Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι τράπεζες και οι προσπάθειες διαφοροποίησης

Στα δεικτοβαρή blue chips εντοπίζεται το ενδιαφέρον των επενδυτών δεδομένης της αδυναμίας των τραπεζών να απεγκλωβιστούν. Ποια είναι τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα για τους βασικούς δείκτες. Οι μετοχές που διαφοροποιούνται.

ΧΑ: Οι τράπεζες και οι προσπάθειες διαφοροποίησης

Δύο συνεδριάσεις μένουν για να ολοκληρωθεί (και) χρηματιστηριακά ο Οκτώβριος, με την φετινή πορεία των διεθνών αγορών και δη της Wall Street να αποτελούν μία θετική -για τους αγοραστές- εξαίρεση στον κανόνα, που θέλει το μήνα να βάφεται... κόκκινος.

Σε νέα υψηλά η Νέα Υόρκη, σε υψηλά η Φρανκφούρτη, αλλά με απώλειες Μαδρίτη (μεγαλύτερες) και Μιλάνο (μικρότερες).

Το ΧΑ στα γνωστά... ρηχά νερά των 740 μονάδων, με εμφανή την διάθεση επενδυτών και traders να διαφοροποιήσουν την εικόνα των μη τραπεζικών από τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, που συνεχίζει να λειτουργεί σαν... φρένο κάθε προσπάθειας ανοδικής διόρθωσης της αγοράς έστω και πέραν των 750/760 μονάδων.

Τουλάχιστον σε αυτή την φάση, με την συνδρομή των ξένων χρηματιστηρίων, τα ισχυρά ξένα χέρια διακρατούν το μεγαλύτερο μέρος που έχουν "χτίσει" μεσο-μακροπρόθεσμα σε εισηγμένες/μετοχές και σε blue chips με αποτέλεσμα η θέση των περισσότερων είτε να συντηρείται σε καλές τιμές είτε να επιχειρεί υψηλότερα.

Ενδεικτική η περίπτωση των Μυτιληναίου -σε υψηλά 9,5 ετών σύμφωνα με τη μέτρηση του Θανάση Σταυρόπουλου, στο σχόλιο της 27ης Οκτωβρίου- και Motor Oil, που συντηρείται κοντά στα υψηλά έτους- ενώ σήμα long διαμορφώνεται εκ νέου για συγκεκριμένες μετοχές.

Από Τετάρτη Νοέμβριος, μήνας που είθισται προς το τέλος του να "κλείνουν" βιβλία οι ξένοι, με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για αυτό το διάστημα. Ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να παραμένει ο... αδύναμος κρίκος του χρηματιστηρίου συμπληρώνοντας (μετά το ανοδικό πρώτο 6μηνο) έναν κύκλο τεσσάρων μηνών συνεχούς διολίσθησης με σωρευτικές απώλειες με συνέπεια ο ΔΤΡ να έχει "γυρίσει" πλέον σε αρνητικό πρόσημο σωρευτικά για το 2017.

Με αφορμή την διαφοροποίηση τραπεζικού - μη τραπεζικού τμήματος της αγοράς (κυρίως της μεγάλης κεφαλαιοποίησης) παράγοντες της αγοράς σημειώνουν, πως εάν η βαρύτητα στάθμισης των τραπεζικών μετοχών ήταν ανάλογη της αποτίμησης/πραγματικής θέσης τους τα επίπεδα των δεικτών θα ήταν υψηλότερα.

Πράγματι για αρκετές εισηγμένες/μετοχές και blue chips οι τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές αντιστοιχούν σε επίπεδα ΓΔ αρκετά υψηλότερα από τα τρέχοντα των 740 μονάδων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν 'γυρίσει' ανοδικά σε τιμές του 2009-2007. Ενα τραπεζοβαρές χρηματιστήριο, όπως παραδοσιακά είναι το ΧΑ ενίοτε δεν είναι αντιπροσωπευτικό της πραγματικής εικόνας των εταιρειών συνακόλουθα των θέσεων που έχουν τα ισχυρά επενδυτικά χέρια.

Είναι ενδεικτικό, πως στην πρώτη 5άδα εισηγμένων με βάση την χρηματιστηριακή αξία τους προηγούνται η... θηριώδης Coca Cola των 10,481 δισ. με δεύτερο τον ΟΤΕ των 5,097 και τρίτο τον ΟΠΑΠ των 3,008 δισ. ενώ έπονται Alpha Bank με 2,577 και Εθνική με 2,405 δισ. Η βαρύτητα στάθμισης των Alpha και Εθνικής είναι σε σημαντικό βαθμό αναντίστοιχη της διαμόρφωσης των δεικτών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την στρεβλή εικόνα που σχηματίζεται συνολικότερα για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Συνεπώς η πραγματική θέση των blue chips είναι ετεροβαρής/μειονεκτεί έναντι των 4 συστημικών τραπεζικών (θυμίζοντας πως ο κλαδικός δείκτης έχει... προσαρμοσθεί ανάλογα για να μη... μηδενίσει). Απαραίτητη αυτή η αναφορά στην θέση παραγόντων της αγοράς από τη στιγμή που υγιείς επιχειρήσεις και όμιλοι δεν "αποτυπώνονται" στον Γενικό Δείκτη ή στον FTSE25.

Kαι μιλώντας για τον FTSE25 από την αρχή του έτους μετρά κέρδη 11,56%, ο ΓΔ 14,85% έναντι απωλειών 12,02% του ΔΤΡ. Επίσης στο ίδιο διάστημα ο FTSEMid Cap έχει σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο κατά 33,64% καθώς συγκεκριμένες "βαριές" μετοχές του δείκτη έχουν καταγράψει θεαματική βελτίωση από την αρχή του έτους.

Για τον FTSE25 οι 1.974-1.978 μονάδες είναι βασική αντίσταση. Ενδεχόμενη κατοχύρωση τους μπορεί να δώσει συνέχιση πέραν των 1.990 και στο καλό σενάριο, με λίγη βοήθεια από τις τράπεζες, την υπέρβαση των 2.000 μονάδων. Κρίσιμη η στήριξη στις 1.938, που καθότι κύρια εάν διασπασθεί θα μπορούσε να βάλει σε περιπέτειες τους αγοραστές φέρνοντας τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση σε δοκιμασία χαμηλότερα. Στις 1.910 και 1.890 είναι διαμορφωμένες σημαντικές τεχνικές περιοχές.

Για αυτό και την Δευτέρα θα φανεί από νωρίς εάν οι πωλητές θα επιτύχουν να πιέσουν χαμηλότερα ή θα δοθεί χώρος και 'ανάσες' στους αγοραστές.

Κλάδος κλειδί ο ΔΤΡ, που όσο κρατάει (αν μη τι άλλο) τις 700+ και όσο διατηρείται σε ανοδικό momentum η Wall Street, και η Φρανκφούρτη, δίνει το περιθώριο στους αγοραστές αν μη τι άλλο να συντηρούν τις θέσεις τους στα blue chips και οσάκις δίνονται ευκαιρίες να ενισχύουν τις τιμές τους υψηλότερα.

Για τον ΓΔ σημαντικές παραμένουν οι 725/730 μονάδες, με alert την απώλεια των 725 που θα ενίσχυε τον κίνδυνο υποχώρησης κάτω και από τις 700 μονάδες. Πολλά θα κριθούν από τη "μάχη" τραπεζικών - blue chips καθώς αρκετά μη τραπεζικά χαρτιά έδωσαν την τελευταία εβδομάδα σήμα long.

Σήμα long (διαμορφωμένο) για τις μετοχές των: Μυτιληναίου, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Fourlis, Τέρνα Ενεργειακή, Sarantis. Σήμα short για τις 4 τραπεζικές αλλά και για FF Group, Lamda Development, Jumbo, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ.

Σε συσσώρευση 3-4 μηνών, με επικείμενη αποσαφήνιση της τάσης οι: ΓΕΚ/Τέρνα, Κρι Κρι.

Στα υπόψη: η αξιολόγηση προχωρά, έστω αργά, αλλά προχωρά, οι τράπεζες εκδίδουν ομολογιακά με σχετική ευκολία προνοώντας για τα stress tests, το spread του 10ετούς δεν δείχνει να ακολουθεί την διόρθωση του ΧΑ (και δη των τραπεζών), τα αποτελέσματα μπορεί να κάνουν την διαφορά (ο ΤΙΤΑΝας ξεκινάει με το 9μηνο του, στις 2 Νοεμβρίου), στις 13 Νοεμβρίου είναι η 6μηνιαία αναδιάρθρωση δεικτών ΜSCI (περιμένοντας να δούμε εάν θα έχουμε εκπλήξεις και εισροές από ξένους επενδυτές) και όπως προαναφέραμε στο τέλος του Νοεμβρίου "κλείνουν βιβλία" οι ξένοι.

Αυτά σε μία συγκυρία που ο Μάριο Ντράγκι εξακολουθεί να χειρίζεται μαεστρικά τα της Ευρώπης έχοντας να διαχειριστεί εκτός όλων των άλλων και την κρίση στην Ισπανία και το "Καταλανικό Ζήτημα".

To διάγραμμα του FT 25

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v