Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητούμενο η συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης

Στη συνεδρίαση του ΔΝΤ αλλά και της ΕΚΤ είναι στραμμένη η προσοχή των επενδυτών. Στο προσκήνιο ο τραπεζικός κλάδος. Θετικό το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια. Αύριο αναμένεται η αξιολόγηση της οικονομίας από την S&P.

ΧΑ: Ζητούμενο η συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης

Θετικό το κλίμα χθες το βράδυ στη Wall Street, παρά τις πιέσεις στην IBM, με τους τρεις βασικούς δείκτες να κλείνουν σε νέα ιστορικά υψηλά.

Προς απόλυτη επικράτηση των αγοραστών συνηγορεί η μέχρι στιγμής εικόνα στις μεγάλες αγορές Ασίας και Ειρηνικού, καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας ενίσχυσε τις προσδοκίες πως θα διατηρήσει το τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και, πλέον, το ενδιαφέρον των επενδυτών μεταφέρεται στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ και στις δηλώσεις που θα ακολουθήσουν. Πιο συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, ενώ ψαλίδισε τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό για τα δημοσιονομικά έτη 2017-2018 και 2018-2019.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., που καλείται να συνεχίσει την ανοδική αντίδραση που ξεκίνησε χθες, παραμένει ζητούμενο να γυρίσουν σε αυξητική τάση οι συναλλαγές και να αυξηθεί ο αριθμός των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών.

Η προσοχή των ενεργών παικτών θα επικεντρωθεί στην επικείμενη έξοδο της χώρας στις αγορές και στην έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που αναμένεται σήμερα.

Αύριο έπονται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την S&P ("Β-", Σταθερή προοπτική), ενώ λήγουν οι σειρές Παραγώγων για τον μήνα Ιούλιο.

«Η Ελλάδα έχει προσλάβει έξι τράπεζες για να διαχειριστούν την έκδοση ομολόγου», σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Μια πηγή ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει αναθέσει στις Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC τη διαχείριση της πενταετούς έκδοσης. Η έκδοση ενδέχεται να προχωρήσει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, αλλά το χρονοδιάγραμμα παραμένει αβέβαιο, καθώς η χώρα περιμένει έγκριση από τους επίσημους πιστωτές».

Σύμφωνα με ξένους διαχειριστές και όχι μόνο, «βαρόμετρο» για την απόφαση της δοκιμαστικής εξόδου της χώρας στις αγορές αναμένεται να αποτελέσει η νέα έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, που συζητείται σήμερα στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου.

«Οι ελπίδες της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές, μετά από τρία χρόνια "απουσίας" της, βρίσκουν εμπόδια σε έναν από τους βασικούς εταίρους της: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», παρατηρεί σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «υπό τους αυστηρούς όρους του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το υπάρχον χρέος της χώρας παραμένει εξαιρετικά υψηλό για να της επιτραπεί να εκδώσει ακόμα περισσότερο χρέος. Ωστόσο, υπάρχει και η επιλογή του συμβιβασμού, την οποία η Ελλάδα θα έπρεπε να κυνηγήσει».

Με τα παραπάνω δεδομένα θα διεξαχθεί η συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με ζητούμενο το κλείσιμο του Δείκτη σε νέα υψηλά και με αυξημένες συναλλαγές, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και σήμερα ο τραπεζικός κλάδος.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της Entersoft είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,13 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,1105 ανά μετοχή).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v