Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τροχιά ανάκαμψης το Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 815 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης, σε ευθυγράμμιση και με την άνοδο στις διεθνείς αγορές. Ανοδικά οι τράπεζες, «μάχη» για τις 1.000 μονάδες του κλαδικού δείκτη. Πιέσεις για ΔΕΗ, Coca Cola, Folli. Ξεχωρίζει η Ελλάκτωρ.

Σε τροχιά ανάκαμψης το Χρηματιστήριο

Στον ανοδικό ρυθμό αντίδρασης όλων των αγορών, ξεκινώντας χθες βράδυ από τη Wall Street, και το ΧΑ.

Οι κατευναστικές δηλώσεις Τραμπ μετά την επικοινωνία του με τον Κινέζο ομόλογό του αλλά και η συμφωνία για το «ταβάνι» χρέους λειτουργούν ανάλογα στις αγορές, με αποτέλεσμα από νωρίς στη Φρανκφούρτη ο DAX να κερδίζει και άλλο έδαφος, απομακρυνόμενος αρκετά από την περιοχή των 12.124 με κίνηση προς τις 12.265 μονάδες προ ολίγου. Σε ανάλογη φορά από Λονδίνο, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη, με την Αθήνα επίσης στο συν.

Πέραν των εξελίξεων στο «βορειοκορεατικό», η Ευρώπη εστιάζει και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, παρότι στα χρηματιστήρια έχει προεξοφληθεί πως η σημερινή συνάντηση δεν πρόκειται να βγάλει είδηση, ει μη μόνον (και αυτό ενδεχομένως ) εκδήλωση πρόθεσης για τις επόμενες ενέργειες της πλευράς Ντράγκι σε μία σειρά ουσιαστικών θεμάτων (επιτόκια, μείωση μηνιαίου ορίου απορρόφησης τίλων/ομολόγων κ.λπ.).

Εως τις 815 μονάδες νωρίτερα η αντίδραση για τον Γενικό Δείκτη, με τον τραπεζικό κλάδο να ανακάμπτει και τον ΔΤΡ προς τις 990 μονάδες, συνακόλουθα η μεγάλη κεφαλαιοποίηση με τον FTSE25 προς τις 2.140 μονάδες.

Ανοδικό, ενθαρρυντικό ξεκίνημα με μέτριες συναλλαγές/τζίρο -όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και εβδομάδες-, με το μεγαλύτερο μέρος της αξίας να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο (σε ποσοστό 66% στις 10:55) και συγκριτικά ικανοποιητικό σε blue chips με ανοδική φορά.

Η Αθήνα, το ΧΑ, κινούνται και στον... γαλλικό ρυθμό της επίσκεψης Μακρόν, αν και η αγορά δεν αναμένει άμεσα οφέλη ή σημαντικές ανακοινώσεις κατά τη διήμερη παραμονή του στη χώρα μας. Πάντως μία επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα, λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές στη Γερμανία, θετικά μπορεί να αποτιμηθεί.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ προς τις 990, θυμίζοντας το χθεσινό υψηλό ημέρας στις 999 μονάδες, με ενθαρρυντική εξέλιξη μία -έστω και ενδοσυνεδριακά- υπέρβαση του 4ψήφιου ορίου των 1.000 μονάδων, έστω και για ψυχολογικούς λόγους.

Στο προσυνεδριακό σχόλιό μας σημειώναμε ως ζητούμενο ένα κλείσιμο του ΓΔ οπωσδήποτε πάνω από τις 809 και με ελπίδες για τους αγοραστές στην περίπτωση που θα διαμορφωθεί στις 815 (σε εβδομαδιαίο κλείσιμο). Προσώρας η αγορά, δεδομένης της εικόνας των ξένων, είναι σε καλό ρυθμό και από τη στιγμή που έχουν ξεπεραστεί -για την ώρα- οι πιέσεις/απαιτήσεις του ΔΝΤ για τις τράπεζες, θα μπορούσε να κινηθεί ακόμη καλύτερα.

Ικανοποιητική η εικόνα και του τραπεζικού και του μη τραπεζικού μέρους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ενώ κινητικότητα σημειώνεται και σε μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

Στις τράπεζες επαναφορά για την Εθνική προς το 0,332, δοκιμασία της Alpha Bank οριακά πάνω από τα σημαντικά 2,03 ευρώ, υψηλότερα Πειραιώς και Eurobank. Περισσότερες συναλλαγές στην ΕΤΕ, μεγαλύτερος τζίρος στην Αlpha Βank, σε ακόμη μία συνεδρίαση με εμφανή προσφορά (που απορροφάται πάνω από τα 2,01-2,03 ευρώ).

Αντιστροφή για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, με τον Οργανισμό στα 10,55 ευρώ να συνεχίζει να παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από τον ΟΠΑΠ (που θα πρέπει να υπερβεί πειστικά τα 9,50 για κάτι καλύτερο).

Θετική η εικόνα για την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, με μόλις τέσσερις μετοχές στο μείον (ΔΕΗ, Coca Cola, FF Group και TITAN). αλλά με μικρό ποσοστό και με αγοραστές από τα χαμηλά.

Ικανοποιητικό το ότι σε μετοχές που τεχνικά είχαν αρχίσει να προβληματίζουν (σε εβδομαδιαία) μέτρηση τους, οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο, με αποτέλεσμα ο Μυτιληναίος να επανέρχεται προς τα 8,40, η Jumbo προς τα 13,95 κ.ο.κ

Επίσης ικανοποιητικά το ότι παράλληλα -και όσο βελτιωνόταν η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια- οι αγοραστές ανέβαιναν υψηλότερα. Λίγο μετά τις 11:00 ο ΓΔ ενισχυόταν 0,75 στις 818, με τον ΔΤΡ κατά 1% στις 993 μονάδες.

Ο τζίρος στα 4,8 εκατ., με το 58% στις τράπεζες. Πακέτα δεν είχαν γίνει.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v