Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντηρητικό «παιχνίδι» στο ΧΑ

Κάτω από τις 710 μονάδες διολισθαίνει ο Γενικός Δείκτης, με ελεγχόμενη προσφορά και το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα για το Βερολίνο. Περιορισμένες απώλειες στις τράπεζες. Υπερισχύουν οι αγοραστές σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, Motor Oil.

Συντηρητικό «παιχνίδι» στο ΧΑ

Στη σκιά των όσων διαδραματίζονται στο Βερολίνο, οι traders κινούνται επιφυλακτικά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Απώλειες 0,48% για τον DAX στις 12.945 μονάδες, μικρότερες ή μεγαλύτερες (αλλά εισέτι ελεγχόμενες) απώλειες από Παρίσι, μέχρι Μιλάνο και Μαδρίτη.

Με λίγες αγορές στην αρχή, με περισσότερες πωλήσεις στη συνέχεια η συνεδρίαση στο ΧΑ, με πωλητές-αγοραστές πέριξ της περιοχής των 713-709 μονάδων, με την προσφορά να απορροφάται χωρίς σημαντική δυσκολία στα πρώτα 45' της συνεδρίασης.

Από την εικόνα των αγορών -μέχρι τις 11:15- φαίνεται πως μέχρι τώρα τόσο οι πωλητές όσο και οι αγοραστές φέρονται διατεθειμένοι να διαχειριστούν τις άμεσες συνέπειες που θα μπορούσαν να έχουν οι εξελίξεις στη Γερμανία, συντηρώντας τις θέσεις τους. Τακτική που, αν μη τι άλλο, δικαιολογείται εάν συνεκτιμηθούν αφενός η μέχρι τώρα θετική απόδοση που γράφουν τα θεσμικά χαρτοφυλάκια, αφετέρου το «κλείσιμο των βιβλίων» προς το τέλος του μήνα.

Σε αυτό τον ρυθμό οι traders και στο ΧΑ, με περιορισμένες συναλλαγές/τζίρους, μεγέθη ενδεικτικά της επιφυλακτικότητας με την οποία αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες. Το 21% του μέτριου τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, με συγκριτικά μεγαλύτερο σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Sarantis, Μυτιληναίο, Motor Oil, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, FF Group κ.α.

Αναλυτικότερα στον τραπεζικό κλάδο, με περιορισμένης έκτασης πωλήσεις/πιέσεις υποχωρούν Alpha Bank στο 1,36 ευρώ, Εθνική στο 0,237, Eurobank στο 0,552 και Πειραιώς στα 2,10 ευρώ.

Περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική, συγκριτικά περισσότερος τζίρος σε Αlpha Βank.

Πέραν των τραπεζικών, μεικτές τάσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, επιφυλακτικές κινήσεις σε εισηγμένες/μετοχές και blue chips-σηματωρούς για τη στάση των ισχυρών χεριών στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

Στα 10,05-9,85 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με μικρή υπερίσχυση των πωλητών έναντι των αγοραστών, με τη μετοχή να έχει αποδώσει 5,37% σε διάστημα εβδομάδος.

Στα 10,15-10,35 ευρώ ο τίτλος του ΟΠΑΠ, με εμφανή υπερίσχυση των αγοραστών, με απόδοση 2,18% στο ίδιο διάστημα.

Ενθαρρυντικές ενδείξεις οι ελεγχόμενες απώλειες για τον DAX στη Φρανκφούρτη, η μέχρι τώρα απορρόφηση της όποιας προσφοράς στο ΧΑ, με καλοδεχούμενη την επιβεβαίωση της στήριξης των 700-705 μονάδων για τον ΓΔ.

Με αγοραστές: Αεροπορία Αιγαίου οριακά στα 8 ευρώ, ΔΕΗ πολύ κοντά στα 2 ευρώ, Lamda Development στα 5,32 ευρώ, Motor Oil στα 19,91, Μυτιληναίος στα 9,13 και Sarantis στα 13,03 ευρώ.

Στις 11:15 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 3,7 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v