Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα πτώση μετά… τζίρου στο Χρηματιστήριο

Σχεδόν στο 3% οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο που δεν κατάφερε ούτε σήμερα να «σηκώσει κεφάλι». Μετρά απώλειες 14% σε πέντε συνεδριάσεις. Πίεσε τον ΓΔ η πτώση της Coca Cola. Καταγράφεται rotation στις θέσεις επενδυτών σε blue chips.

Νέα πτώση μετά… τζίρου στο Χρηματιστήριο

Το χθεσινό mini "sell off" στον Τραπεζικό κλάδο, έδωσε, σήμερα, την θέση του στο αυξημένο volatility, όμως αυτό δεν απέτρεψε την πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών και το κλείσιμο μία ανάσα από το χαμηλό ημέρας, επιβεβαιώνοντας ότι οι "sellers" και όσοι διατηρούν θέσεις "short" έχουν τον πρώτο και το τελευταίο λόγο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Τραπεζικό δείκτη, είναι το δεύτερο αρνητικότερο ρεκόρ για το τρέχον έτος, με το αρνητικότερο να έχει σημειωθεί από 13/1 έως και 23/1, όταν ο δείκτης συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ξεκινώντας από τις 891,74 και "φρενάροντας" στις 797,05 μονάδες, με αθροιστικές απώλειες 10,62%.

Από την άλλη, μπορεί στην παρούσα φάση οι πτωτικές συνεδριάσεις να είναι λιγότερες, όμως οι αθροιστικές απώλειες για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, φθάνουν στο 14,14% και αυτό έχει την σημασία του.

Επίσης το σημερινό κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη είναι το τρίτο χαμηλότερο για το τρέχον έτος, με τα αμέσως χαμηλότερα να έχουν σημειωθεί στις 9/2 (693,37) και 24/3 (678,63 μονάδες), ενώ, τεχνικά, το τελευταίο "προπύργιο" είναι οι 678 μονάδες και από εκεί και χαμηλότερα καιροφυλακτεί "γκρεμός", καθώς η πτωτική τάση θα ανατροφοδοτηθεί από τα "καθυστερημένα stop loss".

Για να υπάρξει μερική αναστροφή της εικόνας, χρειάζονται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 754 - 760, με πρώτη αντίσταση στις 732 μονάδες.

Και όλα τα παραπάνω σε μία συνεδρίαση που συνοδεύτηκε από τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, έστω και αν η πρώτη ώρα συναλλαγών με 13 εκατ., είχε αφήσει υποσχέσεις για κάτι ακόμα καλύτερο.

Να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης (-2,78%) κινήθηκε μεταξύ 722,92 (+0,87%) και 695,15 μονάδων (-3,01%), η μετοχή της Alpha Bank (-3,82%) μεταξύ 1,58 (+0,64%) και 1,51 ευρώ (-3,82%), της Εθνικής (-1,89%) μεταξύ 0,268 (+1,13%) και 0,259 ευρώ (-2,26%), της Eurobank (-2,38%) μεταξύ 0,64 (+1,59%) και 0,61 ευρώ (-3,17%) και της Πειραιώς (-2,22%) μεταξύ 2,27 (+0,89%) και 2,16 ευρώ (-4%).

Να σημειωθεί ότι η κεφαλαιοποίηση της τελευταίας υποχώρησε χαμηλότερα από το 1 δισ. ευρώ (960,65 εκατ.).

To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

"Η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη με δεδομένη της ουσιαστική επιβάρυνση της τεχνικής εικόνας, που προϊδεάζει, πλέον, για πλαγιοκαθοδική κίνηση. Στις στηρίξεις της περιοχής των 740 μονάδων οι αγοραστές καλούνται να επιδείξουν επαρκή αντανακλαστικά" επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Ο Τραπεζικός δείκτης παραμένει ο 'αδύναμος κρίκος' της Αγοράς και το χθεσινό κλείσιμο αποτελεί το χαμηλότερο 8 μηνών, προμηνύοντας ότι οι πιέσεις είναι μπροστά και για τον Γενικό Δείκτη. Από τέλος Αυγούστου μέχρι και χθες, ο Γενικός Δείκτης έχει μειωθεί κατά 9,33%, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κατά 30,83%, ο DAX έχει αυξηθεί κατά 8,55% και o IBEX της Ισπανίας μειώθηκε μόλις κατά (2,05%) παρόλα τα γνωστά ζητήματα. Επιπλέον, για να ολοκληρωθεί η σύγκριση, στο ίδιο διάστημα ο Euro Stoxx Banks έχει αυξηθεί κατά 1%. Η Αγορά δείχνει ότι είναι αρκετά δύσκολο να αποφύγουμε νέες Τραπεζικές αυξήσεις κεφαλαίου, με μοναδική, ίσως, ελπίδα την άμεση ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης και φυσικά την έναρξη άμεσα όλων των απαραίτητων κινήσεων για την διαχείριση των 'κόκκινων' δανείων. Για τον Νοέμβριο ενδεχομένως να υπάρχουν ελπίδες παραμονής πάνω από την στήριξη των 710 μονάδων, αλλά για τον Δεκέμβριο η προσδοκία στενεύει" τονίζει ο τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το "κλεισίμο" της χθεσινής συνεδρίασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "οι αλλαγές που πρόκειται να έρθουν στον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ τον Μάρτιο του 2019, σε Σύνοδο Κορυφής στη Ρουμανία που έχει προγραμματιστεί από τώρα, αλλά και η λήψη αποφάσεων για το τι ακριβώς θα γίνει με τη λήξη του παρόντος προγράμματος της Ελλάδας, ωθούν υψηλά ιστάμενους Παράγοντες της Κομισιόν να 'φοβούνται' ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ίσως αποφασίσει πρόωρες κάλπες έως και την Άνοιξη του 2018, πιθανώς, δηλαδή, μαζί με την Ιταλία, ώστε να εκμεταλλευθεί πλήρως τη ρητορική που θα ακολουθείται μέχρι τότε για το 'success story' της Ελλάδας και την οριστική έξοδο από τα μνημόνια.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "διάστημα προσαρμογής πέντε ετών θα έχουν οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες για να επιμερίσουν στα εποπτικά τους κεφάλαια τη ζημιά, που θα επέλθει από το γεγονός ότι θα σχηματίζουν, πλέον, προβλέψεις για αναμενόμενες ζημιές πιστωτικού κινδύνου. Οι οριστικές αποφάσεις για το θέμα έχουν ληφθεί, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Όπως είναι γνωστό από την 1η Ιανουαρίου του 2018 τίθεται σε ισχύ το Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9 (IFRS 9), αντικαθιστώντας το IFRS 39. Τράπεζες και Επιχειρήσεις θα πρέπει, πλέον, να σχηματίζουν προβλέψεις απομείωσης πιστωτικού κινδύνου, όχι με βάση συντελεσθείσες, αλλά αναμενόμενες ζημιές. Πρόκειται για κομβικής σημασίας μετάβαση, που θα 'φορτώσει' τις Τράπεζες με νέες προβλέψεις, αυτή τη φορά για τυπικώς ενήμερα δάνεια".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις - απόψεις εγχώριων αναλυτών, ο Τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις, καθώς η απουσία σημαντικού αριθμού αγοραστών, μεσομακροπρόθεσμου ορίζοντα, διατηρεί την Αγορά ευάλωτη στις συνεχιζόμενες Τραπεζικές πιέσεις, ενώ απουσιάζουν και οι σημαντικές ειδήσεις που θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν το σκηνικό, παρά τις "φιλότιμες" προσπάθειες ορισμένων μη Τραπεζικών blue chips.

Αφήνοντας το Τραπεζικό ταμπλώ στα "κόκκινα" πρόσημα και το αυξημένο volatility, δεν είναι λίγες οι μετοχές που αξίζουν αναφοράς από τον μη Τραπεζικό 26αρη.

Είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει στον τίτλο της Folli Follie Group (-5,29%), που συμπλήρωσε και έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, εν μέσω εκτιμήσεων για έξοδο της μετοχής από τους δείκτες MSCI (13/11).

Ο τίτλος έχει υποχωρήσει σε χαμηλά 17 μηνών και παραμένει σε ημερήσιο "short", όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 18,00 ευρώ.

Σε χαμηλό 17 μηνών η μετοχή της FF Group

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Τιτάνα (+0,05%), ενώ είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Το 20,80 - 20,86 είναι κύρια αντίσταση, ενώ κλείσιμο πάνω από το 20,86 μας δίνει ημερήσιο αγοραστικό σήμα. Αν χαθεί το επίπεδο των 20,00 ευρώ, ο τίτλος μπορεί να μας δώσει συνέχιση προς χαμηλότερα επίπεδα.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο, από όλους τους τίτλους του FTSE26, κινήθηκε μόνο ο τίτλος της Jumbo (+2,06%).

Υπενθυμίζεται ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση, η μετοχή είχε κλείσει στο χαμηλό ημέρας με ημερήσιες απώλειες 3,68%. Ο τίτλος παραμένει σε ημερήσιο "short" όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 14,56 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Lamda Development (-2,04% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), καθώς όλο και περισσότερα "σύννεφα" συγκεντρώνονται πάνω από το project του Ελληνικού.

Απόλυτα διαφωτιστικά τα δύο ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια. Σύμφωνα με το πρώτο, "τις δέκα βασικές προϋποθέσεις, με βάση τη συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και Επενδυτικού Σχήματος, που πρέπει να καλυφθούν ώστε να ξεκινήσει η επένδυση στο Ελληνικό, παρουσιάζει σε ενημερωτικό σημείωμα το Επενδυτικό Σχήμα υπό την Lamda Development. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί μόνο μία από τις δέκα προϋποθέσεις και συγκεκριμένα η ψήφιση της σύμβασης από τη Βουλή".

Επίσης, "σε δεύτερο στάδιο και κατά την εκπόνηση των πολεοδομικών μελετών, θα κριθεί το ύψος των κτιρίων στο Ελληνικό μετά την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου με την οποία εγκρίνεται το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Ελληνικό. Στην απόφαση, που δημοσιεύθηκε στη 'Διαύγεια', αναφέρεται πως κρίνεται σκόπιμο να επανεξεταστούν τα ύψη των κτιρίων, αλλά και προστέθηκε ότι το υπέρμετρο ύψος δεν συνάδει με την ύπαρξη αρχαιοτήτων και το ιστορικό αττικό τοπίο".

Η μετοχή της ΛΑΜΔΑ παραμένει σε ημερήσιο "short" όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 6,65 ευρώ, έχει υποχωρήσει σε χαμηλά διμήνου με το χαμηλότερο κλείσιμο στις 25/9 (6,20 ευρώ), ενώ αν χαθεί η ζώνη στήριξης 6,11 - 6,00 ευρώ, η εικόνα θα επιδεινωθεί δραματικά.

Σε χαμηλό διμήνου η μετοχή της Lamda

Στην τελευταία δωδεκάδα συνεδριάσεων, η μετοχή της Μυτιληναίος (+1,75%) έχει να επιδείξει 11 ανοδικές και μόλις μία διορθωτική, κινούμενη σε υψηλά 9,5 ετών και πλέον και σε τιμές Φεβρουαρίου 2008.

Επόμενη αντίσταση στα 9,40 ευρώ, οι πρώτες στηρίξεις στα 9,05 και 8,76 ευρώ, ενώ οι "buyers" δεν έχουν κανένα λόγο ανησυχίας όσο ο τίτλος διατηρείται υψηλότερα των 8,20 ευρώ.

Διατηρεί την επαφή της με τα υψηλά τρέχοντος έτους που είναι και υψηλά 7ετιας και πλέον η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,47%), ενώ μπροστά της έχει την δύσκολη ζώνη των 4,42 - 4,50 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 4,16 ευρώ, "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 3,84 ευρώ.

Αντέδρασε μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο ΟΠΑΠ (+1,68%) που παραμένει σε ημερήσιο "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 8,82 ευρώ, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 9,77 και στο ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τουλάχιστον όσον αφορά τους θετικούς πρωταγωνιστές ημέρας.

Επιμένουν οι "διακριτικοί" αγοραστές στην Mermeren (+1,20%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Κτήμα Λαζαρίδη (+10%), ενώ αποτέλεσμα "ανοιχτών", κατά κύριο λόγο, αγορών, ήταν το σημερινό +13,93% για την Revoil.

Συνεχώς επιδεινούμενη η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών. Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, μόνο με την ανακατάληψη των 756 μονάδων, μπορεί να μιλάμε για μερική αποκατάσταση της εικόνας, ενώ ενδιαμέσως υπάρχουν οι 747 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Τελευταία στήριξη στις 739 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το 1982 είναι κοντινή αντίσταση με το 2000 να έχει γίνει κύρια ενώ το "stop" μας, πλέον, στο "Intraday short" είναι στο 2016.

Χάθηκε η στήριξη και στις 1953 μονάδες, ενώ κλείσιμο χαμηλότερα των 1940 μονάδων αφήνει στο "έλεος" του "Νόμου της βαρύτητας" τον εν λόγω δείκτη.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά συνεχίζει να 'ασθενεί' τη στιγμή που οι ξένοι δείκτες κάνουν 'πάρτι' και έχει αυτονομηθεί σε ένα δικό της, 'παράλληλο και σκοτεινό σύμπαν', τη στιγμή μάλιστα που η τιμή του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, με την απόδοσή του να βρίσκεται κοντά στο 5% για πρώτη φορά μετά από το 2009" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Πόσο κρίμα που η Τραπεζοκεντρικότητα του Χ.Α. (έστω ψυχολογική και όχι τόσο βασιζόμενη, πια, σε αγοραίες αποτιμήσεις) λειτουργεί σα "βαρίδι" σε μία τόσο καταπονημένη Αγορά.

Είναι ανάγκη, μέσα από καινοτόμες και εξωστρεφείς επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και περεταίρω βελτίωση των θεμελιωδών τους, να "βγουν μπροστά" νέοι κλάδοι της Ελληνικής Οικονομίας, οι οποίοι θα μπορέσουν να κερδίσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, για όσο καιρό τουλάχιστον ο τομέας παροχής Τραπεζικών Υπηρεσιών δε θα μπορεί να "σύρει το κάρο" του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Ο Γενικός Δείκτης απέδειξε ότι ακόμη και σε αυτή τη φάση του έντονα ψυχολογικού trading και των χαμηλών τζίρων, "κοιτάει" την τεχνική ανάλυση, καθώς απέτυχε να υπερκεράσει τη διαγραμματική αντίσταση των 770 μονάδων, χάνοντας παράλληλα μία μοναδική ευκαιρία να εκτοξευτεί από το ανοδικό "W" και τη ζώνη 730 - 770 μονάδων.

Η ανώμαλη χθεσινή προσγείωση του Δείκτη στο διαγραμματικό σημείο που βρίσκεται ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών, συνέτριψε στην πράξη τις όποιες προσδοκίες "ολικής επαναφοράς" της Αγοράς στα προ διμήνου επίπεδά της.

Πλέον, η "προστασία" των 725 μονάδων αποτελεί το "non plus ultra"* για όσους αισιοδοξούν ότι θα υπάρξουν "καλύτερες ημέρες" μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Φιλολογικά και μόνον τα ερωτήματα του τι θα συνέβαινε στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά αν οι Κεντρικές Τράπεζες είχαν, ήδη, αποσύρει τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, ή αν η Χώρα είχε εκμεταλλευτεί την τελευταία οκταετία για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινής γνώμης και κατά συνέπεια των επενδυτών που θα βάλουν το χρήμα και θα αυξήσουν την κεφαλαιοποίηση και τη ρευστότητα της Λεωφόρου Αθηνών.

"Μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας αφήνει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει ο ασθμαίνων ΓΔ στο κλασικό 'end of year rally' των Διεθνών Χρηματιστηρίων, με τους πιο θαρραλέους να προβλέπουν δυνατό 'ντεμαράζ πριν το νήμα', ώστε να περιοριστούν οι υποαποδόσεις επιλεγμένων εγχώριων τίτλων σε σχέση με τους κλαδικούς ανταγωνιστές τους από το υπόλοιπο της Ευρωζώνης" αναφέρει ο κ. Στεριώτης (Nuntius Sec.).

* Σχετίζεται άμεσα με το μύθο των Ηράκλειων Στηλών, τις οποίες, σύμφωνα, με την Ελληνική Μυθολογία κατασκεύασε ο Ηρακλής, κοντά στα Στενά του Γιβραλτάρ, οριοθετώντας το τέλος του γνωστού Κόσμου. Σύμφωνα με το μύθο οι πύλες έφεραν την προειδοποίηση "Nec plus ultra" (επίσης "Non plus ultra", "τίποτα παρά πέρα"), ώστε να αποτρέψουν τους ναυτικούς και τους εξερευνητές να προχωρούν παρά πέρα.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Κορεάτη Kospi (+0,27%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Sensex 30 (-0,46%).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, ενώ με μικρές απώλειες κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Κέρδη για τον Χρυσό, υποχωρούν χαμηλότερα Ευρώ και Πετρέλαιο.

Μένοντας στον "Μαύρο Χρυσό", "οι Αμερικανοί Παραγωγοί Σχιστολιθικού Πετρελαίου που έχουν ταρακουνήσει την Αγορά Ενέργειας θα επωφεληθούν από ένα μεγάλο μέρος της ανάπτυξης της ζήτησης τα επόμενα χρόνια", εκτιμά σε έκθεση του ο ΟΠΕΚ.

Προβλέπει ωστόσο, πως μετά από χρόνια αύξησης της Αμερικάνικης παραγωγής και διατήρησης της παραγωγής του ΟΠΕΚ σε σταθερά επίπεδα, οι ισορροπίες θα αντιστραφούν και πάλι.

Η πρόβλεψη του Πετρελαϊκού Καρτέλ δείχνει πως αναμένει ότι η μάχη με τους Αμερικανούς Παραγωγούς για το μερίδιο Αγοράς θα κρατήσει για αρκετά χρόνια ακόμα.

Στην έκθεση του ο ΟΠΕΚ αναφέρει πως τα επόμενα τέσσερα χρόνια η παραγωγή Σχιστολιθικού Πετρελαίου θα αυξηθεί ταχύτερα από ότι αναμενόταν, φτάνοντας τα 7,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2021. Αυτό είναι περίπου 56% υψηλότερα από ότι προέβλεπε την προηγούμενη χρονιά.

Εν τω μεταξύ, ο OΠΕΚ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις του για την ζήτηση Αργού σε σχέση με πέρυσι, κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο ΟΠΕΚ βλέπει, πλέον, τη ζήτηση να αγγίζει τα 102,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2022, από τα 95,4 εκατ. που βρισκόταν το 2016.

Ξεκινώντας από την Ασία, ετήσια αύξηση 15,9% κατέγραψε ο όγκος του Εξωτερικού Εμπορίου της Κίνας, στα 22,52 τρισ. γουάν ($3,39 τρισ.) κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2017, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 11,7% στα 12,41 τρισ. γουάν, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 21,5% στα 10,11 τρισ. γουάν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων της Κίνας.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Νομική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι "το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα αναγκάζει τις Τράπεζες να βάζουν στην άκρη περισσότερα χρήματα για τα νέα 'κόκκινα' δάνεια πηγαίνει πέρα από τη δικαιοδοσία της".

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η Αμερικάνικη Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΙΑ), τα αποθέματα Αργού αυξήθηκαν κατά 2,2 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 3 Νοεμβρίου.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι τα αποθέματα Αργού θα υποχωρήσουν κατά 2,8 εκατ. βαρέλια.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 875 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,80%, από 1,85% την αμέσως προηγούμενη δημοπρασία της 11ης Οκτωβρίου.

"Ισχυρά έσοδα αναμένεται να ανακοινώσει ο ΟΠΑΠ το Q3 λόγω και της εκκίνησης των VLTs και των virtual games", σημειώνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της για τη μετοχή, για την οποία δίνει τιμή - στόχο στα 10,7 ευρώ και σύσταση "buy", ενώ διατηρεί τη μετοχή στις κορυφαίες επιλογές της.

Η χρηματιστηριακή αναμένει ότι τα ακαθάριστα έσοδα από το gaming θα αυξηθούν 7,3% σε ετήσια βάση, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 73 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 17%.

"Εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, ο ΟΠΑΠ θα μπορεί να πετύχει EBITDA άνω των 300 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης. Ο ΟΠΑΠ αποτελεί μοναδική επενδυτική περίπτωση, καθώς προσφέρει έναν ελκυστικό συνδυασμό αύξησης κερδών και προοπτικής ισχυρών επιστροφών κεφαλαίων. Με επαναλαμβανόμενη μερισματική απόδοση 9 - 10% τα επόμενα χρόνια, οι συνολικές αποδόσεις για τους μετόχους μπορούν να φτάσουν το 40% ως το 2019, εάν ο ΟΠΑΠ μοχλεύσει περαιτέρω τον ισολογισμό του" σημειώνει.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, αλλά γρήγορα υποχώρησε προς το χαμηλό ημέρας των 741,69 μονάδων (-0,90%). Πρωτοβουλίες των αγοραστών τον επανέφεραν σε θετικό πρόσημο, με υψηλό ημέρας τις 752,47 μονάδες (+0,54%), για να ακολουθήσουν συνεχείς εναλλαγές προσήμων. Στις 17.00 βρέθηκε στις 743,4 (-0,67%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 741,98 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,86%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 56,1 εκατ., από τα οποία τα 4,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΑΛΦΑ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ), ενώ ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απέσπασαν το 36% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και όπως προαναφέρθηκε, μόνο η Jumbo δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Σαράντης και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Lamda Development, Fourlis, ΕΕΕ και ΑΔΜΗΕ.

Περίπου ισορροπημένη η τελική εικόνα με 42 ανοδικές μετοχές, έναντι 48 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%, όλοι με ελάχιστες συναλλαγές.

-----ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ η μεταβλητότητα και οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (81.500 συμβόλαια).

Στα 4.668 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.207 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.917, 3.329 για τον Νοέμβριο και 588 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.951,5) κινήθηκε μεταξύ 1.942,5 και 1.978,5 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες έκλεισε με υποτίμηση 0,35%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (15.432), Εθνική (42.709), MIG (224), Alpha Bank (14.717), Πειραιώς (5.163), ΔΕΗ (541), Viohalco (459), Μυτιληναίο (499), ΟΤΕ (443), ΓΕΚ (221), Cenergy (145), Ελλάκτωρα (128), Folli Follie Group (158), ΟΠΑΠ (128).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 54.955, Eurobank 74.726, Εθνική 164.626, Alpha Bank 46.863, Μυτιληναίο 10.533, Viohalco 10.152 και Πειραιώς 16.863.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                              Name of Issuer               NSP Position    Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,69%
2017-10-27
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,50%
2017-10-24
Marshall Wace LLP
ALPHA BANK A.E.
0,50%
2017-11-01

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 6.745.163 τεμ., (από 6.459.594 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 66.899.339 τεμ. (61.191.736), Πειραιώς 7.185.648 τεμ. (7.150.648) και Eurobank 9.423.905 τεμ. (8.837.905).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v