Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 710 μονάδες στάθηκε ο Γενικός Δείκτης

Αντίδραση από τα χαμηλά χωρίς να αποτραπεί το αρνητικό πρόσημο. Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε ο όγκος συναλλαγών. Κέρδη για ΟΤΕ, ΔΕΗ, πίεση σε ΕΛΠΕ, Eurobank. Ποιες είναι τώρα οι επόμενες στοχεύσεις. για τους βασικούς δείκτες και τις τράπεζες.

Στις 710 μονάδες στάθηκε ο Γενικός Δείκτης

Με συνεδρίαση που έδωσε τον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 10 συνεδριάσεων, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και με τις πολιτικές εξελίξεις στην Γερμανία να "διευκολύνουν" την επιστροφή των εν δυνάμει πωλητών.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η σχετική "ανάδυση" των Τραπεζικών μετοχών και όχι μόνο από τα πρωινά χαμηλά και οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις στο υπόλοιπο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας ο τίτλος της Alpha Bank (+1,45%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,34 ευρώ (-2,9%), της Εθνικής (-1,254%) μέχρι τα 0,232 ευρώ (-3,33%), της Eurobank (-2,50%) μέχρι τα 0,537 ευρώ (-4,11%) και της Πειραιώς (-0,95%) μέχρι τα 2,05 ευρώ (-2,38%).

Ο Τραπεζικός δείκτης "είδε" στα χαμηλά ημέρας τις 623,26 μονάδες (-2,83%), στις 17.00 είχε αναρριχηθεί στις 641,9 (+0,07%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 638,63 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,44%.

Μένοντας στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, παραμένει σαν πρώτος στόχος η υπέρβαση των 670 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 703 και 732 μονάδες, όπου και περιμένει σημαντικός αριθμός εγκλωβισμένων.

Για την περίπτωση της Εθνικής και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και τα μέχρι στιγμής δεδομένα του ταμπλώ, δείχνει δύσκολη η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 0,26 - 0,263 ευρώ και ακόμα δυσκολότερη η υπέρβαση της ζώνης 0,269 - 0,273, που ορίζεται από τους δύο ΚΜΟ των 30 ημερών

Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, σημαντική, για τους "buyers" η στήριξη στα 0,213 ευρώ.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις Ξένων διαχειριστών με τους οποίους επικοινώνησε τμήμα ανάλυσης Ιδιωτικής ΑΧΕ, "η προσωρινή αδυναμία σχηματισμού Γερμανικής Κυβέρνησης είναι ενδεχόμενο να επηρεάσει τις συζητήσεις για το επικείμενο 'Brexit', ενώ, ταυτόχρονα, διαμορφώνει σκηνικό αβεβαιότητας γύρω από τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για το Ελληνικό ζήτημα και τις προϋποθέσεις για το τέλος του Ελληνικού προγράμματος στήριξης".

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής, δεν θα ήταν υπερβολή ότι Συναλλαγματικές Ισοτιμίες, Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και Χ.Α. κινήθηκαν στον απόηχο της είδησης αδυναμίας σχηματισμού Κυβέρνησης συνεργασίας στην Γερμανία, όμως τόσο το Ενιαίο Νόμισμα, όσο και οι Ευρωπαϊκές Αγορές, έδωσαν ψυχραιμότερα δείγματα γραφής από το Ελληνικό Χρηματιστήριο (!)

Θετικό πιστωτικά χαρακτηρίζει η Moody΄s το swap που ανακοίνωσε η Ελλάδα. Όπως σημειώνει "η συναλλαγή θα αφήσει εν πολλοίς το βάρος του χρέους και τη μέση ωρίμανση αναλλοίωτα, αλλά θα συγχωνεύσει τα χωρίς ρευστότητα ομόλογα του PSI δημιουργώντας περισσότερο συναλλάξιμους τίτλους και είναι ένα ακόμα θετικό βήμα προς την επιστροφή στις Διεθνείς Αγορές".

Η νέα πρόταση είναι ανοικτή για τους Ομολογιούχους μέχρι τις 28 Νοεμβρίου και έτσι το συνολικό μέγεθος δεν είναι γνωστό.

Σύμφωνα με τον Οίκο, "η δομή της συναλλαγής, κρατά την μέση ωρίμανση και το συνολικό χρέος αμετάβλητα. Το swap δεν θα αλλάξει το βάρος για την Ελλάδα. Η συναλλαγή θα συγχωνεύσει τα πολλά μη συναλλάξιμα ομόλογα σε πέντε τίτλους με σημαντικά υψηλότερη εμπορευσιμότητα. Η ανταλλαγή θα επιτρέψει στην Κυβέρνηση να δημιουργήσει μια πιστωτική καμπύλη με περισσότερη ρευστότητα σε βάθος 25ετίας".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "στον πλειστηριασμό 10.000 ακινήτων, εντός του 2018, είναι έτοιμες να προχωρήσουν οι Τράπεζες, με το πακέτο να αναλύεται σε 2.500 ακίνητα για κάθε ένα από τα τέσσερα συστημικά Πιστωτικά Ιδρύματα. Ο αριθμός των ακινήτων που θα βγουν στον πλειστηριασμό μετά το 2018, ωστόσο, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, κυρίως το 2019. Αυτή η αυξητική πορεία, άλλωστε, αποτυπώνεται με σαφή τρόπο στους αναθεωρημένους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τους οποίους απέστειλαν οι Τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό τον Σεπτέμβριο".

"Η Αθήνα μειώνει οριακά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του 2017, αλλά αυξάνει την πρόβλεψη για το επόμενο έτος", δήλωσε υψηλόβαθμος Κυβερνητικός Αξιωματούχος στο Reuters, πριν την κατάθεση του οριστικού προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή την Τρίτη.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις, αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% φέτος, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις της Κομισιόν, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για άνοδο 1,8%.

"Η Οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5% το 2018", αναφέρει ο ίδιος Αξιωματούχος.

Στο οριστικό προσχέδιο του προϋπολογισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,4-2,5% του ΑΕΠ φέτος και να υπερβεί το 3,7% το 2018.

"Η κατάσταση στην Ελληνική Οικονομία έχει βελτιωθεί ουσιαστικά, σε ότι αφορά την πορεία του ΑΕΠ και την ανεργία και η συνέχιση της εφαρμογής των μέτρων που προβλέπονται στην τρίτη αξιολόγηση παράγουν καρπούς", δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι κατά την παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο και απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη.

Σε ότι αφορά τις Ελληνικές Τράπεζες ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι "ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκεται στο 17,1%, ποσοστό που είναι αξιοσημείωτο επίπεδο. Από την πλευρά της χρηματοδότησης, ωστόσο, πρέπει να υπάρξει σταθεροποίηση, καθώς οι καταθέσεις έχουν μεν σταθεροποιηθεί αλλά δεν έχουν ανακάμψει στα προηγούμενα, προ κρίσης, επίπεδα".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, "οι πολιτικές εξελίξεις στην Γερμανία δεν αποκλείεται να αυξήσουν την υφιστάμενη μεταβλητότητα στο Χ.Α. και ιδιαίτερα στο Τραπεζικό ταμπλώ, ενώ αξίζει επισήμανσης η σημερινή βύθιση του τζίρου, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες να ξαναμπεί σε δοκιμασία το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων".

Αφήνοντας το Τραπεζικό ταμπλώ στην μεταβλητότητα που συνεχίζει να το διακρίνει και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, η γενικότερη εικόνα των μη Τραπεζικών blue chips, ασφαλώς και δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ενθαρρυντική, καθώς οι λίγοι αγοραστές περιορίστηκαν σε απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις, με αποτέλεσμα οι πτωτικές μετοχές να είναι διπλάσιες των ανοδικών, ενώ αμετάβλητες ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση τρεις μετοχές (ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΦΡΛΚ).

Στα επιμέρους, όσο ο ΑΔΜΗΕ (0%) επιμένει σε κλεισίματα χαμηλότερα των 1,75 ευρώ, η εικόνα κρίνεται ιδιαίτερα κακή, ενώ στο "stop" στο ημερήσιο "short", έχει ανέβει στα 1,95 ευρώ.

Προσπάθησε να πετύχει κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ η ΔΕΗ (+2,04%) αναρριχώμενη μέχρι τα 2,01 ευρώ (+2,55%), αλλά το τελικό κλείσιμο την βρήκε πάνω στο ψυχολογικό όριο των 2,00 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο κλείσιμο του τίτλου υψηλότερα των 2,00 ευρώ, έχει σημειωθεί στις 13/10.

Συνεχίζει να προβληματίζει ο Ελλάκτωρας (-0,68%), όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1,55 ευρώ, που είναι και το "stop" στο ημερήσιο "short".Όλα δείχνουν ότι η ΕΧΑΕ (-0,67%) έχει τις διαθέσεις να "τσεκάρει" τα χαμηλά τρέχοντος έτους, καθώς συμπλήρωσε οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις και μία μόλις ανοδική, στις τελευταίες εννέα.

Motor Oil (+0,61%) και ΟΤΕ (+3,45%) ήταν οι μοναδικοί τίτλοι του FTSE26 που είχαν επαφή με το αρνητικό πρόσημο και έδωσαν σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Η πρώτη, έδειξε επιστροφή αγοραστών με την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Ρωσική "Rosneft". Ο τίτλος κρατάει σχετική επαφή με τα υψηλά τρέχοντος έτους που είναι και υψηλά 11,5 ετών και αν έχουν ολοκληρωθεί οι ρευστοποιήσεις όσων "πόνταραν" στην είσοδο του τίτλου στον MSCI Standard, οι επόμενες, σημαντικές, αντιστάσεις, εντοπίζονται στα 20,65 και 21,5 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον ΟΤΕ. Στα 10,60 - 10,74 η επόμενη αντίσταση και στα 10,88 ευρώ η επιστροφή του σήματος "επιβίβασης".

Μπορεί να παρέμεινε στον MSCI Standard η Folli Follie Group (-2,80%), όμως σήμερα ο τίτλος έκλεισε σε νέα χαμηλά 20 μηνών (!) Στα 16,45 ευρώ έχει κατέβει το "stop" στο ημερήσιο "short".

Προς χαμηλά 20 μηνών η μετοχή της Folli Follie Group

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Τον "μοναχικό της δρόμο" συνέχισε η Ελτράκ (+9,76%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσαν MIG (+3,61%), Χαλκόρ (+2,48%) και Ιντρακάτ (+1,92%), ενώ σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε η Frigoglass (-18,64%).

Δεν άλλαξε τα υφιστάμενα, τεχνικά, δεδομένα η σημερινή συνεδρίαση, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,10%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το 1910 είναι κοντινή αντίσταση και κατοχύρωση και μόνο μπορεί να μας δώσει το 1928, ή το 1950. Κατοχύρωση του 1830 θα μας φέρει στο 1790 - 1780. Θα θέλαμε κλείσιμο μήνα πάνω από τις 1911 μονάδες, ή ακόμα καλύτερα πάνω από τις 1928.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται, τουλάχιστον, η ανακατάληψη των 1984 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) με απώτερο στόχο το "gap" στις 2080 μονάδες και με ενδιάμεσες αντιστάσεις το καθοδικό χάσμα στις 1919 - 1927 μονάδες και τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών (1949 μονάδες).

Σε πρώτη φάση απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 1869 μονάδων, ενώ υποχώρηση χαμηλότερα των 1802 - 1797 μονάδων, θα επαναφέρει τα χειρότερα σενάρια.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το 728 είναι κοντινή αντίσταση και μία κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει και πάλι στο 770. Κατοχύρωση του 700 μπορεί να μας φέρει στην ζώνη του 665. Θα θέλαμε το κλείσιμο του μήνα να μας βρει πάνω από το 725, ή ακόμα καλύτερα πάνω από τις 742 μονάδες.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, για όσο καιρό ο Δείκτης αποτυγχάνει να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 725 μονάδων, η εικόνα παραμένει δραματική και οι "bears" στην "θέση του οδηγού".

Για την σχετική αποκατάσταση, χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 756 - 762 μονάδων, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 732, 737 και 742 μονάδες.

Ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 745 μονάδες και ο απλός των 200 στις 751 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με απώλειες πάνω από 3%, καταγράφοντας και νέα χαμηλά περιόδου και πλέον μένει να δούμε αν το κλείσιμο του μήνα καταφέρει να σώσει το 725. Ο Τραπεζικός κλάδος έχει απώλειες πάνω από 23% από αρχές έτους, ενώ οι υπόλοιποι δείκτες συνεχίζουν να είναι με σημαντικά κέρδη" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Ο φόβος για ανακεφαλαιοποίηση είναι μεγάλος και η Αγορά περιμένει ένα νέο που θα μπορέσει να ανατρέψει την τάση στον κλάδο. Τα πρώτα εταιρικά αποτελέσματα είναι θετικά, σε σχέση με το 9μηνο του 2016, κάτι που φαίνεται και στην χρηματιστηριακή συμπεριφορά των εταιρειών που ανακοινώνουν αποτελέσματα.

Το swap των "κουρεμένων" ομολόγων του 2012 ανακοινώθηκε και όλα δείχνουν ότι θα στεφθεί με επιτυχία. Το spread κάνει προσπάθεια σταθεροποίησης κοντά στα χαμηλά του 2014, αλλά και του 2017, ενώ συνεχίζεται το ενδιαφέρον από αρκετές εταιρείες να εκδώσουν ομόλογα με σαφώς χαμηλότερα επιτόκια από το παρελθόν.

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν κανονικά τέλος του μήνα, θυμίζοντας ότι είναι προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της Γ’ αξιολόγησης.

Στην παρούσα, ο Τραπεζικός είναι στο έλεος funds, που φαίνεται να ποντάρουν σε Α.Μ.Κ. σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι μεγαλομέτοχοι θα αναγκαστούν να καλύψουν τις όποιες ανάγκες εμφανιστούν μετά τα "stress tests" ενώ φαίνεται δύσκολο να παραιτηθούν στην μάχη των τιμών τόσο νωρίς και τόσο εύκολα.

Το τι θα συμβεί με τον σχηματισμό Κυβέρνησης στην Γερμανία έχει την σημασία του, ενώ το κλείσιμο βιβλίων των Ξένων πλησιάζει και φαίνεται να είναι ακόμα μία καλή χρονιά σε κέρδη για τις Ξένες Αγορές.

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε κουραστεί να σχολιάζουμε το τι πρέπει να κάνει η Χώρα αν θέλει να περάσει σύντομα σε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που όσο δεν συμβαίνει συνεχίζει και παραμένει καθηλωμένη σε χαμηλά επίπεδα χωρίς ουσιαστική κίνηση.

Οι Ξένοι Επενδυτές της πραγματικής Οικονομίας κρατάνε στάση αναμονής, μιας και βλέπουν το πόσο δύσκολο είναι να προχωρήσει μία μεγάλη επένδυση στην Χώρα.

"Πλέον η Αγορά περιμένει να δει το μέγεθος της ανάπτυξης για το δεύτερο εξάμηνο, μιας και ο στόχος του προϋπολογισμού από το 2,7% βρίσκεται πολύ μακριά" επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+0,28%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-0,60%).

Ανακάμπτουν από τα πρωινά χαμηλά οι Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Η ενίσχυση του Δολαρίου, πιέζει χαμηλότερα Χρυσό, Ευρώ και Πετρέλαιο.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "η Γερμανική Οικονομία θα αναπτυχθεί αρκετά πιο γρήγορα από ότι αναμενόταν το 2017, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθμό τα τελευταία έξι χρόνια", ανέφερε το Ινστιτούτο "Ifo", αυξάνοντας την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της φετινής χρονιάς στο 2,3%, από 1,9% προηγουμένως.

Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση από το 2011, όταν η Οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 3,7%.

"Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα χαρτοφυλάκια των Τραπεζών της Ευρωζώνης κρατάνε πίσω την ανάπτυξη και δημιουργούν συστημικούς κινδύνους", δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Bostjan Jazbec, απευθύνοντας έκκληση για άμεση εκκαθάρισή τους, σε ομιλία που έδωσε στη Βιέννη.

Οκτώ από τις μεγαλύτερες Τράπεζες του Κόσμου αναμένεται να διαπραγματευτούν οικονομικούς διακανονισμούς με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να μπει τέλος στην τετραετή έρευνα για το θέμα της δημιουργίας Καρτέλ στην Αγορά Ξένου Συναλλάγματος.

Σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται πηγές που βρίσκονται κοντά στις έρευνες, οι UBS, Royal Bank of Scotland, JP Morgan Chase, Citigroup, Barclays, HSBC και δυο άλλες Τράπεζες, ετοιμάζονται να διαπραγματευτούν διακανονισμούς που συνδυαστικά ενδεχομένως να αγγίξουν τα δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλούνται οι FT, τα πρόστιμα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ, που επιβλήθηκαν σε Τράπεζες σε προηγούμενες έρευνες της ΕΕ για το σκάνδαλο της χειραγώγησης των επιτοκίων".

"Συνολικά, τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα έχουν πληρώσει πάνω από $320 δισ. σε πρόστιμα από το 2008", σύμφωνα με στοιχεία της Boston Consulting Group.

Επιστροφή στο ΧΑ

Συναντήσεις με Τραπεζικούς Αξιωματούχους είχαν άνθρωποι της Bank of America Merrill Lynch στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα και μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους.

Όπως σημειώνουν, υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι:

Η τρίτη αξιολόγηση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις, ή νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι κρίσιμοι για τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης των "κόκκινων" δανείων (δεδομένου ότι έχουν ως στόχο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές) και αναμένεται να ξεκινήσουν τέλη Νοεμβρίου.

Οι Τράπεζες παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής, αλλά κατά την άποψη πολλών απ’ όσους συνάντησαν τα στελέχη της BofA, τα "stress tests" δεν αναμένεται να αποσταθεροποιήσουν τον κλάδο, ενώ μια "bad bank" είναι στην παρούσα φάση απίθανη.

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του Τιτάνα, στα 22,9, από 23,9 ευρώ, δίνει σε σημερινή της έκθεση η Deutsche Bank.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδική "ουρά" αναρριχόμενος μέχρι τις 713,64 μονάδες (+0,17%), όμως μετά τις 10.39 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 704,99 (-1,05%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 708,9 (-0,50%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 710,27 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,31%.

Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 37,6 εκατ., από τα οποία τα 7,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ απέσπασαν το 64% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και όπως προαναφέρθηκε, μόνο οι ΜΟΗ και ΟΤΕ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΥΡΩΒ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΠΕΛΑ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΟΤΕ και στο χαμηλό ημέρας η Viohalco.

Κακή η τελική εικόνα με 37 ανοδικές μετοχές, έναντι 58 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

------ΧΠΑ

Με πτωτική συνεδρίαση ξεκίνησε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνδυάστηκε με σημαντική υποχώρηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (34.101 συμβόλαια).

Στα 5.206 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.761 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 765, 742 για τον Δεκέμβριο και 23 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.848) κινήθηκε μεταξύ 1.833,75 και 1.854,5 μονάδων και αύξησε την υποτίμηση στο 0,35%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.000 Lamda Development), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.668), Εθνική (16.087), MIG (730), Alpha Bank (5.796), Πειραιώς (1.241), ΔΕΗ (512), Μυτιληναίο (451), ΟΤΕ (376), Intralot (148), Τρ. Αττικής (100), Viohalco (314).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 49.746, Eurobank 63.127, Εθνική 206.084, Alpha Bank 32.491, Μυτιληναίο 10.278 και Πειραιώς 12.979.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

  Position Holder                       Name of Issuer                            NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,71%
2017-11-16
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,64%
2017-11-7
Marshall Wace LLP
ALPHA BANK A.E.
0,57%
2017-11-13
Oceanwood Cap. Management LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,52%
 
2017-11-15
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 7.949.644 τεμ., (από 7.750.091 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 106.162.457 τεμ. (100.091.876), Πειραιώς 8.200.931 τεμ. (8.150.931), ΔΕΗ 1.763.750 τεμ. (1.763.750) και Eurobank 15.654.735 τεμ. (15.110.105).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v