Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενη η διόρθωση στο ΧΑ

Περιορισμένες οι πιέσεις σε τράπεζες και blue chips, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί προς τις 705 μονάδες, εν αναμονή των εξελίξεων στη Γερμανία. Επιμένουν ανοδικά ΟΤΕ, ΔΕΗ, Motor Oil και Σαράντης.

Ελεγχόμενη η διόρθωση στο ΧΑ

Σε αναμονή των δηλώσεων Σταϊνμάγερ η Φρανκφούρτη, με τον DAX ελαφρώς υψηλότερα στις 13.034 μονάδες.

Περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις στο ΧΑ, σταθερά μετά τα πρώτα 10' της συνεδρίασης, με τους πωλητές να έχουν επανέλθει σε συγκεκριμένες μετοχές/εισηγμένες και blue chips-σηματωρούς.

Σε αντίθεση με προηγούμενες συνεδριάσεις, σήμερα δεν είναι ο τραπεζικός κλάδος στο επίκεντρο των πωλήσεων/πιέσεων των ξένων funds αλλά συγκεκριμένες μη τραπεζικές μετοχές που υπεραποδίδουν από την αρχή του έτους.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν αυτή την εικόνα της αγοράς στην τακτική ορισμένων διαχειριστών/χαρτοφυλακίων να «κλειδώσουν» ένα μικρό μέρος των σημαντικά κερδοφόρων θέσεών τους.
Ενδεχομένως λόγω της προοπτικής «κλεισίματος βιβλίων», ανάλογες κινήσεις να συνεχιστούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος ο Γενικός Δείκτης μετά τις 10:40, με απώλειες ο Δείκτης Τραπεζών και με μεγαλύτερες ο FTSE25. Ισως από τις ελάχιστες περιπτώσεις που το μη τραπεζικό μέρος του δείκτη υφίσταται μεγαλύτερες απώλειες/πιέσεις από το τραπεζικό.

Στο εύρος των 713-706 μονάδων ο ΓΔ, στις 641-629 ο ΔΤΡ, στις 1.864-1.846 ο FTSE25.

Συναλλαγές και τζίρος σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας (σ.σ. στα περίπου 55 εκατ. ευρώ) αλλά και των προηγούμενων δύο εβδομάδων (στα 44/45 εκατ. ευρώ).

«Σφικτή» η προσφορά, ανάλογη η ζήτηση, με τους πωλητές να υπερισχύουν στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη.

Ενδεικτικό το ότι νωρίτερα (*) για μόλις 4 μετοχές σημειωνόταν θετικό πρόσημο: ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Sarantis, ενώ για δύο παρέμενε σταθερή, Motor Oil, Fourlis.

Σε δεύτερη μοίρα όμως η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εισηγμένων, θυμίζοντας πως στις αμέσως επόμενες ημέρες ακολουθούν Fourlis (αύριο Τρίτη, μετά το κλείσιμο), Εθνική (μεθαύριο Τετάρτη, μετά το κλείσιμο), ενώ έπονται ΕΧΑΕ (27/11), Πειραιώς (28/11), Lamda Development (29/11), FF Group και Alpha Bank στην τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

Αποθαρρυντική και η σχέση ανοδικών/καθοδικών, καθώς ενισχύεται η τιμή 21 μετοχών, ενώ υποχωρεί για 62 τίτλους.

Foodlink, Ελτράκ, MIG, Χαλκόρ μεταξύ των λίγων με θετικό πρόσημο, μεγαλύτερες οι απώλειες για Frigoglass, Attica Bank.

(*) στις 14:15 ο τζίρος μόλις είχε υπερβεί τα 20 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v