάνει να παίξει και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Στους απόλυτα βραχυπρόθεσμους καταλύτες, δεν είναι τόσο η αναμενόμενη έκθεση του ΔΝΤ για την Ελληνική Οικονομία και το χρέος, η άποψη του οποίου είναι γνωστή, ούτε η έξοδος της Χώρας στις Αγορές, αλλά η "ετυμηγορία" της S&P, που αναμένεται την Παρασκευή, ημέρα που λήγουν στο Χ.Π.Α. τα συμβόλαια Ιουλίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "το 'ξεσκόνισμα' όλων των δανείων, ενήμερων, ρυθμισμένων, προβληματικών και κόκκινων, της Εθνικής και της Alpha Bank ξεκινά την επόμενη εβδομάδα κλιμάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος – για λογαριασμό του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).

"Το β' τρίμηνο του 2017, τόσο τα κριτήρια, όσο και οι όροι χορήγησης δανείων προς τις Μη Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις (ΜΧΕ) παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το α' τρίμηνο, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Επιπλέον, οι Τράπεζες αναμένουν ότι τα κριτήρια θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του γ' τριμήνου του 2017. Αμετάβλητη παρέμεινε και η συνολική ζήτηση για δάνεια από τις ΜΧΕ, ενώ αναμένεται να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο και κατά τη διάρκεια του επόμενου τριμήνου. Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρηματικά δάνεια που απορρίφθηκαν παρέμεινε σταθερή σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο" σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην τακτική έρευνα Τραπεζικών χορηγήσεων.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, είναι εμφανές ότι το Χ.Α. έχει περάσει σε φάση αναμονής, η οποία ενεργοποιεί ελεγχόμενες πωλήσεις και το επόμενο ζητούμενο είναι η απορρόφηση της προσφοράς.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά στην προσπάθεια ανόδου που σημειώθηκε σε ΑΔΜΗΕ (-0,45%) και ΔΕΗ (+0,87%), όμως και οι δύο περιπτώσεις βρήκαν αυξημένες πωλήσεις να τις "περιμένουν".

Επαναλαμβάνεται, ότι για να αλλάξουν τα τεχνικά δεδομένα, θα πρέπει ο ΑΔΜΗΕ να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 2,30 ευρώ και η ΔΕΗ υψηλότερα των 2,56 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή του ΑΔΜΗΕ ερχόταν από τρεις πτωτικές και δύο αμετάβλητες συνεδριάσεις, στις τελευταίες πέντε (είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες ανοδικές), ενώ ο τίτλος της ΔΕΗ συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, αλλά ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE26, διστακτική επιστροφή των αγοραστών στην Motor Oil (+0,98%), που θα πρέπει να πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 19,94 ευρώ, για να διεκδικήσει κάτι εντυπωσιακά καλύτερο και νέα υψηλά 10ετιας και πλέον.

Από εκεί και πέρα, ο ΟΤΕ (-0,09%) θα συνεχίσει να "ψάχνει" τα 11,10 και 11,50 ευρώ, ο Μυτιληναίος (-1,61%) τιμές υψηλότερες των 9,00 ευρώ και ο ΟΠΑΠ (-0,20%) πρέπει κάποια στιγμή να δοκιμάσει την ζώνη των 10,40 - 10,50 ευρώ, όλα αυτά αν το επιτρέψουν οι εξελίξεις και οι Διεθνείς Αγορές.

Όμως ανεξάρτητα από αυτά που λέει η τεχνική ανάλυση, αξίζει να σημειωθεί ότι από όλο το ταμπλό του FTSE26 και πλην της Motor Oil και της ΔΕΗ, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι Jumbo (+0,13%) και ΟΛΠ (+0,31%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ακόμα ένα ιστορικό υψηλό για την Κανάκης (+4,67%), ενώ πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Ιντρακόμ (+3,68%). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,676 ευρώ (+8,16%) για να κλείσει σημαντικά χαμηλότερα, ενώ σημαντικός αριθμός traders προχώρησε σε ρευστοποιήσεις, υψηλότερα των 0,65 ευρώ. Στις επόμενες συνεδριάσεις θα φανεί αν ο τίτλος θα "εκθέσει" όσους πήραν τα κέρδη τους σήμερα, ή θα υποχωρήσει προς την πρώτη στήριξη των 0,59 - 0,55 ευρώ.

Με ελάχιστες συναλλαγές πρόσθεσε και την 11η ανοδική συνεδρίαση ο Λιβάνης (+19,23%), επέστρεψαν οι αγοραστές στον Άβακα (+6,8%), σημαντικές πιέσεις στον Νηρέα (-7,81%), έχασε την πρώτη στήριξη των 1,32 ευρώ η Intralot (-2,96%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Σελόντα (-4,06%) και έξι οι συνεχόμενες πτωτικές για την Mermeren (-0,67%).

Αλλαγή σκηνικού και όσον αφορά τα τεχνικά δεδομένα, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα.
Για τον Γενικό Δείκτη οι ταλαντωτές μα δείχνουν διόρθωση σε τιμές και χρόνο, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 841 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,12%), χάθηκαν οι πρώτες στηρίξεις στις 2213 και 2210 μονάδες και μετά το ψυχολογικό όριο των 2200 μονάδων, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 2190 μονάδες.

"Η επικείμενη επιστροφή της Ελλάδας στις Αγορές θα είναι ένα βήμα προς μια επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά η τελευταία θα απαιτήσει μια σειρά από επιτυχημένες πωλήσεις ομολόγων και την δημιουργία ενός σημαντικού 'μαξιλαριού' ρευστότητας", σύμφωνα με Ευρωπαίους Αξιωματούχους.

Τρεις Αξιωματούχοι της Ε.Ε. δήλωσαν στο Reuters ότι το πρώτο μέλημα της Αθήνας πρέπει να είναι να μην αφήσει καμία υπόνοια ότι θα κάνει πίσω στις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

"Επίσης σημαντικό θα είναι ποιοι θα αγοράσουν τα Ελληνικά ομόλογα. Για να θεωρηθεί επιτυχημένη, μια νέα πώληση θα πρέπει να προσελκύσει κυρίως Ξένα κεφάλαια, με μικρή συμμετοχή από τις Ελληνικές Τράπεζες", σημείωσε ένας Αξιωματούχος.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαμηνύσει πως η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει στην άκρη 9 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες τους πρώτους 10 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος. Ένα μέρος των χρημάτων αναμένεται να βρεθούν από εξοικονόμηση πόρων και νέα δάνεια από το υφιστάμενο πρόγραμμα. Αλλά ένα μέρος του 'μαξιλαριού' θα προέλθει και από πόρους που θα αντληθούν από τις Αγορές", σημείωσαν δύο Αξιωματούχοι.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του, ενημερώθηκε για τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Quest Συμ. με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από €3,32 σε €1,02 και την επιστροφή σε είδος στους μετόχους της, των μετοχών της εταιρείας "BRIQ PROPERTIES Α.Ε.Ε.Α.Π." κατά την αναλογία συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Quest (αναλογία 1:1).

Η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου και η ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων για την εν λόγω εταιρική πράξη, θα οριστούν από την εταιρεία, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ενεργειών της και θα γνωστοποιηθούν στο κοινό με ανακοίνωσή της.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, για την βραχυπρόθεσμη τάση, δηλώνουν οι περισσότεροι των αναλυτών, όχι μόνο την ένταση των σημερινών πιέσεων και το κλείσιμο πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, αλλά και για την επιστροφή των υψηλών, για τα δεδομένα της εποχής, προσυμφωνημένων συναλλαγών.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 846,17 μονάδες (-1,39%), στις 17.00 βρέθηκε στις 846,97 (-1,29%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 848,07 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,17%.

Ο τζίρος, λόγω και των "πακέτων" αναρριχήθηκε στα 78,8 εκατ., από τα οποία τα 26,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές 9ΦΡΛΚ, ΤΙΤΚ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ), ενώ το 55% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από ΟΠΑΠ, Εθνική και Alpha Bank.

Από τις μετοχές του FTSE26, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΛΠΕ, ΣΑΡ, ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Αττικής, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Viohalco, Grivalia.

Κακή η τελική εικόνα με 41 ανοδικές μετοχές, έναντι 78 πτωτικών, παρά ταύτα 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου (οι περισσότεροι με ελάχιστες συναλλαγές).

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Μικτά πρόσημα επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+0,35%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον "Αυστραλό" ASX 200 (-1,18%).
Προς τα χαμηλά ημέρας κινούνται οι Ευρωπαϊκοί δείκτες, ενώ με μικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στο NYSE.

Η υποχώρηση του Δολαρίου, δίνει κέρδη σε Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Μένοντας στον "Μαύρο Χρυσό", το Εκουαδόρ κατάφερε σοβαρό πλήγμα στην ενότητα του ΟΠΕΚ, όταν ανακοίνωσε πως θα αρχίσει να αυξάνει την παραγωγή πετρελαίου αυτό το μήνα διότι χρειάζεται τα χρήματα.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "η ΕΚΤ θα ανακοινώσει το Σεπτέμβριο ότι θα ξεκινήσει την περιστολή του προγράμματος αγοράς ομολόγων το 2018", δήλωσε ο Chief Investment Strategist της BlackRock, Richard Turnill, υποστηρίζοντας πως "ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα αρχίσει να κινείται ανοδικά, καθώς συνεχίζεται η νομισματική τόνωση από την ΕΚΤ και η Παγκόσμια Οικονομία αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς. Ένας πιθανός κίνδυνος είναι η Παγκόσμια ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής να διαταράξει τις Αγορές ομολόγων, περισσότερο από ότι αναμένεται. Ένας ακόμα κίνδυνος είναι οι αρκετά υψηλότερες αποδόσεις να υπονομεύσουν την οικονομική πρόοδο και τις αποτιμήσεις των μετοχών".

"Οι Ιταλικές Τράπεζες μπορεί να χρειαστούν ως και 10 χρόνια για να μειώσουν τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους στα επίπεδα του Ευρωπαϊκού μέσου όρου", ανακοίνωσε η Morgan Stanley, προσθέτοντας ότι "μπορεί να βοηθήσει η δημιουργία μιας 'bad bank".

"H Citigroup κατέληξε πως το νέο Ευρωπαϊκό της trading hub θα είναι στην Φρανκφούρτη, ενώ σχεδιάζει να παρουσιάσει την επιλογή αυτή στο διοικητικό της συμβούλιο αυτήν την εβδομάδα προκειμένου να εγκριθεί", σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg.

"Η επιλογή για επέκταση των δραστηριοτήτων της Τράπεζας στη Γερμανική Πόλη σημαίνει πως θα δημιουργήσει 150 - 250 νέους ρόλους εκεί. Η Φρανκφούρτη, όπου η Citigroup έχει ήδη περίπου 350 υπαλλήλους, αναμένεται να αναλάβει κάποιες από τις δραστηριότητες trading που τώρα πραγματοποιούνται στο Λονδίνο, αν και το Λονδίνο θα παραμείνει το διοικητικό κέντρο για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική", σύμφωνα με την πηγή.

Στις 17,5 μονάδες υποχώρησε τον Ιούλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Γερμανίας, από 18,6 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου "ZEW", ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν πως ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 18 μονάδες. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών, επίσης, κινήθηκε χαμηλότερα στις 86,4 μονάδες τον Ιούλιο, από 88 τον προηγούμενο μήνα και έναντι των 88 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ο Βρετανικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον Ιούνιο, παρότι οι Φορείς χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας ανησυχούν ότι η αύξηση τιμών αρχίζει να βγαίνει εκτός ελέγχου. Ο πληθωρισμός υποχώρησε σε 2,6%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία "ONS". Πρόκειται για την πρώτη πτώση από τον Οκτώβριο, ενώ δεν επιβεβαίωσε τους οικονομολόγους που ανέμεναν ότι το ποσοστό θα διατηρηθεί στο υψηλό τεσσάρων ετών του 2,9% που άγγιξε το Μάιο.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η τιμή των εισαγόμενων αγαθών υποχώρησε τον Ιούνιο. Όπως ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, ο δείκτης τιμών εισαγωγών υποχώρησε κατά 0,2% τον περασμένο μήνα. Η πτώση ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Τον Μάιο ο δείκτης είχε καταγράψει πτώση 0,3%. Εν τω μεταξύ, οι τιμές εξαγωγών υποχώρησαν 0,2%, μετά από πτώση 0,7% το Μάιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι τιμές θα παραμείνουν αμετάβλητες.

Η εμπιστοσύνη των Κατασκευαστών πραγματοποίησε βουτιά τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον δείκτη της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών Κατοικιών (National Association of Home Builders). Ο δείκτης της NAHB σημείωσε πτώση δύο μονάδων, στις 64 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα αυξηθεί στις 68 μονάδες.

"Η Fed θα ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο σχέδιο μείωσης του ισολογισμού της, που έχει ξεπεράσει τα $4 τρισ.", σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι ανέφεραν επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα θα περιμένει μέχρι το τέταρτο τρίμηνο για να αυξήσει τα επιτόκιά της.

Τι βλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια

"Η προαναγγελθείσα μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο έξοδος στις Αγορές με την έκδοση ομολόγου, έλαβε τελικά αναβολή μετά από διοχέτευση πληροφοριών από την Κυβερνητικές πηγές μέσω του ΑΠΕ" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, υπάρχουν διάφορα ενδεχόμενα σε σχέση με την τελική απόφαση για το εγχείρημα:

1) Να διενεργηθεί η έξοδος στις Αγορές αύριο, ή την Πέμπτη, πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για το Ελληνικό χρέος, που προεξοφλείται ότι δεν θα διαφοροποιείται ουσιωδώς από τις προηγούμενες σε σχέση με τη βιωσιμότητά του.

2) Να διενεργηθεί αμέσως μετά από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της S&P που προσδοκάται να προβεί σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Οικονομίας.

3) Να διενεργηθεί λίγες μέρες αργότερα και πάντως μέχρι το τέλος Ιουλίου - αρχές Αυγούστου, ώστε να επηρεαστεί θετικά από το πιθανολογούμενο θετικό απόηχο των εκθέσεων, σε όποιο βαθμό αυτό συντελεστεί.

Σε κάθε περίπτωση, ζητούμενο είναι να διαμορφωθεί επιτόκιο αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με το 4,95% της έκδοσης Ιουλίου 2014 και σημαντική υπερκάλυψη της 5ετους διάρκειας έκδοσης, που πιθανολογείται ότι θα προταθεί, ώστε να υπάρξει μια ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, αν και ασφαλώς όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό θα συνιστά απλώς την αφετηρία της προσπάθειας για επανεκκίνηση.

Ενόψει των παραπάνω, το Ελληνικό Χρηματιστήριο αντιδρά αναλόγως, επαναφέροντας τη στάση αναμονής, κατεβάζοντας τη συναλλακτική ταχύτητα και κινούμενο με μικρές διακυμάνσεις, με τους συναλλασσόμενους να διαμορφώνουν τις κινήσεις τους σύμφωνα με τα όρια αντίστασης και στήριξης των βασικών δεικτών.

Η διατήρηση του Γενικού Δείκτη στην περιοχή των 850 μονάδων συνιστούσε, σε αυτή τη φάση, το βασικό στόχο, ώστε στο αισιόδοξο σενάριο εξελίξεων να είναι εφικτή η κίνηση προς τις 900 μονάδες.

Καταλυτικό ρόλο σε αυτό το σκηνικό παίζει η συμπεριφορά του Τραπεζικού κλάδου, που θα "ευεργετηθεί" περισσότερο από τυχόν αναβάθμιση της αξίας των ομολόγων που διακρατεί στα χαρτοφυλάκιά του, αλλά και η απόσυρση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για μεγάλο μέρος των λοιπών Δεικτοβαρών τίτλων, ενώ "εξατμίστηκε", σχεδόν, η κινητικότητα για τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης που είχε καταγραφεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ταυτόχρονα, με επιτυχία αναμένεται να ολοκληρωθεί η δημόσια εγγραφή για το ομόλογο της ΤΕΝΕΡΓ, σε συνέχεια εκείνων του Μυτιληναίου, της Sunlight, του ΟΠΑΠ και του Φουρλή (ΙΚΕΑ) και ενώ εκτιμάται ότι νέες εκδόσεις μικρότερων εταιρειών θα προταθούν μετά το Φθινόπωρο.

Από την άλλη πλευρά, στις ΗΠΑ διαφαίνεται ολοένα και περισσότερο η αδυναμία του Προέδρου Τραμπ να προωθήσει το νομοθετικό έργο της Κυβέρνησης, διαμορφώνοντας χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει προαναγγείλει, όπως τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την εποπτεία των Τραπεζών.

Έτσι, η επιτάχυνση της ανάπτυξης της Αμερικανικής Οικονομίας δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να επιτευχθεί, προκαλώντας νευρικότητα στις Αγορές καθώς η τιμολόγηση των μετοχών έχει ενσωματώσει αισιόδοξες προσδοκίες.

"Στην Ευρώπη, πολλά θα κριθούν από τις ανακοινώσεις Ντράγκι την Πέμπτη, αναφορικά με την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, που οφείλει να γίνει με τη δέουσα προσοχή για την αποφυγή πιθανών κραδασμών στις Αγορές" τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Πιέσεις και στα Παράγωγα

Οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ μεγάλη αύξηση του όγκου σημειώθηκε και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (91.096 συμβόλαια).

Στα 7.175 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.967 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.260, 1.882 για τον Ιούλιο, 1.341 για τον Αύγουστο και 37 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.198) κινήθηκε μεταξύ 2.195,5 και 2.220,75 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.519), Πειραιώς (33.913), Εθνική (39.175), MIG (2.491), Alpha Bank (5.875), ΟΤΕ (246), Intralot (392), Ελλάκτωρα (229), Μυτιληναίο (315), ΑΔΜΗΕ (417), ΔΕΗ (777), ΕΧΑΕ (343), Ελ. Πετρέλαια (104), ΟΠΑΠ (139), Cenergy (120), Viohalco (528).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 106.701, Eurobank 40.999, Εθνική 114.164, Alpha Bank 48.205 και Πειραιώς 175.445.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς 25.178.557 τεμ., (από 20.475.532 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Alpha Bank 13.261.784 τεμ. (13.328.205), Εθνική 18.240.515 τεμ. (18.240.515) και Eurobank 8.797.431 τεμ. (8.903.127).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v