ΧΑ: Στο τέλος έγινε η... ανατροπή

Με τη βοήθεια των δημοπρασιών έκλεισε ανοδικά ο Γενικός Δείκτης. Κέρδη κατέγραψαν Alpha, Coca Cola, ΟΠΑΠ. Νέα χαμηλά 21 μηνών για την Folli Follie. Με απώλειες Εθνική, Πειραιώς, ΟΤΕ. Στο +4,4% το Υγεία. Χαμηλός ο τζίρος.

ΧΑ: Στο τέλος έγινε η... ανατροπή

Για τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε τιμές μέσα στην ζώνη 725 - 727 και "ανέκρουσε πρύμναν" και μάλιστα σήμερα βρέθηκε να υποχωρεί χαμηλότερα της πρώτης στήριξης των 720 μονάδων και τα πράγματα θα ήταν σαφώς δυσκολότερα αν έλλειπαν οι πρωτοβουλίες που πήρε ο ΟΠΑΠ και πολύ περισσότερο οι βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας πέντε τίτλους του FTSE26 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Από εκεί και πέρα και το σημερινό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στον κλάδο Υγείας και στην μετοχή του Υγεία και όπως αναμενόταν, από το ξεκίνημα της συνεδρίασης εμφανίστηκαν εντολές υψηλότερα των 0,45 ευρώ, ακυρώνοντας, στην ουσία, την προαιρετική δημόσια πρόταση από την Γ. Αποστολόπουλος.

Η μετοχή του Υγεία κινήθηκε με χαμηλότερη τιμή τα 0,455 ευρώ (+1,11%) και υψηλότερη τα 0,488 ευρώ (+8,44%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,47 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 4,44% και δίνοντας "τροφή" για τα σενάρια της επόμενης μέρας.

Η διαφορά είναι ότι σήμερα δεν ακολούθησε "αγελαία" ανοδική κίνηση από τις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου (Ιασώ -5,57%, Ιατρικό -2,33%), ενώ σημαντικότατα από τα υψηλά ημέρας των 0,101 (+6,32%) ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και ο τίτλος της MIG και πιο συγκεκριμένα στα 0,094 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 1,05%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υγεία αποφάσισε τον ορισμό ανεξάρτητου χρηματοοικονομικού συμβούλου, ο οποίος θα καταρτίσει έκθεση αποτίμησης για την εύλογη αξία της μετοχής της εταιρείας, ενώ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δήλωσαν ότι δεν προτίθενται και τα ίδια, να προβούν στην πώληση ουδεμίας μετοχής.

Από εκεί και πέρα, ο χαμηλός τζίρος δεν αποτέλεσε τροχοπέδη στην μεταβλητότητα του Τραπεζικού κλάδου, με αποτέλεσμα τόσο ο Τραπεζικός δείκτης, όσο και οι Δεικτοβαρείς μετοχές να "δουν" και τα δύο πρόσημα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 663,92 (+1,59%) και 648,38 μονάδων (-0,79%), στις 17.00 βρέθηκε στις 650,52 (-0,46%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 656,89 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,51%.

Ο τίτλος της Alpha Bank (+2,08% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) κινήθηκε μεταξύ 1,47 (+2,08%) και 1,42 ευρώ (-1,39%), της Εθνικής (-1,65%) μεταξύ 0,246 (+1,23%) και 0,238 ευρώ (-2,06%), της Eurobank (+1,23%) μεταξύ 0,578 (+1,76%) και 0,561 ευρώ (-1,23%) και της Πειραιώς (-0,99%) μεταξύ 2,06 (+1,48%) και 2,00 ευρώ (-1,48%).

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ και όσον αφορά τον κλαδικό δείκτη, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 703 - 732 μονάδων, όμως δεν φαίνεται να υπάρχει ο απαιτούμενος καταλύτης που θα μπορούσε να ωθήσει τον εν λόγω δείκτη υψηλότερα των 780 μονάδων και να αλλάξει επί το θετικότερον την διαγραμματική του εικόνα.

Επίσης, για την περίπτωση της Εθνικής, ιδιαίτερα ισχυροποιημένη δείχνει η τεχνική αντίσταση στα 0,263 ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο Χ.Π.Α. ο δανεισμός ξεπέρασε τα 145 εκατ. τεμάχια (!)

"Η εβδομάδα που ξεκίνησε εμπεριέχει αποτελέσματα για ΕΧΑΕ, Πειραιώς, Alpha, Lamda και Folli-Follie.

Επανέρχονται οι επικεφαλής των Θεσμών (29/11) για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων με την Κυβέρνηση, ολοκληρώνεται το swap ομολόγων και αποφασίζεται η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών.

Εξελίξεις με πιθανούς θετικούς καταλύτες διαμορφώνοντας προσδοκίες για αύξηση των συναλλαγών και υπέρβαση των 725 - 727 μονάδων για το Γενικό Δείκτη" ανέφερε στο πρωινό report της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Δεν ήταν ιδιαίτερα πολλές οι ειδήσεις που ακολούθησαν την ολοκλήρωση της συνεδρίαση της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "με εκατέρωθεν προσδοκίες για επίτευξη Staff Level Agreement (SLA) έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο στην Αθήνα οι συζητήσεις Κυβέρνησης - Δανειστών για την τρίτη αξιολόγηση, με τον στόχο για επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο εντός των επόμενων ημερών να είναι απολύτως εφικτός, υπό την προϋπόθεση ότι από τις 29 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί".

Στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup παρέπεμψε ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, Ντάνιελ Φέλινγκ, σε ότι αφορά τη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ότι "μέρος των χρημάτων που δεν θα διατεθούν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος, είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή χρέους".

Εν τω μεταξύ και κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου σχετικά με "συμφωνία" με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για την πώληση Λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ, η Επιχείρηση διευκρίνισε ότι "μεταξύ των Ελληνικών Αρχών και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει σύγκλιση ως προς το υπό αποεπένδυση Λιγνιτικό Δυναμικό (δηλ. Μονάδα Μελίτης I και άδεια για την κατασκευή της μονάδας Μελίτης II και Μεγαλόπολη III και IV) αλλά δεν υπάρχει ακόμα οριστική συμφωνία".

Από την άλλη, ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μετά την απόφαση της γ.σ. των συμβολαιογράφων Αθήνας - Πειραιώς να αναστείλουν την αποχή που είχαν κηρύξει. Παραιτήθηκαν πέντε μέλη του Δ.Σ. Η είδηση αυτή μπορεί να έχει τον δικό της αντίκτυπο, αύριο στο Τραπεζικό ταμπλώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, μπορεί, μέχρι στιγμής, το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 700 μονάδων να μην δείχνει ότι κινδυνεύει, όμως χωρίς αύξηση του τζίρου οι ελπίδες για κίνηση του Δείκτης προς σημαντικά υψηλότερες τιμές, παραμένουν πενιχρές.

Όμως η σημερινή συνεδρίαση έδωσε και κάποια αρνητικά σήματα, όπως η "απάθεια" από πλευράς μη Τραπεζικού 26αρη και όλα έφθασαν να παίζονται στις τελικές δημοπρασίες.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, για διαφορετικούς λόγους ξεχώρισαν, θετικά ο ΟΠΑΠ (+1,10%) και αρνητικά η μετοχή της Folli Follie Group (-3,40%).

Για το τίτλο του Οργανισμού Προγνωστικών, που επιμένει πλαγιοανοδικά, η επόμενη αντίσταση είναι λίγο ψηλότερα και πιο συγκεκριμένα στην ζώνη 10,18 - 10,20 ευρώ, ενώ ο τίτλος παραμένει σε ημερήσιο "long", όσο εξασφαλίζει κλεισίματα υψηλότερα των 9,85 ευρώ.

Νέα χαμηλά 21 μηνών για την Folli Follie Group, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 24/2/2016 (14,00 ευρώ). Το 14,45 κοντινή στήριξη, επίπεδο που μπορεί να δώσει αντίδραση, με το 15,20 επιθετική αντίσταση και "intraday stop" στο "short". Κατοχύρωση του 14,45 μπορεί να δώσει συνέχιση, προς τα 12,85 - 12,40 ευρώ.

Εννοείται ότι με τα παραπάνω δεδομένα, δεν υπήρξε ουσιαστική αλλαγή στην τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Χ.Α.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,48%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η ζώνη 1900 - 1920 αποδεικνύεται επιθετική πτωτική αντίσταση και μόνο μία κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει κίνηση στο 1990 - 2000. Αντίθετα, υποχώρηση χαμηλότερα του 1870 - 1865, μπορεί να ξαναβάλει σε δοκιμασία τις 1830 και 1790 μονάδες. Θα ήταν θετική ένδειξη το κλείσιμο του μήνα υψηλότερα των 1920 μονάδων.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, για την σχετική βελτίωση της εικόνα απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 1925 - 1928 από όπου διέρχεται ο εκθετικός ΚΜΟ των 30 ημερών. Για την ουσιαστική βελτίωση είναι ζητούμενο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1965 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 1990 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Παραμένει το "gap" στις 1907 - 1919 μονάδες.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το 726 επίπεδο αποδεικνύεται κοντινή επιθετική αντίσταση ενώ μία κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει στο 740 - 750 επίπεδο. Κοντινή στήριξη το 712 που με διάσπαση θα δοκιμάσει το 700 - 696.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, αν δοθεί ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 725 - 727 μονάδων, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 744 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και στις 754 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 732 - 738 μονάδες. Μόνο ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 810 μονάδων, όπου συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ των 200 εβδομάδων, ανοίγει τον δρόμο προς νέα υψηλά.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Θα θέλαμε ένα κλείσιμο μήνα πάνω από τις 725 μονάδες, ή ακόμα καλύτερα πάνω από τις 738" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Το swap ολοκληρώνεται στην τρέχουσα εβδομάδα, ενώ υπάρχουν και συναντήσεις των Τραπεζών με τα κλιμάκια του SSM. Την Πέμπτη έχουμε και το καθιερωμένο Euro Working Group, που ουσιαστικά θα συζητηθεί το πως πάμε με την λίστα των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζονται, ενώ η Αγορά περιμένει με αγωνία το τι θα γίνει με το έργο του Ελληνικού.

O Τραπεζικός κλάδος έχει μπροστά του αρκετούς μήνες μέχρι τα "stress tests" και μπορεί να κάνει κινήσεις που θα αντιμετωπίσουν το όποιο αποτέλεσμα. Ήδη οι Τραπεζικές μετοχές έχουν βρεθεί σε αποτιμήσεις πολύ κοντά στα χαμηλά τους και είναι δύσκολο αν παραμείνει όλο αυτό το διάστημα η ίδια εικόνα.

Υπάρχουν funds που έχουν ποντάρει στην πτώση τους το τελευταίο δίμηνο και ήδη βρίσκονται σε σημαντικά κέρδη, παρόλα αυτά είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το τι μπορεί να συμβεί το επόμενο διάστημα.

Θεωρούμε πως τόσο ο μήνας που τρέχει όσο και οι επόμενοι είναι σημαντικοί, μιας και πρέπει να ολοκληρώσουμε της αξιολόγηση που θα κρίνει την συνέχεια για την Ελληνική Οικονομία. Οι μεταρρυθμίσεις θα βοηθήσουν σημαντικά την Χώρα και την αύξηση του ΑΕΠ, αλλά και θα απομακρύνουν ακόμα περισσότερο το "country risk".

"Τα βιβλία των Ξένων κλείνουν τέλος της εβδομάδας, ενώ θυμίζουμε πως οι Έλληνες κλείνουν βιβλία τέλος του χρόνου" επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Sensex 30 (+0,13%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Kospi (-1,96%, με σημαντικές πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο).

Γύρισε σε ελεγχόμενες απώλειες η Ευρώπη, ενώ με μικτές διαθέσεις κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.
Σημαντική υποχώρηση για το Πετρέλαιο, σαφώς μικρότερη η διόρθωση για το Ευρώ, κέρδη για τον Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ασία, "η Κίνα θα παράσχει χρηματοδότηση ύψους άνω των $3 δισ. για αναπτυξιακά και επενδυτικά σχέδια στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη", δήλωσε σήμερα ο Κινέζος Πρωθυπουργός Li Keqiang.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει την εντολή για να ζητήσει από τις Τράπεζες της Ευρωζώνης να βάλουν στην άκρη περισσότερο ρευστό, προκειμένου να καλύψουν τα 'κόκκινα' δάνεια", ανέφερε στη νομική του γνώμη το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιφέροντας ένα ακόμα πλήγμα στην πρόταση της ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει καταστήσει την πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), που έχουν φτάσει περίπου τα 800 δισ. ευρώ στην Ευρωζώνη, καθώς οι επισφαλείς απαιτήσεις, παρεμποδίζουν τη δανειοδότηση και περιορίζουν την αποτελεσματικότητα της πολιτικής τόνωσης της ΕΚΤ.

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς τόνισε πως όλα είναι ανοιχτά ενόψει των συνομιλιών με το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ για τον σχηματισμό νέας Κυβέρνησης, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος πρόσθεσε πως "είναι αδύνατο να πει κανείς πού θα οδηγήσουν οι προκαταρκτικές συνομιλίες, οι οποίες θα ξεκινήσουν την Πέμπτη".

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις της "Black Friday" διαμορφώθηκαν στο επίπεδο - ρεκόρ των 5,03 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Adobe. Το νούμερο συνιστά μια άνοδο 16,9% σε σχέση με πέρυσι. Στις εταιρείες με τις υψηλότερες πωλήσεις συμπεριλαμβάνονται οι Roku, Hatchimals και Nintendo.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, η Εθνική Ένωση Λιανικής αναμένει μια ετήσια αύξηση 3,6%, με 4% στις πωλήσεις την περίοδο των εορτών, στα $678,75 δισ., με $682 δισ.

Η Adobe προβλέπει ότι η "Cyber Monday" θα είναι η μεγαλύτερη ημέρα διαδικτυακών πωλήσεων στην ιστορία, με πωλήσεις $6 δισ.

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Οκτώβριο.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις νεόδμητων αυξήθηκαν κατά 6,2%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 685.000. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων 10 ετών.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν άνοδο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 625.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Πιστωτικά θετική" κρίνει η Moody’s την αύξηση από τη Eurobank των στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Εκτιμά ότι η Τράπεζα μπορεί να πετύχει τους νέους στόχους, ενώ θεωρεί ότι με την απόφαση αυτή μειώνει τα πτωτικά ρίσκα για τη φερεγγυότητά της και εντείνει τις προσπάθειες για ομαλοποίηση του ισολογισμού, μέσω περαιτέρω βελτιώσεων του ενεργητικού και "λογικοποίηση", μέσω πωλήσεων δανείων και ρευστοποιήσεων.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Μυτιληναίος στα 13,4 ευρώ, δίνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" και αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για τα μεγέθη της εταιρείας μετά και τα αποτελέσματα εννεαμήνου.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι τα αποτελέσματα της εισηγμένης στο 9μηνο ήταν ισχυρά, προβλέποντας διάχυση των θετικών τάσεων και το 2018. Ως εκ τούτου, αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα EBITDA και τα καθαρά κέρδη της εισηγμένης κατά 30% και 60% αντίστοιχα το επόμενο έτος.

Παράλληλα, η Eurobank αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα EBITDA της εταιρείας κατά ένα μέσο όρο 15% ετησίως ως το 2019.

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 725,72 μονάδες (+0,35%), για να ακολουθήσουν εναλλαγές προσήμων, όμως μετά τις 12.57 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 718,57 μονάδες (-0,64%).
Στις 17.00 βρέθηκε στις 718,96 (-0,58%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 724,39 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,17%.

Ο χαμηλός τζίρος στα 28,9 εκατ., από τα οποία τα 4,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΟΠΑΠ, ΕΤΕ και ΜΠΕΛΑ, απέσπασαν το 43% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ και ΟΛΠ. Αντίθετα δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΛΠΕ και ΜΟΗ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΛΠ και ΟΤΕ και στο υψηλό ημέρας οι Alpha Bank, Jumbo, ΕΕΕ, Σαράντης και Τιτάν.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις η συμπεριφορά της Frigoglass (+19,09%) απαιτεί αυξημένη προσοχή, προς διανομή κερδών προηγούμενων χρήσεων ο Ικτίνος (+8,65%), προσπάθεια αντίδρασης μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Centric (+4,10%), ενώ προς νέα υψηλά 8ετιας κινείται η Χαλκόρ (+2,99%).

Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές, έναντι 59 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

----ΧΠΑ

Με αξιοπρόσεκτη άνοδο ξεκίνησε η εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν αισθητά τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.475 συμβόλαια).

Στα 6.154 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.991 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 851, 806 για τον Δεκέμβριο και 45 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.882,25) κινήθηκε μεταξύ 1.857,5 και 1.879,75 μονάδων και διατήρησε την υποτίμηση στο 0,35%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (13.000 Fourlis), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.244), Εθνική (14.849), MIG (1.806), Alpha Bank (4.136), Πειραιώς (650), ΔΕΗ (410), Μυτιληναίο (223), ΟΤΕ (115), Viohalco (171), Cenergy (148), Intralot (125), Lamda Development (105).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 53.573, Eurobank 76.548, Εθνική 203.289, Alpha Bank 32.451, Μυτιληναίο 10.244, Viohalco 10.246 και Πειραιώς 14.277.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

     Position Holder             Name of Issuer                     NSP                    Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,35%
2017-10-16
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,71%
2017-11-16
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,64%
2017-11-7

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 6.562.795 τεμ., (από 8.139.471 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 104.201.638 τεμ. (145.242.384), Πειραιώς 8.146.497 τεμ. (8.136.497), ΔΕΗ 1.958.750 τεμ. (1.958.750) και Eurobank 15.396.924 τεμ. (16.006.924).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v