Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νωχελικά πάνω από τις 740

Ηπια ανοδος στο Χρηματιστήριο, με τον τζίρο να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Κέρδη καταγράφουν Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco. Γύρισε πτωτικά η Εθνική Τράπεζα. Απώλειες για Alpha Bank, Grivalia.

ΧΑ: Νωχελικά πάνω από τις 740

Λίγο περισσότερο από δύο ώρες κράτησε το θετικό πρόσημο για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, καθώς από εκεί και μετά οι εν δυνάμει πωλητές έκαναν περισσότερο αισθητή την παρουσία τους στο τραπεζικό ταμπλό.

Η κίνηση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα το σύνολο των τραπεζικών τίτλων όχι μόνο να απομακρυνθούν σημαντικά από τα πρωινά υψηλά, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς να γυρίσουν και σε αρνητικό πρόσημο.

Ασφαλώς και αυτή η υποχώρηση σε καμία περίπτωση δεν έχει κρίνει την τελική εικόνα στο τραπεζικό ταμπλό, όμως η ταχύτατη υποχώρηση από τα πρωινά υψηλά κατέδειξε πόσο «ανίσχυρα» ήταν τα χέρια των πρωινών αγοραστών.

Με τις τραπεζικές μετοχές να παραμένουν σε αυξημένο volatility, μοιραία η προσπάθεια του Γενικού Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να συμπληρώσει και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση μεταφέρει την «ευθύνη» στα μη τραπεζικά blue chips, που μέχρι στιγμής δείχνουν σταθερότερη συμπεριφορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συνεδρίασης και ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 13 εκατ., από τα οποία το 1,2 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΙΤΚ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), μόλις τέσσερις μη τραπεζικοί τίτλοι, από το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχoυν γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι ΑΔΜΗΕ (-0,55%), Ελλάκτωρ (-0,65%) Grivalia (-0,45%) και Folli Follie Group (-0,11%).

Από την πλευρά που συνεχίζει να δίνει βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., ο Μυτιληναίος (+2,07%) συνεχίζει τη «νηοπομπή» ανοδικών συνεδριάσεων, επιχειρώντας προς νέα πολυετή υψηλά, ενώ με κέρδη που ξεπερνούν τη μία ποσοστιαία μονάδα ακολουθούν οι Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Lamda Development, Jumbo, ΟΛΠ και Σαράντης.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που συνεχίζουν να «υποφέρουν» από έλλειψη πρόθυμων αγοραστών και όπου προσπαθούν να διακριθούν θετικά οι Ιντρακάτ (+4,54%), Ικτίνος (+2,35%), Ιντρακόμ (+2,04%), Υγεία (+1,92%), Χαλκόρ (+1,18%), Πλαίσιο (+1,62%) και Νηρέας (+1,26%).

Αν και οι βασικοί δείκτες έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα πρωινά υψηλά και οι αρνητικές εκπλήξεις πάντα υπάρχουν στο «μενού» του Χ.Α., θα ήταν θετική ένδειξη το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 747 μονάδων.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v