Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητικές τάσεις στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 845 μονάδων. Κέρδη καταγράφουν Πειραιώς, Eurobank, Coca Cola, Viohalco, ΔΕΗ. Απώλειες για Εθνική, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo. Περιορισμένος ο τζίρος.

Ηπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο

Ευπρόσδεκτη και απόλυτα αναμενόμενη η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, με την οποία ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση, στον απόηχο των νέων, χθεσινών ρεκόρ στη Wall Street και των μικρών κερδών που καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές.

Παρά τα παραπάνω και τη χθεσινή αξιοπρόσεκτη υποχώρηση που προηγήθηκε, η επιφυλακτικότητα και σήμερα είναι έκδηλη, με αποτέλεσμα, μέχρι στιγμής, ο Δείκτης να έχει «δει» και τα δύο πρόσημα, με χαμηλό τις 846,33 (-0,21%) και υψηλό τις 850,44 μονάδες (+0,28%).

Διστακτικοί παραμένουν οι περισσότεροι από τους αναλυτές, επισημαίνοντας ότι λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων που θα μπορούσαν να δώσουν κατεύθυνση στην αγορά, αναμένεται συσσώρευση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών και αυτό φαίνεται, προς το παρόν, στο ταμπλό.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα στο τραπεζικό ταμπλό, όπου οριακά χαμηλότερα υποχωρούν οι Alpha Bank (-0,44%) και Εθνική (-0,53%) και μικρά κέρδη καταγράφουν οι Eurobank (+0,91%), Πειραιώς (+1,20%) και Αττικής (+0,87%) -και με τις παραπάνω μεταβολές είναι ευνόητο ότι η εικόνα μπορεί να αλλάξει άρδην, αν μπουν στο σύστημα συναλλαγών ελάχιστες εντολές, σχετικού «ειδικού βάρους».

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με κέρδη μεγαλύτερα του 1%, προσπαθούν οι Viohalco, ΔΕΗ και Lamda Development, ενώ από τους τίτλους που δείχνουν διαθέσεις για κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα μόνο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ΄(-1,52%) σημειώνει απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

«Η πολυαναμενόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων αυτή την εβδομάδα καθυστέρησε εν μέρει λόγω ενός "πλαφόν" που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ύψος του χρέους που μπορεί να έχει η χώρα», σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους με γνώση του θέματος, τους οποίους επικαλείται το Bloomberg και το δημοσίευμα χαμηλώνει ακόμα περισσότερο την ορατότητα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Ακόμα μία συνεδρίαση χαμηλών επιδόσεων διαφαίνεται για τους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης και αυτό δεν είναι θετική ένδειξη για τη συνέχεια.

Χαμηλότερος σε σχέση με χθες φαίνεται και ο τζίρος. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο ημίωρο συναλλαγών συμπληρώθηκε με 5,8 εκατ. (χθες 8,7 εκατ.) και ελάχιστα πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης ο τζίρος φθάνει στα 11 εκατ., από τα οποία τα 2,4 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές σε ΟΤΕ (χθες 13,6 εκατ.).

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ολοκληρώνονται οι εγγραφές για το ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή, ενώ από σήμερα:

Οι μετοχές του ΟΛΠ είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,0892 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0758 ανά μετοχή).

Οι μετοχές της Space είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα ποσού €0,03 ανά μετοχή, το οποίο προήλθε από διανομή αποθεματικών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0255 ανά μετοχή).

Έπαυσε η διαπραγμάτευση των 11.178.000 μετοχών της Αιολικής, ονομαστικής αξίας εκάστης €1,12 και διαγράφονται από το ΟΑΣΗΣ, προκειμένου να αντικατασταθούν από 2.235.600 νέες μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης €5,60, στο πλαίσιο του Reverse Split των μετοχών της εταιρείας.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v