Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ τριετίας για το Χρηματιστήριο!

Σερί έξι πτωτικών εβδομάδων συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης. Οριακή άνοδος στη σημερινή συνεδρίαση, μεικτή η εικόνα για τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές: ανοδικά η Alpha, πτωτικά Πειραιώς, ETE, αμετάβλητη η Eurobank.

Ρεκόρ τριετίας για το Χρηματιστήριο!

Ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε η έκτη συνεχόμενη πτωτική, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει εβδομαδιαίες απώλειες 1,33% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 7,18%, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 57% και διαμορφώθηκε στα 43,1 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έξι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, ο Γενικός Δείκτης είχε "ξαναδεί" ακριβώς τρία χρόνια πριν και πιο συγκεκριμένα στο διάστημα 5/9/2014 - 17/10/2014, με αθροιστικές απώλειες 22,16%.

Από την αρχή του χρόνου τα κέρδη του Γενικού Δείκτη έχουν μειωθεί στο 15,83%, ενώ ο Τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 10,91%.

Από εκεί και πέρα, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι τα χθεσινά κλεισίματα των βασικών δεικτών του Χ.Α., χαμηλότερα σημαντικών στηρίξεων, έφεραν σχετική κινητικότητα στις τάξεις των εναπομεινάντων αγοραστών, με αποτέλεσμα το θετικό τελικό πρόσημο, ενώ σχετική αύξηση παρουσίασε και ο τζίρος, ο οποίος έδωσε δείγματα γραφής από την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, έστω και αν στην πορεία οι συναλλαγές κατέβασαν σημαντικά ρυθμούς.

Να σημειωθεί ότι το πρώτο ημίωρο η μικτή αξία συναλλαγών έφθασε στα 7,1 εκατ. (2,3 εκατ. χθες) και η πρώτη ώρα συμπληρώθηκε με 10,5 εκατ. (3,8 εκατ. χθες).

Παρά την μικρή κινητοποίηση των ελάχιστων αγοραστών και το τελικό θετικό πρόσημο για Γενικό Δείκτη και δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, χωρίς αμφιβολία, τις εντυπώσεις τις κέρδισαν οι "sellers", καθώς μέσω των τελικών δημοπρασιών έστειλαν τον Γενικό Δείκτη να κλείσει χαμηλότερα από το τεχνικά ζητούμενο των 746 μονάδων και τον Τραπεζικό δείκτη στις 746,51 μονάδες (-0,18%), αν και στις 17.00 βρισκόταν στις 753,79 μονάδες (+0,79%).

Αν και η επόμενη εβδομάδα θεωρείται "ειδικών συνθηκών", λόγω Moody΄ς την ερχόμενη Παρασκευή, αν ο Τραπεζικός δείκτης "γλιστρήσει" χαμηλότερα των 741 μονάδων, η πτωτική κίνηση θα πάρει αυτοτροφοδοτούμενη τάση.

Ασφαλώς και δεν είναι είδηση, ότι και κατά την σημερινή συνεδρίαση "σηματωρός" της τάσης παρέμεινε ο Τραπεζικός κλάδος, ενώ κάποιες απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις, σημειώθηκαν και στον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 26αρη.

Ξεκινώντας από τις Τραπεζικές μετοχές και για όσους επιμένουν στο Τραπεζικό trading, για την Alpha Bank (+2,61%) η κοντινότερη στήριξη εντοπίζεται στο σημερινό χαμηλό των 1,51 ευρώ και η πρώτη αντίσταση στα 1,64 ευρώ.

Για την Εθνική (-2,16% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), οι πρώτες στηρίξεις στα 0,266 και 0,252 ευρώ και η πρώτη σημαντική αντίσταση στο ψυχολογικό όριο των 0,30 ευρώ.

Για την Eurobank (-0,14%), η πρώτη αντίσταση στα 0,748 ευρώ και οι επόμενες στηρίξεις στα 0,71 και 0,64 ευρώ.

Τέλος, για την Πειραιώς (-4,42% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) που συνεχίζει να έχει την πλέον "προβληματική", διαγραμματικά, εικόνα και τους περισσότερους εν δυνάμει πωλητές, οι επόμενες στηρίξεις στα 2,20 και 2,09 ευρώ και η πρώτη, σημαντική, αντίσταση στα 2,70 ευρώ.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

"Η σημερινή συνεδρίαση, τελευταία της εβδομάδος, διεξήχθη υπό το βάρος της επιβάρυνσης της τεχνικής εικόνας και της, χθεσινής, καθοδικής διαφυγής χαμηλότερα των 746 μονάδων, με το επίπεδο των 735 μονάδων να είναι η επόμενη στήριξη και τις πιθανότητες προσέγγισής του αυξημένες, με δεδομένο και το επιφυλακτικό Ευρωπαϊκό περιβάλλον" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "κόκκινα', καταγγελμένα καταναλωτικά δάνεια αξίας 6 δισ. ευρώ αλλά και επισφαλείς επιχειρηματικές χορηγήσεις τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ, αναμένεται να πουλήσουν οι Τράπεζες έως το τέλος του 2017, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των κινήσεων που θα οδηγήσουν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, "η Αγορά έδωσε μία πρώτη αντίδραση, έστω και αν 'έμεινε από αναπνοές', μετά τα οριακά σημεία στα οποία βρέθηκε με το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, ωστόσο το γεγονός ότι δεν κατόρθωσε να πάρει κάποια 'απόσταση ασφαλείας και επέστρεψε χαμηλότερα των 746 μονάδων, σε συνδυασμό με την έλλειψη σημαντικών ειδήσεων που θα μπορούσαν να δώσουν κατεύθυνση, στήνουν ένα σκηνικό εξαιρετικά ευάλωτο για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Η προσοχή των ενεργών παικτών θα παραμείνει επικεντρωμένη στον Τραπεζικό κλάδο, καθώς από εκεί θα μπορούσε να δοθεί λύση που θα βελτίωνε την επενδυτική ψυχολογία, όμως κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται τις επόμενες εβδομάδες και έτσι κάθε σενάριο, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση, παραμένει ανοιχτό. Ενδεχόμενη ανοδική αντίδραση, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από σημαντική αύξηση του τζίρου, απλά θα 'αγοράσει χρόνο' για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και θα δώσει την ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές".

Αφήνοντας το Τραπεζικό ταμπλώ για τους "λάτρεις των έντονων συγκινήσεων" και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, χωρίς αμφιβολία ξεχώρισε το σημερινό +3,26% για τον τίτλο του ΑΔΜΗΕ.

Η μετοχή συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, όμως δεν πρέπει να διαφύγει το γεγονός ότι ερχόταν από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση της 4ης Οκτωβρίου είχε σημειώσει το χαμηλότερο κλείσιμο "ever" (βλ. διάγραμμα).

Η πορεία της μετοχής του ΑΔΜΗΕ από την αρχή του έτους

Σε κάθε περίπτωση για αυτούς που συνεχίζουν να ασχολούνται με τις συγκριτικές αποτιμήσεις μεταξύ ΑΔΜΗΕ (κεφαλαιοποίηση 440,8 εκατ.) και ΔΕΗ (κεφαλαιοποίηση 445,44 εκατ.), για την περίπτωση του ΑΔΜΗΕ το "stop" στο ημερήσιο "short" στα 1,94 ευρώ και η αμέσως επόμενη αντίσταση στα 1,99 - 2,01 ευρώ.

Νέα βραχυπρόθεσμα υψηλά για την Αεροπορία Αιγαίου (+1,33%), με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 8,43 και 8,59 ευρώ. Το "stop" στο "long" εντοπίζεται στα 7,89 ευρώ, με ενδιάμεσες στηρίξεις στα 8,15 και 7,94 ευρώ.

Για την περίπτωση της Viohalco (-0,32%), καθώς ο όμιλος έχει γίνει, για πολλούς, "ανεμοδείκτης" της βραχυπρόθεσμης τάσης, αν συνεχίσει να "επιθυμεί" κίνηση προς τα πρόσφατα υψηλά, οι επόμενες αντιστάσεις στα 3,18 - 3,23, 3,35 και 3,47 ευρώ. Σημαντική στήριξη το ψυχολογικό όριο των 3,00 ευρώ.

Ερχόμενοι στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των ενεργών αγοραστών αναλώθηκε στο κλείσιμο υψηλότερα των 746 μονάδων, προκειμένου να "διασκεδαστούν" οι χθεσινές ανησυχίες και γνωρίζοντας ότι σε άλλη περίπτωση η τελευταία ελπίδα για τους "buyers" θα "κατηφόριζε" στις 735 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Δυστυχώς οι αρνητικές εκπλήξεις των τελικών δημοπρασιών, άφησαν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Το "stop" στο "Intraday Long" παραμένει στο 740 και η πρώτη στήριξη στις 743 μονάδες. Το 752 είναι η πρώτη σημαντική μας αντίσταση και το 762 κύρια.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,19%), πάντα σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, οι 1940 μονάδες είναι κοντινή στήριξη και "stop" στο "intraday long" με επόμενο επίπεδο το 1920. Το 1963 έχει γίνει κοντινή αντίσταση και το 1975 κύρια.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Κέκροπα (+10,3%) που δείχνει να συνεχίζει να μαζεύεται εν όψει της 1ης Νοεμβρίου (δικάζεται η αίτηση αναίρεσης), επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 0,789 ευρώ (κλείσιμο 29/9) ο Λύκος (-2,32%), πέντε πτωτικές και μία ανοδική, στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις για την Τεχν. Ολυμπιακή (-1,19%), νέα ιστορικά υψηλά για τα Πλ. Κρήτης (+0,61%), επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 0,665 ευρώ (κλείσιμο 25/9) το Ιασώ (+2,38%) και έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Ικτίνο (+3,16%), που δείχνει να κινείται προς νέα υψηλά 3ετιας και πλέον.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Στο τέλμα έχει περιέλθει το Ελληνικό Χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη να προσπαθεί, δίχως αποτέλεσμα, να περάσει με επιτυχία πάνω από τις 762 μονάδες" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Η "Τραπεζοφοβία" λόγω "πρότερου έντιμου βίου", έχει λειτουργήσει για άλλη μια φορά αρνητικά στο όλο επενδυτικό περιβάλλον, με τους ενασχολούμενους Θεσμικούς ρυθμιστές να προσπαθούν να αναδιαρθρώσουν τη στρατηγική τους πάνω στα νέα δεδομένα, που πιθανότητα μπορεί να προκύψουν μετά τη λήξη των επονομαζόμενων Τραπεζικών TAR (έλεγχος προβληματικών δανείων).

Η Αγορά, τώρα, σε αυτό το διαμορφωθέν σκηνικό θα ψάξει εκείνες τις μετοχικές αξίες, που με τα κατάλληλα ποιοτικά χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να πάρουν τα "ηνία" για να τραβήξουν το Γενικό Δείκτη από το βάλτωμα της περιοχής των 750 μονάδων. Χαρακτηριστική είναι η "αλλαγή φρουράς", που συντελείται στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη καθώς πέραν της Coca - Cola HBC και της Alpha, που κατέχουν ακόμα τις δύο πρώτες θέσεις με βαρύτητα 11,29% και 7,57% αντίστοιχα, στη 3η θέση έχει ανέβει η μετοχή του Μυτιληναίου με 6,19%, ενώ στη 4η και 5η θέση πλασάρονται η Motor Oil και ο ΟΤΕ αφήνοντας έτσι αρκετά πίσω τις υπόλοιπες συστημικές Τράπεζες. Επανερχόμενοι στο κομμάτι της τεχνικής ανάλυσης το διαγραμματικό ζητούμενο είναι η αποτύπωση ενός ανοδικού "πατήματος" άνω των 762 μονάδων, στοιχείο που μπορεί να σπρώξει το Γενικό Δείκτη στο "κατώφλι" των 780 με 785 μονάδων.

Μάχη με το επίπεδο των 1947 μονάδων συνεχίζει να δίνει ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, προσπαθώντας να μαζέψει τις όποιες ρευστοποιήσεις πριν του "επιδώσουν" ένα διαγραμματικό πτωτικό "εχέγγυο" για μια "επίσκεψη" προς τη στήριξη των 1880 μονάδων. Αντιθέτως η επιτυχής διακράτηση θα δώσει πόντους στο σενάριο ανοδικής κίνησης προς το όριο των 2000 μονάδων.

"Αποσβολωμένος πέριξ των 770 - 740 μονάδων παραμένει ο Τραπεζικός Δείκτης αναζητώντας το καταλύτη, που μπορεί να τον επαναφέρει με αξιώσεις μέσα στη ζώνη αλλαγής της βραχυχρόνιας τάσης των 820 με 800 μονάδων.

"Όσο υπάρχει έλλειψη καταλύτη, ο δείκτης θα συνεχίζει να 'επιθυμεί τον κατηφορικό δρόμο' προς την πολύ σκληρή περιοχή στήριξης των 665 μονάδων" εκτιμά ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Έξι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες συμπλήρωσε η Ελληνική Αγορά, πλήρως αποκομμένη από την διεθνή τάση και με το βλέμμα σταθερά εστιασμένο στις εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο" επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η σημαντική υποχώρηση στις μέσες ημερήσιες συναλλαγές κάθε άλλο παρά βοήθησε τις τιμές να ανακάμψουν από το καθοδικό ράλι. Από την άλλη πλευρά η στάση αυτή ερμηνεύεται ως κατάσταση αναμονής, ενόψει των οριστικών αποφάσεων που θα αφορούν το Τραπεζικό "τεστ κοπώσεως" αλλά και την ταχύτητα των δράσεων που απαιτούνται για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης.

Με κυρίαρχη εξέλιξη τις ανακοινώσεις που αφορούν την παραχώρηση της εκμετάλλευσης του Ελληνικού, οι Επενδυτές φαίνεται να έχουν περιορίσει την συμμετοχή τους στις συναλλαγές, αφού ο οδικός χάρτης και το χρονοδιάγραμμα της έκδοσης των υπόλοιπων αδειών θα χρειαστεί να περάσουν από χρονοβόρες διαδικασίες.

Η ολοκλήρωση της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων εξαμήνου μπορεί να έδωσε κάποια μικρά εναύσματα αγορών και ήπιων αναδιαρθρώσεων, κυρίως όμως έδωσε λόγους υποστήριξης των αποτιμήσεων βγάζοντας από το κάδρο των ρευστοποιήσεων όσες εταιρείες (ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Aegean, Μotor oil, κλπ) είχαν συνέπεια στους ισολογισμούς τους. Επομένως οι όποιες εξελίξεις που θα μπορούσαν να μεταβάλλουν δραστικά το σκηνικό, έως τις επόμενες -προαιρετικές- ανακοινώσεις εννεαμήνου, θα πρέπει να αναζητηθούν σε πιθανά σενάρια εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Επί του παρόντος οι ζυμώσεις που έχουν παρατηρηθεί σε πολλούς κλάδους (Ιχθυοκαλλιέργειες, Υγεία, Μεταφορές, Ακίνητα, Ενέργεια) δεν έχουν φέρει καρπούς, ή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παραμένει στην εύθραυστη ζώνη, ελαφρώς υψηλότερα των 735 μονάδων, επίπεδο από το οποίο διέρχεται ο ΚΜΟ των 200 ημερών. Το εβδομαδιαίο εύρος διακύμανσης συμπιέστηκε σε 12 μονάδες και οι τζίροι επέστρεψαν σε Καλοκαιρινά επίπεδα συναλλακτικών όγκων. Ωστόσο σε αυτή την πλάγια κίνηση ο MACD, στην συνεδρίαση της Τετάρτης, έδωσε σήμα αγορών, αποτέλεσμα και της επιβράδυνσης της ταχύτητας της πτώσης.

Συμπερασματικά, η αντίδραση του Γενικού Δείκτη έχει, πλέον, σημαντικές πιθανότητες να βγάλει μια κίνηση προς τις 770 μονάδες. Με την παρούσα αξία συναλλαγών, το διάστημα αυτό εξαντλεί τις δυνατότητες για κάτι καλύτερο, αφού υψηλότερα οι όγκοι της πρόσφατης πτώσης θα απαιτήσουν ανάλογες συναλλαγές για να απορροφήσουν εγκλωβισμένες δυνάμεις.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας ξεκινούν οι δημοσιεύσεις του τρίτου τριμήνου στις ΗΠΑ με κυριότερες αυτές των Citigroup και JP Morgan (12/10) ενώ ακολουθούν την επόμενη ημέρα Bank of America και Wells Fargo (13/10). "Την ερχόμενη Παρασκευή η Moody’s θα ανακοινώσει την αξιολόγηση της για Ελληνικό αξιόχρεο. Τέλος επισημαίνεται ότι με βάση τις έως τώρα ανακοινώσεις, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να 'τρέξει' στο εξωτερικό η δημόσια προσφορά για το καλυμμένο ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας" αναφέρει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από σχεδόν απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, χαρακτηρίστηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον "Αυστραλό" ASX 200 (+1,04%).

Πολύ κοντά στα υψηλά 10ετιας ο Hang Seng και 21 ετών ο Nikkei. Οι Αγορές της Κίνας και της Νότιας Κορέας παρέμειναν και σήμερα κλειστές.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ με απόλυτα ελεγχόμενη διόρθωση ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Σημαντικές απώλειες για το Πετρέλαιο, μικρά κέρδη για Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας από Ανατολάς, μέτρια αύξηση κατέγραψαν οι βασικές παραγγελίες μηχανημάτων στην Ιαπωνία τον Αύγουστο μετά τις εύρωστες επιδόσεις του Ιουλίου, σύμφωνα με σημερινή έρευνα του Reuters. Οι παραγγελίες εμφάνισαν άνοδο 1,1% τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τους οικονομολόγους που συμβουλεύθηκε το πρακτορείο. Τον Ιούλιο οι παραγγελίες είχαν κάνει άλμα 8%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιανουάριο του 2016.

Σε ετήσια βάση οι βασικές παραγγελίες αναμένεται να ενισχυθούν κατά 0,8%, αφότου εμφάνισαν ετήσια πτώση 7,5% τον Ιούλιο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας, οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 3,6% τον Αύγουστο, μετά από υποχώρησή τους κατά 0,4% τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μηναία αύξηση από τον Δεκέμβριο. Τα στοιχεία ήταν σημαντικά υψηλότερα των προβλέψεων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο των βιομηχανικών παραγγελιών κατά 0,7%.

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές των Βρετανικών κατοικιών τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση εδώ και επτά μήνες, σύμφωνα με τη Στεγαστική Τράπεζα "Halifax". Οι αξίες ενισχύθηκαν κατά 0,8% τον περασμένο μήνα, από τον Αύγουστο, ενώ αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Σε ετήσιους όρους έκαναν άλμα 4%.

Οι Ρυθμιστικές Αρχές σε όλο τον Κόσμο στρέφουν όλο και περισσότερο την προσοχή τους στις αρχικές προσφορές Νομισμάτων (ICOs).

Σύμφωνα με τον Αυστριακό κεντρικό τραπεζίτη Έβαλντ Νοβότνι, η νέα αυτή πρακτική χρηματοδότησης νεοσύστατων εταιρειών έχει αρχίσει να προβληματίζει και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εξετάζει να εισάγει νομικούς περιορισμούς. Ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του στο Αυστριακό περιοδικό "Trend", πως ο θόρυβος γύρω από τα Ψηφιακά Νομίσματα, όπως το bitcoin, "είναι επικίνδυνος και εξαιρετικά ύποπτος.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι νομικοί περιορισμοί και αν η ΕΚΤ είναι αρμόδια για να παρέμβει στο θέμα των ICOs.

"Το bitcoin και άλλα Ψηφιακά Νομίσματα, πιθανώς, θα εξελιχθούν σε περιουσιακά στοιχεία που οι σοβαροί επενδυτές θα θέλουν στα χαρτοφυλάκιά τους", όπως εκτίμησε ο Dan Morehead, πρόεδρος στο Ανταλλακτήριο Ψηφιακών Νομισμάτων "Bitstamp".

Την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Παγκόσμιας Οικονομίας σε περίπου 3,5% φέτος και στο 3,7% το 2018 από 3% πέρυσι, προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην ενδιάμεση μελέτη του για τις οικονομικές προοπτικές. Οι προβλέψεις αυτές του ΟΟΣΑ είναι ελαφρά βελτιωμένες, σε σχέση με την αντίστοιχη έκθεση του περασμένου Ιουνίου. Για την Ευρωζώνη ο Φορέας αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του στο 2,1% για φέτος (από 1,8% τον Ιούνιο) και στο 1,9% για το 2018 (από 1,8%), έναντι 1,8% το 2016.

Αλλάζοντας Ήπειρο, η Αμερικανική Οικονομία έχασε 33.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι η ανεργία διολίσθησε στο 4,2%, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Το επίπεδο της ανεργίας είναι το χαμηλότερο από το 2000.

Οι αναλυτές που είχαν συμμετάσχει σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι οι θα δημιουργηθούν 90.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, έναντι 156.000 τον Αύγουστο. Το ποσοστό ανεργίας αναμενόταν να μείνει σταθερό στο 4,4%.

Η Αμερικάνικη Κυβέρνηση παρουσίασε μια έκθεση που προτείνει ριζικές αλλαγές στις Αγορές Κεφαλαίου των ΗΠΑ, ακολουθώντας την ατζέντα του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω μείωσης της γραφειοκρατίας. Όπως μεταδίδει το Reuters, η έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει μια σειρά από μέτρα που έχουν σαν στόχο να προωθήσουν την πρόσβαση των εταιρειών σε κεφάλαια και να δώσουν στους Επενδυτές περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες.

Αν εφαρμοστεί η πρόταση θα οδηγήσει στην χαλάρωση πολλών από των περιορισμών που επιβλήθηκαν με το νομοσχέδιο "Dodd-Frank" το 2010, στο οποίο έχουν αντιταχθεί οι Ρεπουμπλικάνοι.

Μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνονται είναι και η κατάργηση της ρύθμισης που αναγκάζει τις εταιρείες να δημοσιεύουν τη μισθολογική διαφορά ανάμεσα στον CEO και τους υπόλοιπους Υπαλλήλους. Επιπλέον, η Κυβέρνηση Τραμπ προτείνει να αυξηθεί το ποσό που μπορούν να αντλήσουν μικρές Επιχειρήσεις μέσω διαδικτυακού "crowdfunding" στα 5 εκατ. ευρώ, από 1 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η έκθεση ζητά πιο αυστηρές ρυθμίσεις και πιο εντατική εποπτεία των Οίκων εκκαθάρισης.

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή είναι η δεύτερη που εκδίδει το Υπουργείο, μετά από αυτήν του Ιουνίου, η οποία πρότεινε τη χαλάρωση των κανονισμών που επιβλήθηκαν στον Τραπεζικό τομέα μετά την Παγκόσμια κρίση της περιόδου 2007 – 2009.

"Η πολυαναμενόμενη Παγκόσμια ανάπτυξη 'ριζώνει" δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας πως "στα τρία τέταρτα του Κόσμου υπάρχει οικονομική άνοδος με την πιο ευρείας βάσης επιτάχυνση, από την αρχή της δεκαετίας".

Σε ομιλία της στο "Kennedy School of Government" του Harvard, η κ. Λαγκάρντ άφησε να εννοηθεί πως το ΔΝΤ πιθανότατα θα αναβαθμίσει το outlook για την Παγκόσμια ανάπτυξη στις προβλέψεις που θα δημοσιοποιήσει την επόμενη εβδομάδα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων Ευρώ, λήξεως 12 Ιανουαρίου 2018.

Στις 4 Οκτωβρίου, η Coke έκλεισε επιτέλους την απόκτηση της "Coca Cola Beverages Africa", σχεδόν έναν χρόνο αφότου ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ασκήσει το δικαίωμα για αλλαγή στον έλεγχο της εταιρείας.

Τώρα βρίσκεται στη διαδικασία refranchising της CCBA, συζητώντας με πιθανούς Νοτιοαφρικανούς και Διεθνείς Εταίρους.

Σύμφωνα με την Credit Suisse, "η Coca Cola HBC πληροί όλα τα κριτήρια που εξετάζει η Coca-Cola Company για το όραμά της για την CCBA και είναι ως εκ τούτου ο ισχυρότερος Υποψήφιος για την απόκτηση της εταιρείας.

Όπως εκτιμά η Credit Suisse, "η CCH διαθέτει τις απαραίτητες δεξιότητες στις Αναδυόμενες Αγορές, τους οικονομικούς πόρους για να επενδύσει και μια ισχυρή ευθυγράμμιση με την Coca-Cola Company".

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με εναλλαγές προσήμων υποχωρώντας μέχρι τις 744,13 μονάδες (-0,09%), όμως μετά τις 10.46 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 751,41 (+0,89%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 746,25 (+0,19%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 745,55 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,10%.

Ο τζίρος "σκαρφάλωσε" στα 51,3 εκατ., όμως από αυτά τα 11 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 69,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το "κόκκινο" οι ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΦΦΓΚΡΠ. Αντίθετα, δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΛΠΕ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Grivalia και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ και Μυτιληναίος.

Σχετικά ισορροπημένη η τελική εικόνα με 46 ανοδικές μετοχές, έναντι 48 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

----ΧΠΑ

Με μικρά κέρδη ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνοδεύτηκε με οριακή αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντικά μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (43.460 συμβόλαια).

Στα 4.622 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.472 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 828, 785 για τον Οκτώβριο και 43 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1950,75) κινήθηκε μεταξύ 1.940,5 και 1.965 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υπερτίμηση 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.362 Grivalia), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.034), Εθνική (21.532), MIG (5.713), Alpha Bank (5.218), Viohalco (148), ΟΤΕ (374), Μυτιληναίο (139), Πειραιώς (3.917), ΔΕΗ (253), ΑΔΜΗΕ (558), Ελλάκτωρα (132), Ελ. Πετρέλαια (132), ΟΠΑΠ (180).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 60.098, Eurobank 45.054, Εθνική 117.457, Alpha Bank 42.923, Μυτιληναίο 10.545, Viohalco 10.650.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 2.953.385 τεμ., (από 2.953.385 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 17.816.283 τεμ. (17.816.283), Πειραιώς 5.558.041 τεμ. (5.558.041) και Eurobank 10.059.788 τεμ. (10.192.788).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v