Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ισορροπία στις 745 μονάδες

Ηπιες μεταβολές στο ΧΑ, με τον τζίρο σε μέτρια επίπεδα. Κέρδη σημειώνουν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, ΑΔΜΗΕ. Στο +4% η μετοχή της Τράπεζας Αττικής. Aπώλειες για Εθνική, Πειραιώς, Τιτάν, Fourlis. Κινητικότητα σε Μυτιληναίο, Folli, Aegean.

Χρηματιστήριο: Ισορροπία στις 745 μονάδες

Ανοδικό ξεκίνημα νωρίτερα στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μεικτές τάσεις αρχικά και προσπάθεια κίνησης προς τις 750 μονάδες στο ΧΑ.

Σε long τάση οι δείκτες στην Ευρώπη, με τον DAX να συνεχίζει προς τις 12.990 μονάδες, με προσεκτικές κινήσεις σε Μαδρίτη και Μιλάνο.

Σε συνθήκες make or break οι βασικοί δείκτες στο ΧΑ, σημείωνε από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, δίνοντας μία... πρόγευση του κομβικού σημείου που έχει βρεθεί η αγορά και της πιθανής βραχυπρόθεσμης κίνησης σε αυτή τη φάση του χρηματιστηρίου. Αναλυτική η προσέγγιση του Γιώργου, δίνει το στίγμα σε αγοραστές και πωλητές, με τους traders να ενεργούν ανοδικά μετά τα πρώτα 5' της συνεδρίασης.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, που μπορεί να κάνει τη διαφορά, εν προκειμένω οδηγώντας σε ανοδική διόρθωση την αγορά. Είτε με τράπεζες είτε με δεικτοβαρείς μετοχές θα μπορούσε να «παιχτεί» το στοίχημα μίας ανοδικής προσπάθειας, με ζητούμενο, όπως σημείωναν έμπειροι χρηματιστηριακοί αναλυτές, την υπέρβαση των 762 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Στο ενδεχόμενο της πειστικής υπέρβασης των 762 θα μπορούσε να σηματοδοτηθεί η αλλαγή τάσης έστω βραχυπρόθεσμα, σε ορίζοντα μίας εβδομάδας, κατ' αρχάς. Οπως σημείωναν οι ίδιοι, ορίζοντας της κίνησης θα μπορούσε να είναι η προσεχής Παρασκευή, ημέρα όπου αναμένεται η Moody's να αξιολογήσει την ελληνική οικονομία.

Παρότι η αγορά έχει προεξοφλήσει πως ο ξένος οίκος δεν θα αλλάξει τη βαθμολόγηση που είχε δώσει το καλοκαίρι (σε Caa2 από Caa3), μένει να φανεί εάν θα έχει κάποια θετική διατύπωση. Συνεκτιμώντας την (υπο)στήριξη του «αμερικανικού παράγοντα» (Goldman Sachs, BlackRock κ.α.), δεν θα πρέπει να αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πάντα σύμφωνα με έμπειρους χρηματιστηριακούς αναλυτές.

Εως τις 760 μονάδες νωρίτερα ο Δείκτης Τραπεζών, με το 59% του τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί σε μετοχές των Εθνικής, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank. Περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική, αυξημένος τζίρος σε Εθνική και Αlpha Βank.

Ωστόσο η ενθαρρυντική ένδειξη έρχεται από την κατηγορία μη τραπεζικών μετοχών, με τον ΟΤΕ με αυξημένους τζίρους πάνω από τα 10,10 ευρώ. Συνεκτιμώντας πως αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή του Οργανισμού πραγματοποιήθηκαν στην ανοδική συνεδρίαση της Τρίτης, θα λέγαμε πως ο τίτλος μπορεί να «δει» υψηλότερα, προς το 10,20 ευρώ.

Κινητικότητα σε μετοχές των Μυτιληναίου, FF Group, Αεροπορίας Αιγαίου, Viohalco, Jumbo, Motor Oil κ.α.

Στις 32/18 η σχέση ανοδικών/καθοδικών, με ορισμένες μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης να ξεχωρίζουν. Ενδεικτική η περίπτωση των Ικτίνος (1,62), Πλαστικών Κρήτης (6,70), Cenergy (1.03) κ.α.

Στα 8,9 εκατ. ευρώ ο τζίρος, συγκριτικά αυξημένος σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση και -προσώρας- πάνω από τον μέσο όρο των 44 εκατ. ευρώ (εβδομαδιαίος μέχρι και χθες).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v