Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Απνοια» στο Χρηματιστήριο

Σε αρνητικό έδαφος αλλά κοντά στις 750 μονάδες παραμένει ο Γενικός Δείκτης, με κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης την έλλειψη τζίρου. Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες. Μεγαλύτερες πιέσεις σε Αττικής, Φουρλή, Folli. Ποιοι επιμένουν ανοδικά.

«Απνοια» στο Χρηματιστήριο

Επενδυτική άπνοια στο «ρηχό» ΧΑ. Χρηματιστήριο με τζίρο μόλις 11 (*) εκατ. ευρώ δεν μπορεί να λειτουργεί καν σαν αναπτυσσόμενη αγορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση τέλματος που έχει περιέλθει (και) η αγορά τις τελευταίες ημέρες.

Μετά την ομοβροντία πωλήσεων (κυρίως ) στον τραπεζικό κλάδο, που είχαν εκτοξεύσει το μέσο ημερήσιο όρο συναλλαγών στα 100+ εκατ. ευρώ, η απόλυτη... καθίζηση σε τζίρους και ενδιαφέρον καθώς η πλειονότητα των επενδυτών και των traders παρακολουθεί αμέτοχη τα τεκταινόμενα.

Από το θέμα των τραπεζών, της τρίτης αξιολόγησης, μέχρι τη φιλοεπενδυτική στροφή της κυβέρνησης όπως αυτή εκφράζεται στο μέτωπο του Ελληνικού, η αγορά παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτική, περιμένοντας σαφέστερα δείγματα γραφής.

Το Eurogroup της Δευτέρας -στο Λουξεμβούργο-, η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's την προσεχή Παρασκευή θα μπορούσαν να αποτελέσουν πλοηγό για τους... ναυτιλλομένους του ΧΑ.

Τη Δευτέρα θα φανεί κατά πόσον η θεωρούμενη ευκολότερη τρίτη αξιολόγηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε εύλογο χρόνο και ποια θα είναι η στάση των δανειστών σε μία συγκυρία όπου στην Ευρώπη το ένα μέτωπο ανοίγει μετά το άλλο. Αλλά και από τη βαθμολόγηση του Moody's θα φανεί επίσης η διάθεση του «αμερικανικού παράγοντα», που ως γνωστόν έχει ίσως τη μεγαλύτερη έκθεση στις εισηγμένες και σίγουρα τη μεγαλύτερη στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Σε αναμονή λοιπόν της αποσαφήνισης της κατάστασης, επενδυτές και traders μένουν εκτός παιδιάς, κάτι που αποτυπώνεται σε έναν από τους χαμηλότερους τζίρους για φέτος. «Δεν κουνιέται... φύλλο» είναι η επωδός των περισσότερων επαγγελματιών του χώρου, που ρωτήθηκαν από το πρωί «...καθώς ακόμη και για το mega project του Ελληνικού, κυρίαρχη είναι η ασάφεια και αβεβαιότητα για το αν όντως μπορεί να ξεκινήσει η επένδυση».

Στασιμότητα, λοιπόν, που αποτυπώνεται σε τζίρους, συναλλαγές και διακύμανση χρηματιστηριακών δεικτών που για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση πραγματοποιείται σε στενό εύρος. Από την υψηλή μεταβλητότητα των πρόσφατων πτωτικών συνεδριάσεων στην αδράνεια των σταθεροποιητικών αυτής της εβδομάδας.

Μόλις 5 εκατ. ευρώ συνολικά και στις 4 τραπεζικές μετοχές, καταδεικνύοντας τη στάση πωλήσεων των πωλητών των πρόσφατων συνεδριάσεων αλλά και την απουσία ενδιαφέροντος από την πλευρά των αγοραστών.

Τζίρος ίσα ίσα να συντηρείται ο ΔΤΡ πέριξ των 760 μονάδων, συνακόλουθα ο FTSE 25 στην περιοχή των 1.955-1.960 μονάδων, με τον ΓΔ λίγο χαμηλότερα των 750 μονάδων.

Περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Attica Bank, μεγαλύτερος τζίρος σε Alpha Bank και Πειραιώς, ενώ ενδεικτικό είναι το γεγονός, πως στις 14:15 και η αξία συναλλαγών σε Εθνική και Eurobank δεν είχε ξεπεράσει καν το όριο του ενός εκατ. ευρώ.

Σε μία τόσο «στεγνή» συναλλαγών/τζίρου συνεδρίαση, η εικόνα της αγοράς μόνο αντιπροσωπευτική δεν μπορεί να θεωρηθεί, με ό,τι αυτό σημαίνει βραχυπρόθεσμα για σήμερα-αύριο.

Αρνητικό και το ισοζύγιο για τις 26 μετοχές του δείκτη, καθώς για μόλις 7 υπερισχύουν οι αγοραστές (ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Αlpha Βank, Grivalia, Eurobank, Μυτιληναίος και ΔΕΗ) ενώ για μία (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) η τιμή παρέμενε σταθερή.

Σημαντικές πωλήσεις και πιέσεις με απώλειες μεγαλύτερες του 2% στις μετοχές των FF Group, Fourlis και πάνω από 1% στους τίτλους των Sarantis, Motor Oil, Lamda Development, EXAE.

(*) στις 14:20.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v