Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πάνω από τις 850 με τζίρο... ημιαργίας

Συνεχίστηκε το rotation στην αγορά με τον Γενικό Δείκτη να υπερβαίνει το ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων. Στα υψηλά ημέρας οι τραπεζικές μετοχές. Κινητικότητα για ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Lamda. Τα σενάρια για τη συνέχεια.

ΧΑ: Πάνω από τις 850 με τζίρο... ημιαργίας

Παρά το διστακτικό ξεκίνημα, μετά το πρώτο 10ελπτο συναλλαγών, οι αγοραστές, αργά αλλά σταθερά, ανέπτυξαν κάποιες πρωτοβουλίες με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο και να ολοκληρώσει την συνεδρίαση κοντά στα υψηλά ημέρας και υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων.

Ήταν μία συνεδρίαση αντιστρόφως ανάλογη της χθεσινής, όπου οι περισσότερες πρωτοβουλίες και πάλι, πάρθηκαν κατά την τελευταία ώρα, έστω και αν σήμερα τον πρώτο λόγο τον είχαν οι αγοραστές.

Η μεγάλη διαφορά, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση, ήλθε στον τζίρο, καθώς η χθεσινή συνεδρίαση συνοδεύτηκε με 78,8 εκατ. μικτή αξία συναλλαγών, ενώ σήμερα ο τζίρος περιορίστηκε στα 58,2 εκατ. και αυτό ίσως και να μην είναι η θετικότερη ένδειξη.

Ακόμα και αν συνυπολογιστούν τα "πακέτα", τα οποία χθες έφθασαν τα 26,5 εκατ., άρα η καθαρή αξία συναλλαγών ήταν 52,3 εκατ. και πάλι υπολείπεται σημαντικά η σημερινή συναλλακτική δραστηριότητα, όπου η καθαρή αξία συναλλαγών προσγειώθηκε στα 45,6 εκατ., αν υπολογιστούν τα 12,6 εκατ. των προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Συμπερασματικά, μπορεί η εγχώρια Αγορά να μην δείχνει, προς το παρόν, διάθεση σημαντικής υποχώρησης, όμως από την άλλη το ζητούμενο δεν είναι αν το Χ.Α. θα διακρατήσει τα πρόσφατα κεκτημένα, αλλά αν έχει τα "καύσιμα" να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα και σε αυτό το ερώτημα, μέχρι τώρα, η Αγορά "αρνείται" να δώσει απαντήσεις.

Χωρίς αμφιβολία και πάντα με "άγνωστο Χ" το διεθνές κλίμα, πάρα πολλά θα δείξουν οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, όταν η Αγορά θα κληθεί να τιμολογήσει την έκθεση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους και όχι μόνο, τις πιθανότητες εξόδου της Χώρας στις Αγορές και την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από την S&P και ταυτόχρονα θα έχουν λήξει τα συμβόλαια του Ιουλίου στην Αγορά Παραγώγων, την Παρασκευή 21 τρέχοντος.

Μέχρι τότε το συνεχιζόμενο "rotation" θα "φροντίσει" να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές εκπλήξεις όπως η χθεσινή και οι όποιες βραχύβιες διορθώσεις θα είναι "εντός προγράμματος".

Ξεκινώντας από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τον Τραπεζικό κλάδο, οι "long" δεν έχουν κάποιο λόγο ανησυχίας όσο ο Τραπεζικός δείκτης (+1,14%) δίνει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 1106 - 1080, διατηρώντας τις πιθανότητες όσων υποστηρίζουν πως το επόμενο ανοδικό κύμα θα ωθήσει τον εν λόγω δείκτη προς τις 1240 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι σήμερα και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας, όπως και Εθνική (1,11%), Πειραιώς (+3,6%), Eurobank (+1,01%), Attica Bank (+4,35%).

Στα επιμέρους και επειδή για τους περισσότερους traders "σηματωρός" του κλάδου είναι ο τίτλος της Alpha Bank (0%), τα 2,29 ευρώ είναι κύρια αντίσταση, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα. Μία κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης στα 2,40 ή στο 2,46 ευρώ. Κοντινή στήριξη τα 2,21 και κύρια τα 2,15 ευρώ που είναι και το "stop" στο "long".

Μένοντας στις Τράπεζες και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "Μια νέα γενιά Δανειοληπτών, που σταμάτησαν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους και αρνούνται, ως τώρα, να συνεργαστούν με τις Τράπεζες, δημιουργήθηκε τη διετία 2015 - 16, με αποτέλεσμα να διπλασιαστούν τα δάνεια που βρίσκονται σε 'βαθύ κόκκινο'.

Από εκεί και πέρα, "Η πολυαναμενόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις Αγορές ομολόγων, αυτήν την εβδομάδα, καθυστέρησε, εν μέρει, λόγω ενός 'πλαφόν' που έχει θέσει το ΔΝΤ στο ύψος του χρέους που μπορεί να έχει η Χώρα", σύμφωνα με τρεις Αξιωματούχους με γνώση του θέματος, τους οποίους επικαλείται το Bloomberg.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και επειδή και σήμερα συνεχίστηκε η κινητικότητα στους τίτλους των ΔΕΗ (+3,02% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και ΑΔΜΗΕ (+0,91%), η στήλη ζήτησε "τεχνικές βοήθειες" από το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance.

Σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ, "η ΔΕΗ φαίνεται να κινείται πιο επιθετικά από τον ΑΔΜΗΕ. Η μία εταιρεία με την άλλη δεν έχει καμία σχέση πλέον. Η περίπτωση του ΑΔΜΗΕ είναι μία συντηρητική επένδυση με συγκεκριμένα κέρδη κάθε χρόνο χωρίς προβλήματα ρευστότητας, αλλά και χωρίς την δυναμική μιας εταιρείας όπως η ΔΕΗ σε περίπτωση που 'νοικοκυρευτεί'. Για 1 χρόνο τουλάχιστον έχει λύση το πρόβλημα ρευστότητας, ενώ πώληση περαιτέρω assets θα της δώσουν ώθηση και για το 2019 που έχει σημαντικές λήξεις ομολόγων. Στα 552 εκατ. η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση, ενώ τεχνικά θα αλλάξουν όλα και θα δώσει συνέχιση αν κατοχυρώσει τα 2,56 ευρώ.

Μένοντας στον μη Τραπεζικό 26αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες έδωσε ο τίτλος της ΕΕΕ (+0,44%), που ήταν η μοναδική μετοχή του 26αρη που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Ο τίτλος ερχόταν από 11 πτωτικές συνεδριάσεις και μόλις 4 ανοδικές στις τελευταίες 15 και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα παραμένει "short" όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 27,49 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, αν επέστρεψαν οι αγοραστές στην Lamda Development (+3,11%), αυτό θα φανεί με την υπέρβαση των 7,10 ευρώ (με κλείσιμο), ενώ η θετική έκπληξη ήλθε από τον ΟΛΠ (+1,40%), παρά την σημερινή αποκοπή μερίσματος.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές του ΟΛΠ ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, €0,0892 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0758 ανά μετοχή).

Παρά την αποκοπή του μερίσματος ο τίτλος έδωσε νέα υψηλά και απειλεί τα υψηλά 34 μηνών (βλ. διάγραμμα). Σημαντική κρίνεται η αντίσταση στην ζώνη 16,85 - 17,05 ευρώ.

Προς υψηλά 34 μηνών ο ΟΛΠ

Μένοντας στις εταιρικές πράξεις, αξίζει να σημειωθεί ότι από σήμερα:

Οι μετοχές της Space (-2,5%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα ποσού €0,03 ανά μετοχή, το οποίο προήλθε από διανομή αποθεματικών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0255 ανά μετοχή).

Έπαυσε η διαπραγμάτευση των 11.178.000 μετοχών της Αιολικής, ονομαστικής αξίας εκάστης €1,12 και διαγράφονται από το ΟΑΣΗΣ, προκειμένου να αντικατασταθούν από 2.235.600 νέες μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης €5,60 στα πλαίσια του Reverse Split των μετοχών της εταιρείας. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, με νέα ονομαστική αξία εκάστης €3,60 – κατόπιν της επακόλουθης αυξομείωσης της ονομαστικής αξίας της μετοχής – και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής €3,60 ορίζεται η 24/07/2017.

Διστακτικοί παραμένουν οι περισσότεροι από τους αναλυτές επισημαίνοντας ότι λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων που θα μπορούσαν να δώσουν κατεύθυνση στην Αγορά, αναμένεται συσσώρευση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών και αυτό φαίνεται, προς το παρόν, στο ταμπλό.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ολοκληρώνονται οι εγγραφές για το ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή, με τις πληροφορίες να αναφέρονται σε σημαντικότατη υπερκάλυψη.

Μεταφερόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου ασφαλώς και έχουν πάψει οι πολλές "συγκινήσεις" των προηγούμενων εβδομάδων, ακόμα ένα ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για την Κανάκης (3,82%), συμπλήρωσε δωδεκάδα ανοδικών συνεδριάσεων η Λιβάνης (+19,35%) πάντα με ελάχιστες συναλλαγές, ενώ αλλάζει συνεχώς πρόσημα η Intralot (+2,29%), που συνεχίζει να έχει μπροστά της την δύσκολη ζώνη αντίστασης των 1,37 - 1,40 ευρώ.

Όποτε "θυμάται" κάνει συναλλαγές η Ίντεργουντ (+10%), αντέδρασε μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η Σελόντα (+3,08%), αποφάσισαν να κάνουν συναλλαγή στον Τζιρακιάν (+15,79%), ενώ "αθόρυβα" πέρασε τα 14 ευρώ η Ελλάδος (+2,41%) κλείσιμο που σηματοδοτεί υψηλά 3ετιας (!).

Σε υψηλά 3 ετών η ΤτΕ

Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,59%), οι 2217 μονάδες είναι η επόμενη αντίσταση και 2190 - 2181 μονάδες οι πρώτες στηρίξεις.

Την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2017 το ταμειακό αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 890 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 526 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016", σύμφωνα με ανακοίνωση της Τρ. Ελλάδος.

Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 20.335 εκατ. ευρώ, από 20.690 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Όσον αφορά στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 799 εκατ. ευρώ που αφορούν στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαμορφώθηκαν σε 23.962 εκατ. ευρώ, από 22.182 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2016.

"Στις 15 Ιουνίου επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ, της Ελλάδας και των Ευρωπαϊκών Θεσμών που προετοίμασε το δρόμο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, χωρίς όμως να υπάρχει συμφωνία για τις λεπτομέρειες των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στη λήξη του προγράμματος το 2018", επισημαίνει η Goldman Sachs.

"Η έλλειψη των μέτρων, καθιστά την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα επαναγορών ομολόγων της ΕΚΤ λιγότερο πιθανή", συμπεραίνει η Goldman Sachs.

Δεδομένου ότι η Goldman Sachs αναμένει η ΕΚΤ να ξεκινήσει τη σταδιακή μείωση του PSPP τον Ιανουάριο του 2018 και ότι η σαφήνεια σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους θα εμφανιστεί μόνο στα μέσα του 2018, θεωρεί απίθανο η Ελλάδα να εισέλθει σύντομα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και ίσως όχι πριν το πρόγραμμα και οι αγορές του αρχίσουν να μειώνονται, καθιστώντας το ζήτημα της Ελληνικής συμμετοχής περιττό.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+1,36%).

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, ενώ οριακά ψηλότερα, αλλά και προς νέα ρεκόρ, κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρές απώλειες για Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, ο Αντιπρόεδρος της Κινεζικής Κυβέρνησης, Ουάνγκ Γιανγκ κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ να προχωρήσουν στην χαλάρωση των περιορισμών κατά της Κίνας και να επιτρέψουν στις δύο Χώρες να εκμεταλλευτούν την δυναμική ανάπτυξης του διμερούς εμπορίου.

“Τόσο η Κινεζική, όσο και η Αμερικανική Οικονομία έχουν μία ανταγωνιστική διάσταση, ενώ από την άλλη μεριά, είναι σε μεγαλύτερο βαθμό συμπληρωματικές παρά ανταγωνιστικές,” δήλωσε ο ίδιος στην διάρκεια γεύματος εργασίας, πριν από την έναρξη των εργασιών του πρώτου κύκλου του διμερούς οικονομικού διαλόγου (1st China-U.S. Comprehensive Economic Dialogue). Οι εργασίες του πλαισίου διαλόγου, αρχίζουν σήμερα στην Ουάσινγκτον.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξετάζει σενάρια για τη μελλοντική πορεία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ενόψει της απόφασης που θα λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο ή αργότερα", δήλωσαν δύο Αξιωματούχοι στο Bloomberg.

Όπως επισημαίνει το Πρακτορείο, η ανάλυση των σεναρίων δεν σημαίνει πως θα επέλθει άμεσα μια αλλαγή στο βαθμό της νομισματικής τόνωσης. Δεν έχουν ακόμα συγκροτηθεί τελικές προτάσεις, ή χρονοδιαγράμματα και οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν έχουν ακόμα συζητήσει επίσημα για τη λήξη των αγορών ομολόγων.

"Οι Αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν έχουν αυτή τη στιγμή διάθεση να προχωρήσουν σε σημαντικές αλλαγές στην γλώσσα που χρησιμοποιούν για την παρουσίαση της νομισματικής πολιτικής στους επενδυτές. Η προκαταρκτική εργασία του προσωπικού της ΕΚΤ περιλαμβάνει την ανακοίνωση ενός μονοπατιού για το 'tapering', μια παράταση των αγορών στοιχείων ενεργητικού με μικρότερο ρυθμό και ένα συνδυασμό διαφορετικών στρατηγικών" ανέφεραν οι πηγές.

Χαλάρωσε η Αγορά κατοικιών της Ευρωζώνης τους πρώτους τρεις μήνες του χρόνου, καθώς πτώσεις στις Γερμανικές τιμές άμβλυναν τις ανησυχίες πως η μακρά περίοδος πολύ χαμηλών επιτοκίων κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν "φούσκα".

Η Eurostat ανέφερε σήμερα ότι οι τιμές των κατοικιών τους τρεις μήνες μέχρι τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση, αλλά και 4% σε ετήσια. "Πρόκειται για τη μικρότερη άνοδο σε τριμηνιαίους όρους από τα τέλη του 2015 και μετά", τονίζει το MarketWatch.

Αλλάζοντας Ήπειρο, η κατασκευή νέων κατοικιών αυξήθηκε τον Ιούνιο στις ΗΠΑ με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών, μετά από πτώση 2,8% τον Μάιο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι ενάρξεις κατοικιών αυξήθηκαν κατά 8,3% τον Ιούνιο. Ο συνολικός αριθμός διαμορφώθηκε στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,22 εκατ. κατοικιών. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθούν στα 1,16 εκατ.

Τι βλέπουν οι αναλυτές

"Η αναμονή εξόδου στις Αγορές και οι επικείμενες δημοσιεύσεις των εκθέσεων του ΔΝΤ και της S&P για το Ελληνικό χρέος και την πορεία της Εθνικής Οικονομίας, αντίστοιχα, είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες ενδιαφέροντος για το Ελληνικό Χρηματιστήριο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.. Ο Τραπεζικός κλάδος, ειδικότερα, αναμένεται να εμφανίσει υψηλή συσχέτιση με την πορεία της νέας Κρατικής έκδοσης λόγω του "mark-to-market" που θα λάβει χώρα στο υπάρχον ομολογιακό του χαρτοφυλάκιο και προφανώς θα επηρεάσει τα αποτελέσματα χρήσης και την κεφαλαιακή επάρκεια του κλάδου.

Η απόδοση του δεκαετούς βρίσκεται και σήμερα χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2014, δείχνοντας, αν μη τι άλλο, την αισιοδοξία των Ξένων επενδυτών για περαιτέρω υποχώρηση του "ρίσκου Χώρας" και ομαλοποίηση των σχέσεων Κυβέρνησης - Δανειστών, με δεδομένη την ψήφιση, χωρίς άλλο των, απαιτούμενων από τους Δανειστές μέτρων.

Προσοχή όμως σε πιθανό "profit-taking" σε περίπτωση εμφάνισης κάποιας καθυστέρησης στην όλη διαδικασία. Από την πλευρά της η Ομολογιακή Αγορά θα εκπέμψει πρώτο "σήμα κινδύνου", εάν η απόδοση υπερβεί σε εβδομαδιαίο κλείσιμο το 5,50%, δημιουργώντας έτσι υποψίες για "αγοραστική παγίδα" στο πιο ευρέως παρακολουθούμενο Κρατικό χρεόγραφο.

Δείκτης αυξημένης επενδυτικής εμπιστοσύνης και οι νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, που παράσχουν ρευστότητα σε υγιείς Ελληνικές Επιχειρήσεις και αυξάνουν τον "βαθμό ωριμότητας" της εγχώριας Κεφαλαιαγοράς. Προς το παρόν δεν υπάρχει "πληθωρισμός" νέων εκδόσεων, περίπτωση κατά την οποία η αυξημένη προσφορά τίτλων θα πρέπει να συνοδεύεται από δυνατά θεμελιώδη.

Από άποψη τεχνική ανάλυσης, ο Γενικός Δείκτης σε καθεμία από τις συνεδριάσεις των 4 περίπου τελευταίων μηνών, βρισκόταν υψηλότερα από τον "κυλιόμενο τριαντάρη εκθετικό μέσο όρο", χωρίς ουδέποτε σε αυτό το διάστημα να δοθεί πωλητικό σήμα διασταύρωσης (crossover) με την τιμή. Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι σπάνιο, αν όχι πρωτοφανές, στα χρόνια των μνημονίων και πιστοποιεί ότι η βραχυχρόνια τάση είναι εμφανώς ανοδική.

Η υπέρβαση και του τοπικού υψηλού των 857 μονάδων, που χρονολογείται από το Μάρτιο του 2015, αφήνει το ΓΔ κάπως "κουρασμένο", με τον επόμενο ανοδικό διαγραμματικό στόχο να βρίσκεται στις 945 μονάδες.

"Ουσιαστική αύξηση του όγκου συναλλαγών στις ανοδικές συνεδριάσεις θα είναι καλοδεχούμενη, πολύ απλά γιατί θα επικυρώσει την ενίσχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στα τρέχοντα υψηλά. Στις επόμενες συνεδριάσεις δεν πρέπει να 'χαθούν' οι 809 μονάδες για το Γενικό Δείκτη" τονίζει ο κ. Στεριώτης (Nuntius Sec.).

Ανοδος και στα παράγωγα

Ανοδική αντίδραση και στην Αγορά Παραγώγων. Οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ σημαντική μείωση του όγκου σημειώθηκε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (71.024 συμβόλαια).

Στα 5.089 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.175 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.034, 3.328 για τον Ιούλιο, 2.686 για τον Αύγουστο και 20 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.214,75) κινήθηκε μεταξύ 2.201 και 2.218 μονάδων και έκλεισε στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.701), Πειραιώς (33.289), Εθνική (15.267), MIG (6.240), Alpha Bank (4.886), ΟΤΕ (583), Intralot (187), Ελλάκτωρα (315), Μυτιληναίο (324), ΑΔΜΗΕ (508), ΔΕΗ (430), Ελ. Πετρέλαια (148), Viohalco (241), Lamda Development (161), Τέρνα Ενεργειακή (257).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 110.968, Eurobank 38.375, Εθνική 125.987, Alpha Bank 45.718 και Πειραιώς 166.199.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς 25.578.557 τεμ., (από 25.178.557 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Alpha Bank 13.279.532 τεμ. (13.261.784), Εθνική 18.240.515 τεμ. (18.240.515) και Eurobank 8.797.431 τεμ. (8.797.431).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v