Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Low cost αντίδραση για τράπεζες-blue chips

Με περιορισμένο όγκο συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης επαναπροσεγγίζει τις 760 μονάδες. Παράλληλα με την άνοδο του τραπεζικού κλάδου, που κερδίζει άνω του 3%, ακολουθούν ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, ΔΕΗ.

Low cost αντίδραση για τράπεζες-blue chips

Aντίδραση χαμηλού κόστους με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο επαναφέρει το ΧΑ πάνω από τις 755 μονάδες. Με τις ξένες αγορές σε ήπια ανοδική τάση από νωρίς και με τους πωλητές των τραπεζών σε... ανακωχή, οι αγοραστές είχαν σχετικά εύκολο έργο στο να ανακτήσουν μέρος από τις σημαντικές απώλειες που είχαν σημειωθεί μέχρι και χθες στον πολύπαθο κλάδο.

Από τις πρώτες κιόλας εντολές είχε διαφανεί η διαφοροποίηση στις κινήσεις των αγοραστών- πωλητών, με τους πρώτους να γίνονται σταδιακά πιο επιθετικοί από τις 12:30-12:45, δηλαδή από την ώρα που φάνηκε ότι για σήμερα η αγορά έβρισκε σημείο στήριξης και αναφοράς όχι χαμηλότερα των 745 μονάδων (για τον ΓΔ) και των 765 (για τον ΔΤΡ). Σε αυτό συνέβαλε η σημαντική μείωση των πωλήσεων, κάτι που αποτυπώθηκε αφενός στη χθεσινή συνεδρίαση αφετέρου στα πρώτα 30'-45' σήμερα, καθώς, όπως σημειώναμε νωρίτερα, από τον μέσο όρο των 100 εκατ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, ο τζίρος έπεσε τη Δευτέρα σχεδόν 50%, με ανάλογη μείωση του τζίρου και στον τραπεζικό κλάδο.

Είτε πρόκειται για... ανακωχή από την πλευρά των πωλητών, που πρακτικά σημαίνει πως με την πρώτη αφορμή θα επανεργοποιηθούν, είτε για ολοκλήρωση συγκεκριμένων εντολών μείωσης θέσεων, η ανάσα που δίνεται μέσω του κλάδου είναι καλοδεχούμενη.

«Ζητούμενη η τραπεζική αντίδραση», ο τίτλος του προσυνεδριακού σχολίου, κάτι που επιτυγχάνεται με αξία συναλλαγών μόλις 11 εκατ. ευρώ (στις 14:10), τζίρος πολύ χαμηλότερος από αυτόν των δύο τελευταίων διορθωτικών φάσεων.

Συνήθως κάτι τέτοιο παρατηρείται σε αγορές με πτωτική φορά, όταν οι πωλητές θέλουν να κρατήσουν μέρος των πωλήσεών τους να γίνουν σε σχετικά καλύτερες τιμές, κανόνας που απαιτεί την αυξημένη προσοχή των traders στη συνέχεια.

Προσώρας η προσοχή παραμένει εστιασμένη στον τραπεζικό κλάδο, όπου έχει πραγματοποιηθεί το 50% του τζίρου, με την Εθνική να εξακολουθεί να είναι ο οδηγός για τον κλάδο και την αγορά, θυμίζοντας τόσο τη θετική διαφοροποίησή της στη χθεσινή συνεδρίαση όσο και την ενθαρρυντική εικόνα που από το «κλείσιμο» της Δευτέρας είχαν τα ΣΜΕ της ΕΤΕ στην αγορά Παραγώγων.

Με θετική απόκλιση από χθες το ΣΜΕ της ΕΤΕ, με το premium σε καλή τιμή σε σχέση με αυτήν της υποκείμενης αγοράς, αποτέλεσε από την προσυνεδρίαση οδηγό για αρκετούς traders, που πέρασαν τις πρώτες εντολές αγοράς από τις 10:30 στην τραπεζική μετοχή.

Οδηγός για τον κλάδο (και όχι μόνο) η Εθνική, με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο, αλλά η Eurobank σημείωνε νωρίτερα το μεγαλύτερο ποσοστό αντίδρασης (4,08%), με την Alpha Bank να ακολουθεί (2,22%). Δυσκολεύεται η Πειραιώς στα 2,64 ευρώ.

Για τραπεζική έκλαμψη χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα κάνουν λόγο χρηματιστηριακοί παράγοντες, οι οποίοι εκτιμούν πως όσο παραμένει θολό το τοπίο στον τραπεζικό κλάδο, τόσο η κλίση του ΧΑ θα συντηρείται με σημείο αναφοράς τις 740 μονάδες για τον ΓΔ.

Ωστόσο η αφορμή που δίνεται σήμερα διευκολύνει τους αγοραστές να κινηθούν και πάλι σε blue chips, σε μη τραπεζικές μετοχές που το τελευταίο διάστημα είτε είχαν υστερήσει είτε είχαν παρασυρθεί από τη διόρθωση των τραπεζικών.

Ετσι μετά από καιρό με αγοραστές ενισχύεται η τιμή του ΟΤΕ προς τα 10,27 και του ΟΠΑΠ προς τα 9 ευρώ, με αμφότερες τις μετοχές να αντιδρούν έχοντας επιβεβαιωθεί οι σημαντικές μεσοπρόθεσμες στηρίξεις τους. Ενδεικτική η περίπτωση για τη μετοχή του Οργανισμού, όπως αναρτήθηκε χθες στον Εκηβόλο.

Στα 3,16 ευρώ η μετοχή της Viohalco, εκπληρώνοντας τον πρώτο στόχο των 3,18 ευρώ, στα 8,55 ο τίτλος του Μυτιληναίου, επιβεβαιώνοντας τον στόχο των 8,50 ευρώ, στα 20,01 ευρώ η Motor Oil, στα 22,14 ο ΤΙΤΑΝας, στα 14,27 ευρώ η μετοχή της Jumbo.

Ολες αυτές οι περιπτώσεις μετοχών έρχονται να επιβεβαιωθούν τεχνικά, γεγονός που αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη, έστω και βραχυπρόθεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v