Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Υποχωρεί προς τις 735 μονάδες

Απώλειες συνεχίζει να καταγράφει το ΧΑ. Πτώση υψηλότερη του 4% για τον ΟΠΑΠ. Στο κόκκινο Alpha Bank, Πειραιώς, Τιτάνας, Eλλάκτωρ. Κέρδη καταγράφουν Εθνική, Eurobank, EΛΠΕ, Μυτιληναίος. Σύγχυση στην αγορά από το νέο σύστημα μεταβολής τιμών των μετοχών.

ΧΑ: Υποχωρεί προς τις 735 μονάδες

Χαμηλότερα κλίνει εδώ και ώρα το ΧΑ, καθώς στους πωλητές στη μετοχή της Alpha Bank έχουν προστεθεί και άλλοι σε blue chips, με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να υποχωρεί προς τις 736 μονάδες.

Σε αρνητικό πρόσημο έχει «γυρίσει» ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ να χάνει σταδιακά όλα τα αρχικά κέρδη του έως τις 774,30 μονάδες και προ ολίγου να διορθώνει προς τις 754 μονάδες. Χρηματιστηριακοί παράγοντες απέδιδαν την αλλαγή κλίματος και στην κυκλοφορία της είδησης για έκρηξη σε σταθμό λεωφορείων στο Μανχάταν, γεγονός που προς στιγμήν αποτυπώθηκε και στην εικόνα των futures στη Wall Street. Ενδεικτικό το «γύρισμα» του S&P 500 προς τις 2.652 μονάδες και σχεδόν άμεσα του DAX προς τις 13.145 μονάδες.

Συνεδρίαση περιορισμένων συναλλαγών και ειδικών συνθηκών η σημερινή, καθώς από σήμερα αλλάζουν αρκετά τόσο στη διακύμανση των μετοχών (εύρος μεταβολής), όσο και στην τιμή εντολής (αγοράς- πώλησης/στο στήσιμό της), ενώ από την αρχή είχαν προσαρμοστεί οι τιμές των δεικτοβαρών ΟΠΑΠ και Motor Oil, που σε κάποιο βαθμό επηρέασαν τη διαμόρφωση του δείκτη.

Σε επίπεδα χαμηλότερα του μέσου όρου της τελευταίας εβδομάδας (αλλά και των αμέσως δύο προηγούμενων), ο τζίρος περιοριζόταν λίγο μετά τις 15:30 σε λιγότερα από 20 εκατ. ευρώ, δηλαδή μακράν από αυτόν της Παρασκευής.

Ο ρυθμός συναλλαγών εντάθηκε λίγο, όταν μετά τις 15:30 ο ΓΔ υποχώρησε ακόμη χαμηλότερα (στις 736 με 0,61%), ενεργοποιώντας υψίσυχνες συναλλαγές από ρομπότ αλγόριθμους, όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες για να περιγράψουν τον χαρακτήρα των εντολών που δίνονται βάσει συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Κατά γενική εκτίμηση, κομβικό σημείο σήμερα ήταν η ενεργοποίηση πωλήσεων από ξένο fund στη μετοχή της Alpha Bank (πληροφορίες κάνουν λόγο για το Marshall Wace με short θέσεις στις τράπεζες), κάτι που άλλαξε τη ροή συναλλαγών και ανάγκασε σε αναδίπλωση τους αγοραστές.

Ούτως ή άλλως, η συνεδρίαση είχε ξεκινήσει λόγω ΟΠΑΠ (και λιγότερο λόγω Motor Oil) με μικρό καθοδικό χάσμα, που μετά την αποτυχία υπέρβασης των 775 για τον ΔΤΡ διευρύνθηκε περισσότερο, για να φτάσει έως τις 735 μονάδες.

Στο 1,602 ευρώ η μετοχή της Αlpha Βank, με τις απώλειες να έχουν φτάσει νωρίτερα το 1,75%, με τζίρο πάνω από 2,8 εκατ. ευρώ σε σύνολο 19,2 εκατ. ευρώ. Το σχεδόν 55% έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, ενώ σημαντικός έχει αλλάξει χέρια στον ΟΠΑΠ (3 εκατ. ευρώ) και συγκριτικά υψηλός σε ΟΤΕ αλλά και Jumbo, OTE, FF Group, Μυτιληναίο, ΥΓΕΙΑ, Viohalco κ.ά.

Από τις 21 μετοχές του δείκτη, με αγοραστές διαμορφώνονται οι Viohalco, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Jumbo, FF Group.

Σταθερά στο μείον η μετοχή του ΟΠΑΠ, με χαμηλό ημέρας στα 9,49 και νωρίτερα κοντά στα 9,69 ευρώ (υψηλό ημέρας, όπως και της ΜΟΗ στα 19,16 ευρώ).

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν: Ικτίνος, Κορρές, Νηρέας. Στις 45/54 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με σημαντική απόδοση για Frigoglass (με 19,13% στο 0,218), ΕΛΤΡΑΚ (με 5,71% στα 3,70 ευρώ), Σελόντα (με 3,25% στο 0,159 ευρώ).

Τεχνικά, σύμφωνα με έγκυρο αναλυτή, όσο ο ΓΔ παραμένει πάνω από τις 723 μονάδες, είναι εφικτό το ανοδικό σενάριο, ενώ για τους πωλητές κρίσιμες είναι οι 737 καθώς ενδεχόμενη υπέρβασή τους/επιβεβαίωση θα οδηγεί σε κλείσιμο των short θέσεων.

Από σήμερα έχει αλλάξει και η αναγραφή της χρηματιστηριακής τιμής όσον αφορά στα δεκαδικά ψηφία.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το χρηματιστήριο, με τις νέες ρυθμίσεις θα γίνει πιο αντιπροσωπευτικό το «κλείσιμο» και η διαδικασία της δημοπρασίας, ενώ θα περιοριστούν και οι ακραίες διακυμάνσεις στη μεταβολή μίας μετοχής. Θα δείξει...

Οι ελάχιστες μεταβολές τιμών για κάθε μία μετοχή του ΧΑ

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v