Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 15 συνεδριάσεων το Χρηματιστήριο

Ανάσες πήρε η εγχώρια αγορά με το ΓΔ στις 761 μονάδες. Γιατί άφησε γλυκόπικρη γεύση η συνεδρίαση και τι δείχνει ο όγκος συναλλαγών. Ανοδος 3,8% για τον τραπεζικό δείκτη και επιστροφή πάνω από το όριο των 800 μονάδων.

Σε υψηλό 15 συνεδριάσεων το Χρηματιστήριο

Παρά την διστακτική αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων) και με την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά να μην αποδεικνύεται προληπτική (Παρασκευή και 13 σήμερα) το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη στις 761,35 μονάδες, σηματοδοτεί το υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 15 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 22/9 (773,94 μονάδες).

Αντίθετα, η σημαντική υποχώρηση από το υψηλό ημέρας των 827,86 μονάδων (+5,15%) περιόρισε τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών (+3,82%) στο υψηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 11 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 28/9 (817,49 μονάδες).

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε μία πρώτη νίκη στους "buyers", όμως το τελικό κλείσιμο άφησε μία "γλυκόπικρη επίγευση", για όσους προσδοκούσαν κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 762 μονάδων και του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 2007 μονάδων, επίπεδα που τα υπερκέρασαν ενδοσυνεδριακά, αλλά το "κουδούνι" της λήξης βρήκε και τους δύο δείκτες οριακά χαμηλότερα, από το τεχνικά ζητούμενο.

Από την άλλη, ίσως αξίζει υπενθύμισης ότι η τελευταία υποχώρηση του Γενικού Δείκτη από τις 800 έως τις 750 μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Beta Sec., έγινε με μέσο ημερήσιο τζίρο, περίπου, 70 εκατ., κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί σημαντική αύξηση των συναλλαγών, για να συνεχιστεί η ανοδική αντίδραση.

Με όλα τα παραπάνω, εύκολα γίνεται κατανοητή η αύξηση της κρισιμότητας για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, που θα κληθούν να δείξουν αν η τελευταία ανοδική αντίδραση ήταν αποτέλεσμα επιστροφής του αγοραστικού ενδιαφέροντος, ή απλή προεξόφληση προσδοκιών εν όψει Moody΄s, Συνόδου ΔΝΤ (13 - 15/10) και επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Στην δεύτερη περίπτωση και αν η Αγορά απογοητευθεί για πολλοστή φορά, τα κέρδη των τελευταίων ημερών θα επιστραφούν ταχύτατα και μάλιστα εντόκως (!)

"Η σημερινή συνεδρίαση εξελίχθηκε, με αφετηρία ευνοϊκότερες τεχνικές ενδείξεις και με "καύσιμο" τις προσδοκίες του διαστήματος 13 - 17 Οκτωβρίου (ετυμηγορία Moody’s, Σύνοδος ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας και επίσκεψη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον), με ανοικτά διάφορα ενδεχόμενα ως προς την έκβασή τους. Υπό προϋποθέσεις, επομένως, μπορούν να διαμορφώσουν θετικό σενάριο για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται και το αντίθετο" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., το τελικό +3,82% του Τραπεζικού δείκτη, αλλά και το γεγονός ότι οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών απέσπασαν το 60% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, αναγκάζει τον γράφοντα την στήλη να ξεκινήσει την αναφορά του από το Τραπεζικό ταμπλώ, που συνεχίζει να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους ενεργούς traders.

Για τον Τραπεζικό δείκτη, που θεωρείται θετικό το κλείσιμο υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων, αλλά αρνητική ένδειξη η σημαντική υποχώρηση από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, ο εκθετικός ΚΜΟ των 30 ημερών εντοπίζεται στις 846 και ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στις 849 μονάδες, όμως το "μεγάλο στοίχημα" είναι το κλείσιμο του πρώτου "gap" από τις 15/9, στις 900,33 - 911,68 μονάδες (υπάρχει και δεύτερο τεχνικό "κενό" από τις 4/9, μεταξύ 1003,93 και 1005,10 μονάδων). Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται η στήριξη στις 741 μονάδες.

Μεταφερόμενοι στους επιμέρους Τραπεζικούς τίτλους, μεγάλη "μάχη" έγινε στην Εθνική (+3,44%), με τον εκθετικό ΚΜΟ των 30 ημερών να έχει υποχωρήσει στα 0,301 ευρώ. Αν και η μετοχή βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 0,304 ευρώ (+4,47%), όλα "παίχτηκαν" μέχρι τέλους και έκλεισε ακριβώς στα 0,301 ευρώ (!) Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιωμένη ανοδική διαφυγή υψηλότερα από τα 0,301 ευρώ, μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις κίνησης προς τα 0,316 - 0,32 ευρώ. Να σημειωθεί ότι με το σημερινό κλείσιμο ο τίτλος της ΕΤΕ επέστρεψε υψηλότερα από τα 0,30 ευρώ (τιμή τελευταίας Α.Μ.Κ.), κάτι που είχε να συμβεί από 22/9, όταν και είχε ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 0,32 ευρώ.

Στην περίπτωση της Alpha Bank (+4,76%) παραμένει θετική ένδειξη η παραμονή υψηλότερα των 1,60 ευρώ, με το "stop" στο ημερήσιο "short" να εντοπίζεται στα 1,81 ευρώ, ενώ για την Eurobank (+2,51%) το "stop" είναι στα 0,778 ευρώ.

Η περίπτωση της Πειραιώς (+3,94%), που συνεχίζει να προβληματίζει τεχνικά, καθώς υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 2,70 ευρώ (+6,3%), αν επιβεβαιώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 2,63 ευρώ, μπορεί να δώσει συνέχιση με το 2,87 επόμενο στόχο και αντίσταση. Στήριξη κοντινή το 2,56 και τα 2,50 ευρώ κύρια. Το ημερήσιο "stop" στο "short" στα 2,95 ευρώ, με πιθανότητες να κατέβει αισθητά στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Μένοντας στις Τράπεζες και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "αυξημένοι κατά 20% - 25%, ήτοι κατά μέσο όρο κατά 2,9 δισ. ευρώ, είναι οι αναθεωρημένοι στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων για το 2018 και το 2019, που απέστειλαν πριν από δύο εβδομάδες οι Ελληνικές Τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Το ποσοστό διαφέρει ανά Τράπεζα, χωρίς, σύμφωνα με τις πληροφορίες του 'Euro2day.gr', να ξεπερνά το 25% ενώ στα draft που απέστειλαν οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες δεν αναλύουν το μίγμα των κινήσεων που θα ακολουθήσουν προκειμένου να πιάσουν τους στόχους. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι από την πλευρά του SSM δεν έχει ακόμη υπάρξει καμία απάντηση και την τοποθετούν χρονικά στο τέλος Οκτωβρίου".

"Η Ελλάδα κάνει μεγάλη πρόοδο αυτή την περίοδο αν και για πολιτικούς λόγους αυτή η πρόοδος καθυστέρησε", εκτίμησε ο Jose Manuel Barroso πρώην επίτροπος που πλέον ανήκει στο δυναμικό της Goldman Sachs έχοντας τη θέση του προέδρου και μη εκτελεστικού διευθυντή. Μιλώντας σε εκδήλωση της Επενδυτικής Τράπεζας εκτίμησε ότι τα προγράμματα διάσωσης δούλεψαν και αυτό φάνηκε τόσο στην Ιρλανδία, όσο και στην Πορτογαλία και την Ισπανία, με την τελευταία να έχει λάβει μόνο πρόγραμμα στήριξης για τον Τραπεζικό τομέα.

"Με λίγους μήνες να απομένουν για τη λήξη του Ελληνικού προγράμματος, όλα τα στοιχήματα είναι κλειστά για το εάν η Χώρα θα χρειαστεί νέα διάσωση. Αξιωματούχοι που εμπλέκονται στην υπόθεση λένε ότι δεν αντέχουν ένα ακόμα πρόγραμμα βοήθειας. Κουρασμένοι μετά από επτά χρόνια προγραμμάτων και δύσκολων διαπραγματεύσεων, τόσο η Αθήνα όσο και οι Ευρωπαίοι Εταίροι θέλουν να γυρίσουν σελίδα. Δεν πείθονται, όμως, όλοι. Για να χτιστεί το 'μαξιλάρι' που θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά τη λήξη του προγράμματος και παράλληλα να υπάρξουν αποδείξεις ότι η Χώρα κερδίζει την εμπιστοσύνη των Αγορών, θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερες εκδόσεις ομολόγων τους επόμενους 10 μήνες και να τονωθούν τα έσοδα από τις Ιδιωτικοποιήσεις. Η προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι αυτό δεν θα είναι εύκολο", γράφει το Bloomberg.

"H Ελλάδα ετοιμάζεται να προχωρήσει τον Νοέμβριο σε μια ανταλλαγή 20 μικρών ομολόγων με τέσσερα νέα ομόλογα", ανέφεραν Τραπεζικές πηγές στο Reuters.

"Δεν έχουμε πρόθεση να προσθέσουμε επιπλέον πολιτικές. Δεν ζητούμε περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα. Το δικό μας πρόγραμμα έχει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 2,2% του ΑΕΠ για το 2018 και η ενημέρωση που έχω είναι ότι η Ελλάδα θα το πετύχει, ή θα το υπερβεί. Σε ότι αφορά στις Τράπεζες, έχουν υψηλά 'κόκκινα' δάνεια και αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι τη στρατηγική αντιμετώπισης. Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΚΤ εισηγήθηκε ότι με τα 'stress tests' θα κάνουν τη δουλειά χωρίς να χρειαστεί 'AQR'. Το θεωρήσαμε εποικοδομητικό και δουλεύουμε με την πρόβλεψη ότι θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε ότι υπάρχει αξιόπιστη στρατηγική πριν λήξει το πρόγραμμα", τόνισε ο Πολ Τόμσεν κατά την παρουσίαση του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ στο πλαίσιο της Συνόδου του Ταμείου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, που μετά από πολλές συνεδριάσεις έδωσε εικόνα γενικότερης κινητοποίησης για να επιτευχθεί η ζητούμενη, τεχνικά, υπέρβαση και η οποία χάθηκε στα "χασομέρια", όσον αφορά επιμέρους μετοχές, μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, "αποφάσισε" να αντιδράσει η Αεροπορία Αιγαίου (+0,75%). Μπορεί ο τίτλος να παραμένει σε ημερήσιο "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 7,89 ευρώ, όμως για να διεκδικήσει κάτι περισσότερο απαιτούνται κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 8,13 - 8,29 ευρώ.

Πέντε πτωτικές και μία ανοδική, στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, "μετρούσε" η Viohalco (+1,3%). Η μετοχή παραμένει σε ημερήσιο "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2,97 ευρώ, όμως για να επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα υψηλά, θέλει κλεισίματα υψηλότερα των 3,18 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο των Ελ. Πετρελαίων (+2,53%), που συνεχίζει σε ημερήσιο "short" όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 7,43 ευρώ. Εξαιρετικά αποφασιστική η ζώνη αντίστασης 7,36 - 7,43 ευρώ.

Χρειάστηκε να συμπληρωθούν επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, για να επιχειρήσει αντίδραση ο τίτλος της Lamda Development (+3,57%). Εξαιρετικά ισχυροποιημένη η ζώνη αντίστασης 7,00 - 7,10 ευρώ, όπου το άνω άκρο της είναι και το "stop" στο ημερήσιο "short".

Τεχνικά και όσον αφορά την περίπτωση του Γενικού Δείκτη, που άφησε "εκκρεμότητες" το κλείσιμο οριακά χαμηλότερα των 762 μονάδων, ο εκθετικός ΚΜΟ των 30 ημερών στις 769 μονάδες και ο απλός στις 770 μονάδες. Προσοχή στο υφιστάμενο από τις 15/9 "gap", μεταξύ 788,13 και 789,5 μονάδων.

Σε περίπτωση δριμείας επιστροφής των πωλητών, ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 747 μονάδες και ο απλός στις 741 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, μία εβδομάδας που διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων έξι, δίνοντας εβδομαδιαία κέρδη 2,12% στον Γενικό Δείκτη και κέρδη 9,49% στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 18,29% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 2,46%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Οι συναντήσεις τόσο της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο το Σάββατο, στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ, όσο και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλτ Τράμπ την ερχόμενη Τρίτη, μπορεί να δημιουργήσουν στις επόμενες συνεδριάσεις το καταλύτη, που μπορεί να αναστείλει στο Γενικό Δείκτη τα ανοδικά τροχοπέδη της περιοχής συσσώρευσης των 750 μονάδων" σύμφωνα με τον Απόστολο Μάνθο.

Αγοραστικό “alert” και ένδειξη δραπέτευσης από τη βραχυχρόνια στασιμότητα θα είναι η ανοδική διαφυγή με αυξημένο τζίρο συναλλαγών πάνω από το επίπεδο αντίστασης των 762 με 766 μονάδων. Τμήση η οποία μπορεί να αποτυπώσει στη συνέχεια διαγραμματικά σκαλοπάτια ανόδου προς την περιοχή από όπου διέρχεται η τοξοειδής αντίσταση των 787 με 790 μονάδων.

Για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης η σθεναρή στήριξη του επιπέδου των 1947 μονάδων στις τελευταίες εκτεταμένες ρευστοποιήσεις δείχνει να φέρνει αποτελέσματα για τους αμυνόμενους "Bulls" λειαίνοντας το έδαφος για την αρπαγή των 2000 μονάδων. Από εκεί και έπειτα η επίτευξη ενός ικανοποιητικού τζίρου συναλλαγών μπορεί να βάλει τις βάσεις για μια ανοδική κίνηση προς το επόμενο σημαντικό σημείο αντίστασης των 2050 μονάδων.

Ως θετική θα χαρακτηρίζαμε τη βραχυχρόνια διαγραμματική φυγή του Τραπεζικού Δείκτη από το τέλμα της περιοχής των 760 με 740 μονάδων. Μένει τώρα να δούμε τη συμπεριφορά του μέσα στη ζώνη ανοδικής αναχαίτισης των 820 με 800 μονάδων. Νικηφόρο πέρασμα από τις 820 μονάδες θα ανοίξει το πεδίο για τουλάχιστον 100 ανοδικές μονάδες, καθώς η επόμενη αξιοπρεπής αντίσταση εντοπίζεται στις 912 μονάδες.
"Ενδιαφέρουσα είναι και η επαναφορά μετά από αρκετές εβδομάδες του ταλαντωτή Σχετικής Δύναμης (RSI) πάνω από το επίπεδο της μέχρι πρότινος ανοδικής δυσπραγίας" εκτιμά ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Με ήπιο σχετικά τρόπο η Ελληνική Αγορά ανέκαμψε σε εβδομαδιαία βάση διακόπτοντας ένα σερί έξι πτωτικών εβδομάδων" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Οι επενδυτές κινήθηκαν με βάση τις προσδοκίες μιας πιθανής αναβάθμισης από την Moody’s, αλλά και των προσδοκιών για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης το β’ εξάμηνο.

Οι Τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς η Αγορά επέστρεψε σε πραγματικά γεγονότα και λιγότερο σε εκτιμήσεις, ή φημολογία. Έτσι η Εθνική Τράπεζα έκλεισε με επιτυχία την έκδοση καλυμμένου ομολόγου ύψους 750 εκατ. ευρώ, ο ELA ανακοινώθηκε μειωμένος κατά 1,2 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο και η Eurobank ανακοίνωσε την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Το κλίμα βελτιώθηκε σε δεύτερο χρόνο και από την ανακοίνωση του Ιασώ για την πώληση μονάδας σε επενδυτικό fund, αλλά και την πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ να επιταχύνει την πώληση της ΔΕΣΦΑ ολοκληρώνοντάς την μέσα στο 2017.

Με τις Τράπεζες λιγότερο ευάλωτες στην φημολογία, η ανάκαμψη των τιμών απέκτησε δυναμική την Παρασκευή, κλείνοντας κοντά στο υψηλό της εβδομαδιαίας διακύμανσης.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης απομακρύνθηκε από το σημείο καμπής της μακροπρόθεσμης τάσης, που θα εξέθετε τους αγοραστές, προσεγγίζοντας τις 770 μονάδες. Το εύρος των ημερήσιων διακυμάνσεων ήταν σημαντικά περιορισμένο και ο τζίρος ήταν περισσότερο διεκπεραιωτικός, επιστρέφοντας σε μέση ημερήσια αξία συναλλαγών 40 εκατ. ευρώ.

Με αυτά τα συναλλακτικά δεδομένα, οι αγοραστές κατάφεραν σχετικά εύκολα να δημιουργήσουν ένα μικρό περιθώριο ασφαλείας από τον κινητό μέσο των 200 ημερών (739 μονάδες) και να απειλήσουν την επόμενη ζώνη αντίστασης (770) στην οποία συγκλίνει ο κινητός μέσος των 30 ημερών.

Ο MACD κράτησε την ανοδική του υπόσχεση και διατήρησε το σήμα αγορών που είχε ενεργοποιηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα και οι ταλαντωτές βγήκαν από την υποτιμημένη ζώνη τιμών.

Η πλάγια κίνηση μέχρι στιγμής δεν έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά τάσης, οι κινήσεις χαρακτηρίζονται από
μεγάλη διστακτικότητα και διατηρεί το χαρακτήρα ανοδικής διόρθωσης. Κλείσιμο τιμών πάνω από τις 770 μονάδες θα δώσει τέλος στην διορθωτική πορεία από τις 835 εβδομάδες και θα βάλει την ζώνη των 800 μονάδων στο στόχαστρο των αγοραστών. Απαραίτητη προϋπόθεση η αύξηση των συναλλαγών, καθώς στην καθοδική πορεία μεταξύ 800 και 750 μονάδων έχουν πραγματοποιηθεί μέσες ημερήσιες συναλλαγές 77 εκατ. ευρώ.

Με αρκετό ενδιαφέρον, κυρίως από πολιτικά γεγονότα αναμένεται η ερχόμενη εβδομάδα. Το Σάββατο και την Κυριακή (14-15/10) πραγματοποιείται η σύνοδος του ΔΝΤ στις ΗΠΑ, με συναντήσεις του Οικονομικού Επιτελείου με τους Επικεφαλής του Ταμείου, ενώ την Τρίτη είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump.

Στα της Αγοράς την Δευτέρα το απόγευμα ανακοινώνει τα αποτελέσματα χρήσης (2016/2017) η Jumbo στα οποία εκτός από πωλήσεις και κέρδη είθισται να ανακοινώνει το μέρισμα της χρήσης, αλλά και μια πρώτη εκτίμηση για την επόμενη χρονιά.

Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η περίοδος της άσκησης του δικαιώματος προτίμησης για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Frigoglass. Την Πέμπτη 19 είναι προγραμματισμένη η έκτακτη γενική συνέλευση της Quest και η τακτική γενική συνέλευση του Νάκα, με κοινό χαρακτηριστικό την λήψη απόφασης για διανομή κεφαλαίου προς τους μετόχους τους ύψους 34 και 10 λεπτών αντίστοιχα.

"Επισημαίνεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή 20/10 κλείνουν οι σειρές παραγώγων για το μήνα Οκτώβριο" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μόνη εξαίρεση τον "Κορεάτη" Kospi (-0,05%), οι αγοραστές επικράτησαν στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε ο δείκτης Nikkei (+0,96%), ξεπερνώντας το φράγμα των 21000 μονάδων και κλείνοντας σε νέα υψηλά 21 ετών.

Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, θετικό το κλίμα στην Wall Street.

Κέρδη για Χρυσό, Πετρέλαιο και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "οι νέοι κανονισμοί που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αντιμετώπιση των NPLs είναι 'credit negative' για τις Τράπεζες σε συστήματα με υψηλό ποσοστό προβληματικών δανείων", υποστηρίζει η Moody’s.

Με βάση την πρόταση της ΕΚΤ οι Τράπεζες της Ευρωζώνης θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη αρκετό ρευστό για να καλύψουν το 100% των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων τα επόμενα χρόνια.

"Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα σε κάποιες Τράπεζες, ειδικά σε αυτές που δεν έχουν μεγάλα κεφαλαιακά 'μαξιλάρια" υπογραμμίζει ο Οίκος αξιολόγησης.

"Το ενδεχόμενο μείωσης των μηνιαίων αγορών ομολόγων τουλάχιστον κατά το ήμισυ από τον Ιανουάριο και τη διατήρηση του προγράμματος για τουλάχιστον εννέα μήνες, εξετάζουν στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας", σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg. "Η μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στα 30 δισ. ευρώ τον μήνα, από 60 δισ. ευρώ σήμερα, είναι μια εφικτή επιλογή", σύμφωνα με τους Αξιωματούχους.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι τιμές καταναλωτή κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο τους τελευταίους οκτώ μήνες τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας της εκτίναξης στις τιμές της βενζίνης μετά το καταστροφικό πέρασμα των τυφώνων. Ο υποκείμενος πληθωρισμός ωστόσο παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,5% τον περασμένο μήνα, μετά από άνοδο 0,4% τον Αύγουστο. Η άνοδος του Σεπτεμβρίου ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο και ανέβασε τον ετήσιο πληθωρισμό στο 2,2% από 1,9% τον Αύγουστο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί κατά 0,6%, οδηγώντας τον πληθωρισμό στο 2,3%.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις πραγματοποίησαν άλμα 1,6% τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με το Reuters, η άνοδος του περασμένου μήνα ήταν η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2015. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 4,4%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 1,7%.

Κάλεσμα στους κεντρικούς τραπεζίτες και τις Νομοθετικές Αρχές να εξετάσουν σοβαρά τα Ψηφιακά Νομίσματα απηύθυνε σε συνέντευξή της στο CNBC η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Τόνισε ότι είναι μεγάλο ρίσκο να μην παρακολουθούν και να μην αντιλαμβάνονται τα χρηματοοικονομικά τεχνολογικά μέσα που αναδύονται και διαταράσσουν τα Παγκόσμια Συστήματα πληρωμών, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, το Ταμείο κάποια στιγμή να αναπτύξει το δικό του Κρυπτονόμισμα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σε συνέχεια της από 03.10.2017 ανακοίνωσης του Χ.Α., οι μετοχές των εταιρειών Ναυτεμπορική και Πήγασος, παραμένουν σε αναστολή διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 17 του ν.3371/2005, έως ότου δημοσιοποιήσουν την εξαμηνιαία οικονομική έκθεση, για την περίοδο που έληξε την 30.06.2017, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3556/2007.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 764,27 μονάδες (+1,72%), στις 17.00 βρέθηκε στις 762,64 (+1,5%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 761,35 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,33%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 50,5 εκατ., από τα οποία τα 4,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΑΔΜΗΕ, ΠΕΙΡ, ΙΝΚΑΤ).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΤΤ, ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ και στο χαμηλό οι ΟΛΠ, Τιτάν και Folli Follie Group.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 74 ανοδικές μετοχές, έναντι 37 πτωτικών, ενώ για 7 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 8%.

----ΧΠΑ

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ ευδιάκριτη αύξηση των συναλλαγών σημειώθηκε τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (42.526 συμβόλαια).

Στα 3.752 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.375 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.767, 1.239 για τον Οκτώβριο και 528 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.010,75) κινήθηκε μεταξύ 1.980 και 2.013,5 μονάδων και έκλεισε με premium 0,20%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (40.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (11.649), Εθνική (33.436), MIG (2.698), Alpha Bank (6.350), ΟΤΕ (456), Πειραιώς (3.717), ΔΕΗ (427), ΑΔΜΗΕ (358), Αττικής (256), Viohalco (274), ΟΠΑΠ (128), Ελλάκτωρα (137), Μυτιληναίο (197), Lamda Development (110).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 51.809, Eurobank 58.638, Εθνική 100.130, Alpha Bank 37.637, Μυτιληναίο 10.446, Viohalco 10.186, Πειραιώς 10.847.

Έκλεισαν long θέσεις σε Πειραιώς και Alpha Bank.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                               Name of Issuer             NSP   Position    Date
Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,13%
2017-10-09
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OFGREECE SA
0,73%
2017-09-27
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
 
 
 
 
 
 
 
 
 
NSP: Net Short Position
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 2.953.385 τεμ., (από 2.953.385 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 17.816.283 τεμ. (17.816.283), Πειραιώς 10.509.306 τεμ. (10.404.516) και Eurobank 10.324.788 τεμ. (10.324.788).
 
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v