Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα τέσσερα στοιχήματα της εβδομάδας για το ΧΑ

Κρίσιμες οι επόμενες συνεδριάσεις για την εγχώρια αγορά με ανοικτά μέτωπα το Eurogroup, τη Σύνοδο του ΔΝΤ αλλά και τη Moody's. Ποιες είναι οι μετοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο και γιατί εμφανίζονται με πλεονέκτημα οι... short.

Τα τέσσερα στοιχήματα της εβδομάδας για το ΧΑ

Mε Eurogroup ξεκινά η εβδομάδα, με Σύνοδο ΔΝΤ και Moody's ολοκληρώνεται. Σε καθοριστικό, πολύ κομβικό σημείο το ΧΑ, καθώς με την συνεδρίαση της Παρασκευής συμπληρώθηκαν έξι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, αρνητικό ρεκόρ τριετίας, σύμφωνα με τη "μέτρηση" του Θανάση Σταυρόπουλου.

Στις 745,55 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 746,51 ο Δείκτης Τραπεζών, με τον FTSE25 στις 1.948,02 μονάδες. Mέσος ημερήσιος όρος τζίρου εβδομάδος στα περίπου 48 εκατ. ευρώ, έναντι 100+ της παρά προηγούμενης, γεγονός που προσδίδει εκ των πραγμάτων ιδιαίτερη σημασία στην εικόνα της αγοράς την προσεχή εβδομάδα.

Τεχνικά και όχι μόνο από Δευτέρα (και στη συνέχεια...) θα φανεί εάν το ΧΑ μπορεί να ακολουθήσει- έστω και ασθμαίνοντας- τις ξένες αγορές, την Wall Street, την Φρανκφούρτη ή θα "ταλαιπωρηθεί" χαμηλότερα μέχρις ότου "δοκιμασθεί" και πάλι η ευρύτερη περιοχή των 700 μονάδων.

Εβδομάδα, που ξεκινά με το Eurogroup, στο Μεγάλο Δουκάτο- όπου ο απερχόμενος "τσάρος" της γερμανικής οικονομίας θα επιβεβαιώσει την προοπτική μετασχηματισμού του ESM σε ένα είδος...EMF (σε ορίζοντα 9-12 μηνών). Σε σχετικό θέμα του Εuro2day.gr  γίνεται λόγος για το "βαρύ φορτίο" που απαιτείται για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, με μόλις 15 από τις 95 δράσεις να έχουν ολοκληρωθεί και η υλοποίηση τουλάχιστον 65 ως τα τέλη Νοεμβρίου να δείχνει... Γολγοθάς.

Εσχατο όριο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Ιανουάριος ώστε να μην υπάρξει πλήρης ανατροπή του προγραμματισμού της κυβέρνησης. Σε αυτόν τον... Γολγοθά, με τη πληθώρα "αγκαθιών" προαπαιτούμενων θα κληθεί να κινηθεί το ΧΑ, να προσαρμοσθούν παίκτες και επενδυτές.

Αυτό σε μία συγκυρία, που τα ξένα χρηματιστήρια παραμένουν σε bull φορά, με την Wall Street να ρυθμίζει ανοδικά την τάση. Εύλογο το ερώτημα τι θα γινόταν στο ΧΑ όταν στις αγορές άρχιζαν να... κατηφορίζουν οι... αρκούδες.

Ωστόσο θα περιοριστούμε στο καθαρά βραχυπρόθεσμο, με πρώτο σημείο αναφοράς την Παρασκευή, οπότε και ο Moody's θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία. Και στη συνέχεια με επόμενο σημείο αναφοράς την Παρασκευή "λήξης της απλής σειράς" στα Παράγωγα, διάστημα που πιθανότατα θα έρχονται στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών για τα περαιτέρω της τρίτης αξιολόγησης.

Κατ' αρχήν με δεδομένο το πτωτικό σερί των 6 εβδομάδων, η τάση εμφανώς είναι short, με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο και για την προσεχή εβδομάδα. Τουλάχιστον σύμφωνα με τη εικόνα της αγοράς και ειδικότερα το "κλείσιμο" της Παρασκευής, οπότε ο τραπεζικός κλάδος αποδείχτηκε για πολλοστή φορά αδύναμος...κρίκος και...υπαίτιος του 'γυρίσματος' και για αρκετές μετοχές-σηματωρούς, blue chips.

Για πολλοστή φορά θα σημειωθεί, πως όσο δεν μπορούν οι τράπεζες, τόσο το ΧΑ θα αδυνατεί να κινηθεί πειστικά πέραν των 800 μονάδων.

Για τον Γενικό Δείκτη (η πορεία του στο πρώτο διάγραμμα) το stop στο intraday long παραμένει στις 740, με στήριξη στις 743 μονάδες. Στις 752 μονάδες η πρώτη αντίσταση, στις 762 η κύρια που αποτελεί και φιλόδοξο στόχο όσων long εκτιμούν, πως- υπό προϋποθέσεις- θα μπορούσε να "γυρίσει" ανοδικά η αγορά. Για να συμβεί αυτό εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση η επαναφορά του ΔΤΡ υψηλότερα των 800-820 μονάδων και εύλογο το ερώτημα με ποιες δυνάμεις και ποια νέα, εξελίξεις θα μπορούσε να αναστραφεί η εδώ και 4 μήνες πτωτική φορά του ΔΤΡ.

Επιπλέον "όπλο" στα χέρια των πωλητών η σταδιακή επιβάρυνση και ορισμένων μη τραπεζικών μετοχών, που το τελευταίο διάστημα εμφανώς "ταλαιπωρούνται" από σταθερές πωλήσεις, απόρροια της μείωσης θέσεων από την πλευρά ξένων (και... ξένων) παικτών, κάτι που αποτυπώθηκε άλλωστε και στα επίσημα στοιχεία του χρηματιστηρίου.

Ομως με την ολοκλήρωση της περιόδου ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων, ενεργοποιήθηκαν σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) αγορές σε μετοχές των ΟΤΕ, Μυτιληναίου, Motor Oil, AEGEAN κ.α. εξέλιξη που ίσως βοηθήσει τους αγοραστές στις επόμενες κρίσιμες συνεδριάσεις.

Κλάδος- κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, οδηγός η μετοχή της Εθνικής αλλά με την Alpha Bank (η πορεία της μετοχής στο δεύτερο διάγραμμα) να επιχειρείται να κάνει την διαφορά στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Στα 1,57 το κλείσιμο της μετοχής, με υψηλό ημέρας στα 1,61 ευρώ και τον Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance) να "μετρά" long στην περίπτωση που διαμορφωθεί τελική τιμή πάνω από τα 1,60 ευρώ.

Συνεπώς ένα από τα στοιχήματα της Δευτέρας, εάν η Alpha θα πιάσει σε κλείσιμο τιμές πάνω από τα 1,60 ευρώ.

 Ενα δεύτερο στοίχημα σχετίζεται με το ενδεχόμενο μείωσης της απόκλισης μεταξύ της τιμής για τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ έναντι της ΔΕΗ, με την πρώτη να αντιδρά 3,26% στα 1,90 και την δεύτερη να υποχωρεί 1,03% στα 1,92 ευρώ. Σχετική ανάρτηση μας, στον Εκηβόλο, την Παρασκευή.

Ενα τρίτο στοίχημα αφορά στο κατά πόσον θα έχει συνέχεια η προσπάθεια αντίδρασης στη μετοχή του ΟΤΕ.

Και μόνο το ότι την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 949.202 μετοχών, με συνολικό τζίρο 9,661 εκατ. ευρώ (με 4 μεγάλα πακέτα/προσυμφωνημένες πράξεις) με την τιμή να ενισχύεται 1,49% στα 10,20 ευρώ είναι από μόνο του ένα...στοίχημα. Τεχνικά για τη μετοχή οι αλλαγές τόσο σημαντικών πακέτων σε τιμές των 10,15 και 10,16 ευρώ, η προφανής αλλαγή θεματοφυλάκων μας προιδεάζει περισσότερο για ανοδικό κύκλο της μετοχής παρά για νέα "ταλαιπωρία".

Εάν όντως επιβεβαιωθεί το ανοδικό σενάριο για τη μετοχή του ΟΤΕ κύρια αντίσταση είναι τα 10,40 ευρώ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο βοήθειες θα δίνονταν και στους δείκτες.

Τέλος ένα τέταρτο στοίχημα "παίζεται" με 2 μετοχές-σηματωρούς (τάσης) όπως είναι η ΓΕΚ/Τέρνα και η Viohalco. Για αμφότερες τεχνικά στοιχεία έχουν αναρτηθεί στον Εκηβόλο  αλλά στην Viohalco θα επιμείνουμε στο σχόλιο μας. Σε long τάση η μετοχή, κυμάνθηκε την Παρασκευή στο εύρος των 3,07-3,18 ευρώ, προς το κλείσιμο διέγραψε ένα V με χαμηλό στα 3,07 ευρώ, όπου και απορροφήθηκε σημαντική προσφορά.

Εάν είναι ακριβής η τεχνική εικόνα για τον τίτλο, τότε Δευτέρα- το πολύ Τρίτη- θα πρέπει να δίνει τελική τιμή έστω και οριακά στα 3,20 ευρώ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να διαμορφωθεί long τάση και για άλλους σηματωρούς αυτής της κατηγορίας ενώ σε αντίθετη περίπτωση οι πωλητές θα είχαν επιπλέον πλεονέκτημα με τη μετοχή να υποχωρεί χαμηλότερα των 3,10 ευρώ.

Να συνεκτιμηθεί πως την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η δημοσίευση τρίτου τριμήνου στην Wall Street, με το ημερολόγιο να έχει τις Citigroup, JP Morgan (Πέμπτη 12/10), BofA, Wells Fargo (Παρασκευή 13/10).

Στις 2.549,33 μονάδες ο S&P 500 με εβδομαδιαία κέρδη 1,19% και συνολική απόδοση 13,87% από τη αρχή του έτους.

Για τις ευρωπαϊκές αγορές η περίπτωση του... καταλανικού προβλήματος, κατέδειξε πόσο ευπαθής είναι η ευρωπαϊκή αγορά (και θα παραμείνει, ενόσω οι αναλυτές κάνουν λόγο για comeback της Ευρώπης των περιφερειών) αλλά και πόσο εύκολα μπορεί να ενεργοποιηθεί (και πάλι ) το... ντόμινο του ευρώ-Νότου. Ισπανία- Ιταλία είναι οι δύο μεγαλύτεροι πονοκέφαλοι (και ) της ΕΚΤ με εύλογη την πρόθεση της Φρανκφούρτης να μην θέλει να προστεθεί στα υπάρχοντα μεγάλα ζητήματα και μία ενδεχόμενη αναζωπύρωση του... ελληνικού.

Και ίσως αυτό να είναι το καλύτερο "χαρτί" στα χέρια της Αθήνας, στην προσπάθεια της να κλείσει σε εύλογα ωφέλιμο χρόνο, έστω ένα τα τέλη του Ιανουαρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v