Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σάλπισε οπισθοχώρηση στο Χρηματιστήριο

Η πτώση 3,7% για τον τραπεζικό δείκτη και οι σημαντικές απώλειες Coca Cola και ΔΕΗ οριοθέτησαν την σημερινή συνεδρίαση. Που εδράζονται οι ανησυχίες ότι θα συνεχιστεί η διόρθωση και πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα για τους βασικούς δείκτες.

Σάλπισε οπισθοχώρηση στο Χρηματιστήριο

Ακριβώς πριν 30 χρόνια και πιο συγκεκριμένα στις 19 Οκτωβρίου του 1987 ο Dow Jones υποχώρησε 508 μονάδες, ένα μέγεθος που μπορεί να μην τρομάζει με βάση τις σημερινές τιμές, ωστόσο τότε η πτώση των 508 μονάδων, σε ποσοστιαία βάση, "μεταφραζόταν" σε βύθιση 22,6% (η μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση "ever"). Η κατάρρευση της Αμερικανικής Αγοράς, εκείνη την ημέρα, έμεινε γνωστή ως "Μαύρη Δευτέρα".

Η τότε διοίκηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αντέδρασε άμεσα αποφασίζοντας την προσωρινή αναστολή των συναλλαγών (οι συναλλαγές για τις ανώνυμες μετοχές συνεχίστηκαν με εντατικούς ρυθμούς στα ... σκαλιά του κτιρίου που στέγαζε το Χ.Α. στην οδό Σοφοκλέους), με την εγχώρια Αγορά να επιστρέφει στην "ενεργό δράση", μετά από μία εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα στις 26/10, όπου ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ημερήσιες απώλειες 12,64% (δεν υπήρχε όριο ημερήσιας μεταβολής), για να ακολουθήσουν δύο ακόμη πτωτικές συνεδριάσεις με απώλειες 6,04% και 3,24%, αντίστοιχα.

Ακόμα μία γεύση Τραπεζικού "sell off", που συνέχισε να δικαιώνει τα Ξένα χαρτοφυλάκια που διατηρούν, ή και αυξάνουν τις καθαρές αρνητικές θέσεις τους στις Τραπεζικές μετοχές, πήραν όσοι παρακολουθούν τα δρώμενα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ επί καθημερινής βάσεως, παρά το γεγονός ότι η σημερινή "εκποίηση" δεν συνοδεύτηκε από εντυπωσιακή αύξηση των συναλλαγών (ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων).

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η σημερινή συνεδρίαση επιδείνωσε σε σημαντικότατο βαθμό την γενικότερη, αλλά και την επιμέρους, εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ, έστω και αν ο Τραπεζικός δείκτης "αναδύθηκε", μερικώς, από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά των 762,45 μονάδων (-5,47%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 774,5 μονάδες (-3,68%), όπως και οι επιμέρους Τραπεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης.

"Η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κάτω από το επίπεδο στήριξης των 761 μονάδων, διαμορφώνει προϋποθέσεις για περαιτέρω πλαγιοκαθοδική κίνηση, με δεδομένη την αδυναμία για ανοδική αντίδραση. Ζητούμενη, επομένως, είναι η ενεργοποίηση των αγοραστών σε χαμηλότερα επίπεδα στήριξης, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα στο βαθμό που η συναλλακτική υποτονικότητα συνεχιστεί, παρά τη σχετικά πυκνή ειδησεογραφική επικαιρότητα" τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας, αναγκαστικά, από το Τραπεζικό ταμπλώ και τον κλαδικό του δείκτη, αν συνεχιστεί η ίδια εικόνα, το εν εξελίξει πτωτικό κύμα θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις από τις κινήσεις "stop loss" και από τα "margin calls" που θα ξανακάνουν την εμφάνισή τους οριακά χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ο Τραπεζικός δείκτης έχασε με ιδιαίτερη ευκολία τις 805 μονάδες, αλλά και την επόμενη στήριξη των 786 μονάδων και αν δεν αντέξει η ζώνη 750 - 741 (δύσκολα θα διασπαστεί με την πρώτη προσπάθεια των εν δυνάμει πωλητών), η υποχώρηση θα πάρει αυτοτροφοδοτούμενα χαρακτηριστικά. Για να αλλάξει τα δραματικά δεδομένα, θέλει, τουλάχιστον, επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 845 μονάδων.

Για τους επιμέρους Τραπεζικούς τίτλους και ξεκινώντας από την Alpha Bank (-4,6%) πρώτη στήριξη στα 1,64 ευρώ που ήταν και το σημερινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό και αμέσως επόμενη και αποφασιστικότερη στα 1,60 ευρώ. Καθοδική διάσπαση μπορεί να βάλει εν αμφιβόλω τις αντοχές της επόμενης στήριξης στα 1,51 ευρώ.

Πολλά "παίχτηκαν" στην στήριξη των 0,287 ευρώ για την Εθνική (-2,70%), που ανέκαμψε από το χαμηλό ημέρας των 0,277 ευρώ (-6,42%) και με τις αμέσως επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 0,272 και 0,266 ευρώ.

Λίγο πάνω από την αποφασιστική στήριξη των 0,685 ευρώ, "φρέναρε" την σημερινή πτώση της η Eurobank (-3,98%), καθώς καθοδική διαφυγή θα την "σπρώξει" προς τα 0,603 ευρώ.

Τα 2,36 και 2,23 ευρώ είναι οι επόμενες στηρίξεις για την Πειραιώς (-2,37%), που δείχνει να είναι πρώτη επιλογή στις προτιμήσεις των εν δυνάμει πωλητών.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια, "η απαίτηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για μείωση του ύψους των κτιρίων που σχεδιάζονται στο Ελληνικό, για λόγους προστασίας των αρχαιοτήτων και του ιστορικού τοπίου της Αττικής, καθυστερεί την υπογραφή της απόφασης από την Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται διατύπωση η οποία δεν θα αναιρεί την απόφαση του ΚΑΣ, αλλά ταυτόχρονα θα επιτρέπει και σχετική ευελιξία στους επενδυτές. Στο Επενδυτικό Σχήμα θεωρούν πως η πρόβλεψη για μείωση του ύψους των κτιρίων ανατρέπει ολόκληρο το στρατηγικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί για το Ελληνικό".

"Στο πλαίσιο των στόχων που συμφωνήθηκαν το Σεπτέμβριο του 2016, οι Ελληνικές Τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν την έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα κατά 15 δισ. ευρώ το 2018 και ακόμη 16,6 δισ. το 2019. Το δύσκολο αυτό έργο εντείνει την απειλή για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας, που έχουν προβλέψεις 53 δισ. ευρώ, να χρειαστούν περισσότερο κεφάλαιο τα επόμενα δύο χρόνια", σημειώνει το Bloomberg.

"Οι Ελληνικές Τράπεζες τρέχουν ενάντια στον χρόνο για να 'κινήσουν τα γρανάζια' ώστε να επιτύχουν τους στόχους του 2018 - 2019. Αν δεν καταφέρουν να πιάσουν τους στόχους, θα χρειαστούν περισσότερο κεφάλαιο, πράγμα που τρομάζει τους Επενδυτές, ιδιαίτερα καθώς έρχεται έπειτα από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις από το 2012" επεσήμανε στο Πρακτορείο ο Νίκος Κοσκολέτος, επικεφαλής έρευνας στην Eurobank Equities.

Αιφνιδιασμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, που περίμεναν μία "ανιαρή" συνεδρίαση στον γνωστό βηματισμό των υποτονικών συναλλαγών, όμως σπεύδουν να τονίσουν ότι η σημερινή κίνηση της Αγοράς έδωσε ένα πρώτο δείγμα καθοδικής εκτόνωσης και αν αυτό συνεχιστεί θα αυξηθούν κατά πολύ οι τάξεις των εν δυνάμει πωλητών.

Σε κάθε περίπτωση και μέχρι νεωτέρας, συνιστάται απόλυτη αποφυγή των Τραπεζικών μετοχών και οι όποιες τοποθετήσεις, μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα, να εστιάζουν σε τίτλους εταιρειών, εκτός Χρηματοοικονομικού κλάδου.

Από την άλλη, υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία αν Τραπεζικός δείκτης και επιμέρους Τραπεζικές μετοχές αναζητήσουν στηρίξεις προς νεότερα χαμηλά, δεν αποκλείεται να υπάρξουν "παράπλευρες" απώλειες και στον μη Τραπεζικό 26αρη, από χαρτοφυλάκια που θα επιλέξουν να μειώσουν τις ανοιχτές τους θέσεις (margins), ρευστοποιώντας τίτλους με καλύτερη αμυντική συμπεριφορά.

Για τους μη Τραπεζικούς, Δεικτοβαρείς, τίτλους, ένας από τους "σηματωρούς" είναι η μετοχή της Viohalco (-1%) και λόγω του ότι καταγράφει τα μεγαλύτερα κέρδη (από την αρχή του χρόνου), από όλες τις μετοχές του FTSE26 (με σημερινό κλείσιμο +137,6%)

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο τίτλος έδωσε σήμα εξόδου και για να "ξανασυγκεντρώσει" πρόθυμους αγοραστές θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 3,20 ευρώ (make or break). Αν οι πωλητές συνεχίσουν να δείχνουν πιο "δραστήριοι", η επόμενη στήριξη στα 2,93 ευρώ.

H μετοχή της Viohalco από την αρχή του έτους

Συνεχίζει να επιβαρύνεται η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη, η απώλεια των 762 - 761 μονάδων επιβάρυνε σημαντικά τα τεχνικά δεδομένα, ενώ σε περίπτωση επιβεβαιωμένων κλεισιμάτων χαμηλότερα της ζώνης 756 - 753 (χρειάζεται ακόμα ένα κλείσιμο), θα "ανοίξει η καταπακτή" για την επόμενη ζώνη 747 - 741 που διέρχονται οι δύο ΚΜΟ των 200 ημερών. Μόνο σε περίπτωση ανακατάληψης των 762 μονάδων, επιτρέπεται "χαραμάδα" αισιοδοξίας, με τις αμέσως επόμενες αντιστάσεις στις 776 και 788,13 - 789,5 μονάδες ("gap" από 15/9).

Στις 741 μονάδες ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών και στις 747 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,67%) το κλείσιμο χαμηλότερα των 1986 - 1977 μονάδων επιβαρύνει δραματικά την εικόνα, παρά τις σημαντικές βοήθειες που δίνει ανά τακτά διαστήματα ο τίτλος της ΕΕΕ. "Intraday position long" με "stop" στις 1963 μονάδες, ενώ σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών πρώτη αντίσταση στις 1995 και δεύτερη στις 2007 μονάδες. Ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών στις 2015 μονάδες και ο απλός στις 2006, ενώ στις 1977 μονάδες εντοπίζεται ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών (χάθηκε σήμερα) και στις 1962 ο απλός.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Εβδομάδα λήξης Παραγώγων στο δείκτη FTSE26, με την Αγορά να αποκτάει σήμερα λίγο παραπάνω τζίρο, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, που κυριολεκτικά μετρούσε κανείς άνετα μία - μία τις πράξεις στο ταμπλώ" επισημαίνει ο Γιώργος Αναβαλόγλου.

Αυτό το Χρηματιστήριο δεν αντανακλά κάτι το "υγιές" και σίγουρα θα πρέπει να δοθεί η απαραίτητη προσοχή σε αυτό το κομμάτι, ώστε να γίνει πιο ελκυστικό και για τους Εκδότες, όσον αφορά τα έξοδα κλπ, αλλά και για τους Επενδυτές οι οποίοι το μόνο που βλέπουν είναι μία Αγορά να απαξιώνεται ολοένα και περισσότερο.

Στα επιμέρους θέματα, σήμερα είχαμε την απάντηση της κας D. Nouy σε ερώτηση του κου Ν. Χουντή όσον αφορά τις Ελληνικές Τράπεζες στην οποία ξεκαθαρίζει ότι "ο συνολικός δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1 - CET1) των τεσσάρων Ελληνικών σημαντικών Ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε 16,7% τον Μάρτιο του 2017 και η ΕΚΤ κρίνει ότι τα τρέχοντα επίπεδα κεφαλαίου των εν λόγω Τραπεζών είναι επαρκή".

Αυτό βέβαια δεν άλλαξε την εικόνα πίεσης των Τραπεζικών μετοχών, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, απόρροια διαρροών ότι το 80% των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης δεν έχουν ολοκληρωθεί ως τώρα. Αξίζει, εδώ, να πούμε ότι σε κάθε αξιολόγηση ακολουθείται το ίδιο μοτίβο. Πίεση στην αρχή με τις ειδήσεις να είναι αρνητικές, μέχρις ότου φτάσουμε στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Στα πολύ θετικά συγκαταλέγεται η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να υπόσχεται "ανακούφιση" χρέους και νέες επενδύσεις στη Χώρα μας.

Εδώ να πούμε ότι αρκεί μια συμφωνία στο DSA του ΔΝΤ, με αυτό των Ευρωπαίων ώστε να συμμετέχουν και τα Ελληνικά ομόλογα στο "QE", με ότι αυτό συνεπάγεται (μείωση του επιτοκίου δανεισμού της Χώρας κλπ) και κατά συνέπεια, τερματισμό των μνημονίων και επιτυχή έξοδο στις Αγορές.

"Καθαρότερη εικόνα για την Ελληνική Αγορά θα έχουμε μετά την αυριανή λήξη των Παραγώγων. Ως τότε …..υπομονή" αναφέρει ο υπεύθυνος Παραγώγων της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+0,4%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-1,92%).

Το "κόκκινο" δείχνει να επικρατεί στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Υποχωρεί το Πετρέλαιο, κέρδη για Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας από Ανατολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κινεζική Στατιστική Υπηρεσία, το ΑΕΠ της Κίνας κατέγραψε ετήσια αύξηση 6,9% το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου στα 59,3288 τρισ. γουάν ($8,9614 τρισ.). Η πρόβλεψη του Πεκίνου ανέμενε αύξηση του ΑΕΠ στο 6,5%, ενώ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2017, το Κινεζικό ΑΕΠ κατέγραψε ετήσια αύξηση 6,8%, έναντι αντίστοιχης αύξησης 6,9% στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την "NBS".

Εν τω μεταξύ, ετήσια αύξηση 6,7% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, έναντι του ποσοστού 6% που είχε καταγραφεί την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2016, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Τα στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 6,5% σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Το ποσοστό αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής παρέμεινε σταθερό κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου, ενώ για τον Σεπτέμβριο, η ετήσια αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής καταγράφηκε στο 6,6%.

Εξάλλου, ετήσια αύξηση 10,4% κατέγραψαν οι πωλήσεις λιανικής των Καταναλωτικών Αγαθών στην Κίνα την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2017, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οι πωλήσεις κατοικιών σε όρους αξίας υποχώρησαν κατά 2,4% σε ετήσια βάση, όπως έδειξαν στοιχεία που έδωσε σήμερα η Κινεζική Στατιστική Υπηρεσία. Τον Αύγουστο οι τιμές είχαν ενισχυθεί κατά 3,8%, ενώ η τελευταία ετήσια πτώση που καταγράφηκε ήταν το Μάρτιο του 2015.

Οι Ιαπωνικές εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 14,1% το Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το Ιαπωνικό Υπουργείο Οικονομικών. Η άνοδος συνάδει, σε ένα βαθμό, με την αύξηση 14,9% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν για δέκατο συνεχόμενο μήνα, χάρη στην ανάκαμψη της Παγκόσμιας Οικονομίας και του πιο αδύναμου Γεν.

Το εμπορικό ισοζύγιο της Ιαπωνίας διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 670,2 δισ. Γεν το Σεπτέμβριο, υψηλότερο του πλεονάσματος 560 δισ. που περίμεναν οι οικονομολόγοι του Nikkei.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Στατιστική Υπηρεσία "ONS" ενημέρωσε πως οι Βρετανικές πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν 0,8% σε μηνιαία βάση τον περασμένο μήνα.

Οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal δεν περίμεναν αλλαγή στους όγκους πωλήσεων.

Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού", "η Αμερικανική Οικονομία αναπτύχθηκε με μέτριο ρυθμό το Σεπτέμβριο και στις αρχές Οκτωβρίου, παρά τον αντίκτυπο των καταστροφικών τυφώνων που έπληξαν τις Ανατολικές Ακτές", σημειώνει η Fed στην τελευταία της έκθεση.

Ωστόσο, όπως τονίζει η Fed στη "Beige Booke", ο πληθωρισμός δεν εμφανίζει σημάδια επιτάχυνσης.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε κατά 22.000 την εβδομάδα που έληξε στις 14 Οκτωβρίου, στις 222.000. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από το Μάρτιο του 1973 και αρκετά χαμηλότερο από τις 244.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές του Marketwatch.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Το 2018 η ΕΚΤ θα διενεργήσει ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τα τέσσερα Ελληνικά σημαντικά Ιδρύματα. Τα αποτελέσματα των ασκήσεων αυτών θα ενσωματωθούν κατά τον προσδιορισμό των κατευθύνσεων του 'Πυλώνα 2' για τις Ελληνικές Τράπεζες, σύμφωνα με την κοινή μεθοδολογία για τη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης που εφαρμόζεται σε όλα τα σημαντικά Ιδρύματα εντός του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. Σκοπεύουμε να κοινοποιήσουμε το αποτέλεσμα της άσκησης πριν από την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την Ελλάδα, ούτως ώστε να μπορούν να ληφθούν εγκαίρως τυχόν μέτρα που θα κριθούν αναγκαία" δήλωσε η Danièle Nouy, επικεφαλής του SSM.

Την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2017 το ταμειακό αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 1,067 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,144 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016, επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος. Το πρωτογενές πλεόνασμα σε ταμειακή βάση διαμορφώνεται στο 1,75 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο, έναντι 4,04 δισ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η Alpha Bank ολοκλήρωσε επιτυχώς τη δεύτερη συναλλαγή χρηματοδοτήσεως ύψους $250 εκατ., μέσω τιτλοποιήσεως ναυτιλιακών απαιτήσεων σε συνεργασία με τη Citi, σε συνέχεια της αρχικής εκδόσεως τιτλοποιήσεως ναυτιλιακών δανείων ύψους $500 εκατ. το 2014.

"Αναμένουμε ότι η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, αλλά όχι έγκαιρα για τη συνάντηση του Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου. Ωστόσο  ακόμα και μια καθυστέρηση μέχρι τον Ιανουάριο, δεν θα είναι πρόβλημα, δεδομένου ότι η νέα Γερμανική Κυβέρνηση δεν θα έχει σχηματιστεί πριν τα μέσα Δεκεμβρίου" τονίζει η JP Morgan.

"Αν δεν υπάρχει κάποιο πολιτικό ρίσκο στον ορίζοντα, αναμένουμε πως η ομαλοποίηση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης θα επιτρέψουν να συνεχιστεί ανεμπόδιστη η ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, φτάνοντας ως το 3%", επισημαίνουν οι αναλυτές της JP Morgan.

H Fitch ανακοίνωσε ότι αξιολογεί με "Β" το καλυμμένο ομόλογο των 750 εκατ. ευρώ που εξέδωσε η Εθνική, θέτοντας θετικό outlook.

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, μόλις πέντε λεπτά κράτησε το, αρχικά, θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη (υψηλό στις 757,78 μονάδες, +0,04%), ο οποίος στην συνέχεια βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 742,28 (-2,01%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 746,57 (-1,44%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 746,45 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,46%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 47,1 εκατ., από τα οποία τα 3,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΣΑΡ, ΙΝΤΚΑ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ), ενώ το 47,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΟΠΑΠ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Grivalia και στο χαμηλό οι Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και Lamda Development.

Κακή η τελική εικόνα με 27 ανοδικές μετοχές, έναντι 79 πτωτικών, ενώ σε 10 τίτλους οι απώλειες ξεπέρασαν το 4%.

-----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με μικρή μείωση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη, αλλά και σημαντική αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (72.670 συμβόλαια).

Στα 1.815 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 2.691 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.303, 2.211 για τον Οκτώβριο, 2.086 για τον Νοέμβριο και 6 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.963) κινήθηκε μεταξύ 1.958 και 1.997 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.956), Εθνική (39.418), MIG (5.786), Alpha Bank (10.149), Πειραιώς (4.172), ΔΕΗ (353), Viohalco (418), ΟΠΑΠ (434), Αττικής (200), Ελλάκτωρα (251), Μυτιληναίο (237), ΟΤΕ (814).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 50.337, Eurobank 60.607, Εθνική 110.329, Alpha Bank 40.664, Μυτιληναίο 10.348, Πειραιώς 13.817.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

              Position Holder                             Name of Issuer                NSP Position    Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OFGREECE SA
0,73%
2017-09-27
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
 
 
 
 
 
 
 
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 3.453.385 τεμ., (από 2.953.385 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 29.269.102 τεμ. (23.659.283), Πειραιώς 7.432.722 τεμ. (8.219.235) και Eurobank 9.596.506 τεμ. (9.596.506).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v