Υποτονικό ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο

Μικρή πτώση στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 720 μονάδων. Απώλειες υψηλότερες του 3% για Folli Follie, Motor Oil. Στο κόκκινο Εθνική, Πειραιώς, Viohalco. Κέρδη καταγράφουν ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ. Χαμηλός ο τζίρος.

Υποτονικό ενδιαφέρον στο Χρηματιστήριο

Υποτονική, άνευρη και σε απόλυτη ανακολουθία με την κρισιμότητα των ημερών η συνεδρίαση. Περιορισμένο το ενδιαφέρον τόσο των traders όσο και των επενδυτών και παρά το ότι εδώ και μία ώρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι αγοραστές έχουν ανεβάσει, κατά τι, στροφές.

«Πόλεμος στη Βουλή για βλήματα και απόρρητα έγγραφα», όπως σημειώνουν από νωρίς η Μαρίνα Μάνη και ο Φίλιππος Πανταζής, αλλά με την αγορά να μην «ακούει» σε αυτές τις πολιτικές κόντρες. Αντιθέτως δίνει προσοχή στην... αντίστροφη μέτρηση πέντε ημερών για το SLA και τα όσα αναφέρει η Ελενα Λάσκαρη σχετικά με τη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης.

Σε στενό εύρος η διακύμανση και για τους τρεις βασικούς δείκτες, χαμηλές-μέτριες οι συναλλαγές/τζίροι αισθητά χαμηλότερα του μέσου όρου της τελευταίας εβδομάδας, με το 30% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, το όποιο ενδιαφέρον να περιορίζεται σε 6-8 blue chips και τα εγχώρια επενδυτικά σχήματα να ενεργούν σε μία ολιγομελή ομάδα μετοχών με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Στις 720-725 μονάδες η μέχρι τώρα διακύμανση για τον ΓΔ, ούτε πάνω από την κρίσιμη τιμή αλλά ούτε και κάτω από την τιμή βραχυπρόθεσμης short κίνησης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Με το μοιρογνωμόνιο, που λένε, η διακύμανση για τον ΓΔ, σε σημείο... εκνευριστικό, καθώς ούτε οι αγοραστές αλλά ούτε και οι πωλητές δείχνουν να επιδιώκουν κάτι περισσότερο. Ετσι στα αβαθή η σημερινή συνεδρίαση, με λιγοστές εξαιρέσεις, όπου οι δύο πλευρές κάνουν εμφανή την παρουσία τους.

Στις 648-663 μονάδες ο ΔΤΡ, με το χαμηλό ημέρας νωρίτερα στις 13:30 να ενεργοποιεί λιγοστές αγορές κυρίως στη μετοχή της Alpha Bank και δευτερευόντως της Eurobank. Στο 0,50% ο ΔΤΡ δεν είναι σήμερα αυτός που κάνει τη...ζημιά στον ΓΔ αλλά επιμέρους blue chips που για διάφορους λόγους πιέζονται χαμηλότερα.

Νέες σημαντικές πωλήσεις/πιέσεις και απώλειες πάνω από 3,25% για τη μετοχή του FF Group (*), που λόγω της αυξημένης βαρύτητας στη στάθμιση των δεικτών λειτουργεί σαν short εργαλείο. Με αυξημένες και σήμερα συναλλαγές η πίεση/υποχώρηση της μετοχής και μάλιστα σε νέο χαμηλό έτους.

Πέραν του τίτλου του FF Group, που σε κάποιο βαθμό λειτουργεί ανασχετικά, σημαντική πίεση δέχεται και η μετοχή της Motor Oil, με απώλειες 3,40% προς τα 19,90 ευρώ. Προφανώς fund (ή funds) μειώνουν θέσεις ενόψει και του «κλεισίματος βιβλίων» την Πέμπτη. Σημειωτέον πως η αποκοπή προσωρινού προμερίσματος (0,30/μετοχή) για τη μετοχή της ΜΟΗ είναι τη μεθεπόμενη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου.

Σε αντίθεση με αυτές τις δύο μετοχές σημαντικά ποσοστά μεταβολής (αρνητικής ή θετικής) δεν καταγράφονται για άλλους τίτλους του δείκτη, με την εικόνα σχετικά εξισορροπημένη.

Με μικρή υπερίσχυση των αγοραστών σε: ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ,ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Lamda Development, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Sarantis, Fourlis.

Με μικρό πλεονέκτημα των πωλητών σε: Viohalco, Grivalia, Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ.

Μετοχή με το μεγαλύτερο θετικό πρόσημο από τον δείκτη η Lamda Development, με 2,33% και για λόγους που έχουν αναφερθεί από νωρίς στον Εκηβόλο.

Στις 36/48 η σχέση ανοδικών/πτωτικών με σημαντική απόδοση για τις: Frigoglass (απόδοση 35% σε εβδομαδιαίο), Ικτίνος (30% σε μηνιαίο), Κέκροψ (16% σε εβδομαδιαίο), ΥΓΕΙΑ (45% σε εβδομαδιαίο), Χαλκόρ (10% σε εβδομαδιαίο) κ.α.

Ενδεικτικός του κλίματος ο τζίρος των 12,4 εκατ. ευρώ, στις 14.20. Πακέτα, μόνον ένα στην Jumbo για 110.000 στα 13,615 ευρώ, συνολικής αξίας 1,497 εκατ.

(*) Προ ολίγου σχετική ανάρτησή μας για το...τις πταίει στο FF Group.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v