Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η Καταλονία δεν τρομάζει τις αγορές

Τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια «αγνόησαν» το δημοψήφισμα και έκλεισαν με κέρδη. Γιατί διαφοροποιήθηκαν Ελλάδα και Πορτογαλία. Οι ελεγχόμενες απώλειες στην Ισπανία και τι μηνύματα έστειλαν τα ομόλογα. Οι προβλέψεις για το ευρώ.

Γιατί η Καταλονία δεν τρομάζει τις αγορές

Με σχετική άνεση απορρόφησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τις αρχικές πιέσεις που εμφανίστηκαν από το δημοψήφισμα της Καταλονίας στην Ισπανία, ενώ οι αγορές των ομολόγων, παρά το αρχικό μούδιασμα, μπόρεσαν να κρατηθούν στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών και στο τέλος να σημειώσουν και σημαντικά κέρδη κάποιες συγκεκριμένες σειρές και χώρες, όπως π.χ. η Ελλάδα.

Το ισπανικό 10ετές, που θα είναι το βαρόμετρο όλων των επόμενων ημερών όπως είναι το λογικό, παρότι δέχθηκε πιέσεις σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και ανήλθε ως τα επίπεδα του 1,71% (από 1,61% που βρίσκονταν πριν το δημοψήφισμα), ωστόσο μπόρεσε να ισορροπήσει σε χαμηλότερα επίπεδα από το 1,7%.

Το θετικό στοιχείο είναι η πορεία του ιταλικού 10ετούς, που δεν ακολούθησε άμεσα την ανοδική πορεία του ισπανικού και παρέμεινε στα επίπεδα του 2,2% σε όλη τη χθεσινή συνεδρίαση. «Κλειδί» για τις επόμενες θα αποτελέσουν τα βήματα που θα λάβουν χώρα από την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας και σε σχέση με την κεντρική διοίκηση της χώρας, καθώς και για τον αν θα υπάρξει έναρξη των διαπραγματεύσεων ή κλιμάκωση των εντάσεων και των συγκρούσεων.

Ειδικά για τα ελληνικά ομόλογα, παρά την άνοδο των προηγούμενων ημερών του 10ετούς σε επίπεδα άνω του 5,7%, στοιχείο που είχε θορυβήσει ιδιαίτερα την αγορά και αποτελούσε αρνητική εξέλιξη, στη χθεσινή δύσκολή μέρα των ομολογιακών αγορών δεν έδειξε καμία διάθεση ανόδου και μάλιστα βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδά του για τις τελευταίες συνεδριάσεις. Η αποκλιμάκωση του 10ετούς σε επίπεδα χαμηλότερα του 5,6% θα είναι άκρως σημαντική παράμετρος και στην προσπάθεια της αγοράς μετοχών να προσεγγίσει και πάλι τα επίπεδα των 750 μονάδων.

Μεγάλη βοήθεια στην πορεία των ελληνικών ομολόγων είχε η ανακοίνωση του δείκτη PMI, ο οποίος σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Ιούνιο του 2008, αλλά και η πορεία της επιστροφής φόρων για να κλείσει το θέμα της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ. Ειδικά όμως για τον PMI, ως πρόδρομος δείκτης για την πορεία της οικονομίας και καθώς αυξάνεται για 4o συνεχή μήνα σε συνδυασμό με την πτωτική πορεία της ανεργίας, αυτό θα μπορούσε να λειάνει ελαφρώς τους φόβους για την πορεία της οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα.

Οι μετοχικές αγορές κατέγραψαν υψηλότερα επίπεδα και σημαντικά κέρδη, αγνοώντας επί της ουσίας το όποιο αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της Καταλονίας, με εξαίρεση την άμεση θιγόμενη αγορά της Ισπανίας, την Πορτογαλία αλλά και την εγχώρια αγορά μετοχών. Συνολικά ο τραπεζικός κλάδος στην Ευρώπη κινήθηκε χαμηλότερα, αφού οι όποιες αμφιβολίες για τη συνοχή της Ε.Ε. αντανακλώνται άμεσα στις τραπεζικές μετοχές. Ωστόσο, το report της Morgan Stanley που θεωρεί τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο φαβορί για υπεραποδόσεις και ως top pick ανάμεσα στις άλλες ισπανικές τράπεζες Santander και Caixa αλλά και την ιταλική Intesa, έδρασαν καταλυτικά για τη συνέχεια. Ο γερμανικός δείκτης-βαρόμετρο DAX κινήθηκε και πάνω από τις 12.900 μονάδες, έχοντας σημειώσει ράλι της τάξεως του 9,5% από το πρόσφατο χαμηλό του.

Εκτός από τον δείκτη PSI της Πορτογαλίας που εξ αντανακλάσεως σημείωσε οριακή πτώση, η χειρότερη αγορά στην Ευρώπη ήταν η ελληνική, με αφορμή τους εσωτερικούς προβληματισμούς που επικρατούν το τελευταίο διάστημα. Στη χθεσινή ωστόσο συνεδρίαση, εκτός από τις πιέσεις σε Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές πιέστηκαν αρκετά, όπως οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΜΟΗ, Fourlis και ΟΛΠ.

Τέλος, το ευρώ σημείωσε διακύμανση από το 1,173-1,182 σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα και πτώση έως 0,7%, όπως ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο από τους αναλυτές της αγοράς, χωρίς ωστόσο να τρομάξει τους επενδυτές. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα παραμείνει ευμετάβλητο για το επόμενο χρονικό διάστημα και για όσο το θέμα της Καταλονίας παραμένει στο προσκήνιο. Για κάποιους αναλυτές, το σενάριο απόσχισης της Καταλονίας, όσο απίθανο και αν θεωρείται ακόμα, θα επαναφέρει εκ νέου τους φόβους διάλυσης της Ε.Ε. σε χειρότερο βαθμό από ό,τι το Brexit.

Από την άλλη βέβαια πλευρά, με αφορμή το Brexit και την πορεία του ευρώ αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας συνολικότερα έκτοτε, αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η περίοδος μεταβλητότητας μπορεί να διαρκέσει λίγες ημέρες, αλλά δεν θα επηρεάσει τη μεσοπρόθεσμη πορεία του ευρώ ή των αγορών. Η πλειονότητα των αναλυτών προβλέπει για το επόμενο χρονικό διάστημα το εύρος διακύμανσης για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στα επίπεδα του 1,15-1,20.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v