Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Χτίζει» απόσταση από τις 700 μονάδες

Με συντονισμένη ανοδική κίνηση τραπεζών και blue chips και εντεινόμενες συναλλαγές, η άνοδος της αγοράς. Ξεχωρίζουν Coca Cola, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, αλλά και ΕΧΑΕ, Σαράντης, Jumbo. «Ανάσες» μετά τη λήξη της σειράς Νοεμβρίου στα Παράγωγα.

ΧΑ: «Χτίζει» απόσταση από τις 700 μονάδες

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε οριακά χαμηλότερο «άνοιγμα» παραπέμπουν τα futures στη Wall Street, με ενδιαφέρουσες κινήσεις των traders ολοκληρώνεται η λήξη της σειράς Νοεμβρίου στο ΧΑ.

Ενθαρρυντική για τους long traders η βραχυπρόθεσμη εικόνα της αγοράς, καθώς στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη αναπτύσσονται αγοραστές, ξεκινώντας από τον τραπεζικό κλάδο και εκτείνοντας στο (σχεδόν) σύνολο των blue chips.

Κίνηση, που μετά τις 14:15 εξελίσσεται μα αυξανόμενες συναλλαγές/τζίρους τόσο στην υποκείμενη όσο και στην αγορά Παραγώγων, με μεγάλο αριθμό Συμβολαίων στις τραπεζικές μετοχές και οδηγό την Εθνική.

Κινητικότητα, που μέχρι νωρίτερα (*) αποτυπωνόταν στις αυξημένες συναλλαγές, στην ταχύτερη ροή πράξεων, στη συνολικότερη βελτίωση της εικόνας των blue chips. Τζίρος και συναλλαγές, που από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται πως μπορεί να ξεπεράσουν τα χθεσινά μεγέθη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κατ' αρχάς βραχυπρόθεσμα.

Ωστόσο δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης στη Γερμανία, στην οποία αναφερόμαστε συνεχώς το τελευταίο διάστημα, θα πρέπει να συνεκτιμώνται και τα αρνητικά ενδεχόμενα, στην περίπτωση που το Σαββατοκύριακο «ναυαγήσουν» οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης. Δεδομένου ότι πολύ υψηλά στην ατζέντα των συνομιλητών είναι το μεταναστευτικό, η εκτίμηση για τον DAX ενέχει σημαντικό ρίσκο.

Οπότε επικεντρωνόμαστε στα της σημερινής συνεδρίασης, στην ελαφρώς βελτιωμένη εικόνα που διαμορφώνεται μετά τη λήξη στο ΧΠΑ και την προσπάθεια των αγοραστών να βγουν λίγο υψηλότερα, από τράπεζες μέχρι blue chips.

Εως τις 707,47 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, έως τις 1.850,50 ο FTSE25, έως τις 627,85 ο Δείκτης Τραπεζών. Με το 50% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο είναι εμφανής η επικέντρωση των βραχυπρόθεσμων παικτών στις συστημικές τραπεζικές μετοχές που έχουν υπερπιεσθεί τόσο, σε σημείο πλήρους υποτίμησης.

Σημειώναμε νωρίτερα στον Εκηβόλο πως βάσει της χθεσινής τιμής κλεισίματος, η συνολική αποτίμηση και των 4 στα 6,2 δισ. ήταν περισσότερο από το μισό χαμηλότερη των κεφαλαίων που αντλήθηκαν με την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση. Από τις 604 προς τις 620 μονάδες η προσπάθεια αντίδρασης του ΔΤΡ, θυμίζοντας πως μόνο με την υπέρβαση των (τουλάχιστον) 700 μονάδων ο ΔΤΡ αποκτά και πάλι περιθώρια αναστροφής τάσης.

Αναλυτικότερα στην οδηγό-μετοχή της Εθνικής συναλλαγές πραγματοποιούνται έως το 0,229 ευρώ, ενώ στο ΧΠΑ είχαν γίνει 36.897 ΣΜΕ επί της μετοχής. Αυξημένος αριθμός ΣΜΕ και στις άλλες 3 μετοχές, με ενδεικτικά τα 5.964 στη μετοχή της Alpha Bank.

Πέραν του τραπεζικού κλάδου, όπως αναφέραμε και νωρίτερα, ενθαρρυντική ένδειξη αποτελεί η κινητικότητα σε blue chips, η ενεργοποίηση long σε δεικτοβαρείς μετοχές-κλειδιά. Στα 27,59 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, με αυξημένο τζίρο που παραπέμπει σε επανείσοδο long μετά την τελευταία σημαντική υποχώρηση της τιμής. Σημαντικό για την τάση, εάν όντως για τη μετοχή της Coca Cola ολοκληρώθηκε η υποχώρηση στα τελευταία χαμηλά και δη στο «διπλό» των 27,18 ευρώ. Δεδομένης της βαρύτητας της μετοχής, το ενδεχόμενο ανοδικής αναστροφής είναι σημαντικό για τη συνέχεια.

Νέες σημαντικές αγορές στις μετοχές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, που καθότι γίνονται σε ανοδική κίνηση των μετοχών ενισχύουν το σενάριο της ανοδικής διόρθωσής τους, με τον βαθμό που επηρεάζουν ανάλογα τη στάθμιση των δεικτών. Ενδεικτικό το ότι σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ έχουν γίνει μέχρι πριν λίγο τζίροι σχεδόν 9 εκατ. ευρώ (σε σύνολο 37 εκατ.). Σημειωτέον πως πολύ υψηλές συναλλαγές γίνονται καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας στη μετοχή του ΟΠΑΠ, ένδειξη πως ισχυρά χέρια «βλέπουν» καλύτερες τιμές για τη συνέχεια.

Κοντά στους ΟΤΕ και ΟΠΑΠ ακολουθεί η ΔΕΗ, ενώ νωρίτερα σε θετικό πρόσημο πέρασε και ο ΑΔΜΗΕ με συναλλαγές στο 1,75 ευρώ.

Ενεργότερη η συμμετοχή των long μετά τις 14:30-14:45, με αποτέλεσμα να είναι σε θετικό πρόσημο το σύνολο των μετοχών του... 26άρη, εκτός του Μυτιληναίου που υποχωρεί λίγο (0,44% στα 9,11 ευρώ).

Κινήσεις των long στα δεικτοβαρή χαρτιά των Motor Oil, Jumbo, TITAN, FF Group, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α., με τον... αέρα της λήξης της σειράς Νοεμβρίου στα Παράγωγα να δίνει «ανάσες» στην καταταλαιπωρημένη αγορά.

(*) στις 14:50 ο τζίρος ξεπερνούσε τα 37 εκατ. ευρώ. Ο ΓΔ αντιδρούσε 1,15%, ο ΔΤΡ 1,84% και ο FTSE25 1,23%.

Από τις 49 μετοχές με άνοδο (42 με υποχώρηση) ξεχώριζε το 20% της Ελτράκ, καθώς η διοίκηση της εταιρείας σχεδιάζει να προτείνει στην έκτακτη γ.σ. της 6ης Δεκεμβρίου μέρισμα/επιστροφή κεφαλαίου που αντιστοιχεί στο 45% της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής. Καλή εικόνα και για τις μετοχές των Foodlink, MIG κ.λπ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v