Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Ασανσέρ» με... φθηνό εισιτήριο

Πέριξ της ζώνης των 830 μονάδων η κίνηση για το Γενικό Δείκτη, με έναν εκ των χαμηλότερων τζίρων του έτους. Διατηρήθηκαν οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Σε ποιες μετοχές είχαν τον τελευταίο λόγο οι αγοραστές.

ΧΑ: «Ασανσέρ» με... φθηνό εισιτήριο

"Τραινάκι του...τρόμου" και σήμερα οι αγορές, καθώς τα πάνω ήρθαν κάτω, με τη μεταβλητότητα να παραμένει στο κόκκινο. Eνδεικτική η απότομη άνοδος (6,26%) του CBOE VIX (S&P) στα 12,06.

Για το ΧΑ η σημερινή συνεδρίαση ήταν από τις χαμηλότερες σε τζίρο από το "κλείσιμο" της 31ης Ιουλίου δηλαδή της περιόδου που εισήλθε σε περίοδο ιδιότυπης συσσώρευσης στο εύρος των 809- 845 μονάδων.

Να σημειωθεί, πως χαμηλότερος τζίρος αυτής της περιόδου σημειώθηκε με 19,1 εκατ. ευρώ στις 4 Αυγούστου.

Στα 26,4 εκατ. ο τζίρος, τα σχεδόν 14 εκατ. στις τράπεζες και με την Alpha Bank να πραγματοποιεί τα 8,4 εκατ. ευρώ!

Στις 829,16 μονάδες ο ΓΔ με υψηλό ημέρας στις 835,75 και με τελικές απώλειες 0,43%.

Στις 1.070,51 ο ΔΤΡ με υψηλό ημέρας στις 1.082,60 με απώλειες 0,94% και με υποχώρηση 0,52% ο FTSE25 στις 2.178,66 μονάδες.

Για ακόμη μία συνεδρίαση η Wall Street- η "αγορά των αγορών"- , δίνει τον ρυθμό για να κινηθούν από Ευρώπη μέχρι Ασία, με τις "αγορές" να έχουν στρέψει την προσοχή τους στο Jackson Hole.

Σε αρνητικό έδαφος νωρίτερα η Wall Street με πιέσεις κατ΄ αρχήν στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου αλλά και σε μεγάλη ομάδα εταιρειών από διάφορους τομείς με ενδεικτική την υποχώρηση του S&P 500 κατά 0,37% στις 2.448 μονάδες. Mε τη Νέα Υόρκη σε υποχώρηση, στην Φρανκφούρτη οι πωλητές ενέτειναν τις κινήσεις τους (μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος) και στην Αθήνα οι απώλειες διευρύνθηκαν φθάνοντας στο κλείσιμο τελικά στις 829 μονάδες.

Η συνεδρίαση, ξεκίνησε μεν με θετικό κλίμα από το θεαματικό ανοδικό "γύρισμα" της Wall το βράδυ της Τρίτης- ακολούθησαν οι ασιατικές αγορές με τις ευρωπαικές να παίρνουν την σκυτάλη- αλλά φάνηκε από τα πρώτα κιόλας λεπτά πως έπασχε κυρίως στο τραπεζικό μέρος της. Η εξήγηση, που μας δόθηκε από γνώστες της αγοράς σχετιζόταν με την αρνητική εικόνα του κλάδου στην Νέα Υόρκη, στις επιφυλάξεις των "αγορών" για το τι θα προιδεάσουν μεθαύριο Παρασκευή η επικεφαλής της Fed και ο ισχυρός άντρας της ΕΚΤ.

Στα πρώτα 10'-15' της συνεδρίασης φάνηκε, πως οι αγοραστές ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικοί και με το που ο ΓΔ προσέγγισε τις 835 μονάδες ενεργοποιήθηκαν οι πρώτες πωλήσεις. Με αποθαρρυντική εκείνη την ώρα την εικόνα του τραπεζικού κλάδου στην Φρανκφούρτη οι πρώτες ανησυχητικές πωλήσεις και τα πρώτα μηνύματα που έβαλαν σε σκέψεις τους traders δεν άργησαν να εμφανιστούν και στο ΧΑ, με τον ΔΤΡ να "γυρνά" σε αρνητικό πρόσημο λίγο πριν τις 11.00'. Αυτό ήταν: η μη επιβεβαίωση του ανοδικού σεναρίου για τις τράπεζες, η ...ανάκρουση του ΔΤΡ στα όρια των 1.082,60 μονάδων, η απουσία αγοραστών πάνω από τα 2,20 της Alpha Bank επιβάρυναν σχεδόν αντανακλαστικά και στο μεγαλύτερο μέρος του δείκτη, με την πλειονότητα των μετοχών του FTSE25 σταδιακά να δοκιμάζεται χαμηλότερα.

Το πρόβλημα εστιάστηκε μετά το πρώτο 15λεπτο στις σταθερές πωλήσεις που έβγαιναν σε Alpha Bank- μόλις μία μέρα μετά την θεαματική ανοδική αντίδραση- και δευτερευόντως σε Εθνική και Πειραιώς, Eurobank.

To περίεργο είναι,πως οι πωλήσεις γίνονταν για λογαριασμό αμερικανικού (ή αμερικανικών ) funds και ενώ ο Fitch αναβάθμιζε την "αξία" των χαρτοφυλακίων ομολόγων και των 4 συστημικών τραπεζών λίγες μέρες μετά την αναβάθμιση του outlook και της βαθμολογίας της ελληνικής οικονομίας. Χρηματιστηριακοί αναλυτές απέδωσαν αυτές τις εναλλασσόμενες εντολές των ξένων (πώληση- αγορά- πώληση) στην μεταβλητότητα που κυριαρχεί ευρύτερα στις αγορές, ενώ άλλοι την συσχέτισαν με την πληροφορία πως ο FTSE θα διατηρήσει το ΧΑ στην κατηγορία των "προηγμένων αναπτυσσόμενων αγορών" στην αξιολόγηση που θα γίνει το τρίτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου.

Εκείνο το διάστημα είναι προγραμματισμένο και το 12ο Road Show της ΕΧΑΕ, στο Λονδίνο. Ωστόσο αυτή η εξήγηση δεν φαίνεται να...κολλάει για μία "ρηχή" αγορά, που συγχρονίζεται σε βραχυπρόθεσμο ρυθμό με την Νέα Υόρκη και την Φρανκφούρτη. Το μόνο σίγουρο είναι, πως το τελευταίο 2ωρο 'άνοιξαν" σημαντικές θέσεις πώλησης/short σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου και αρκετά συμβόλαια στην Eurobank.

Από τον ασθενή τραπεζικό κλάδο- που ξανά προβλημάτισε- χρήζει αναφοράς η αυξημένη για πολλοστή φορά αξία στην Alpha Bank (πάνω από 8,4 εκατ. ευρώ), η ευκολία με την οποία η Εθνική έχασε τα 0,365 ευρώ, ενώ Πειραιώς και Eurobank υποχώρησαν με μικρότερες απώλειες.

Αποθαρρυντικό το ότι δεύτερη και τρίτη μετοχή με μεγάλο τζίρο ήταν του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ, καθώς αμφότεροι υποχώρησαν και μάλιστα ο ΟΠΑΠ διαμορφώθηκε στο χαμηλό ημέρας των 9,45 ευρώ.

Σε μόλις 6 από τις 26 μετοχές του δείκτη τον τελευταίο λόγο είχαν οι αγοραστές: Grivalia, Motor Oil, Sarantis, TITAN, FF Group και ΟΛΠ, ενώ άλλες 5 χωρίς τελική μεταβολή: Attica Bank, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Jumbo, Fourlis.

Η Coca Cola για ακόμη μία φορά λειτούργησε σαν...ρυθμιστής ξεκινώντας ανοδικά από τα 28,30 για να υποχωρήσει και κλείσει στα 28 που ήταν και το χαμηλό σημείο ημέρας.

Στις 41/50 η σχέση ανοδικών/καθοδικών με μόνη άξια αναφοράς περίπτωση (με βάση τον τζίρο) αυτήν της Ιντρακάτ με 6,76% στα 3 ευρώ.

Τεχνικά το γεγονός, πως ο ΔΤΡ δεν έκλεισε χαμηλότερα των 1.069 μονάδων αφήνει ανοιχτό ένα...παράθυρο στους long για αύριο- μεθαύριο. Ζητούμενο σε κάθε περίπτωση να μην υποχωρήσουν αύριο οι τράπεζες κάτω από τις 1.059 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v