Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ισορροπεί στις 745 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Σταθεροποιητικές τάσεις στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Απώλειες καταγράφουν Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Fourlis. Kέρδη σημειώνουν Alpha Bank, Μυτιληναίος, Τιτάνας, Folli Follie, Motor Oil. Η προσοχή και στα παράγωγα.

ΧΑ: Ισορροπεί στις 745 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Ανοδικά ξεκίνησαν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προσπάθεια αντίδρασης από Μαδρίτη, Μιλάνο μέχρι Φρανκφούρτη, Παρίσι. Αφορμής δοθείσης και μετά από ένα σερί πτωτικών συνεδριάσεων στο ΧΑ, πωλητές και αγοραστές κινούνται πέριξ των 740-750 μονάδων, σημαντική περιοχή όπου κατά πώς φαίνεται θα δοθούν «μάχες», πριν η αγορά είτε συνεχίσει χαμηλότερα είτε επανέλθει προς τις 770 μονάδες.

Ενθαρρυντική η εικόνα στα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη στις 10.206, με τον ΜΙΒ στο Μιλάνο στις 22.219, αλλά και με τον DAX στην Φρανκφούρτη στις 13.052 και τον CAC στο Παρίσι στις 5.384 μονάδες. Μικρή βελτίωση τόσο στην αγορά ομολόγων (Ισπανίας, Ιταλίας) όσο και στα συναλλαγματικά, με το ευρώ να ανακάμπτει λίγο.

Σε αυτό το περιβάλλον μένει να φανεί ποια θα είναι η στάση των traders σήμερα -τελευταία συνεδρίαση λήξης της απλής σειράς στα Παράγωγα-, με τα Συμβόλαια του δείκτη να «κουμπώνουν» λίγο χαμηλότερα των 1.960 μονάδων. Σχετική αναφορά μας από νωρίς στον Εκηβόλο (Βολές), με τον FTSE25 αρχικά έως τις 1.971,39 μονάδες και με προσπάθεια αντίδρασης προς τις 1.974 μονάδες στη συνέχεια.

Ενθαρρυντικό το γεγονός, πως στα πρώτα 30' της συνεδρίασης, τόσο ο ρυθμός των συναλλαγών όσο η σχέση πωλητών - αγοραστών εμφανίζει σαφώς καλύτερη εικόνα απ' ό,τι χθες στο αντίστοιχο διάστημα. Λιγότερες συναλλαγές, χαμηλότερος τζίρος, σαφώς διαφορετική/καλύτερη εικόνα στις τράπεζες και προσπάθεια αντίδρασης σε αρκετά blue chips.

Στις 776,88-785,96 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με το 80% στις τράπεζες αλλά μόλις 1,2 εκατ. ευρώ τζίρος συνολικά στις 4 συστημικές τραπεζικές.

Αναλυτικότερα στο 1,66 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στο 0,288 η ΕΤΕ, στο 0,698 η Eurobank και στα 2,47 ευρώ ο τίτλος της Πειραιώς. Οριακά στο όριο των 8 δισ. ευρώ η συνολική χρηματιστηριακή αξία των 4 ομίλων, όταν στα «υψηλά έτους» διαμορφωνόταν στα 11,8 δισ. ευρώ. Ενδιαφέρον το ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο consensus των αναλυτών, η συνολική αποτίμηση, εάν και εφόσον επιβεβαιωθούν οι τιμές-στόχοι, αντιστοιχεί σε 11,5 δισ. ευρώ.

Χαμηλότερα του εβδομαδιαίου μέσου όρου συναλλαγές/τζίρος (στα 44 εκατ. ευρώ με βάση το χθεσινό «κλείσιμο»), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, σε μία συγκυρία όπου οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι για συνεχόμενες συνεδριάσεις, με ζητούμενη την ανάσχεση της υποχώρησης, έστω από την περιοχή των 740 μονάδων.

Μεικτές τάσεις για τις 21 μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη, με την αναλογία ανοδικών/πτωτικών να επιβαρύνεται, όταν λίγο μετά τις 10:55 ο ΓΔ έχασε την αρχική αντίδραση, διολισθαίνοντας προς τις 746 μονάδες.

Στα 10,45 σταθερός ο τίτλος του ΟΤΕ, στα 9,32 ευρώ με μικρές απώλειες ο ΟΠΑΠ, στο 1,90 η ΔΕΗ και στο 1,85 ο ΑΔΜΗΕ.

Στις 11:00 είχαν γίνει συναλλαγές 2,4 εκατ. μετοχών, με τζίρο 2,4 εκατ. ευρώ.

Μόλις 94 ΣΜΕ του δείκτη (στην τρέχουσα σειρά, που λήγει σήμερα) και μόλις 60 στην επόμενη. Αμφότερες με οριακό premium.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v