Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι δημοπρασίες έκριναν το πρόσημο

Σε προσπάθεια απεμπλοκής μέσω της εστίασης σε μη τραπεζικά blue chip επιδόθηκαν οι αγοραστές αλλά η αντίδραση δεν «βγήκε». Ανοδος για Μοτορ Οιλ, Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Βιοχάλκο, πτώση για Εθνική, Eurobank.

ΧΑ: Οι δημοπρασίες έκριναν το πρόσημο

Καθαρά ανοδική, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας αν δεν "είχαν άλλη γνώμη οι τελικές δημοπρασίες", με τους λίγους αγοραστές να προσπαθούν για την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση στον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, δίνοντας, ταυτόχρονα, κάποια δείγματα γραφής - προσπάθειας για το πως οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. θα μπορούσαν να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα, όσο, τουλάχιστον, επιτρέπει κάτι τέτοιο το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, για να αναζητήσουν υψηλότερες τιμές οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. και με δεδομένη την συναλλακτική "πενία", οι ενεργοί παίκτες θα πρέπει να απεξαρτηθούν από το συνεχιζόμενο Τραπεζικό volatility και να στρέψουν την επενδυτικής τους προσοχή, σε άλλους, μη Τραπεζικούς, Δεικτοβαρείς τίτλους.

Μία γεύση από αυτό το σενάριο, έδωσε η σημερινή συνεδρίαση, έστω και αν "προδόθηκε" από τις τελικές δημοπρασίες, που ξεκίνησε με τις Τράπεζες να "οδηγούν την κούρσα", όταν, όμως, αυτές "έμειναν από δυνάμεις", σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, πήραν σημαντικές πρωτοβουλίες οι μη Τραπεζικοί τίτλοι του FTSE26 και με τον τρόπο αυτό δεν κινδύνευσε το θετικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη, μέχρι τις 17.00. Στις δημοπρασίες ωστόσο ο ΓΔ έκλεισε στις 739,22 μονάδες (πτώση 0.08%).

Ασφαλώς και η "περιθωριοποίηση" των Τραπεζικών μετοχών, σε μία, παραδοσιακά, Τραπεζοκεντρική Αγορά όπως είναι το Ελληνικό Χρηματιστήριο, δεν είναι και η πλέον εύκολη υπόθεση, όμως στην παρούσα φάση και με τους "short" να καιροφυλακτούν, δεν διαφαίνεται άλλη λύση, για όσο τουλάχιστον συνεχίζεται η συναλλακτική "απονεύρωση".

Ξεκινώντας την αναφορά από το Τραπεζικό ταμπλώ και τους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, αξίζει να αναφερθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank (0%) κινήθηκε μεταξύ 1,70 (+1,8%) και 1,62 (-2,99%) ευρώ, της Εθνικής (-2,59% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) μεταξύ 0,274 (+1,48%) και 0,263 ευρώ (-2,59%), της Eurobank (-2,48%) μεταξύ 0,658 (+1,86%) και 0,626 ευρώ (-3,10%), της Πειραιώς (+1,73%) μεταξύ 2,37 (+2,6%) και 2,28 ευρώ (-1,3%) και της Τρ. Αττικής (-1,89%) μεταξύ 0,055 (+3,77%) και 0,051 ευρώ (-3,77%).

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 756,27 μονάδες (+1,56%), όμως σχετικά γρήγορα βρέθηκε να χάνει το θετικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 727,47 (-2,31%), στις 17.00 βρέθηκε στις 737,63 (-0,95%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 737,21 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1%.

Χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς με το κλείσιμο χαμηλότερα των 741 μονάδων και αν δεν υπάρξει άμεση και απόλυτα πειστική ανοδική αντίδραση, ανοίγει η "καταπακτή" για υποχώρηση προς τις 683 και ίσως και τις 578 μονάδες, σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα.

Από εκεί και πέρα θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η νέα επίδειξη συναλλακτικής ανυπαρξίας, με τα δείγματα γραφής να δίνονται από την αρχή της συνεδρίασης, καθώς για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο τζίρου χρειάστηκαν 14 λεπτά συνεδρίασης και το πρώτο ημίωρο συμπληρώθηκε με τζίρο 1,6 εκατ.

Όσο διατηρούνται οι χαμηλές συναλλαγές, οι επιμένοντες "short" δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, με κύριο, αν όχι αποκλειστικό, στόχο τον Τραπεζικό κλάδο.

Οι τελευταίοι θα βρεθούν σε δύσκολη θέση, μόνο αν η σημαντικά αυξημένη ζήτηση μπορεί να απορροφήσει την προσφορά των "ανοιχτών" πωλήσεων, που τείνει να γίνει καθημερινό φαινόμενο. Μέχρι στιγμής, δεν δείχνουν να ανησυχούν και διατηρούν τις "απαισιόδοξες" θέσεις τους με μικρές αυξομειώσεις.

Από την άλλη, με τόσο χαμηλές συναλλαγές, δεν είναι δυνατόν να "περισσέψει ενδιαφέρον" και για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, με αποτέλεσμα την επιστροφή του μεγαλύτερου μέρους του ταμπλώ, στην απόλυτη συναλλακτική απαξίωση.

"Το καλύτερο ενδεχόμενο, μέχρι νεωτέρας, θα ήταν η περαιτέρω η σταθεροποίηση του Γενικού Δείκτη στην περιοχή των 740 μονάδων, σενάριο με αυξημένη πιθανότητα μετά την οριστικοποίηση της συνέχισης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, έστω και με την αισθητή περικοπή του, αλλά και την τυπική έγκριση της υποδόσης από τον ESM" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της χθεσινής συνεδρίασης, σε έκτακτη γ.σ., στις 3 Νοεμβρίου 2017, κάλεσε τους μετόχους της η Eurobank, μεταξύ άλλων, για να αποφασίσουν σχετικά με την εξαγορά εξ ολοκλήρου από την Τράπεζα των προνομιούχων μετοχών εκδόσεώς της και κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου.

Το Συμβούλιου των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε (ως αναμενόταν) την εκταμίευση της δόσης των 0,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

"H βελτίωση των προοπτικών για την ανάκαμψη της Οικονομίας στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, σε συνδυασμό με την αναζήτηση αποδόσεων από τους Επενδυτές, έχει ανανεώσει το ενδιαφέρον για καλυμμένα ομόλογα από τις Χώρες αυτές", εκτιμά η Fitch.

Οι Ελληνικές και Πορτογαλικές Τράπεζες εκμεταλλεύτηκαν το θετικό momentum και βγήκαν στις Αγορές με εκδόσεις χρέους. Σημειώνεται ότι τα τέσσερα Ελληνικά προγράμματα καλυμμένων ομολόγων αξιολογούνται από τη Fitch με "Β", όσο είναι και το "country ceiling" για την Ελλάδα.

Συμφωνία των Δανειστών με τους στόχους του προσχεδίου προϋπολογισμού μεταφέρει στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς στο "Hilton". Όπως υποστήριξε, "για το 2017 οι Θεσμοί συμφωνούν ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,05% πάνω από το στόχο της χρονιάς για πλεόνασμα 1,75%.

Εν τω μεταξύ, ΔΕΠΑ και πώληση Μονάδων της ΔΕΗ έμειναν ανοικτά μετά τη συνάντηση του Γ. Σταθάκη με τους επικεφαλής των Θεσμών. Εκτιμάται ότι αμφότερα θα διευθετηθούν πριν την επιστροφή των τελευταίων στην Αθήνα.

Με μια λιτή ανακοίνωση, οι Δανειστές μιλούν για εποικοδομητικές συζητήσεις που έγιναν στην Αθήνα και προαναγγέλλουν την επιστροφή τους στα τέλη Νοεμβρίου, με στόχο να κλείσει η αξιολόγηση εντός της χρονιάς.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στον μη Τραπεζικό 26αρη, θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν "παράσταση για τρεις ρόλους" και πιο συγκεκριμένα για ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίο και Motor Oil.

Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ είναι από τις περιπτώσεις που "προδόθηκαν" από τις τελικές δημοπρασίες και μαζί με άλλες επτά μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου) έκλεισε στο χαμηλό ημέρας των 3,95 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 0,25%, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε αναρριχηθεί μέχρι τα 4,16 ευρώ (+5,58%) δημιουργώντας προσδοκίες για κάτι καλύτερο. Ουσιαστικά μία κατοχύρωση του 4,08 μπορεί να δώσει κίνηση. Το 4,01 είναι είσοδος σε ημερήσιο κλείσιμο με το μετέπειτα "stop" στα 3,84 ευρώ.

Το ημερήσιο διάγραμμα της ΓΕΚΤΕΡΝΑ

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Μυτιληναίος (+1,38%), έστω και αν υποχώρησε από τα υψηλά ημέρας (+2,42%). Το σημερινό κλείσιμο σηματοδοτεί όχι μόνο νέα υψηλά τρέχοντος έτους, αλλά και υψηλά 9,5 ετών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο (αν υπάρχει σύγκριση λόγω των αναδιαρθρώσεων που έχουν γίνει στον όμιλο) να έχει σημειωθεί στις 9/5/2008 (8,95 ευρώ). σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, τo 8,72 κοντινή επιθετική στήριξη. Στόχος το 9,44 ενδιάμεση το 9,08 και ημερήσιο "stop" στο "long" στα 8,20 ευρώ.

Σε υψηλά 9,5 ετών η Μυτιληναίος

Χρειάστηκαν 20 συνεδριάσεις προκειμένου η μετοχή της Motor Oil (+2,92%) να "ξαναδεί" κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 20,00 ευρώ και το έκανε σήμερα, κλείνοντας μάλιστα και στο υψηλό ημέρας (!)

H μετοχή της Motor Oil από την αρχή του έτους

Διατηρεί την επαφή της με τα πρόσφατα υψηλά τρέχοντος έτους και ταυτόχρονα, πολυετή υψηλά, η μετοχή. Όσοι έχουν πάρει τα κέρδη τους, θα πρέπει να περιμένουν κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 20,10 - 20,21 ευρώ, προκειμένου να σκεφτούν επανατοποθετήσεις.

Δεν άλλαξαν τα υφιστάμενα, άσχημα, τεχνικά δεδομένα, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., όμως το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας ασφαλώς και επιβάρυνε την ψυχολογία των ενεργών παικτών, που προσπάθησαν για κάτι καλύτερο.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,36%) έχει κοντινή αντίσταση το 1959 που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο κύριο 1974 - 1978. Κοντινή στήριξη 1940 ενώ με διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει το 1930, ή το 1923. "Intraday position short" με "stop" τις 2030 μονάδες.

Για τους βραχυπρόθεσμους, ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 1966 και ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 1976 μονάδες.

Για τον Γενικό Δείκτη, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το 739 είναι κοντινή στήριξη, ενώ διάσπαση μπορεί να μας φέρει και πάλι στην ζώνη 732 - 725. Πρώτη αντίσταση στις 751 μονάδες.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 725 και 714 μονάδες (το 1/3 του συνολικού ανοδικού κύματος από τις 420 έως τις 858 μονάδες). Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 743 και ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 747 μονάδες είναι οι πρώτες αντιστάσεις, με κύρια την ζώνη 756 - 762.

Από εκεί και πέρα, η ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης σηματοδότησε και την ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε η δεύτερη συνεχόμενη πτωτική, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει εβδομαδιαίες απώλειες 1,34% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 4,93%.

Από την αρχή του έτους, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 14,85% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 12,02%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου φαίνεται, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, να δοκιμάζει διαγραμματικά την ανθεκτικότητα της ζώνης στήριξης των 738 με 715 μονάδων, έχοντας διάθεση να αποφύγει προς το παρόν τις περαιτέρω καθοδικές κρούσεις" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Ο σχηματιζόμενος διπλός βραχυχρόνιος πυθμένας πέριξ των 730 μονάδων, μπορεί να δώσει τη λαβή για μια ανοδική κίνηση προς το σημείο αναφοράς των 750 μονάδων. Από εκεί και έπειτα, εάν το πάτημα αυτό συνοδευτεί και με ισχυρό τζίρο συναλλαγών, τότε είναι πολύ πιθανόν να επιχειρηθεί μια εύθραυστη ανοδική συνέχεια προς το επίπεδο των 762 με 770 μονάδων. Οποιοδήποτε όμως πισωγύρισμα του Δείκτη κάτω από τις 730 μονάδες, θα αποσαθρώσει τον υπάρχοντα σχηματισμό του διπλού πυθμένα, με άσχημο αποτέλεσμα για τους “Buyers”.

Αντιμέτωπος με την περιοχή στήριξης των 1947 μονάδων έχει βρεθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Άρνηση επιβεβαιωμένης καθοδικής τμήσης με ημερήσια κλεισίματα κάτω των 1940 μονάδων, μπορεί να δώσει ανοδική ανάσα με κίνηση προς το ψυχολογικό όριο των 2000 μονάδων.

Τέλος η "βύθιση" του Τραπεζικού δείκτη, για ακόμα μια φορά, μέσα στο τέλμα της περιοχής, που εκτείνεται από τις 747 έως τις 700 μονάδες έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους ενεργούς επενδυτές, καθώς εάν δε δύναται στις επόμενες συνεδριάσεις να ξεφύγει πάνω από τις 760 με 770 μονάδες θα επιφέρει καθοδική αστάθεια.

"Σημαντική στήριξη μετά τις 700 μονάδες, παρέχει το επίπεδο των 665 μονάδων" σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τμήματος ανάλυσης και μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Κώστας Φέγγος

"Το Χρηματιστήριο αρνείται ακόμη να δώσει καθαρό σήμα για τις προθέσεις του" επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Οι 747 μονάδες διασπάστηκαν, αλλά και η στήριξη των 720 μονάδων δεν επιβεβαιώθηκε, καθώς ο μικρός τζίρος επέτρεψε την άμεση αλλά ασθενική ανάκαμψη των τιμών.

Οι Τράπεζες Eurobank και Πειραιώς, ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων, για 500 εκατομμύρια η καθεμία. Φυσικά σε αυτό βοήθησαν οι Διεθνείς Οργανισμοί που έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα, καθώς κάλυψαν μέρος των εκδόσεων, σηματοδοτώντας ότι τα προϊόντα παρέχουν κάποια ασφάλεια και βοηθώντας στην επιτυχία των εγχειρημάτων.

Η Γ’ Αξιολόγηση προχωράει ήσυχα (τουλάχιστον μέχρι τώρα) και οι Διεθνείς Παράγοντες συνέχισαν να τηρούν υποστηρικτική στάση για την επιτυχή εξέλιξη του προγράμματος.

Φυσικά η έλλειψη Κυβέρνησης στη Γερμανία και οι διαβουλεύσεις που γίνονται, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Βασικό θέμα για την ανάπτυξη στην Ελλάδα παραμένει, η αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας. Όσο και να βασιζόμαστε σε διακρατικές επιδοτήσεις, τα κεφάλαια που χρειάζονται για την Ελλάδα είναι μεγάλα και οι επιδοτήσεις δεν επαρκούν. Οι Αποκρατικοποιήσεις καθυστερούν και η Οικονομία δεν έχει βρει δικό της βηματισμό.

Μπροστά μας έχουμε τον Νοέμβριο, στη διάρκεια του οποίου αρκετά Διεθνή funds ολοκληρώνουν την επενδυτική τους στρατηγική για το έτος. Το γεγονός αυτό αναμένεται να επηρεάσει την Ελλάδα, με δεδομένο ότι τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στην Ελλάδα φέτος, είναι σχεδόν αποκλειστικά κεφάλαια βραχυπρόθεσμου ορίζοντα και όχι μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην πραγματική Οικονομία.

Εκτός απροόπτου, αυτό θα δράσει σταθεροποιητικά, ή και ευνοϊκά, καθώς κανείς δεν θέλει να εμφανίσει ζημιές.

"Οι Τράπεζες βελτίωσαν τη ρευστότητά τους με τις πρόσφατες ομολογιακές εκδόσεις, αλλά ακόμα παραμένουν το μεγάλο ερωτηματικό για την μελλοντική πορεία του Χρηματιστηρίου" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+1,24%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον ASX 200 (-0,22%).

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στην Wall Street, με τον δείκτη Nasdaq να δείχνει ότι ευνοείται από τα αποτελέσματα του τεχνολογικού κλάδου.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρότερα για τον Χρυσό, υποχωρεί το Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "η ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι κοντά, παρά το μήνυμα που έστειλε ο Μάριο Ντράγκι για διατήρηση της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής. Η απόφαση της ΕΚΤ να επεκτείνει την διάρκεια του προγράμματος δεν συνιστά μια επ' αόριστον παράταση του 'QE' στην Ευρωζώνη", εκτιμά η Fitch.

Ο Οίκος αξιολόγησης προβλέπει πως οι αγορές τίτλων θα διακοπούν το 2018, δεδομένης της ανάκαμψης της Οικονομίας της Ευρωζώνης και το ότι ο δομικός πληθωρισμός θα συνεχίσει, πιθανότατα, να αυξάνεται.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε να έχει δώσει ξεκάθαρο σήμα πρόθεσης για λήξη των αγορών ομολόγων", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Bundesbank και μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν.

"Η βασική επίπτωση του προγράμματος δεν είναι τόσο οι μηνιαίες αγορές, όσο ο συνολικός όγκος των ομολόγων που έχουμε ήδη στο χαρτοφυλάκιό μας", υπογράμμισε.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, το Αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 3% σε ετήσια βάση, την περίοδο από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο, μετά από αύξηση 3,1% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου.  Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι η οικονομία θα αυξηθεί κατά 2,5% το τρίτο τρίμηνο. 

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε μεγάλη άνοδο τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 100,7 μονάδες από τις 95,1 το Σεπτέμβριο. Η μέτρηση είναι οριακά χαμηλότερη από την αρχική, σύμφωνα με την οποία ο δείκτης είχε εκτιναχτεί στις 101,1 μονάδες.

"Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι κοντά στο να επιλέξει τον Ζερόμ Πάουελ για τη θέση του νέου προέδρου της Fed", σύμφωνα με τρεις πηγές του Bloomberg.

H απόφαση δεν είναι οριστική, επισήμαναν οι πηγές, λέγοντας ότι ο κ. Τραμπ μπορεί να αλλάξει γνώμη ανά πάσα στιγμή.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 875 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 4 Μαΐου 2018", σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 747,45 μονάδες (+1,03%), Στις 17.00 βρέθηκε να υποχωρεί στις 740,65 (+0,11%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας των 739,22 μονάδων, με οριακές απώλειες 0,08%.

Ο τζίρος έφθασε στα 37,4 εκατ., από τα οποία τα 5,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΙΤΚ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ), ενώ το 46,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η Grivalia αρνήθηκε να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Viohalco, Lamda Development και ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Ελλάκτωρ, Viohalco, Motor Oil και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Σαράντης, Grivalia, Lamda Development.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξαφνική συναλλακτική αφύπνιση στην Newsphone (-13,28%), συνεχίζει με "τσιμπημένες" συναλλαγές ο Μπουτάρης (-5%), έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Envitec (-19,53%) που ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το ταμπλώ του Χ.Α., οι εξελίξεις στην HSW έφεραν την δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για ΑΝΕΚ (+8,96%) και Attica Group (+6,72%), ενώ στα 2,88 ευρώ άλλαξαν χέρια περισσότερα από 250000 τεμ. στην Κρι Κρι (-2,01%).

Στην περίπτωση της τελευταίας και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, χρειάζεται κατοχύρωση του 3,02 σε πρώτη φάση. Το 2,90 κοντινή και τα 2,80 ευρώ κύρια στήριξη και "stop".

Περίπου ισορροπημένη η τελική εικόνα με 57 ανοδικές μετοχές, έναντι 50 πτωτικών, ενώ για 12 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 6%.

----ΧΠΑ

Με σταθεροποιητικές διαθέσεις και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν οριακή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και αισθητή μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (43.207 συμβόλαια).

Στα 4.374 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.638 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.470, 1.284 για τον Νοέμβριο και 186 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.949) κινήθηκε μεταξύ 1.941 και 1.970,75 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υπερτίμηση 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.707), Εθνική (20.944), MIG (652), Alpha Bank (7.262), Πειραιώς (4.177), ΔΕΗ (314), Viohalco (337), Μυτιληναίο (632), Ελλάκτωρα (106), ΓΕΚ (522), Intralot (130), Lamda Development (184), Motor Oil (102), ΟΠΑΠ (283), ΟΤΕ (477).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 49.392, Eurobank 66.645, Εθνική 133.934, Alpha Bank 39.540, Πειραιώς 13.247.

Έκλεισε μικρή "short" θέση στην Πειραιώς.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                              Name of Issuer                  NSP Position     Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,78%
2017-10-23
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,50%
2017-10-24
 
 
 
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 4.482.593 τεμ., (από 4.249.051 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 47.013.472 τεμ. (48.013.472), Πειραιώς 7.408.352 τεμ. (7.427.439) και Eurobank 9.456.535 τεμ. (9.541.585).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v