Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε ποιες μετοχές ποντάρουν οι αγοραστές

Ζητούμενο η συνέχεια στην αντίδραση της αγοράς από τα τελευταία χαμηλά. Τα κέρδη της Παρασκευής, το χαμένο έδαφος για τις τράπεζες και σε ποια επίπεδα ενεργοποιείται ξανά το ανοδικό σενάριο. Καταλύτης το παζάρι για κυβέρνηση στο Βερολίνο.

ΧΑ: Σε ποιες μετοχές ποντάρουν οι αγοραστές

Εβδομάδα και αυτή, η τελευταία. Με αντίδραση της αγοράς από το "οχυρό" των 700 μονάδων και μετά από αδιάλειπτη διόρθωση δύο εβδομάδων, διάστημα όπου εξαερώθηκαν πάνω από 2,1 δισ. ευρώ σε χρηματιστηριακή αξία.

Η θεαματική αναλαμπή της Παρασκευής, καθώς συντελέστηκε με αυξημένες συναλλαγές/τζίρους, παράλληλα με την λήξη της σειράς Νοεμβρίου στο ΧΠΑ, αν μη τι άλλο δίνει έναν...αέρα στους long για συνέχιση της προσπάθειας. Από το τι θα εξαρτηθεί η επόμενη ημέρα, προσεγγίζοντας κυρίως βραχυπρόθεσμα την αγορά (με ορίζοντας μίας εβδομάδος), θα επιχειρήσουμε να το αναλύσουμε στη συνέχεια του κειμένου.

Κατ΄ αρχήν εκ των ων ου άνευ προυπόθεση η συντήρηση του κλίματος στα ξένα χρηματιστήρια, παραπέμποντας στις απώλειες που είχαν την Παρασκευή ο μεν S&P 500 στις 2.578 μονάδες (μείον 0,26%), ο δε DAX στις 12.993 (μείον 0,41%). Εκ προοιμίου γνωστό στους traders, πως εδώ και 2-3 εβδομάδες η τάση σε Wall Street και Φρανκφούρτη έχει αρχίσει να κλίνει ελαφρώς (αρνητική σε εβδομαδιαίο αλλά- ακόμη- θετική σε μηνιαίο) με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το διάστημα, που μένει για να 'κλείσει' ο Νοέμβριος.

Ωστόσο ειδικότερα για την Φρανκφούρτη η στάση των traders εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές εξελίξεις και από το αν θα διαφανεί πως το Βερολίνο θα μπορούσε να έχει κυβέρνηση έστω μέχρι τα...Φώτα. Από αυτή την άποψη οι εξελίξεις σήμερα Κυριακή, η συνεδρίαση της Δευτέρας διαμορφώνουν βραχυπρόθεσμη τάση.

Σε αυτό το περιβάλλον στο ΧΑ κατ΄ αρχήν ζητούμενο είναι η ανάσχεση των πωλήσεων από την πλευρά (κυρίως) αμερικανικών funds αλλά και άλλων hedge funds που και για λόγους "κλεισίματος βιβλίων" οδήγησαν το χρηματιστήριο σε σημαντικές απώλειες και τον τραπεζικό κλάδο σε...βύθιση.

Οι χαμηλές τιμές της Πέμπτης- Παρασκευής είναι κατ΄αρχήν (και μένει να επιβεβαιωθούν την Δευτέρα- Τρίτη) οι στηρίξεις για τους traders, με τις 700 μονάδες για τον ΓΔ, με τις 1.830 για τον FTSE25 και με τις 605 για τον ΔΤΡ.

Οι υψηλές τιμές της Παρασκευής οι πρώτες αντιστάσεις/σημεία αναφοράς για τους αγοραστές της τελευταίας ημέρας και όσους άνοιξαν long θέσεις στο ΧΠΑ, με το κλείσιμο της σειράς Νοεμβρίου. Πρακτικά στις 715, στις 1.870 και στις 655 μονάδες τα αντίστοιχα σημεία που θα πρέπει να κερδηθούν την Δευτέρα.

Πιο συγκεκριμένα για τον ΓΔ ζητούμενο είναι ένα μηνιαίο κλείσιμο πάνω από τις 725 μονάδες (δες διάγραμμα) και στο θετικό σενάριο υψηλότερα των 742 μονάδων, καθώς έτσι αρχίζει να επανεργοποιείται η long τάση (με σημείο αναφοράς στις 750/755 μονάδες).

Για να υλοποιηθεί το θετικό σενάριο, και να απομακρυνθεί και άλλο ο ΓΔ από το "οχυρό" των 700 μονάδων απαιτείται συνέχιση της ανοδικής διόρθωσης των τραπεζών, με ελάχιστο ζητούμενο την επαναφορά προς τις 680 (με προοπτική προς τις 700 μονάδες) στο πλαίσιο ενός retest της τελευταίας μεγάλης υποχώρησης.

Θυμίζω, ο ΔΤΡ 'μέτρησε' απώλειες 7,18% σε εβδομαδιαίο και σωρευτικά 22,25% σε μηνιαίο, συνεπώς υπάρχει χαμένο έδαφος να καλυφθεί (στη λογική της επανάκτησης του 1/3 των απωλειών).

Στα περίπου 34 εκατ. ευρώ ο τζίρος στον τραπεζικό κλάδο, την Παρασκευή. Με 14,1 εκατ. στην Εθνική και άλλα 12,9 εκατ. στην Alpha Bank αλλά και με μεγάλες θέσεις στο ΧΠΑ. Στα 10.212 τα ΣΜΕ της Alpha Bank, στα 59.489 (!) τα ΣΜΕ της Εθνικής με το συγκεκριμένο δίδυμο να οδηγεί τον κλάδο και εν πολλοίς την αγορά.

Οδηγός η μετοχή της Εθνικής, σημειώναμε νωρίς την Παρασκευή (στον Εκηβόλο) θεωρώντας ότι ο ενδεχόμενος σχηματισμός βάσης στα 0,25 ευρώ θα άνοιγε τον δρόμο για τον κλάδο.

Με βάση την εικόνα της Παρασκευής (από τις 14.15΄- 14.30΄ και μετά στην υποκείμενη αγορά και στα Παράγωγα) η Εθνική "δείχνει" να περνάει τα 0,25 ευρώ (στα 0,277$ με αντίδραση 7,65% το GREK στην Wall Street). Εάν επιβεβαιωθεί ηβραχυπρόθεσμη τεχνικότητα για τη μετοχή της ΕΤΕ τότε θα ακολουθήσουν και οι άλλες τρεις.

Ο τραπεζικός κλάδος, είναι η πρώτη παράμετρος για την επίτευξη του θετικού σεναρίου. Η δεύτερη αφορά στην στάση των ισχυρών ξένων χεριών στις εισηγμένες/μετοχές των blue chips που στο διάστημα των τελευταίων δύο εβδομάδων δοκιμάσθηκαν λιγότερο ή περισσότερο.

Εκ του αποτελέσματος φάνηκε, πως την τελευταία εβδομάδα μετοχή-σηματωρός για τους long ήταν ο ΟΠΑΠ, με την θεαματική παράσταση της Τρίτης -Τετάρτης (άνοδος από τα 9,50 στα 10,10 ευρώ) με πρωτοφανείς συναλλαγές/τζίρους και πακέτα. Εμφατική contrarian κίνηση όταν...σφυροκοπούνταν οι τράπεζες, γεγονός που μας ενίσχυσε την εκτίμηση ότι τα ισχυρά χέρια που τοποθετούνταν μανιωδώς στον ΟΠΑΠ δεν το έκαναν για να χάσουν. Η συνέχεια δικαίωσε όσους είδαν τον ΟΠΑΠ ως σηματωρό, για να ακολουθήσει και ο ΟΤΕ.

Η ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών τριμήνου προφανώς συνέβαλε σε κάποιον βαθμό στην στάση των ισχυρών χεριών ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το ότι την τελευταία εβδομάδα έγινε αλλαγή σημαντικών θέσεων μεταξύ των funds, με αρκετά hedge funds να αποχωρούν και άλλα πιο μεσοπρόθεσμα να λαβαίνουν θέσεις από τα χαμηλά της αγοράς.

Βάσει της εβδομαδιαίας εικόνας των 21 μη τραπεζικών μετοχών του δείκτη οι αγοραστές έχουν και πάλι λόγους να αισιοδοξούν, καθώς με το κλείσιμο της Παρασκευής δημιουργούνται προυποθέσεις αναστροφής για τίτλους που πιέστηκαν σε διάστημα εβδομάδος και με ενδεχόμενη βελτίωση του κλίματος θα επιχειρηθεί να ανακτήσουν μικρότερο ή μεγαλύτερο μέρος του χαμένου εδάφους.

Κατ΄ αρχήν σε εβδομαδιαία μέτρηση 5 μετοχές έχουν διαμορφωμένη long τάση: ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Sarantis, Fourlis, FF Group.

Για μία ομάδα μετοχών η Παρασκευή έδειξε πως επέστρεψαν ισχυρά χέρια ως αγοραστές: ΕΧΑΕ, ΤΙΤΑΝ, Jumbo, για άλλες έγινε "σκούπισμα" από τα χαμηλά: Μυτιληναίος, Motor Oil και σε Lamda Development, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Coca Cola η επαναφορά θα έχει συνέχεια.

Συνεπώς έχει διαμορφωθεί μία ομάδα ισχυρών/δεικτοβαρών μετοχών, που υπό προυποθέσεις και με την συνδρομή των τραπεζικών θα μπορούσε να δώσει συνέχιση στην προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης της Παρασκευής.

Διεθνείς αγορές αλλά και τρίτη αξιολόγηση, οικονομικά αποτελέσματα διαμορφώνουν τάση, ενώ δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η...συνδιαλλαγή, σύμφωνα με το Der Spiegel Βερολίνου- Αθήνας για την διεκδίκηση της σημαντικής ευρωπαικής υπηρεσίας ΕΜΑ (Ευρωπαικός Οργανισμός Φαρμάκων). Μία κίνηση που και σημειολογικά αλλά και επιχειρηματικά έχει μεγάλη σημασία. Και την κρατάμε ως στοιχείο για την δύσκολη συνέχεια, που μας αφορά στο πλαίσιο της αξιολόγησης, των stress tests καθώς όπως σημείωνε το Σάββατο η Αγγελική Παπαμιλτιάδου: Γερμανία, χρέος και...buffer καθορίζουν την επόμενη ημέρα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v