Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποιες μετοχές δίνουν σήμα «αγοράς»

Ανοδικό το ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη με κέρδη για τις τράπεζες. Με το βλέμμα στα μηνύματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι επενδυτές. Ζητούμενο η συνέχεια στην αντίδραση. Τα σινιάλα από τα παράγωγα.

ΧΑ: Ποιες μετοχές δίνουν σήμα «αγοράς»

Με κέρδη 2,5% ολοκληρώθηκε η τελευταία εβδομάδα, με προσδοκίες και αμερικανικό... αέρα ξεκινά η τρέχουσα.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 761,35 μονάδες, τον Δείκτη Τραπεζών στις 817,34 και τον FTSE25 στις 2.006,18 μονάδες.

Σε ρυθμούς αξιολόγησης σταδιακά και πάλι η Αθήνα, καθώς όπως αναφέρει η Ελενα Λάσκαρη, στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια, την ερχόμενη εβδομάδα πιάνουν δουλειά οι επικεφαλής. Οι συναντήσεις Τσίπρα με Λαγκάρντ (σήμερα) και Τραμπ (αύριο), η παρέμβαση Ντράγκι για μεταρρυθμίσεις και οι αγοραστές ξεκινούν την εβδομάδα με μικρό προβάδισμα έναντι των πωλητών.

Και μόνο που την τελευταία εβδομάδα διακόπηκε το πτωτικό σερί 6 εβδομάδων είναι σημαντικό, καθώς μένει να φανεί την τρέχουσα εάν επρόκειτο για ανοδικά διορθωτικό... διάλειμμα ή θα έχει συνέχεια, οπότε σηματοδοτούνται εξελίξεις προς το θετικότερο.

Τεχνικά, εάν επιβεβαιωθεί η φορά της τελευταίας εβδομάδας, τότε είναι πιθανό το ενδεχόμενο ο ΓΔ να «δοκιμάσει» και πάλι επίπεδα τιμών προς τις 800 μονάδες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Συνεκτιμώντας μάλιστα πως την Παρασκευή λήγει η απλή σειρά μηνός Οκτωβρίου στα Παράγωγα. Να σημειωθεί πως στο ΧΠΑ τα ΣΜΕ του δείκτη είναι στις 1.239, σε τιμές 1,72% υψηλότερα της υποκείμενης, ενώ με premium διαμορφώνονται και τα ΣΜΕ της Alpha Bank και της Εθνικής. Επιπρόσθετα, το NBGYY ενισχύθηκε στη Wall Street 5,14% στο 0,37$, το δε GREK/ETF κατά 1,92%, στα 9,55$. Ομως λίγο «τσιμπημένη» είναι η απόδοση του 2ετούς στα 3,133%, ενώ σταθερό στα 5,559% το 10ετές.

Στοιχεία απαραίτητα για την προσυνεδριακή εικόνα της αγοράς, συνεκτιμώντας πως την Παρασκευή ενισχύθηκε κατά 10% ο τζίρος, με σημαντική αύξηση συναλλαγών και τζίρου σε εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips. Και το τελευταίο είναι μία από τις παραμέτρους που κρατάμε για σήμερα (κατ' αρχάς) και αύριο, παρότι για να υπάρξει συνέχεια στην εβδομαδιαία αντίδραση απαιτείται πρωτίστως η τραπεζική συνδρομή.

Παρά τα δεδομένα προβλήματα που έχει να διαχειρισθεί ο τραπεζικός κλάδος, ο στόχος του 2017 για την επίτευξη της υποχρέωσης διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων επιτυγχάνεται, που πρακτικά, σε συνδυασμό με μία θετική εξέλιξη είτε από την Ουάσιγκτον είτε από το μέτωπο της αξιολόγησης, θα μπορούσε να δώσει ακόμη λίγους πόντους στον πιεσμένο κλάδο. Για τον ΔΤΡ οι απώλειες από την αρχή του έτους έχουν μειωθεί στο 2,46%, θυμίζοντας πως ήταν ο κλάδος πρωταγωνιστής του πρώτου 6μήνου, όταν και είχε αποδώσει σημαντικές υπεραξίες.

Μία κίνηση επαναφοράς του κλάδου έστω στα... μισά της προηγούμενης κίνησής του θέλουν οι αγοραστές, δηλαδή μία κίνηση πάνω από τις 850-860 μονάδες, ούτως ώστε να ενισχυθούν οι αγοραστές και στα μη τραπεζικά που πιέστηκαν, υποχώρησαν στο διάστημα της υποχώρησης των 6 εβδομάδων.

Ηδη για αρκετές μετοχές του δείκτη έχει διαμορφωθεί σήμα long, ενώ την Παρασκευή προστέθηκε η ΔΕΗ και πολύ κοντά σε επαναφορά είναι πλέον και οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Viohalco, Eurobank, Sarantis και Μυτιληναίος.

Ηδη long φορά έχουν οι Alpha Bank, Coca Cola, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, Εθνική, Motor Oil, Πειραιώς, ενώ εάν επιβεβαιωθούν οι αγοραστές, το πιθανότερο είναι να υπάρξει συνέχεια και στην προσπάθεια που καταβλήθηκε από την πλευρά εγχώριων σχημάτων στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

Στο επίκεντρο -εκ νέου- ο κλάδος της υγείας, με αφορμή τις συζητήσεις CVC-Ιασώ για την General Κλινική, με τις μετοχές του κλάδου -πλην Euromedica- να έχουν υπεραποδώσει από την αρχή του έτους.

Κινητικότητα όμως και σε επιλεγμένες μετοχές αυτών των κατηγοριών, με τις Σελόντα, FG Europe, Frigoglass, Ολυμπιακή Τεχνική κ.α. να εμφανίζουν σημάδια «αφύπνισης» τις τελευταίες συνεδριάσεις.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v