Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεδρίαση με τζόκερ από το Βερολίνο

Μικρή πτώση στο ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη. Πρώτη αποτίμηση των εξελίξεων στη Γερμανία και των πιθανών επιπλοκών. Ζητούμενο να συνεχιστεί η ανοδική αντίδραση της Παρασκευής. «Κλειδί» η στάση των επενδυτών απέναντι στις τράπεζες.

ΧΑ: Συνεδρίαση με τζόκερ από το Βερολίνο
«Ναυάγησαν» οι διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο, σε αχαρτογράφητα νερά η Γερμανία. Τα μεσάνυχτα το FDP αποχώρησε από τις συζητήσεις, «κρατά την αναπνοή» της η Ευρώπη. 

Επί της ουσίας, όπως εδώ και μέρες εφιστά την προσοχή το Euro2day, η Γερμανία εισέρχεται σε μία περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, ενώ ακόμη και παραδοσιακά ΜΜΕ της χώρας εμφανίζονται αβέβαια, καθώς στην χώρα γράφεται, κυριολεκτικά, πολιτική ιστορία.

Και ο νοών νοείτω... καθώς οι επιλογές είναι λιγοστές και μόνο θεωρητικά έχουν εξεταστεί στο Βερολίνο. 

Το πιθανότερο είναι ότι ήδη το «ευρω-ιερατείο» (*), οι Βρυξέλλες, ασκούν ασφυκτική πίεση σε Martin Schulz και SPD, με μόνο σίγουρο πως τα επόμενα 24ωρα και οι ευρωπαϊκές αγορές θα «κρατούν την ανάσα» τους.  

Με αυτό το πολύ ουσιώδες δεδομένο, οι ευρωπαϊκές αγορές, η Φρανκφούρτη, καλούνται να διαχειριστούν την κατάσταση, την ώρα που συναγερμός έχει σημάνει και στην ΕΚΤ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια. Και να συμπληρώσω με την εκτίμησή μου ότι πλέον θα πρέπει να συνεκτιμάται περισσότερο η «ιταλική παράμετρος» (σ.σ. εκλογές την άνοιξη, δεν έχει οριστικοποιηθεί ημερομηνία). 

Απαραίτητος, θαρρώ, ο πρόλογος καθώς και οι αγορές ξημερώθηκαν με νέα δεδομένα και αστάθμητες παραμέτρους που προφανώς θα αφήσουν το αποτύπωμά τους, τουλάχιστον σήμερα-αύριο. 

Χαμηλότερα των 13.000 την Παρασκευή ο DAX, σε κλίση σε εβδομαδιαία μέτρηση αλλά ακόμη ανοδικά σε μηνιαία, όμως...

Σε αυτό το περιβάλλον, η σημερινή συνεδρίαση αποκτά εκ των πραγμάτων άλλο ενδιαφέρον, διαφορετικό από αυτό που είχε μετά την ενθαρρυντική προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης που επιχειρήθηκε και απέδωσε την Παρασκευή. Γενικός Δείκτης στις 712,46 μονάδες, Δείκτης Τραπεζών στις 641,43 και FTSE25 στις 1.863,87 μονάδες. 

Στον Εκηβόλο της Πέμπτης, με αφορμή τη «μέτρηση» του Ηλία Ζαχαράκη, σημειώναμε πως «αλλάζουν όλα, εάν χαθούν οι 725 μονάδες», συνεπώς όσο ο ΓΔ παραμένει χαμηλότερα της συγκεκριμένης κρίσιμης περιοχής, οι ενδείξεις μας είναι short και μόνο με την επανάκτησή τους, την υπέρβασή τους θα έχει νόημα και συνέχεια η προσπάθεια της Παρασκευής. 

Οπως σημειωνόταν στο σχόλιο της Κυριακής, ζητούμενο για σήμερα -κατ' αρχάςν και βλέπουμε- η επιβεβαίωση, διασφάλιση των «χαμηλών» της Παρασκευής, κάτι που θα εξαρτηθεί από την αντίδραση των αγορών, από τη στάση των traders στις εξελίξεις στη Γερμανία. Μένει να δούμε εάν και ποια θα μπορούσε να είναι η... απάντηση της Wall Street, προεξοφλώντας πως ειδικά για σήμερα η μεταβλητότητα θα είναι κυρίαρχη και καταλυτική στις intraday κινήσεις των traders. 

Οι αρνητικές ενδείξεις για τις τράπεζες, που καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα στην Ευρώπη, μένει να φανεί εάν σήμερα θα επανέλθουν και εάν ναι, σε ποιο βαθμό. Eνδεικτικά η μετοχή της Deutsche Bank στα 16,225 την Παρασκευή, με χαμηλό τα 16,05, της Commerzbank στα 12,120 με χαμηλό ημέρας την Παρασκευή τα 12,04 ευρώ. Στο μείον από νωρίς το πρωί σήμερα το future του Stoxx 50 (θυμίζοντας πως οι 10 είναι γερμανικές μετοχές: Deutsche Bank, Deutsche Post, Munich Re, για να περιοριστώ στον ευρύτερο κλάδο...). Συνεπώς η προσοχή κατ' αρχάς στον τραπεζικό κλάδο, συνακόλουθα στα καθ' ημάς, με τον ΔΤΡ στις 641,43 και εύρος διακύμανσης την Παρασκευή μεταξύ 655,09-604,79 μονάδες. Ειδικότερα στα καθ' ημάς, το τελευταίο που «χρειαζόταν» ο κλάδος είναι τα νεότερα με τον διοικητή της ΤτΕ

Κλάδος- κλειδί για το ΧΑ ο τραπεζικός, με την «ανάσα» της Παρασκευής να δίνει «αέρα» στους αγοραστές να επανακάμψουν μετά τη σημαντική ταλαιπωρία των τελευταίων δύο εβδομάδων και να ανακτήσουν μέρος του χαμένου εδάφους. 

Οι αυξημένες συναλλαγές και τζίρος ήταν ενθαρρυντική ένδειξη, καθώς σημαντικό μερίδιο αφορούσε σε τοποθετήσεις ισχυρών χεριών σε μετοχές λ.χ. των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, αλλά και επανατοποθετήσεις μετά την υποχώρηση σε τίτλους όπως ενδεικτικά της Coca Cola. 

Στα δεικτοβαρή χαρτιά θα κριθεί η «μάχη», θα κερδηθεί ή χαθεί η τάση, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να μας έχει δώσει καθαρή εικόνα του τραπεζικού κλάδου.   

Στα στατιστικά μας, ο ΓΔ παραμένει με κέρδη 10,69% από την αρχή του έτους, ο FTSE25 με 7,07%, σε αντίθεση με τον ΔΤΡ που μετρά απώλειες 23,45% την ίδια περίοδο. Να σημειωθεί πως ο FTSEMid Cap έχει κέρδη 29,25% από την αρχή του έτους. 

Συνεκτιμάται το ότι πλησιάζει το «κλείσιμο των βιβλίων» και φαίνεται -ακόμη- να είναι μία καλή χρονιά για τις αγορές. Βραχυπρόθεσμα, με ορίζοντα το τέλος του μηνός κατ' αρχάς, ζητούμενο εάν ο ΓΔ θα διαμορφωθεί σε κλείσιμο πάνω από τις 725 μονάδες και για τον ΔΤΡ δεν σημειωθεί νέο χαμηλό. 

(*) όπως χαρακτηριστικά θα έλεγε ο Σταύρος Λυγερός... έχοντας 1.000% δίκιο. Για τη Γερμανία και η προσέγγιση των FT: Ηγεμόνας ή... νάνος; Η Γερμανία στην εποχή Μακρόν και βεβαίως ο... αφορισμός του «μάγου της διπλωματίας» Henry Kissinger, «πολύ μεγάλη για την Ευρώπη αλλά... μικρή για τον κόσμο», κάτι που καλό θα ήταν να μην ξεχνούν ούτε οι Γερμανοί ούτε οι εταίροι τους.     

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v